Slovenija

Iz zaporov izginjajo zaporniki, Rusija naj bi jih pomilostila do 30

Ljubljana, 01. 08. 2024 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Znakov, da bo izmenjava zapornikov med Rusijo in Belorusijo na eni strani ter ZDA, Nemčijo, Veliko Britanijo in Slovenijo na drugi, zgodovinska, je vse več. Čeprav akcije za zdaj še ni uradno potrdila nobena od vpletenih držav, pa po poročanju tujih medijev že vse od nedelje iz ruskih zaporov izginjajo zaporniki, v sredo pa so nato izginili še nekateri ruski zaporniki v ZDA. Šlo naj bi za največjo tovrstno izmenjavo po hladni vojni, ki naj bi se po naših informacijah zgodila prav danes.

Kremelj v torek ni želel komentirati morebitne izmenjave zapornikov, v katero je vpletena tudi Slovenija. Prav tako o tem niso poročale ostale zahodne države. A že vse od nedelje naj bi iz njihovih zaporov izginjali zaporniki. V sredo sta izginila tudi nekdanji ameriški marinec Paul Whelan in rusko-britanski disident Vladimir Kara-Murza, oba zaprta v Rusiji.

V minulih dneh je sicer iz tamkajšnjih zaporov nepričakovano premeščenih vsaj sedem zapornikov, med njimi so tudi znani politični zaporniki, ki so ostri kritiki režima ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske invazije na Ukrajino. Med njimi naj bi bili tudi opozicijski politik Ilja Jašin, borec za človekove pravice Oleg Orlov in Daniil Krinari, ki je bil obsojen tajnega sodelovanja s tujimi vladami.

Ameriški državljani, ki so zaprti v Rusiji
Ameriški državljani, ki so zaprti v Rusiji FOTO: AP

Iz ruskih zaporov naj bi izginila tudi nemško-ruski državljan Kevin Lik, ki je bil obsojen zaradi izdaje, opozicijski aktivistki Lilija Čaniševa in Ksenija Fadejeva ter protivojni umetnik Saša Skočilenko.

Slovenija naj bi skupaj z zavezniki reševala v Belorusiji na smrt obsojenega nemškega državljana Rica Kriegerja, ki ga je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pomilostil v torek, in v Rusiji zaprtega ameriškega novinarja Evana Gerškoviča. Prav slednji naj bi se po poročanju nekaterih medijev med izmenjavo tudi vrnil domov.

V igri pa naj bi bilo ime še ene v Rusiji zaprte novinarke. Alsu Kurmaševa, rusko-ameriška novinarka pri Radio Free Europe/Radio Liberty, ki ga financirajo ZDA, je bila obsojena zaradi širjenja lažnih informacij o ruski vojski. Sama sicer krivdo zanika.

Med drugimi ameriškimi državljani za zapahi v Rusiji je tudi nekdanji šolski učitelj Marc Fogel, ki so ga obsodili zaradi posedovanja marihuane, ki jo je po njegovih besedah uporabljal iz zdravstvenih razlogov.

Ugledni ruski odvetnik za človekove pravice Ivan Pavlov, ki trenutno živi v Pragi, sicer ocenjuje, da izginotje toliko ljudi s podobnimi profili nakazuje, da jih oblasti najverjetneje zbirajo v Moskvi za izmenjavo. Dodal je, da bo moral Putin pred izmenjavo vse zapornike tudi pomilostiti, kot zahteva formalnost.

Kot poroča The Mosccow Times, bi lahko Rusija osvobodila od 20 do 30 političnih zapornikov. Slednje naj bi portalu Politiko.Kozlov potrdil neimenovani vir, ki pa je seznanjen z načrtom izmenjave. Pred tem se je sicer v Rusiji govorilo o izmenjavi okoli 10 zapornikov, a dejanski seznam bi lahko po njegovih besedah vključujeval tudi posameznike, katerih sojenja še niso zaključena.

Izginjajo tudi zaporniki v ZDA

Zaporniki pa medtem izginjajo tudi iz ameriških zaporov. Iz podatkovne zbirke zapornikov v ZDA, s katero upravlja ameriški Zvezni urad za zapore, naj bi tako po poročanju ruskega medija izginili štirje Rusi. Po njihovih navedbah naj bi jim bilo ime Vinnik, Maxim Marčenko, Vadim Konoščenko in Vladislav Kljušin.

V ZDA sta sicer zaradi kibernetskih zločinov zaprta še dva ruska državljana – Vladimir Dunaev in Roman Seleznev. Tudi onadva bi bila lahko po poročanju Reutersa del dogovora o izmenjavi.

Alexander Vinnik
Alexander Vinnik FOTO: AP

Odvetnik ruskega zapornika Aleksandra Vinnika, ki je pridržan v ZDA, medtem ruski tiskovni agenciji RIA "dokler ne pride do izmenjave" ni želel potrditi, kje se trenutno nahaja njegova stranka. Po njegovih besedah naj bi bili sicer zaporniki že "na poti."

