Tujina

Posilstvo kot vojna taktika: 'Popolno razčlovečenje'

Tripoli, 01. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
81

Gadafijevi vojaki naj bi kot vojaško taktiko uporabljali posilstvo. Na ta način namreč v vojaškem konfliktu svojega nasprotnika ponižaš, ustrahuješ in uveljavljaš prevlado. "Otroci in ženske v vojni postanejo plen, posilstvo pa je način osvajanja teritorija," pravi psihologinja Andreja Pšeničny.

Eman Al Obeidi
Eman Al Obeidi FOTO: Reuters

Potem ko je iz Libije prišla zgodba o Eman Al Obeidi, ki trdi, da jo je 15 Gadafijevih vojakov posiljevalo dva dni, je svet postal bolj pozoren tudi na tovrstno dogajanje v omenjeni državi. Svetovni mediji so poročali, da posilstva postajajo vse bolj pogosta, zdravniki naj bi pri mrtvih vojakih v žepih večkrat našli kondome in viagro, kar naj bi kazalo na to, da Gadafijevi možje posilstvo uporabljajo kot vojaško taktiko.

Kot je zapisano v Resoluciji 1820, ki so jo leta 2008 sprejeli Združeni narodi, vojno posilstvo služi za poniževanje, dominanco, ustrahovanje in tudi pregon dela populacije. V omenjeni resoluciji so Združeni narodi ostro obsodili tako vojaško taktiko in zapisali, da so posilstvo in druge oblike spolnega nasilja lahko vojni zločin, zločin proti človeštvu ali sestavni del genocida. Odločili so tudi, da se za zločine spolnega nasilja ne sme uporabiti ukrepov amnestije, ki se sprejmejo v procesu poravnave sporov.

'V normalnih razmerah ne bi posiljevali, v množici pa izgubijo nadzor'

Vojno posilstvo zakrivijo vojaki, drugi borci in tudi civilisti med vojnim konfliktom ali vojaško okupacijo, gre pa za močno psihološko orožje. "Pri posilstvu gre vedno za dominacijo, za izkazovanje moči,“ je za 24ur.com dejala psihologinja Andreja Pšeničny. V primeru vojnega posilstva pa je treba upoštevati tudi to, da je vojak del vojske, torej množice. "V množici racionalni elementi odpovedo,“ je dejala Pšeničnyjeva in dodala, da v množici na površje pridejo mnogo bolj primitivni čustveni elementi. "In zato ljudje, ki sicer v normalnih razmerah ne bi posiljevali, v množici izgubijo svoj notranji nadzor in počnejo vse tisto, kar počnejo vsi ostali," je povedala.

"Gre za popolno izkazovanje dominacije, popolno razčlovečenje," je Pšeničnyjeva dejala glede posilstva. Po njenih besedah so v vojni otroci in ženske plen, posilstvo pa je način osvajanja teritorija. "Na ta način se tudi izbriše moške z druge strani,“ je dejala.

Pšeničnyjeva pravi, da tisti, ki sicer v normalnih razmerah ne bi posiljevali, v množici izgubijo svoj notranji nadzor.
Pšeničnyjeva pravi, da tisti, ki sicer v normalnih razmerah ne bi posiljevali, v množici izgubijo svoj notranji nadzor. FOTO: Reuters

'Posilstvo je nekakšno počasno ubijanje'

Dora Byamukama, članica vzhodnoafriške zakonodajne skupščine, ki sodeluje pri uveljavljanju pravic žensk, je v članku o posilstvih v Libiji na spletni strani New Vision zapisala, da je posilstvo vedno mučenje in da gre za neko vrsto počasnega ubijanja.

