Slovenija

Kritike na prvi del davčne reforme: 'Pričakovanja niso bila izpolnjena'

Ljubljana, 29. 08. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, N.V.
Komentarji
286

Dobili smo davčno reformo oziroma njen prvi del. Razbremenitve plač, za katero je predsednik vlade Robert Golob zatrdil, da je prvi imperativ, ni. Kot kaže, so namesto tega prvi imperativ postali samostojni podjetniki, zdajšnji predlagani davčni sveženj namreč najbolj številčno vpliva na normirance. Finančni minister Klemen Boštjančič je sicer predstavil olajšanje pogoja za soudeležbo zaposlenih v lastništvu podjetij in davčne pobude za zagonska podjetja, so pa davčno ugodnejši pogoji za tujce do 40 let tisti, ki so na noge dvignili podjetnike in obrtnike. Ni gospodarskega združenja, ki bi v teh ukrepih našlo kar bi spodbujalo gospodarsko rast, se je ostro odzvalo gospodarstvo, minister Boštjančič pa ocenjuje, da gre za politikantsko vpitje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Davčne novosti naj bi potrjevali jutri
    03:35
    Iz 24UR: Davčne novosti naj bi potrjevali jutri
  • Iz 24UR ZVEČER: Blaž Cvar in Katja Božič o prvem delu davčne reforme
    11:29
    Iz 24UR ZVEČER: Blaž Cvar in Katja Božič o prvem delu davčne reforme
  • Iz 24UR ZVEČER: Davčna reforma
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Davčna reforma

Kot je povedala Katja Božič, državna sekretarka, pristojna za davke, carine in druge dajatve ter izboljšanje učinkovitosti javne porabe, v oddaji 24UR ZVEČER, glede glavnih rešitev prvega paketa davčne zakonodaje ni bilo zaznati večjega nasprotovanja.

"Vlada si je vzela še nekaj časa o nekih dodatnih predlogih, končni paket bo znan v petek," je napovedala. "Kar se pa tiče sodelovanja z gospodarstvom, moram reči, da smo v celotnem postopku priprave tega paketa zakonodaje zelo odprto sodelovali z gospodarstvom." In v to sodelovanje so bili vključeni tako delovna skupina za davke, predstavniki gospodarstva pa so bili vključeni v strateški svet, vsi njihovi predlogi pa posredovani v javno obravnavo. A kot je dodala, ni bil ob začetku projekta vzpostavljen ekonomsko-socialni svet zaradi razlogov, ki niso bili na strani vlade. 

A zdajšnji predlagani davčni sveženj najbolj številčno vpliva na normirance. Bi to lahko povzročilo porast sive ekonomije?

"Lotili smo se priprave davčnih sprememb, ki bi v največji meri naslovili ključne razvojne izzive Slovenije in tudi ključne pobude, ki so bile podane s strani gospodarstva," je razložila Božičeva. "Teh pobud je seveda veliko več, kot je pripravljenih ukrepov, in na vse ni bilo moč odgovoriti v prvem paketu. A bodo vse te pobude ostale predmet preučevanja in razprav tudi v prihodnje."

Gre res za politikantsko vpitje?

Predsednik OZS Blaž Cvar je v oddaji pojasnil, da se v zbornici ne gredo in ne bodo šli nikakršnega politikantstva, temveč bodo vedno zagovarjali interese obrtnikov in podjetnikov. "Moramo povedati, kaj nam sporočajo naši člani. Pričakovanja, ki smo jih imeli, ko smo se skupaj s predsednikom vlade usedli za mizo in sta bili napovedani dve delovni skupini za davčne spremembe, pač niso bila izpolnjena," je bil kritičen.

"Usedli smo se za mizo, ker smo pričakovali, da se bomo sprememb, tako davčne, pokojninske kot zdravstvene reforme lotili odgovorno in celostno, tega pa ne počnemo."

Res je, da so sedeli pri mizi in sodelovali, vendar, kot je povedal Cvar, predlogi niso bili izpolnjeni. "Treba se je lotiti tistega, kar je najnujnejše, to so razbremenitve plač. Ko pa govorimo, da bomo potem te davke nadomestili tam, kjer je mogoče, torej na premoženju, je pa tudi jasno, da je treba to obravnavati celostno. Skupen znesek vseh obremenitev je za podjetnika zelo pomemben, da lahko svoje poslovanje planira dolgoročno."

