Tujina

Bitka za Brego: Kdo bo koga?

Tripoli, 03. 04. 2011 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
128

V Atene je prispel namestnik libijskega zunanjega ministra, ki je prinesel sporočilo, da si oblasti želijo rešitve, ki bo prinesla mir. Medtem v Bregi še naprej potekajo spopadi za prevlado v mestu.

Arabska televizija Al Džazira poroča, da posebne enote ameriške vojske ter egiptovske varnostne sile urijo libijske upornike za boj proti Gadafijevim silam. Po navedbah neimenovanega vira naj bi urjenje potekalo na vzhodu Libije, ki je v rokah upornikov. Al Džazira je v soboto tudi poročala, da so libijski uporniki iz Egipta dobili novo pošiljko raket vrste katjuša. Od kod naj bi orožje izviralo, neimenovani vir ni želel izdati.

Libijsko mesto Misrata so napadle Gadafijeve sile, pri tem pa je umrla najmanj ena oseba, več je ranjenih. Obstreljevali so stavbo, ki so jo uporniki uporabljali za oskrbo ranjencev. Pred dnevi pa so se uporniki odločili, da bodo iz varnostnih razlogov spremenili lokacijo, poročajo tuji mediji.

Tamkajšnji zdravnik je dejal, da hudo ranjeni čakajo na operacijo, saj nimajo dovolj operacijskih sob in opreme. Misrata, tretje največje libijsko mesto, je zadnja uporniška utrdba na zahodu države. Gadafijeva vojska in plačanci so obkolili mesto, kjer so poleg upornikov tudi civilisti, in ga že nekaj tednov napadajo. Le v zadnjih nekaj dnevih naj bi umrlo okoli 160 ljudi, večina pa je bila neoboroženih civilistov.

Boji za Brego se nadaljujejo

Med silami libijskega voditelja in uporniki že tretji dan zapored potekajo srditi boji za mesto Brega, ki je pomembno zaradi nafte. Libijski uporniki so sicer že v soboto zatrdili, da so osvojili Brego, ki leži okoli 800 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripoli, vendar pa se boji za mesto nadaljujejo tudi danes. Predvsem naj bi bili za upornike trn v peti progadafijevi ostrostrelci v mestu.  Uporniki naj bi tako danes zasedli obrobje mesta, med drugim tudi tamkajšnjo univerzo, kljub temu pa še vedno ne morejo napredovati.

Namestnik zunanjega ministra v Libiji

Libijski namestnik zunanjega ministra Abdelati Obeidi je prispel v Atene, kjer naj bi premierju Georgeu Papandreou prenesel sporočilo libijskega voditelja Moamerja Gadafija. O tem je javnost obvestil predstavnik grške vlade, ki pa vsebine sporočila ni navajal. Obeidi je v Grčijo pripotoval iz Tunizije. Zvečer je grški zunanji minister Dimitris Droutsas povedal, da je Obeidi prišel s sporočilom, da si libijske oblasti želijo premirja in iščejo rešitev za dosego tega cilja. Obeidi je bil sicer  v 70. letih prejšnjega stoletja pod Gadafijevo vladavino nekaj časa premier. Kasneje je bil predsednik tudi parlamenta.

London pa je danes sporočil, da je v Bengazi poslal skupino diplomatov, ki naj bi se sestala z uporniki in se z njimi pogovorila o stanju v državi. Skupino vodi Christopher Prentice, britanski veleposlanik v Rimu in nekdanji glavni diplomat v Bagdadu.

Preberite tudi: Gadafi je že od leta 1969 glavni v Libiji, v kateri naj bi vladal sistem džamahirije. A resničnost je drugačna od teorije – ne v ljudski državi, Libijci živijo v diktaturi. Kdo je Gadafi in zakaj so se ljudje uprli?

Gadafijevi vojaki naj bi kot vojaško taktiko uporabljali posilstvo. Na ta način namreč v vojaškem konfliktu svojega nasprotnika ponižaš, ustrahuješ in uveljavljaš prevlado. "Otroci in ženske v vojni postanejo plen, posilstvo pa je način osvajanja teritorija," pravi psihologinja Andreja Pšeničny.