Posilstva v Libiji bi po njenih besedah morali ustaviti Združeni narodi.  Pri posredovanju v Libiji bi ZN morali nuditi posebno zaščito ženskam, da bi na tak način posilstva omejili, je prepričana Byamukamova. Ob tem pa je dodala, da bo učinkovitost Resolucije ZN 1820 pri boju proti spolnemu nasilju treba oceniti tudi v številnih drugih državah, med drugim tudi v Demokratični republiki Kongo, Darfurju in Slonokoščeni obali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
02. 04. 2011 12.55
polifem01.04.2011, 22:07 4 No ja v Libiji ni samo nafta,ampak ogromne količine najbolj kvalitetne čiste vode ,med tem ko napadalci (razen Kanade) lahko doma pijejo samo še gnojnico! jeap
Ca6e
02. 04. 2011 11.01
Rhaegon 01.04.2011, 18:40 zaenkrat je nafta dosti cenejša pri njih kot pri nas, kaj če bi mi izvoz hrane podražili na tak odstotek kot oni podražijo izvoz nafte?!? Bila bi dol lakota za katero bi ponovno krivili zahod!!! In američani imajo še vedno dražjo nafto kot vse ostale države v muslimanskem vetu, kar je pa po tvoje nelogično češ da si vso Nafto lastijo Američani!!! Če bi si američani lastili vso nafto na BV bi bila v ameriki nafta nekajkrat ceneje kot na BV-ju. Zaenkrat je pa voda npr. v Qatarju ceneje ko nafta, kar je pa tudi nelogično ker jo zuvažajo!!! Ksdo sedaj drži svetovno trgovino, kdo vodi OPEC, arabci in s tem tudi manipulirajo!!! Če bi evropa danes prešla na alternativne vire energije, električni avti,... kar sploh nebi bilo boleče za nas, bi ljudje na BV in v afriki pomrl od lakote, za kar bi sveda bil kriv zahod, tako kot vedno!!! Me veliko več hrane izvozimo dol kot oni nafte gor, s tem da tudi ceno hrane pogojujejo arabci!!! naši kmetje pa zato propadajo, zato pa pripomorejo še naši politiki!!!!
Ca6e
02. 04. 2011 10.53
AA11 02.04.2011, 08:28 Tudi ko je Stalin vladal rusiji je bil mir, še večji mir so pa uživali tistih 40 miljonov ljudi, ki so naprotovali režimu!!!
AA11
02. 04. 2011 08.28
Ko je Gadafi vladal Libiji je bil mir, kot v Iraku...ti časi so zdaj minili in mira tam dolgo ne bo več... če pozabimo na to, da so se nekateri počutili brez pravic..* Amerikanci in njihova žeja po nafti!
civitasstain@gmail.com
02. 04. 2011 07.18
Humanost Evrope, Amerike in Nato je, enga ubit, da drugi nebo mogel drugega ubit. Hm? Logo! Je to humano? Ti politiki pravjo tako! Sem jaz jih napačno razumel?????
lolipoly
02. 04. 2011 05.11
prav bi bilo, da bi se res spokali in sli domov in pustili te * Naj tudi nafto imajo,,,, oja samo o cesa bodo potem ziveli. Ce zadod nebo kupoval nafte od njih, kaj bodo z njo? In kot kapital za prezivetje? Aja, na to ste pozabili.....Obama je ze sklenil, da nebo vec iz arabskih drzav kupoval nafte , ampak doma in od kanadskih sosedv,,kjer je vec nafte , kot pa v celi arabskih drzavah skupaj.
povemvsem
01. 04. 2011 22.07
No ja v Libiji ni samo nafta,ampak ogromne količine najbolj kvalitetne čiste vode ,med tem ko napadalci (razen Kanade) lahko doma pijejo samo še gnojnico!
Martin Cigler
01. 04. 2011 21.06
AMERICANI in NATO nej spokajo domu ne da se utikajo po celmu svetu ta narod tako zivi in nic jih ne spremeni
morjejeslano
01. 04. 2011 20.54
Kdo še pomni seksualna izživljanja iz Abugrejpa? Kdo je že to počel? Kdo je že gledal, kako v taboriščih v Bosni posiljujejo ženske? Mislim da so bili Nizozemci a ne? Pa nikome ništa. Ampak Gadafijeva vojska je pa položila orožje v puščavi in lauf za uporniškimi babami. Jih bodo s pimpeki porazil. Sama propaganda civiliziranega zahoda.
sarkon
01. 04. 2011 20.30
Američani in NATO so navadni zločinci, v Libiji nimajo nobene pravice . Libija je samostojna suverena država in pika .
