Tujina

Končana največja izmenjava z Rusijo, Putin vohune sprejel z rdečo preprogo

Moskva, 01. 08. 2024 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, Danijela Levpušček, Tina Hacler, STA
Komentarji
149

Zaključila se je največja izmenjava zapornikov med Rusijo in Zahodom po hladni vojni. Na seznamu izmenjanih zapornikov, ujetnikov in vohunov je 24 ljudi, poleg sta bila še dva otroka. Rusija je iz zapora izpustila tudi nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana in novinarja Evana Gershkovicha. Zahod pa je nazaj v domovino poslal zloglasnega likvidatorja iz Berlina Vadima Krasikova. Rusija je dobila tudi vohunski zakonski par, ki so ga prijeli v Sloveniji. Primopredaja je bila v Ankari, ruske vohune je Vladimir Putin doma sprejel z rdečo preprogo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Klemen Grošelj in Boštjan Perne o izmenjavi zapornikov
    08:57
    Iz 24UR ZVEČER: Klemen Grošelj in Boštjan Perne o izmenjavi zapornikov
  • Izpuščeni ruski vohuni se vkrcavajo na letalo v Turčiji
    01:27
    Izpuščeni ruski vohuni se vkrcavajo na letalo v Turčiji
  • Iz 24UR: Dva zapornika v Rusiji za enega zapornika na Zahodu
    03:09
    Iz 24UR: Dva zapornika v Rusiji za enega zapornika na Zahodu
  • Iz 24UR: V strogi tajnosti poletela z brniškega letališča
    03:36
    Iz 24UR: V strogi tajnosti poletela z brniškega letališča
  • Iz 24UR: Ameriška zahvala Sloveniji
    02:43
    Iz 24UR: Ameriška zahvala Sloveniji
  • Iz SVETA: Izmenjava zapornikov med Zahodom in Rusijo
    03:25
    Iz SVETA: Izmenjava zapornikov med Zahodom in Rusijo
  • Iz SVETA: Obsojena ruska vohuna zapustila Slovenijo
    04:19
    Iz SVETA: Obsojena ruska vohuna zapustila Slovenijo
  • Ekskluzivno: Kako sta ruska vohuna zapustila Slovenijo
    04:01
    Ekskluzivno: Kako sta ruska vohuna zapustila Slovenijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je pomilostil ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana in več ruskih aktivistov in disidentov v okviru izmenjave zapornikov z Zahodom. Kremelj pa se je zahvalil voditeljem držav, ki so pomagali pri pripravi izmenjave. 

Obsežna operacija izmenjave zapornikov med Rusijo in zahodnimi državami je končana, so nocoj potrdile turške oblasti. Sedem letal s 26 osebami, med katerimi je bilo 24 zapornikov iz sedmih držav ter dve mladoletna otroka, je letelo preko letališča v Ankari, kjer je potekala izmenjava, je sporočilo turško predsedstvo.

Putin jih je sprejel z rdečo preprogo, predlagal jih bo za državna odlikovanja

FSB je objavil posnetek vkrcanja ruskih državljanov na letalo v Ankari, ki jih je vrnilo domov v Rusijo. Na moskovskem letališču Vnukovo je Putin osem ruskih državljanov sprejel z rdečo preprogo in šopkom rož. "Rad bi se vam zahvalil za zvestobo prisegi, dolžnosti in domovini, ki ni pozabila na vas," je dejal, je razvidno iz televizijskih posnetkov, ki jih je objavil Kremelj.

V odboru za sprejem so bili tudi vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov, vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin ter obrambni minister Andrej Belousov. "Doma ste, doma ste," je Putin pozdravil izpuščene zapornike in napovedal, da bodo predlagani za državna odlikovanja.

Tudi ZDA so objavile fotografije izpuščenih Američanov, ki se pol več mesecih ali celo letih ujetništva vračajo v domovino.

Seznam 24 izmenjanih zapornikov in vohunov:
- Ilja Jašin
- Vladimir Kara-Murza

- Alsu Kurmaševa

- Andrej Pivovarov

- Oleg Orlov

- Aleksandra Skočilenko

- Lilija Čaniševa

- Ksenija Fadejeva

- Evan Gershkovich

- Rico Krieger

- Kevin Lik

- Demuri Voronin

- Vadim Ostanin

- Patrick Schoebel

- Paul Whelan

- Herman Moyges

- Vadim Krasikov (izpuščen iz Nemčije)

- Artjom Dulcev (iz Slovenije)

- Ana Dulceva (iz Slovenije)

- Mihail Mikušin (z Norveške)

- Pavel Rubcov (s Poljske)

- Roman Seleznjov (iz ZDA)

- Vladislav Klušin (iz ZDA)

- Vadim Konoščenko (iz ZDA)

*Poleg sta bila še dva mladoletnika, zato je šlo skupno za 26 ljudi.

