Nogomet

Savdijci zelo blizu prevzema Newcastla

Newcastle, 07. 10. 2021 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Savdski javni naložbeni sklad (PIF), ki ga nadzira savdski princ Mohammed bin Salman, je po poročanjih otoških medijev zelo blizu prevzema Newcastle Uniteda. Novica sledi dogodkom lanskega poletja, ko je Premier liga PIF-u preprečila prevzem kluba s severa Anglije.

14-letna doba trenutnega lastnika Mika Ashleyja v Newcastlu se končno zaključuje. Eden najbolj osovraženih lastnikov nogometnih klubov v Angliji se je s Savdijci že lansko poletje dogovoril za prodajo kluba za okoli 350 milijonov evrov. Takrat so vodilni možje v Premier ligi prodajo kluba preprečili na podlagi dejstva, da bi po njihovem mnenju Newcastle vodila Savdska Arabija. Angleški mediji so tedaj namigovali, da je bil neuradno pravi razlog spor okoli televizijskih pravic za prenose tekem v tej arabski državi. 

Ta ovira naj bi bila zdaj odstranjena, saj je Savdska Arabija po štirih letih prepovedi znova dovolila britanski športni televiziji beIN Sports pravice do prenosa tekem Premier lige znotraj svojih meja. Poleg tega naj bi potekali pogovori med Savdsko Arabijo in beIN-om o sporni piratski mreži BeoutQ, ki je številna leta nezakonito prenašala tekme prve angleške lige v tej arabski državi. PIF naj bi vodilnim v ligi tudi zagotovil, da kluba na bo neposredno vodil savdski princ Mohammed bin Salman.

Že lansko leto so se številni navijači Newcastla spraševali, ali si zares želijo novega arabskega lastnika v svoji ligi. Na koncu pa je velika večina navijačev tega kluba prišla do zaključka, da je skoraj vse boljše od nadaljevanja ere Ashleyja.

Kontroverzni Mike Ashley je lastnik Newcastla od leta 2007
Kontroverzni Mike Ashley je lastnik Newcastla od leta 2007 FOTO: Reuters

Številni grehi Ashleyja

Lastnik znane trgovinske verige Sports Direct je Newcastle United v zameno za 158 milijonov evrov prevzel leta 2007. Njegovega prihoda so se navijači sprva veselili, saj je veljal za nenavadnega lastnika, ki je javno pijančeval z navijači kluba in tekme svojega novega kluba spremljal oblečen v dres Newcastla. Kmalu po prevzemu kluba je sledila še ena priljubljena poteza, saj je na mesto trenerja namesto nepopularnega Sama Allardyca postavil legendo kluba Kevina Keegana. Po 13. mestu sezono prej je Newcastle pod taktirko Keegana prvo sezono v obdobju Ashleyja končal na 12. mestu Premier lige.

Legendarni Kevin Keegan je klop Newcastla zapustil zaradi zelo slabih odnosov z Mikom Ashleyjem in takratnim športnim direktorjem Dennisom Wisom.
Legendarni Kevin Keegan je klop Newcastla zapustil zaradi zelo slabih odnosov z Mikom Ashleyjem in takratnim športnim direktorjem Dennisom Wisom. FOTO: Reuters

Vse po načrtih torej. A pravljica na Tynesidu ni trajala dolgo, saj je Keegan po sporu s takratnim športnim direktorjem Dennisom Wisom klub kmalu zapustil. Navijači so takrat prvič protestirali proti vodstvu Ashleyja. Pozneje je Keegan na sodišču zmagal na tožbi proti nekdanjemu klubu in prejel okoli 2,3 milijona evrov odškodnine. Leto pozneje se je štirikratni angleški klubski prvak na koncu sezone znašel na 18. mestu in sezono 2009/10 igral v drugi angleški ligi (Championship), ki jo je tudi osvojil. Takrat je Ashley navijačem obljubil, da bo klub prodal, a njegova in predvsem njihova velika želja se ni uresničila do letošnjega leta.

Tudi hitra vrnitev v Premier ligo navijačev ni pomirila. Sledilo je nepopularno preimenovanje stadiona St. James's Park, ki je to ime nosil od leta 1892 v Sports Direct areno. Leto pozneje je pravice za poimenovanje klubskega stadiona prevzelo nepriljubljeno podjetje Wonga. Posledica naslednjih šestih sezon minimalnega vložka v igralski kader je bila nova pot v nižjo ligo. Tam jih je popularni trener Rafa Benitez hitro stabiliziral in popeljal nazaj v Premier ligo. Sledili sta dve leti relativnega miru pod taktirko izkušenega trenerja.

Rafael Benitez je bil v vlogi trenerja Newcastla zelo priljubljen pri navijačih
Rafael Benitez je bil v vlogi trenerja Newcastla zelo priljubljen pri navijačih FOTO: AP

A odhod popularnega Španca v kitajski klub Dalian Professional je navijače znova razjezil. Njegova zamenjava na klopi Steve Bruce razjarjenih navijačev s severa Anglije ni pomiril. Newcastle je pod njegovo taktirko trenutno na nezavidljivem 19. mestu Premier lige. Tako navijači kot Ashley bodo v prihodnjih dneh verjetno molili, da ne bodo še tretjič v 14 letih njegove vladavine doživeli izpad iz Premier lige. Potencialni savdski lastniki pa bodo v vlogi odrešitelja verjetno že januarja poskušali vložiti milijone v igralce v želji, da bodo nekdaj veliki klub popeljali na pota stare slave. 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir.Krutov
07. 10. 2021 19.17
Tudi uradno novi lastniki prevzemajo srake....angleška liga dobiva 7 velikega člana elitne lige...pa tudi tribuna se bo povečala....
Vladimir.Krutov
07. 10. 2021 16.34
Upam da sedaj končno uspe prevzem....srake si zaslužijo boljšega lastnika...
HALAcR7
07. 10. 2021 16.32
+0
Naslednje leto pepćek in messi v newcastel,,najbolj zvest igralec tako tudi trener
HALAcR7
07. 10. 2021 16.31
+0
Še en oljnati klub v prihodu,,psg in city nebosta edina
fihner
07. 10. 2021 21.11
+3