Med tistimi, za katere je Moskva nakazala, da jih želi, je še Vadim Krasikov, ki zaradi umora nekdanjega čečenskega militanta v Nemčiji prestaja dosmrtno kazen.

Tu sta pa tudi ruska vohuna, ki sta se v Sloveniji predstavljala kot argentinska državljana. Oba sta v tajnem sojenju pred okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo ter prejela kazen leto in sedem mesecev zapora. V kazen je sicer pa je vštet tudi čas, ki sta ga že prestala v pridržanju in priporu, ki je zdaj že odpravljen. Kot smo poročali, sta po naših informacijah ruska državljana del večje izmenjave zapornikov.

Domnevna izmenjava, ki poteka v največji tajnosti

Decembra 2022 je Rusija izmenjala košarkarsko zvezdnico Brittney Griner, ki je bila zaradi konopljinega olja v Rusiji obsojena na devet let zapora. V zameno zanjo je od ZDA prejela trgovca z orožjem Viktorja Bouta, ki je čez lužo preživljal 25-letno kazen.

Največja izmenjava doslej po hladni vojni pa se je sicer zgodila leta 2010, ko so države izmenjale skupno 14 zapornikov. Tokrat naj bi jih bilo torej še veliko več, vse priprave in pogajanja pa potekajo pod strogo tajnostjo.

V sredo naj bi letala posebnega oddelka Rossiya Airlines, s katerimi upravlja Kremelj, poletela v regije, kjer so bili pridržani številni politični zaporniki. Po navedbah vira Politike.Kozlov so ta letala prevažala politične zapornike iz oddaljenih regij, da bi ohranili tajnost. "Zapornike, ki so bili bližje Moskvi, bi zlahka odpeljali z avtomobilom," je dejal njihov neimenovani vir. Reuters sicer navedb ni mogel neodvisno preveriti.