Rhaegon
01. 04. 2011 18.40
Kaj pa ameriški vojaki ki za šalo pobijajo civiliste? To je pa seveda popolnoam dopustno, sploh ko zravn vržejo dva kalašnika in rečejo da je bla samoobramba? Predstavljajte si da bi v ZDA tak udar nrdil komunisti. Zradiral bi jih predn bi upal pisnt. V Libiji ni bilo življenje nič slabše kot je v nekaterih "razvitih državah" še zdej. Uporniki so vodeni s strani Američanov in naftnih kartelov, edini razlog za vojno je pa dejstvo da Lbijiska nafta ni v Ameriških rokah. Če pade Gadafi, je naslednji Chavez. pol bo pa super ko bo bencin po 3-4 evre pri nas, da bodo lahko američani tankal "zastonj". OZN in nato nimata kaj počet v Libiji, 90% kar beremo v medijih pa je pranje možganov s strani medijev. Morda zgleda da podpiram Gadafija. Ne, vendar umirajo nedolžni ljudje za to da bojo karteli (v tem primeru naftni) dosegl isvoje. Vojaki na eni in drugi strani so majo oprane možgane? Mislite da veste za kaj se borijo? Uporniko mso rekl ida bo lepše brez Gadafija, lojalistam je Gadafi dal službe. Ja, tjko preprosto je. To so preprosti ljudje. Ste vidli kake bogataše na ulicah? Intelektualce?
martinkrpan1
01. 04. 2011 17.56
pozabu sm še napisat da ste me pol zradiral ha ha
martinkrpan1
01. 04. 2011 17.54
pa ka nas spet fojtrate-ko so v egiptu ha ha posilil ameriško novinarko sm napisu -čudno če jo je napadl 200 norih ljudi ki naj bi jo namlatli s palcami pa še povrhu nabrcali pa je mela vse zobe do zadnjega nos 100%ok itd....
blue-art
01. 04. 2011 17.32
Ta citat vas je nesel: "Pšeničnyjeva pravi, da tisti, ki sicer v normalnih razmerah ne bi posiljevali, v množici izgubijo svoj notranji nadzor" To pomeni, ko bo 10 moških šlo posiljevati žensko, med njimi nihče ne bo šel stran, to pa iz prakse vemo da ni res in ko se nekdo tako nizko s tako visoko izobrazbo družboslovne smeri spusti, je čas za ukrepanje te družbe, ali pač samuničenje, ker veste moški smo tudi šolani in imamo možgane kot tudi čustva take nas lahko utemeljeno spremenijo v nevarn zveri, a legitimne in legalne. :) Ogrožajo zelo velik del opulacije namreč nekatere s takimi zjavami.
janez6b
01. 04. 2011 16.14
Alduri točno isti mediji, vse naše novice prihajajo itak od enega ali dveh medijev.:) maš zgoraj dokaz:)
alduri
01. 04. 2011 15.35
Sam res,proameriški mediji želijo Gadafija razčlovečiti....a to so tisti mediji,ki so pisali o kemičnem orožju v Iraku, Osami bin ladnu v Afganistanu....res pastirsko
Elias Ehnaton
01. 04. 2011 15.00
Jaz še nisem videl nobenega videa ali pa slike kako Gadafijevi vojaki posiljujejo ženske; zaenkrat je edini dokaz bla-bla čisto brez dokazov, o katerih govorijo mediji. Videl pa sem že mnogo videov in slik kako ameriški vojaki posiljujejo ženske in dekleta v Iraku in Afganistanu; ampak o teh primerih pa mediji nič ne pišejo, čeprav so videi in slike vsepovsod po internetu. Ker še doslej nisem videl nobenih dokazov, da te stvari, o katerih pišejo mediji, res počnejo Gadafi in njegovi vojaki, je vse to zame le propaganda - informacijska vojna za opravičilo ganiocida, kolonializma in kraje naravnih virov, ki ga počneje zahodne države.
Jožajoža
01. 04. 2011 15.00
če je vojna, naj bo vojna za vse, so se razburjale ženske, katerih vojaki niso hoteli.
kiss_my_ass
01. 04. 2011 14.11
Agencija JAT-a piše da so uporniki v večini ritopiki ter jih kot take podpirajo amerigosi. Za otočane je pa itaq znano da imajo teževe z prepoznavanjem svojega spola in nagnenj.
Lupus Manarus
01. 04. 2011 12.10
androb, nevem zakaj so potrebni tvoji komentarji če je popolnoma logično