'V Bregi je šlo za napako'

Uporniki
Uporniki FOTO: Reuters

Libijski uporniki poročajo, da so zavezniška letala v petek zvečer napadla njihove sile med prodorom proti mestu Brega, pri čemer je bilo ubitih 13 uporniških borcev, sedem pa ranjenih. Predstavniki opozicije polkovniku Gadafiju pravijo, da je šlo za napako in še naprej podpirajo zračne operacije zveze Nato.

Tiskovni predstavnik Abdel Hadif Goga je povedal, da je šlo za nesrečen dogodek, ki je bil posledica napake med uporniškim napredovanjem v času koalicijskih napadov. Vojaško vodstvo upornikov naj bi delalo na tem, da se podobne nesreče v prihodnje preprečijo.

Libijski uporniki so namreč priznali, da je nekdo med njimi po nesreči streljal v zrak, ko so se v času koalicijskih napadov na Gadafijeve sile pomikali proti mestu Brega. Kmalu zatem so začele na upornike deževati bombe, saj naj bi jih piloti zamenjali za Gadafijeve sile. Slednje so zaradi napadov prilagodile taktiko in se več ne vozijo okrog v tankih, ampak poltovornjakih, zato jih je težko ločiti od upornikov.

Na sedežu zveze Nato poročila o dogodku še preiskujejo. Tiskovna predstavnica zavezništva Oana Lungescu je sporočila, da nimajo zanesljivih virov na terenu, zato je poročila težko potrditi ali zavreči.