Znana imena s seznama

32-letni Gershkovich je bil marca 2023 pridržan zaradi obtožb vohunjenja, za katere ZDA trdijo, da so nelegitimne. Julija je bil obsojen na 16 let zapora. 54-letni Whelan pa je bil v Rusiji zaprt vse od leta 2018, prav tako zaradi obtožb vohunjenja. ZDA so sicer zanikale, da je bil marinec kadarkoli vpleten v vohunske operacije.

Izpustili so tudi novinarko Alsu Kurmaševo. Ameriško-ruska državljanka je delala za Radio Free Europe/Radio Liberty, ki ga financirajo ZDA. Aretirali so jo junija lani, češ da širi lažne informacije o ruski vojski. 

Kremelj je prikimal tudi izpustitvi znanega disidenta Vladimirja Kara-Murze. 42-letnik z britansko-ruskim državljanstvom, ki je znan kot eden največjih Putinovih kritikov, je bil aprila lani obsojen na kar 25 let v zaporu. Sodili so mu zaradi izdaje, potem ko je kritiziral rusko invazijo na Ukrajino. 

Evan Gershkovich, Vladimir Kara-Murza, Paul Whelan, Lilija Čaniševa, Oleg Orlov, Aleksandra Skočilenko, Ilja Jašin, Alsu Kurmaševa in Andrej Pivovarov.
Evan Gershkovich, Vladimir Kara-Murza, Paul Whelan, Lilija Čaniševa, Oleg Orlov, Aleksandra Skočilenko, Ilja Jašin, Alsu Kurmaševa in Andrej Pivovarov. FOTO: AP

Na seznamu izmenjanih so med tudi sodelavka pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega Lilija Čaniševa, borec za človekove pravice Oleg Orlov, umetnica Aleksandra Skočilenko, opozicijski politik Ilja Jašin in nekdanji vodja gibanja Odprta Rusija Andrej Pivovarov.

Domov v Rusijo tudi zloglasni morilec iz Nemčije in vohuna iz Slovenije

Vsi so bili izpuščeni v okviru izmenjave zapornikov med Kremljem in Zahodom. V zameno je Rusiji svoje zapornike poslal tudi Zahod.

Rusija je svoje zapornike prevzela na letališču v Ankari.
Rusija je svoje zapornike prevzela na letališču v Ankari. FOTO: AP

Na seznamu izmenjanih se je med drugim znašel tudi zloglasni morilec Vadim Krasikov, ki je zaradi umora nekdanjega čečenskega militanta v berlinskem parku sredi belega dne v Nemčiji prestajal dosmrtno kazen. 

Izpustitev obsojenega morilca ni bila lahka odločitev, je priznal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Odločitev Berlina o izpustitvi pripadnika ruske tajne služne FSB, ki je prestajal dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019, je temeljila na dolžnosti Berlina do nemških državljanov in solidarnosti z ZDA, je pojasnil.

Poudaril je, da je izvrševanje zaporne kazni za obsojenega kriminalca v javnem interesu, a da je ta interes treba postaviti nasproti življenju nedolžnih ljudi, ki so pridržani v Rusiji.

Na seznamu tistih, ki se vračajo v Rusijo, so še Vadim Konoščenok, ki bi prav tako lahko bil povezan z FSB, domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU Mihail Mikušin in Pavel Rubcov, hekerja Roman Seleznev in Vladislav Kljušin ter vohuna Artjom in Ana Dulceva, ki sta bila obsojena v Sloveniji. "V izmenjavo sta bila vključena po obsodbi in po tem, ko sta priznala hudo krivdo," je potrdil Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu.

Pogum za nadaljnje politične aretacije?

Na izmenjavo so se je odzvali tudi pri Amnesty International v Nemčiji. Oddahnili so si, ko je bilo izpuščenih več predstavnikov ruske opozicije, a kljub temu opozorili, da ruski predsednik Vladimir Putin politične zapornike uporablja kot lutke. "Izmenjava zato pušča grenak priokus," so dejali. Kot pravijo, so bili na eni strani izmenjave "morilec in drugi kriminalci, ki so bili obsojeni v poštenem sodnem postopku", na drugi pa "ljudje, ki so le uveljavljali svojo pravico do svobode govora".

