Tujina

Pozivi k preiskavi in protestom: 'Priče in žrtve ruske posebne operacije'

Tbilisi, 28. 10. 2024 06.20 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
10

Madžarski premier Viktor Orban, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, bo obiskal Tbilisi, je sporočila gruzijska vlada, ki si je na sobotnih volitvah zagotovila nov mandat. Bruselj je medtem pozval k neodvisni preiskavi domnevnih nepravilnosti, opozicija pa že načrtuje demonstracije.

Volitve v Gruziji
Volitve v Gruziji FOTO: AP

Orban je vladajoči stranki Gruzijske sanje v soboto, še pred objavo uradnih izidov, čestital za zmago na parlamentarnih volitvah.

Opozicija, ki ji po 12 letih znova ni uspelo doseči spremembe oblasti, pa je volitve označila za ukradene. 

O pomanjkljivostih volitev pa so poročali tudi mednarodni opazovalci, vključno z opazovalci Evropskega parlamenta, ki so sporočili, da so bili priča številnim kršitvam, pa tudi fizičnim napadom na voliščih.

Po uradnih podatkih gruzijske volilne komisije je po skoraj vseh preštetih glasovih vladajoča stranka Gruzijske sanje prejela 54,08 odstotka glasov, kar ji zagotavlja ugodno večino v parlamentu. Razdrobljena opozicija, zbrana za idejo bolj zahodno usmerjene Gruzije, je osvojila 37,6 odstotka glasov.

Zaprti opozicijski voditelj in nekdanji predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je prek Facebooka pozval k množičnim protestom.

K hitri, transparentni in neodvisni preiskavi obtožb o volilnih nepravilnostih volilno komisijo Gruzije in druge pristojne organe pozivata tudi Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. V skupni izjavi poudarjajo, da je nepravilnosti treba razjasniti, kar je nujen korak za ponovno vzpostavitev zaupanja v volilni proces.

Ob tem izpostavljajo, da je zdaj ključen konstruktiven in vključujoč dialog v celotnem političnem spektru. EU v skladu s sklepi Evropskega sveta Gruzijo poziva, naj sprejme celovite demokratične reforme. V tej luči EU opozarja, da je treba razveljaviti vsako zakonodajo, ki ogroža temeljne pravice in svoboščine gruzijskih državljanov ter je v nasprotju z vrednotami in načeli, na katerih temelji EU.

Gruzijska predsednica ne priznava izida volitev

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je medtem v luči domnevnih volilnih nepravilnosti dejala, da ne priznava izidov sobotnih parlamentarnih volitev. V televizijskem nagovoru je sodržavljane hkrati pozvala k udeležbi na ponedeljkovih demonstracijah.

Zurabišvili, ki je z vlado redno na nasprotnih političnih bregovih, je dejala, da so Gruzijci "priče in žrtve ruske posebne operacije, sodobne oblike hibridne vojne proti gruzijskem ljudstvu".

Predsednica se je tako pridružila obtožbam poraženih opozicijskih strank, ki prav tako Gruzijske sanje označujejo kot prorusko stranko.

Iz opozicije je tudi že slišati, da protestno ne nameravajo prevzeti poslanskih mandatov.

Odmik od Zahoda

Stranka Gruzijske sanje je na oblast prišla leta 2012. Sprva je zasledovala bolj liberalne, prozahodne politike. Drugi mandat pa je prinesel retoričen in zakonodajni obrat vladajočih.

Med drugim je vlada liberalnejši del javnosti nedavno razburila s sprejemom zakona o tujem vplivu, ki zaostruje nadzor nad civilno družbo, in zakona o družinskih vrednotah in zaščiti mladoletnikov, ki omejuje pravice skupnosti LGBTQ. Minuli dve leti so na ulicah Tbilisija tako redno potekale demonstracije, zakonodajne spremembe pa so odkrito kritizirali tudi v Bruslju, zaradi česar je gruzijsko približevanje EU zastalo.

Vodstvo Gruzijskih sanj sicer vztraja, da si še naprej prizadevajo za članstvo v uniji. Pred volitvami pa so obljubili, da bodo v primeru zmage prepovedali osrednje opozicijske stranke ter dosegli mirno reintegracijo separatističnih pokrajin Južna Osetija in Abhazija, zaradi katerih je Rusija leta 2008 vojaško posredovala v Gruziji.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini
28. 10. 2024 10.23
To je ta moskovitski "raj na Zemlji", ki mora tudi pri sosedih izvajati "mitraljez volitve", če hoče obstati na oblasti in imeti pri sosedih svoje nastavljence. Res nenavadno, da ljudje ne marajo tega "raja za Zemlji".
Rodion Raskolnikov
28. 10. 2024 10.02
EU je le še vazalna struktura ZDA, takšno vrednotenje volitev je postala stalnica. Kjerkoli niso izvoljeni agenti ZDA so volitve nedemokratične. Torej se presoja legitimnost volitev na podlagi ugodnega ali neugodnega rezultata za ZDA. Enako velja za koncepte vladavine prava, pravno državo in podobne EU floskule. Vse se prosoja z vatli strateških interesov, demokratični standardi pač nikogar ne zanimajo vsebinsko.
Kaj_je_res
28. 10. 2024 09.28
+2
Danes ne bi enako glasoval tudi za pristop Slovenije v EU, ker EU še zdaleč ni več to, v kar smo takrat verjeli.
Rudar
28. 10. 2024 09.48
+0
Tudi če ti ne bi glasoval,. bi bili v EU in NATU. Hvala bogu.
zdravkob
28. 10. 2024 09.02
+3
Kaj počne EU. Celo dvakrat so prešteli glasove. Nobenih konkretnih pomislekov, a kar ne priznavajo volitev. Borell je ena sama sramota od človeka. Postaja me sram, da sem iz EU.
Rudar
28. 10. 2024 09.16
+0
Se strinjam. Tud mene je sram, da si iz EU.
Planetmiru
28. 10. 2024 08.39
+9
Kdor ne piha v isti rog kot mi, je nelegitimen. Ja, tako razmišljajo in reagirajo tisti, ki se že dalj časa povsod vpletajo in tistega/tiste, ki ni/niso po njihovi meri s svojevrstno propagando označijo za negativca.
Apostol1
28. 10. 2024 08.39
+9
Če ne pride opozicija na oblast so pa volitve ukradene in popolnoma nepomebno je ali je ta opozicija leva ali desna .Trump ni bil ponovno izvoljen in zato so bile volitve ukradene .Ali pa kot v Gruziji , Proevropska stran ni zmagala na volitvah in že so bile ukradene . EU pa napoveduje preiskavo. Ursula spet meša drek in vtika prst tja kjer jo nič ne srbi. Moje osebno mnenje je , da je za Gruzijo 100 krat bolje , da je v prijateljskih odnosih s sosedo Rusijo , kot pa , da se z njimi skrega. Je dovolj poučen primer Ukrajina z podkupljenim Zelenskim in z izgubo ozemlja ter mnogimi nedolžnimi žrtvami. Ozadje se pa dobro ve , da je Ameriško maslo , tako v Ukrajini kot v Gruziji.
Zivo
28. 10. 2024 08.30
+9
V vseh državah, vsake izide volitev Zahod označi za neregularne, če izid ne ustreza Zahodu. V Gruziji naj bi Rusija kupovala glasove (poudarek je na naj bi, ker ni dokazov), ko pa so ZDA ''investirale'' 6 milijard dolarjev v ukrajinske proteste, je pa to Zahod označil za regularno pomoč.
modsoloserji
28. 10. 2024 08.40
+6