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
04. 04. 2011 13.23
@ljx pa kaj se sploh trudiš? NEKATERI ne bodo nikoli spregledali OČITNEGA.
ljx
04. 04. 2011 07.17
Lolipoly,res lahko nekomu ki takole s strani pogleda zgleda vse kot en kp modelov k neki sanjajo,ampak zaradi stvari o katerih se tukaj pišejo,nekje drugje po svetu ljudje umirajo.Zdej vem da boš mislil,pa kaj nas to briga? Res je sploh nas ne briga,samo ne pozabi da so tudi naši fantje v Afganistanu,ne pozabi da kadar je treba Evro stabilizirat tud mi dnar zraven dajemo in smo posledično zadolženi pri nekomu.
lolipoly
04. 04. 2011 04.39
Meni se zdi , da malo prevec fantazicnih filmov in propagande gledate vsi tu, ker res vse verjamete kje kdo kaj fantazira ali teoricno govori. Kaj je pa resnice pa nikoli ne boste zvedeli, ker je VOJNA TAJNA!
yarrick
04. 04. 2011 01.29
@ljx ma slovenci smo nasploh bu.ta.st narod.Če bi jim dal pred oči 100% preverjeno novico, ki bi bila povrhu še točna bi ne verjeli.zato pa vsi ti minusi. @platon vem da imajo psi že dolgo časa te čipe.Če bi veterinarska uprave vedela da sem svojem psu čip uničil bi me obseili za jaj.ca ampak nič ne de.vsako leto ga peljem na pregled in do sedaj niso še NIKOLI prgledovali če ima čip notr :D. Ja, HAARP zna biti izjemno neprijetna zadeva, sploh zatoker ima tako širok spekter uporabe(čeprav me je poleg vplivanja na ionosfero in s tem do segrevanja ozračja najbolj strah ravno ELF frekvenc in "mind control-a"),A narod pa še vedno misli, da je to le raziskovalna postaja.No saj v bistvu je, in MI smo poskusni zajčki. Se pa strinjam z izjavo onega generala: vojska je bila in bo vedno prva.če zakolovratim v bolj "ezoterične vode"kaj misliš da smo res tako butast narod, da ne moremo odkriti maglev ali antigrav tehnologije? ma naj komu drugeu prodajajo te neumnosti.ravno tako mislim, da so že zdavnaj iznašli način za hladno fuzijo ali pa generator, ki črpa energijo iz subatomskega dela vesolja(zero point energy ali tahion technology) a ga nočejo dati ven - prvo zaradi tega ker držijo ljudi v oblasti, dokler imajo tehnološko premoč, drugič pa zato, ker s skrivanjem teh tehnologij služijo mastne denarce(nafta, plin, LPG...)
Platon23
04. 04. 2011 01.17
v živalih so navadni čipi ne te tekoči da nebo kdo narobe razumel!
yarrick
04. 04. 2011 01.16
@ljx Ej a veš da sem tak način že videl? sicer ne v realnosti ampak v igri(urban dead), je pa ist princip.DOBRA IDEJA :D .
ljx
04. 04. 2011 01.13
:),lahko noč ekipa,:)
Platon23
04. 04. 2011 01.13
@platon To za tekoče RFID-e še nisem slišal, sem pa našel na netu RFID-e v velikosti 05mm X 05mm.kaj takega pogoltneš ne da bi vedel.lahko jih dajo v katerokoli cepivo, lahko jih všijejo v oblačila, dajo v hrano...kamorkoli.Obstaja pa stvar, ki vseeno lahko malce obrne vse skupaj nam v pride: ZAENKRAT(kolikor mi je znano) so ti čipi pasivni, kar poemni da morajo biti relativno blizu skenerja.in ker se ve na kak način RFID deluje so na voljo tudi že prvi načrti za RFID scaner lokatorje.Resnično pa dvomim, da imajo tako močne satelite, da bi lahko iz orbite prebrali posamezne čipe. Pozabil sem kje sem gledal to zadevo ko bom poiskal povem naslov! Zadeva naj bi delovala preko HAARP-a drugačw maš pa te čipe že v živalih in potem preko teh skenerjov odčitajo podatke ki so shranjeni na njem tako da te skenerji so že zunaj:) drugače sem pa gledal nek intervju z generalom ameriške vojske(tudi pozabil ime) ki pravi da je vojska 40 let tehnološko pred prebivalstvom! Kar mu gre za vrjeti glede na to da danes oz nekaj let nazaj so še uporabljali letala ki so bila thenološko najnaprednejša v svetu( black bird....) ki pa so stara 50 let tako da... kot je rekel povprečnemu človeku se niti sanja ne kaj vse je danes mogoče!
Elias Ehnaton
04. 04. 2011 01.13