"Izmenjava zapornikov je torej korak k povečanju nekaznovanosti," so opozoril, da bi lahko "ruska vlada dobila pogum za nadaljnje politične aretacije in kršitve človekovih pravic brez strahu pred posledicami".

Odmevne izmenjave v preteklosti

Gre za največjo izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo ter Belorusijo po koncu hladne vojne. To je prva izmenjava zapornikov med Rusijo in Zahodom, odkar so decembra 2022 ameriško košarkarsko zvezdo Brittney Griner izmenjali za obsojenega ruskega trgovca z orožjem Victorja Bouta. Današnja izmenjava je tudi največja izmenjava po letu 2010, ko sta si Rusija in Zahod izmenjala 14 domnevnih vohunov. Med njimi sta bila dvojni agent Sergej Skripal in tajna ruska agentka Anna Chapman.

Pred tem so večje izmenjave, ki so vključevale več kot deset ljudi, potekale le v času hladne vojne, ko so sovjetske in zahodne sile izvedle izmenjave v letih 1985 in 1986.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.44

Hvala za pozornost in lahko noč!

S prizori sprejema v Moskvi z vojaškimi častmi za izpuščene vohune se poslavljamo, zgodbo o največji izmenjavi med Rusijo in Zahodom bomo nadaljevali spet jutri.