A Božičeva pravi, da so v ta že obstoječi paket davčnih sprememb vključene zelo pomembne razbremenitve, ki so vezane na ključne razvojne kadre in visoko usposobljene kadre, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje, da ohranja svoje dejavnosti v Sloveniji. "V tem paketu so predstavljeni ukrepi, ki povečujejo privlačne zaposlitve za tuje kadre, ter ukrepi, ki so neposredno namenjeni povečevanju privlačnosti slovenskega okolja za razvojne domače visoko usposobljene kadre in kadre v tistih dejavnostih, kjer jih trenutno potrebuje," je pojasnila.

A neke sistemske razbremenitve dela, je dodala, so že bile predmet razprav in tudi ostajajo predmet razprav, vlada se bo namreč osredotočila na ključna področja v naslednjem paketu, to pa sta razbremenitev dela in obdavčitev premoženja. "V bistvu smo že v tem paketu naslovili izboljševanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, povečevanje inovativnosti, odpiranje novih delovnih mest ..." 

Po njenem mnenju lahko s temi ukrepi na bolj inovativnem podjetniškem delu ustvarjajo nova delovna mesta, na katera se bodo lahko prekvalificirali tudi delavci, ki bodo zdaj morda ostali na nekem slabšem položaju.

Cvar medtem trdi, da so te spodbude za tuje delavce diskriminatorne za slovenske delavce. Zakaj? "Za njih teh ugodnosti ne bo, vrata za te kadre so še vedno na široko odprta v tujini in mogoče bo tudi bilanca negativna, ker bomo manj kadrov na ta način privabili iz tujine kot pa ohranili v Sloveniji," je prepričan.

Delavca v proizvodnji
Delavca v proizvodnji FOTO: Shutterstock

Lahko do konca tega leta pričakujemo ukrepe za razbremenitev plač in uskladitev dohodninskih razredov z inflacijo?

Kot je Božičeva poudarila, so razprave o ukrepih v smeri razbremenitve dela in izboljšanja položaja delavcev ter bodo še aktivno potekale v drugi polovici leta. "Mislim, da lahko napovem, da bi lahko bila do konca leta predstavljena izhodišča, vse naše delo pa bo usmerjeno v podpiranje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva."

S temi ukrepi, ki so del prvega paketa, ki podpirajo res le določene dele dejavnosti, ustvarjajo boljše pogoje za razvoj teh dejavnosti, kar pomeni, da lahko v nadaljevanju ob inovativnosti, podjetniškem duhu, višji dodani vrednosti pričakujemo tudi odpiranje novih delovnih mest, izboljševanje položaja zaposlenih in višanje plač, je še dodala. "Konkretno pa je ukrep za privabljanje tujih kadrov odziv na konkretne pobude gospodarstva."

"Menimo, da vsak od teh ukrepov, ki so del paketa, vsak ima svoj neposreden učinek v delu gospodarstva, ki ga naslavlja, ker vsak od teh ukrepov naslavlja te težave. Verjamemo, da bomo s temi ukrepi izboljšali konkurenčen položaj v tem delu, ki ga naslavljamo, in s tem tudi posredno konkurenčen položaj gospodarstva kot celote," je zaključila.