Fantje, z mikročipi ni šale, ko ga imaš enkrat noter si "gotov"! Ste lahko prepričani, da so za to poskrbeli. Ko bodo mikročip vstavljali, pa bodo za vsak čip posebej morali zabeležiti osebne podatke vsakogar, ki ga bo prejel, tako da bodo vedeli komu kak čip pripada, da bodo lahko potem točno kontrolirali vsakega posameznika. Torej ni bojazni, da ga bodo vstavljali preko zraka, hrane ali kaj podobnega, razen, če bi, na primer, pri nakupu izdelka z čipom, lahko preko kakšne kartice (recimo šparove kartice, ki jih delijo v zadnjih časih) tudi dobili osebne podatke kupca, ki je ta izdelek kupil.
ljx
04. 04. 2011 01.12
Grim_reaper,vsaka najbolj krotka žival te bo tudi ugriznila če jo boš dovolj stisnil in ustršil,takšni so tudi ljudje. Prejšnji dan sem pisal da smo mi bili prvi na pohodu Zahodnega imperializma ki smo klonili,da so prvo na nam sprobal,potem pa izvažal isti model v Irak,Afganistan itd...,samo sem napisal tudi to da mi v dobri meri spadamo v ta Zahodni svet,pa so mi fopal minuse.
ljx
04. 04. 2011 01.08
Elias Ehnaton in vsi ostali,enkrat če bo vrag vzel vse skupaj in ne bo več internetnih forumov,pišite grafite in sporočila na vidna mesta z svjim podpisom,da vidimo koliko nas je ostalo in da vemo kam in kako naprej.
yarrick
04. 04. 2011 01.07
@ljx ja, jugoslavija je bila glede tega 1A.Apak le dokelr je vse skupaj držal Tito.po njegovi smrti se je začela j***.Takrat so vmes skočili še zahodnjaki in pomagali razdreti jugoslavijo(očitno bi lahko ogoržala VELIKO EU fašistično državo).kot si dejal; razdrobili so nas in to ne brez razloga.sedaj pa je vsak država zase obsojena na propad.
Elias Ehnaton
04. 04. 2011 01.07
Fantje, poglejte si tudi dokumentarni film "Water - Water Inteligence", ki si ga lahko tudi zdownloadate zastonj z 4shared strani, prav tako kot tudi dokumentarec "Healing Cancer from Inside out". V teh dokumentarcih se lahko naučite veliko koristnega, kar vam zna še prav priti v težkih časih ki prihajajo; kako vplivati na vodo, da bo zdrava in energijsko bogata, kako zdraviti "neozdravljive" bolezni s pravilno prehrano, pravilnimi čustvi in mislimi. Sicer bi vam dal svoj mail, da vam lahko posredujem linke za vse te stvari, vendar mi ga inkvizicija na 24ur vedno izbriše. *
ljx
04. 04. 2011 01.02
Grim_reaper,za surovine je pa hec da omenjaš,ker ravno v naši soseščini tipa ex Jugo državice imajo vse za kar je naša industrija bila postavljena. Ne me met za nekega Jugo nostalgika,ampak dejstva so dejstva,tudi kar se hrane tiče,Slavonija,Vojvodina,bi bile lahko izvor surovine za hrano.Železo so pa iz Severo-Zahodne Bosne vozil rudo v Slovenijo. Velikokrat se pozablja da smo v Jugi bili dokaj pripravljeni na napade od odzunaj,problem je pa bil v tem da se mi znotraj nismo mogl zment med sabo,ampak dokler nas bojo drobili na plemena in slabe sosede,bomo vedno lahek plen za katerekoli tujce,mar ni res?
Elias Ehnaton
04. 04. 2011 01.00
@ljx Jup, tako je! Res smo si vsi vse to skupaj priigrali, torej je to tudi karmično. Vendar pa to ne pomeni, da nima smisla vse to poskušati preživeti. Napovedano je, da bo nekaj ljudi preživelo, torej ... se splača poskušati, izgubiti tako nimamo kaj. Crknat pa kar tako, kot pič.., nimam namena, pa če je to moja karma ali pa ne. Sevada pa je tukaj tudi pomembna spremeba v miselnosti; v skladu z načrtom Stvarstva, v skladu z evolucijo (zavesti), naše in vseh drugih bitij. Drugače pa, kakor vam vaš plan narekuje, naj vsak naredi po svoji vesti. Tako mora biti. Napaka bi bila, da bi se vsi orientirali po načrtu enega, potem pa bi se izkazalo, da se je motil. Tako pokrijemo več možnosti. Naj pa bo vsak svoje sreče kovač! @Platon23 Jop, tako je. Verjetno nam jih bodo (zopet) poskušali vstaviti spet z izgovorom kakšne "panemije", verjetno preko cepiv, zato pa poskušajo vsepovsod po svetu z "zdravstvenimi reformami", ki nas bodo prisilile v obvezno cepljenje po grožnjo kazenskega pregona. Sem glih pred kratkim slišal, da v Mehiškem Zalivu pravkar mutirajo neko smrtonosno bakterijo, torej "pandemija" v izvajanju.
yarrick
04. 04. 2011 00.57
