Tujina

Biden o 'podvigu diplomacije', zahvalil se je tudi Sloveniji

Washington, 01. 08. 2024 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Joe Biden je izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo označil kot "podvig diplomacije", ki je končal njihovo agonijo. Zahvalil se je zaveznicam, ki so pri tem sodelovale, tudi Sloveniji. Naša država se je izkazala kot zaupanja vredna partnerica, pa je dejal državni sekretar Vojko Volk. izmenjavo je pozdravila tudi Julija Navalna.

Ameriški predsednik Joe Biden je v družbi sorodnikov danes izpuščenih ameriških državljanov stopil pred medije. Izmenjavo zapornikov, pri kateri je sodelovala tudi Slovenija, je označil za "podvig diplomacije". 

Biden po izmenjavi zapornikov
Biden po izmenjavi zapornikov FOTO: AP

Poudaril je, da so uspeli zagotoviti osvoboditev 16 oseb, poleg treh ameriških državljanov in osebe s stalnim bivališčem v ZDA – to so Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmaševa in Vladimir Kara-Murza – še petih Nemcev in sedmih ruskih državljanov, ki so bili politični zaporniki v njihovi lastni državi. "Njihove agonije je konec," je dejal Biden.

Izmenjava je potekala v razmerju dva za enega: Rusija je izpustila dva zapornika v zameno za izročitev enega. Skupaj 24 ljudi. 

Biden se je zahvalil zaveznicam, ki so sodelovale v tej največji izmenjavi zapornikov po koncu hladne vojne, posebej je omenil tudi Slovenijo. Dejal je, da izpustitev "ne bi bila mogoča brez naših zaveznikov Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške in Turčije, ki so se nam pridružili in nam stali ob strani". 

Volk o izmenjavi zapornikov: Slovenija zaupanja vreden partner

Slovenija se je potrdila kot zaupanja vreden in enakovreden partner pri doseganju kolektivne varnosti, je sporočil državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk. "Z združenimi močmi in dejavnostmi zavezništva smo oba obsojena državljana Ruske federacije prijeli in s skupnimi napori tudi dosegli in izvedli današnjo izmenjavo," je zapisal v izjavi, ki so jo posredovali iz kabineta predsednika vlade. 

Izpostavil je, da sta bila Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev v izmenjavo vključena "po obsodbi in po tem, ko sta priznala hudo krivdo". 

Kot je dodal, je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija na podlagi intenzivnega sodelovanja s partnerskimi obveščevalnimi službami EU, ZDA in Nata izvedla aktivnosti, s katerimi je Slovenija sodelovala v obsežni izmenjavi obsojencev in pripomogla k izmenjavi državljanov EU in ZDA ter Ruske federacije.

"S tem smo prispevali k izpustitvi oseb, ki jim je bila v Ruski federaciji neupravičeno odvzeta prostost in so bili po krivem obsojeni, tudi na smrt, zaradi opravljanja novinarskega dela, zaradi osebnih ali političnih prepričanj ali pa zaradi opozarjanja na kršitve temeljnih človekovih pravic in svoboščin v Ruski federaciji. Ob tem ostajajo naše misli z vsemi, ki v zaporih Ruske federacije prestajajo kazni samo zato, ker nasprotujejo nesmiselni vojni zoper Ukrajino in nimajo pravice do svobodnega izražanja," je poudaril.

Ob tem se je zahvalil vsem, ki so bili vključeni "v to izjemno odmevno, predvsem pa obsežno in enkratno mednarodno operacijo". Dokazali so visoko strokovnost in potrdili, da sistem slovenske nacionalne varnosti deluje tudi v najzahtevnejših razmerah, je sklenil.

Odzivi Zahoda

Izmenjavo so pozdravili tudi Združeni narodi, Evropska unija in zveza Nato. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je ob tem pozval k izpustitvi vseh neupravičeno zaprtih novinarjev in zagovornikov človekovih pravic. "Vsi novinarji in zagovorniki pravic, ki so pridržani zgolj zaradi opravljanja svojega dela, morajo biti izpuščeni na prostost," je poudaril. 

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozdravil izpustitev 16 zapornikov iz Zahoda. "Alsu, Evan, Paul, Vladimir in drugi, sodite domov k svojim družinam in ljubljenim! Zahvaljujem se vsem, tudi v Evropi, ki so pripomogli k diplomatskemu dogovoru," je nadaljeval in poudaril, da bo EU še naprej podpirala vse, ki so nezakonito pridržani v Rusiji in drugod.