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bc123456
30. 08. 2024 12.15
-12
Danes čitajo te prispevke samo SDS-ovi pohabljenci in duševni invalidi , ni vam več pomoči.
Smuuki
30. 08. 2024 13.42
+1
Ti in tboj škampek boste s takim razmišljanjem ugonobili slovenijo
bc123456
30. 08. 2024 14.29
-1
Smuuki , tudi tebi ni več pomoči, pojdi v klet na Trstenjakovo
Smuuki
30. 08. 2024 15.15
+0
Kaj mi pa doma manjka? Za tisto vašo žabarijo verjemi da mi res ni. Ko stopiš iz avta neko meni nerazumljivo pogovarjanje, cigu migu muzika iz vsakega drugega avta na ves glas in tiste geto fore. Hvala ne. Doma mi je mnogo lepše. Ti kar haraj tam po vašem zokilendu jaz bom pa tu kjer sem. Pri nas imamo v kleti vino ne vem kaj imate vi v kleti. Verjetno podgane. 😀😀😀😀
totnhem
31. 08. 2024 12.14
Idi se zzdravit proti hansizmu tebe bo rastrgalo od zavisti.
iskriv
29. 08. 2024 20.03
-13
Sem malo prebral komentarje in ugotavljam , da janševiki ne morejo dovolj visoko povzdigniti svojega liderja . Nočejo pa razumeti ali pa ne morejo niti doumeti , da je Janša vodil tri vlade , pa ni naredil za ljudi in državo nič koristnega , samo zase in svoje prisklednike . Upokojencem je ukradel 25% pokojnine , z neprimerno zakonodajo je omogočil pojav tajkunov , ki so uničili gospodarstvo , navrtali 5 milijardno luknjo v bančni sistem , ki smo ga morali sanirati davkoplačevalci , pokriti smo morali vse nepokrite kredite , ki so jih najemali , tudi cerkev , poceni so prodali SLOVENSKE ŽELEZARNE , poceni so prodali tovarno SLADKORJA V ORMOŽU , v državni proračun so zavrtali milijardne luknje , zadolžili so državo za več generacij naprej , stimulirali so korupcijo in klientelizem uničili so zdravstvo z nepravilno izdanimi koncesijami . To je samo nekaj napak , ki bičajo našo državo in jo bodo še nekaj 10 let , ki jih je povzročil najbolj koruptiven predsednik vlade Janša ! Vse vmesne , vključno s sedanjo vlado popravljajo in odpravljajo njegove napake in delajo v dobro države in državljanov , zato jim pa janševiki mečete polena pod noge , jih diskreditirate in jim želite preprečiti , da bi naredili Slovenijo uspešno gospodarsko , politično in notranje blagostanje , brez razdvajanja in hinavskega podpihovanja !
Groucho Marx
29. 08. 2024 20.31
+18
Kaj točno je kuštrava troživka naredila za dobro države?
kvintus
30. 08. 2024 08.27
+16
To lopovsko državo so si ustvarili zase (politiki), da lahko kradejo, kaj vam ni jasno, pa naj bodo na vladi levi ali desni- vsi kradejo in delajo zase! Slovenski narod pa je bil in bo ostal naiven in hlapčevski narod!
Smuuki
30. 08. 2024 15.23
+3
No pa vprašajmo drugače. Kaj je vegi škamoek dobrega naredil za Slovenijo, za slovenske državljane? Evo levosučni zdaj se pa razpišite z doooolgim seznamom dosežkov. Se bojim da boste vsi prezrli to vprašanje ker ni kaj napisat. Kaj pa zdaj? Naj vas spomnim dve leti in pol je že minilo. Kje so pa rezultati? 😀😀😀😀
Groucho Marx
29. 08. 2024 19.52
+12
Kaj pa je najbolj smešno in patetično. Ko s strani lewacov izvoljeni oligarhi, tajkuni in milijonarji, vsi davčni optimizatorji, prevaranti in z računi v davčnih oazah zatrjujejo, kako da so oni socialno osveščeni in odgovorni, pa jim lewaci vse verjamejo.
Dark Knight
29. 08. 2024 19.19
+18
Peresni, si socualec in kot tak jimaš pravice komentirati karkoli o gospodarstvu. Mi te živimo, mi delamo, da lahko po cele dneve pohaš in kofetkaš po lj. Jasno?
Nightingale
29. 08. 2024 17.32
+24
Vse se vrti samo še okrog "tuje delovne sile". Žal mi je, da sem vas volil. Nikoli več...
peresni
29. 08. 2024 17.52
-20
Ti si deseto kolo za vsako desno vlado....ko te bodo odrli do suhega bodo pripeljali vse tujce za superzasluž ke.