21.45

Na čelu odbora za dobrodošlico na letališču Vnukovo sam Putin

21.31

Putin z rdečo preprogo sprejel izpuščene vohune

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
21.13

Ruska vohuna iz Slovenije vstopata na letalo za Moskvo

21.09

Ruski vohuni na poti domov

FSB je objavil posnetek vkrcanja ruskih državljanov na letalo v Ankari, ki jih je vrnilo domov v Rusijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orazemtomi
03. 08. 2024 09.34
Hvala Bogu da jih je dočakal, to je pravi lider. 😊
jazbec44
02. 08. 2024 17.06
+0
Briljantna poteza Goloba.Zadostil želji po krvi zahoda,združil družino in jo predal domov.Modro,diplomatsko,elegantno in predvsem humano.
bazilika555
02. 08. 2024 13.35
+2
Je ves ta cirkus res tako pomemben za nas in naše obveščanje?!
G. Papež
02. 08. 2024 12.55
+3
Najprej rdeča preproga potem pa črna vreča.
MucaNeGrize
02. 08. 2024 12.35
+1
zukrija rasistka bo navdušena....Izmikanje odgovornosti in prelaganje bremena težkega poraza na hrbet izčrpanega ljudstva: Zelenski je začel omenjati možnost referenduma o predaji ozemlja Rusiji s ciljem končanja vojne
bazilika555
02. 08. 2024 13.38
+3
Končno! Saj ne vem, je ljudem res tako pomembno, kako se imenuje njihova država , (ki je itak le umetna tvorba, kot vse na tem svetu), da umirajo in pustijo umirati svoje starše, brate, sestre, otroke??? "Za ideale ginu budale". Za ideale umirajo bedaki...
Zmaga Ukrajini...
02. 08. 2024 15.54
+0
Nace, na koga bo tvoj putler prevalil odgovornost za skoraj milijon umrlih? Bi upal ugibat?
Zmaga Ukrajini...
02. 08. 2024 15.55
+0
bazilika, potemtakem so moskviči vrhunski bedaki, ki so se pustili natehnit putlerju, in šli zanj na fronto. Ja, se strinjam - uporabnih idio_ov je povsod dovolj.
Zgubica Ukrajini...
02. 08. 2024 19.30
+1
Kaj je zguba naciukrofilska, kaj ti še zdaj ni jasno?! Ukrajina je sredi februarja 2022 napadla Rusijo kot je Zelenski napovedal že spomladi 2021 in Rusija nima izbire kot se braniti!
pešec
02. 08. 2024 12.07
+2
Putin je sprejel ujetnik, vohune je poslal nazaj. Poroča kva kva radio. Bravo novinarji. Škoda da so in eni in drugi podpisali da so vohunili.
biggie33
02. 08. 2024 11.42
+6
Putin je sprejel vohune, Biden pa novinarje, hahaha..
FrankCostello
02. 08. 2024 11.02
+0
Rusija NIKDAR več ne bo dobila podpore za organizacijo katere koli športne prireditve, saj je velika verjetnost, da te ugrabijo in nato izsiljujejo z menjavo ujetih kriminalcev/obveščevalcev!
Zvedavi_norec
02. 08. 2024 11.59
+3
Dej ne govori traparij, kaj je narobe s tabo?
bazilika555
02. 08. 2024 13.39
+3
puspan
02. 08. 2024 17.37
+0
Rusija, tako velika država, a kaj pomaga, ko s Putlerjem vedno bolj postaja država banana.
traparija
02. 08. 2024 10.50
+0
mogoče jih bodo dali za par mesecov na zaslužen dopust, potem pa malo prerazporedili, pa veselo dalje. v sloveniji novi garnituri ne bo hudega, sova nima nobenih uporabnih informacij niti visoko specializiranega kadra, ki bi znal pogledati čez planke. niti ne zna uporabljati tehnologije niti nima visoko-konkurenčno specilazirianega tehnološkega kadra za kakršnekoli malo bolj resne internetne projekte. še tretjerazredni hrvati so ya sovo veliki gospodje, z lahkoto pridejo sovinim varovancem brez problema v telefone in jim delajo šale pa zaradi tega pade arbitraža. pa nobene resne motivacije da se kdo zgane pa naredi kadrovsko čistko in prestavi domet na malo višji nivo. ta sova je ena žalostna otročarija.
Aijn Prenn
02. 08. 2024 10.47
+2
A je že kirga prepih odnesel skozi odprto okno??
totnhem
02. 08. 2024 10.39
+1
Ja Rus je kot ruski Tito on je tudi pošiljal še nedolžne na Goli otok,prelagati kamenje.
Amenhotep
02. 08. 2024 10.25
+0
Zdaj bodo pa v Rusiji nenadoma vsi slučajno "padli " s desetega nadstropja....
bazilika555
02. 08. 2024 13.41
+0
Mislim pa, da se tudi tile vohuni in kompanija dobro zavedajo, v kaj se spuščajo. Če trguješ s smrtjo, jo prej ali slej tudi srečaš----
puspan
02. 08. 2024 17.40
V Moskovini padajo v smrt že tisti, ki imajo okna v kletnih prostorih. Rusija je unikum v tem športu.
Kakosmodanes
02. 08. 2024 10.20
+2
Ja lahko se pohvalimo, da smo imeli najboljša vohuna. Pa še slovenščino so se naučili. Mislim da bosta zelo uporabna za Slovenijo ko prevzameta nove zadolžitve.
bazilika555
02. 08. 2024 13.41
+1
In mislim, da sta se tu imela zelo lepo, skupaj z otroci...
puspan
02. 08. 2024 17.41
Veliko bolje, kot sedaj v pravi domovini, Moskovini.
koral45
02. 08. 2024 09.54
+5
Saj Putin ne odlikuje samo zločincev, saj je odlikoval tudi poštenega Jankovića. Kdo ve za kakšne zasluge?
duhccc
02. 08. 2024 09.42
+1
to je vse prirejeno kokr je eliti usec ... tko k je Ukrajisna muska zmagala ...
Posteni
02. 08. 2024 09.47
-1
ZIPPO
02. 08. 2024 13.24
proofreader
02. 08. 2024 09.41
+7
Priporočam, da se ne zadržujejo v višjih nadstropjih stavb in blizu oken.
Aijn Prenn
02. 08. 2024 09.43
+4
Tale strelec iz DE najbrž ne bo dolgo kolovratil naokrog. Zihr je zihr, da ne bi kaj preveč skokodakal.
Aijn Prenn
02. 08. 2024 09.40
+2
Putin ocenjuje SLo kot šibki člen NATO-a. Zdej, če sodi po tem, da tu en zemljoradnik s familijo, ki se je preselil v SLO na socialo, cele dneve pisoari, da smo ovce in, da moramo ven iz NATO, pol ma najbrž nepopolne informacije.
Zvedavi_norec
02. 08. 2024 10.12
+3
Balerion
02. 08. 2024 09.35
+4
Putin vohune? Kako pa je Biden sprejel vohune?
Aijn Prenn
02. 08. 2024 09.41
+3
Magic-G-spot
02. 08. 2024 09.27
+4
Rusi ne zgledajo kaj prevec srecni ko stopili na Ruska tla. :)
bazilika555
02. 08. 2024 13.42
+1
pushup
02. 08. 2024 09.21
+4
"Izmenjava pušča grenak priokus".... Vsekakor , saj je to zgolj zloraba teh ljudi za osebne politične interese tako VPutina kot JBidena ! Si lahko kar čestitata preko vroče linije .