Odzvala se je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Pozdravljam izpustitev nedolžnih državljanov iz EU in ZDA ter poštenih ruskih demokratov, ujetnikov v Rusiji. Kremelj jih je zamenjal za obsojene zločince in morilce. To kaže na ostro razliko. To je trenutek velikega veselja za vse, ki so se borili za svojo svobodo," je zapisala na družbenem omrežju X.

Izmenjavo je pozdravila tudi Julija Navalna, vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je februarja v sumljivih okoliščinah umrl v oddaljenem zaporu na severu Rusije. "Vsak izpuščeni politični zapornik pomeni veliko zmago in razlog za praznovanje," je zapisala na omrežju X.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
02. 08. 2024 11.16
+4
Sem zaprisežen nasprotnik Trumpa , toda , čas je pokazal , da je bil Biden še bolj neprimeren za predsednika ZDA , čeprav pri obeh bruhanje od gnusa ni nič nenormalnega.
branko-r
02. 08. 2024 10.15
+2
rdeči levičarji držijo skupaj
Prodanekure
02. 08. 2024 08.47
+7
haha Biden je najprej klicu Tita pa se mu ni javu :)
mackon08
02. 08. 2024 08.15
+4
Izvajali so kriminalna dejanja za nagrado pa prostost namesto zapora. Velja za vse vpletene.
3320.
01. 08. 2024 21.54
+2
Maribor?an 1
01. 08. 2024 21.54
+5
Idi v penzijo pa pusti prosim Slovenijo na miru. Mi se bomo odločali sami
Kaj_je_res
01. 08. 2024 21.52
+6
Priden, slovenski kuža, sedi kuža, na piškotek. Bruh.
Volja
01. 08. 2024 21.34
-1
300 let do specialista
01. 08. 2024 21.32
+8
Biden je klical Tita pa mu v Beogradu niso dvignili.
Prijazna
01. 08. 2024 21.34
+2
Stara Ma?ka
01. 08. 2024 21.24
+6
a nas je še on zamešal s Slovaško?
Kemah
01. 08. 2024 21.16
+2
Naši rdeči kmeri brusijo zobe in grizejo nohte 🤣 po vseh štirih je treba plaziti in se smejati za kamere..čeprav jim ni to intimna opcija..ampak treba za preživetje v zahodnem svetu..in tako se rak rana slivenstva preliva iz sistema v sistem
UsliŠana
01. 08. 2024 21.09
+5
Nimamo samo ruFile tudi usaFile...
300 let do specialista
01. 08. 2024 21.04
+9
"Zavezniki"🤣🤣🤣🤣 SATELITKI, ki igrajo kakor Bela hiša špila...ovce!!!!
printer
01. 08. 2024 20.57
+14
Takole je bilo : Biden je najprej iz wcja klical Musarco, ker je trenutno kao neka predsednica, pa se je Kučan javil, ker ima nekaj prevezavo narobe...potem so Bidnu vzeli telefon, ker mu ni noben verjel od usa stricov iz ozadja, da se t.elebajsk.a ni oglasila...nato se je en uradnik v beli hisi spomnil, da ima od Tine Gaber cifro - se iz izleta v Monaku, kjer si jo je najel pred leti - Tina je na morju, ko se je seveda oglasila na telefon, je ta Jim nesel hitro telefon Bidenu nazaj na wc, Biden je vprasal Tino, ce lahko dobi malo Robija na telefon in Tina ga je poklicala iz vode : Robi, Robi...ej Bajdn bi govoru s teboj, prid hitr vn...ni mi jasn zakva te klice prek mojga frenda na dopust...dejte to mal uskladit, a ves Robi...
300 let do specialista
01. 08. 2024 20.49
+13
🤣🤣🤣 res dogodek, svet ni normalen....
patogen
01. 08. 2024 20.45
+7
Perje leti po zraku, ob tej pohvali Bidna. Če ni zamešal s Slovaki. Slovencelj končno v svetu vohunstva in Jake Bonda...
Balerion
01. 08. 2024 20.39
+6
Me zanima, če zna pokazati kje je Slovenija. No ja ali pa vsaj kje je bela hiša.
manga
01. 08. 2024 20.38
+7
Nocoj bomo proslavljali to novico da se je veliki Biden osebno zahvalil Sloveniji.Vsi na Kongresni trg....
Mens sana
01. 08. 2024 20.33
+11
..........čestitke slovenski diplomaciji in varnostni službi za uspešno izvedeno predčasno vrnitev v Sloveniji obsojenih Rusov v svojo domovino. S tem dejanjem smo se vpisali na seznam pomembnejših partneric Nata in prejeli javno pohvalo Bidena. V zameno je bojda Amerika poleg Coca Cole Pv Golobu obljubila izlet v Disneyland.............
Betuul
01. 08. 2024 20.08
+7
Ma saj slo povsod svoj lonc zram rine