Smuuki
30. 08. 2024 13.45
+2
Oprosti ampak si res rezervno kolo od rezervnega kolesa. Popolnoma neuporaben socialc. Nihče te ne bo pogrešal ko zapustiš ta svet. Že danes si vsem odveč. Dete ljubo kaj je tebe treba bilo. 😀😀😀😀😀
peresni
29. 08. 2024 17.17
-21
Če bo kdo protestiral...bodo iz strahovlade posodili Hojsa, da vam malo pokadi s prijaznim plinom za sodržavljane.
Dark Knight
29. 08. 2024 17.35
+23
Levak, tukaj je govora o gospodarstvu, zato ti in ostali socialni spohanci sploh nimate pravice bevskat. Lp
peresni
29. 08. 2024 18.37
-21
Darki zadetek ...počakaj na izplačilo in počivaj naprej ..kot vse življenje.
Groucho Marx
29. 08. 2024 19.07
+20
Želimo si Hojsa. Pod njim namreč policija zagotovo ne bi doživela nepopravljivega sramotnega ponižanja s strani občanov.
Smuuki
30. 08. 2024 15.18
+2
Ne vem če di na tekočem ampak včeraj vam je Pokljukar plinil getovce. Ste mu napisali zahvslno pismo? 😀😀😀😀. Nič ne omenjaš svežega plinjenja. 😀😀😀😀😀
Smuuki
30. 08. 2024 15.19
+1
Škampek vas je plinil. Kdaj boste bodo šli kolesarji ven na teren?
peresni
29. 08. 2024 17.06
-17
Za koliko in komu je zmanjšala strahovlada davke? Bogatim!!! In ti bi radi zdaj zopet pametovali? Vedno so pametni populisti za ljudstvo le, ko so v kotu in v opoziciji. Tam naj tudi ostanejo....če si želimo dobro.
Smuuki
29. 08. 2024 18.00
+19
Dej umiri hormone sej ti še srce odpre. Dihej dihej. Se razburjaš ali ne bodo šli dogodki svojo pot. Če si prepričan da je bolje zate da ti več poberejo in ti manj ostane tudi prav. Si rojen za leve oblastnike. Holob te ma rad. Take potrebuje.boš pohvaljen. Sam drugače mislim. Menim da bi z več denarja tudi znal gospodarit. Tudi nolj enostavno je kot pisati prošnje in ves čas mislit kdaj zamudiš rok za social subvencije. Ti si rojen za levaka.
peresni
29. 08. 2024 18.36
-19
Smuuki ...kje so tebe pobrali, se ve....na zavodu. Od tebe ne bo davkov...desne mokre sanje.
Groucho Marx
29. 08. 2024 19.06
+12
Golobarska kradovlada je preklicala zvišanje splošne olajšave, čeprav bi to imelo največji učinek na spodnje sloje in bi se jim konkretno poznalo. Kuštrava troživka raje skrbi, da narod ne zapravlja za neumnosti, medtem ko zase napoveduje 50% zvišanje plače. Volilci lewaci, oligarhi in tajkuni, katere ste izvolili, vas imajo radi.
Smuuki
30. 08. 2024 13.49
+2
Polno delovno dobo plus 2 leti sem pošteno oddelal. Kje se deli social subvencije ne vem. Vem pa zagotovo da ti živiš od podarjenega denarja. Še več veliko dobiš brez da bi s prstom mignil za to si pa vsak dan bolj zagrenjen in vsak dan bolj nezadovoljen. Delaj kar te je volja. Tudi za minuto si ne želim biti v tvoji koži. Dete ljubo kaj je tebe treba bilo
Mladi? Plasto
29. 08. 2024 16.55
+23
MENE ZANIMA ZAKAJ VLADA V TEM PREDLOGU NE RAZPRAVLJA O VRNITVI DDV ja NA PREDKRIZNO RAVEN TOREJ NAZAJ NA 19,5 % IZ DANAŠNJIH 22,5 % .... TO SO NAMREČ OBLJUBILI LETA 2008 ,KO SO DDV ZVIŠALI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! in potem vse tiho je bilo .....
Odgovorno
29. 08. 2024 17.44
+13
Je rekla Bratuša... we dont need a many ,,, we need a time, čes dva dni je pa rabila 2posto ddv. Denar. ??? Bols bi blo da bi takrat trojka prišla, pa bi Mel zdaj pol manj uprave in dovolj denarja
Bivši Prlek
29. 08. 2024 16.46
+16
a uvedemo petkve kolesarske izlete po lj?
Pikaponca
29. 08. 2024 16.44
+17
Prvi uspehi davčne reforme so že tu kredit za socialo v višinin50 milijonov evrov, državo na polno ku-zla liže. Alo za lenuhe, socialce..in ostale Halo..
Pikaponca
29. 08. 2024 16.45
+11
brabusednet
29. 08. 2024 16.36
+16
Levičarji še nikoli niso bili naklonjeni to so zgodovinski dokazi.V komunizmu so podjetniki bili osovraženi,kot razredni sovražniki.