@platon To za tekoče RFID-e še nisem slišal, sem pa našel na netu RFID-e v velikosti 05mm X 05mm.kaj takega pogoltneš ne da bi vedel.lahko jih dajo v katerokoli cepivo, lahko jih všijejo v oblačila, dajo v hrano...kamorkoli.Obstaja pa stvar, ki vseeno lahko malce obrne vse skupaj nam v pride: ZAENKRAT(kolikor mi je znano) so ti čipi pasivni, kar poemni da morajo biti relativno blizu skenerja.in ker se ve na kak način RFID deluje so na voljo tudi že prvi načrti za RFID scaner lokatorje.Resnično pa dvomim, da imajo tako močne satelite, da bi lahko iz orbite prebrali posamezne čipe. @ljx Dobra poteza.Enkrat smo to že dali "skoz"( no ne ravno mi, ampak kot si dejal; naši predniki ki so nam zapustili ta čudovit spomin), zakaj se nebi učili iz njihovih korakov?
ljx
04. 04. 2011 00.52
Platon23,kako kej alkohol vpliva na te nano mikročipe? A če ga zalijem z ene pol litra šnopsa,bo še vedno delal? Namreč jas mam že mau prj blackout,zdej če moj čip crkne,pol tud nek nano ne bo zdržal.
yarrick
04. 04. 2011 00.49
@ljx jat, to se pa spomnim, ko je gorenje predstavljal svoje orožje(začuda sploh ni bila tako slaba).tudi vem glede krpana(mislim vsaj da je bil krpan), vprašanje pa je koliko imamo surovin za izdelavo(železo uvažamo) in koliko je smotrno imeti težje oklepnike na tako gozdnatih in reliefno raznolikih tleh.slovenija je glede na dano lego najboljša za "ambush"(ali hit&run kot je dejal elias) način vojskovanja.Protitankovski sistemi, nekaj mobilnih AAA,ostalo pa pešadijsko AT orožje.Sploh pri ans v zasavju bu bilo zanimivo, kjer je na eni strani železnica8pod skalami hehe), vmes sava in na drugi strani cesta, ki pa ni širša od treh metrov(ter zopet grda pobočja z skalami).Če bi tu uničil mosotve med litijo in hrastnikom odpade vsa motorizirana kolona, ki bi prišla iz smeri ljubljane, preko litije.pa četudi gredo preko trojan bodo imeli probleme, da o cesti prebold-trbovlje ne govorim(skoraj domači okoliš hehe). @elias tole z NWo je grozljivo, čeprav resnično.Glede vode je tako; pijemo ponavadi tisto kar dobimo prek vodovoda.kaj je notri ve samo bog.Sicer imam vodni filter, ki čisti do 2 mikronov velike delce a so sredice teh filtrov drage in precej težko jih je dobiti, zato ga hranim za bolj nujne primere.Precej hrane pridelamo doma(sreča da sem doma na kmetiji), tako da bi v NUJI prežiivel od tega kar nudi narava. pa hvala za literaturo, bom preveril
Elias Ehnaton
04. 04. 2011 00.48
Fantje, za jedrsko, biološko in kemično možnost se pripravite, kolikor se lahko (gasmaske, kalijev jodid, plašči proti tem stvarem), vendar pa ne zaradi tega obupati, nekaj nas bo vseeno preživelo. Nekaj pa sem zasledil, da bodo morda te stvari preprečene (ne bom razlagal kako in kdo, ker nima veze), da nam bo nekdo pomagal. Hrane pa čim več, kolikor lahko; bilo bi dobro vsaj za pet let, pa tudi semena. Tudi ni nujno, da se ne bi dalo vse to še preprečiti, vendar pa bi za to potrebovali informirati mlade prostozidarje, kaj jim tisti na vrhu prikrivajo, lažejo in jih zavajajo, da služijo njihovem cilju. Vendar pa na to raje ne računajte! @Platon23 Ja, res je; Albert Pike je napisal programe za vse tri, oni pa so se jih oz. se jih striktno držijo, tudi glede tretje. Glede teh načrtov se lahko prebere tudi na googlu, če vtipkaš "Albert Pike Three World Wars", in greš na threeworldwars stran.
ljx
04. 04. 2011 00.48
Elias Ehnaton,resnično me zabava tvoje pisanje,ti si "men with the plan"! Moj plan mi nekako drugače narekuje pravila obnašanja in ukrepanja,ampak v osnovi je res,da ne glede koliko kataklizmično zvenela tvoje pisanje ali povzemanje prerokb in napovedi,je dejstvo,da se večina ljudi sloh ne zaveda razsežnosi p.....e ki nas lahko doleti. Ampak Ehnaton,ne pozabi,da samo dejstvo obstoja mene in tebe in vseh na teh naših prostorih,pomeni da smo si ga skozi zgodovino prigarali in tudi v tvojem pisanju so sledi te zgodovine.Torej če bo enkrat zmanjkal poti naprej,se enostavno obrnemo nazaj po poteh ki so jih že hodili naši očetje in dedi pred nami.