Bela hiša je v sredo na vprašanje o morebitni izmenjavi dejala, da je zavezana vračanju pridržanih Američanov v Rusiji, sicer pa se ni želela spuščati v podrobnosti. Tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre pa je dejala še: "Ne pogajamo se javno." Dodala je, da če želijo delo opraviti, se javno tudi ne morejo pogajati. "Nimam nobenih podrobnosti, saj moramo biti previdni," je še dejala.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Kirby pa je medtem dejal, da si administracija neprestano prizadeva, da bi se v domovino vrnili Američani, ki so po krivici zaprti v tujini. Med njimi ej izpostavil novinarja Wall Street Journala in nekdanjega marinca Paul Whelan.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alkimistos
01. 08. 2024 20.05
+1
kakbo bodo tole rusofili prebavili... zategnii..
Bomboklat
02. 08. 2024 08.46
+1
Uf tezko, zacel bodo spet kr enimi zablodami. Najbolj jih bo pa bolel k bo kr naekrat cez par mescev se vse koncal brez kakrsnega koli gaina za ruse. Upam da bodo sli "pomagat" v rusijo po tem k so dve leti tle oznanjal svojo lojalnost njim
odpisani zasedli vlado
01. 08. 2024 17.34
+3
Rusi novačijo zapornike morilce,ker so sami rojeni morilci tako,da je pri njih to normalno.
ap100
01. 08. 2024 16.58
+2
v zgodovini je bi to pogosto povod v spremembe v politiki upam da pozitivne
samanthka
01. 08. 2024 16.24
+1
Kam je pa clanek od postarjev izginil?
anatomija
01. 08. 2024 16.03
+1
Koliko jih bo v Rusiji izginilo za vedno brez sledu . Nekaj jih gre na zamenjavo , nekaj pa v neznano
brezcasni
01. 08. 2024 13.05
-1
in kaj imamo Slovenci od tega vkljucevanja...nič ,naj vaj vkljucijo oprostitev tistega prodajalca steroidiv Karnerja al kako se ze pise ,saj ni nic takega naredil kar v Ameriki dela ogromno ljudi
Rudar
01. 08. 2024 13.27
-3
Nc takega, ne? Kar tako ga iščejo, brez veze malo....
mareee5
01. 08. 2024 13.02
-5
In kaj imamo tukaj zraven slovenci ??
marre
01. 08. 2024 12.43
-1
Na eni strani politicni zaporniki, novinarji in aktivisti na drugi pa vohuni, preprodajalci orozja in obsojeni zlocinci.. Nvm kako globoko lahko se pade ta Putlerjeva Rusija..
Maastrion
01. 08. 2024 12.48
-3
Ta "putlerjeva" Rusija je trenutno v vzponu, padamo pa ravno mi v EU. Saj pa nismo vsi tako zabiti, da si nebi znali sestaviti nekakšne realne slike, po prebiranju še kakšnih drugih tujih medijev in analitikov!
marre
01. 08. 2024 13.22
+2
Seveda je v vzponu.. 40% budzeta za vojsko, povprecna placa 700e, povprecna penzija 300, use kar je ven iz velikih mest ziva beda itd itd.. Pac eni se zmer verjamete v Kremeljske propagandne pravljice..
od tince tič
01. 08. 2024 13.55
+2
Tudi pri nas šteje samo bela ljubljana, ostalo je v lulčku
Bomboklat
02. 08. 2024 08.47
Natorinkica
01. 08. 2024 12.42
+5
Pametno leto dni na fronti in gre 20 let resta..Pri nas bi tudi morali Golobovi in Tanja, Fajon izginiti iz parlamenta in se udeležiti vojne z Rusijo v prvi liniji na Ukrajinski strani, da jih RUSI potamanijo v sekundi dvajst.
Kraljm
01. 08. 2024 12.37
+4
Tudi Navalni je izginil iz zapora.
300 let do specialista
01. 08. 2024 12.33
+3
Važno, da so "opozicijski aktivisti", pri nas so pa ti isti "fašisti", ni zanimivo???
misekmali
01. 08. 2024 12.33
-2
Lep prikaz, kako diktatorske države izkazujejo svojo moč. Belorusija je načrtno obsodila na smrtno kazen novinarja, zato da je zahod takoj skočil v izmenjavo. Čeprav vsi zaprti Rusi po svetu uživajo vse pravice in humane standarde, ki jih narekuje demokracija.
Zvedavi_norec
01. 08. 2024 12.46
+7
A tko kot je Assange? Krasna reč, ta demokracija... Sam eni so bolj demokratični kot drugi, a ne, Miško?
Aijn Prenn
01. 08. 2024 11.55
+2
Putin je pa ornk dvignil plače, bemti! A gre morda za deficitaren poklic??
Aijn Prenn
01. 08. 2024 12.01
+8
Mal je zoprno edino to, da gre za veliko tveganje za poklicne bolezni. Pa pričakovana življenjska doba vojaka na fronti je menda pod povprečjem.
petb
01. 08. 2024 11.47
+5
Jaz se samo čudim, kako so lahko ZDA zgled, če pa so pol izvoljenih predsednikov ubili ali skoraj ubili v atentatih nanje. Sedaj se spravljajo že na predsedniške kandidate. Neprecenljivo.
spam1
01. 08. 2024 11.59
+2
Od 46 so ubili 4 in ranili enega. Ni ravno pol, kajne?
Posteni
01. 08. 2024 12.24
-1
Za putinofile pax je.. imajo tezave z dojemanjem resnice
asdfghjklč
01. 08. 2024 12.53
+1
bandit1
01. 08. 2024 11.28
+2
Pa še nekaj o cenah, napišite in raziščite raje od kje je Ankaranska občina lastnik parkirišč v nekdanjem kapu MNZ Debeli Rtič in za postavljeni 2 rampi in parkomat zaračunava 2€ na uro za parkiranje. Okolica namerno zapuščena, le 2 kanti za smeti se sončita. Da o turistih v depandansah s čistkami od servisa ki jih plačujemo ne govorim. B a n d a.
bandit1
01. 08. 2024 11.24
+3
Pa kdo vam še sploh kaj verjame. Prepišete depešo od lastnikov in to je to, nas pa futrate s temi bedarijami.
Glavni_Baja
01. 08. 2024 11.28
-2
Aijn Prenn
01. 08. 2024 12.12
+3
Posteni
01. 08. 2024 12.25
-1
Baja rad kleci pred drugimi .. zagod mu prou sede 🤣
Glavni_Baja
01. 08. 2024 12.36
+3
ne, kot teb striženje, @PosteniBLKN-nac @Aijn P., vi ste glavni pašnik v hlapč. eu
brabusednet
01. 08. 2024 11.22
-5
Baje bosta ta Rusa od sedaj za golobarje delala iz Moskve.
patogen
01. 08. 2024 11.17
-5
Putin dviga plačo. Priložnost za slovenske rusofilčke.... Verjetno pa je plačilo vezano na trdo valuto in ne Bricks...
Glavni_Baja
01. 08. 2024 11.29
-1
vm ovčicam pa hlapč. eu na use načine uzema, mladiću
Zvedavi_norec
01. 08. 2024 11.47
+7
Z letno inflacijo 12% in več, ful trdna valuta, ja...
bazilika555
01. 08. 2024 11.16
+4
Samo da izginejo iz SLO, ostalo nas na sne briga! Imamo svojih polne zapore...
Rožle Patriot
01. 08. 2024 11.07
+6
Počasi bomo šli spet nazaj v jame .. " ovca za ovco " .. pa to