bc123456
29. 08. 2024 16.11
+19
O bog, pomagaj jim , kajti ne vedo kaj delajo!!!!!!!!!!!!
Smuuki
29. 08. 2024 15.45
+16
O škampek, škampek kaj si nam naredil? 😀😀😀😀😀
Uškakola
29. 08. 2024 15.20
+23
Ob tako nažrti Javni upravi, Šolskem in pravosodnem sistemu, napihnjeni kulturi in ostalih inštitutih za urejanje plime in oseke je znanstvena fantastika kakršnja koli davčna reforma, ki ne bo povečala davkov do totalnega propada gospodarstva v celoti.
Uškakola
29. 08. 2024 15.29
+15
Kako bodo davčno razbremenili če so še za socialo, lenuhe, Rome in Nevladnike vzeli n50 milijard jenov kredita, pa ja vidite da je konec z državo.
kvintus
29. 08. 2024 15.20
+13
Kdaj pa je še kdo iz politike naredil kaj pametnega v tem Slovenistanu? Gredo se gospodarstva, a zapravili so na stotine podjetij, ki jih zdaj vodijo tujci! Na tak način kažemo kaj v resnici država premore ... Sramota v kakšni državi živimo, da hodiš v službo, delaš (delata) 3 izmensko delo, pa mora hodit narod še na karitas, rdeči križ, društvo Anite Ogulin ... da pomagajo ljudem in otrokom! A so se naši starši in stari starši zastonj borili za takšno državo?! Kot zgleda je bil namen te države povsem drugačen ...
peresni
29. 08. 2024 17.00
-12
Smuuki
29. 08. 2024 18.26
+8
To kar vi uprizarjate je komunizem. Mi pa smo res želeli kspitalizem. Imeti kapital pomeni biti premožen ne reven kot trdiš ti. Uživaj v revščini sirotej bogi, škampek te ima rad
Groucho Marx
29. 08. 2024 19.24
+1
A ni to čudno, da so skoraj vsi socializmi odmrli kot suhe veje, lol.....
peglezn
29. 08. 2024 15.12
+13
Kaj je problem naše JU, je včeraj nevede v intervjuju povedala direktorica javne TV. Imajo 2000 zaposlenih, ampak so totalno neorganizirani, slabo vodeni in, kar je še najhuje - popolnoma zabluzili (=beri, ostali za časom). Pa drugače menda sami visoko kvalificirani kadri a la Marcel, ki se na vse spoznajo. Enako je z našo JU; a jih je preveč ali premalo lahko diskutiramo. Če bi pa imeli moderno javno upravo, normalne postopke itd. jih pa dejansko ne bi toliko rabili. A smo morda v gospodarstvu napisali 1.001 postopek, člen, zakon in ga (v svoji nadutosti) zakomplicirali do te mere, da mora za eno gradbeno dovoljenje na UE dvajset zaposlenih cel dan nekaj fuckljati? Pišejo neke neživljenske zakone, pogoje,... potem pa jok in stok da jih je premalo. Smo na repu z digitalnimi storitvami, na repu po konkurenčnosti,... - a vi bi pa še JU napihovali. Res sami mojstri! Ni čudno, da so vsi nezaposljivi v gospodarstvu...
peglezn
29. 08. 2024 15.15
+13
ko smo že ravno pri davčni reformi, pa izdajanju računov - poglejte kako je v Avstriji. Do določenih m2 ti izračunajo pavšalni davek in to je to. Mogoče, ampak res mogoče, poberejo 10-20% manj davka - ampak to verjetno pomeni 1 inšpektor manj, 2 birokrata manj, da skratim... folk se lahko ukvarja s čim bolj pametnim in donosnim. Mi pa račune na avtomate za kavice po 50 centov, unbelivabl.
inside1
29. 08. 2024 15.04
+8
politiki ni nikoli za verjet. tudi tu nas peljejo okoli....nekateri svobodnjaki, ki so pri vrhu ali parlamentu naravnost uživajo v mandatu in obljubljanju, veliko takih, ki v poklicih niso pokazali nič, obljubljat pa znajo....
OvcjiPastir
29. 08. 2024 15.00
-14
Živela Golobova vlada, svoboda govora in demokracija!
Groucho Marx
29. 08. 2024 16.00
+13
Odgovorno
29. 08. 2024 14.48
+14
Testi na droge in psihotesti, pa jih bo pol manj.
Odgovorno
29. 08. 2024 14.44
+12
Prispevki in davki pri minimalcu u dveh letih iz 500 na 1000.. davek 22posto začasno Bratušek... kdaj bodo razbremenili?? Hahaha če verjameš. Nehat delat, pa naj nas živi socialna.