Tujina

'Posiljevalci niso zgolj osebe, ki jih srečaš ponoči v temi, lahko so v tvoji družini'

Avignon, 23. 10. 2024 15.18 | Posodobljeno pred 59 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

72-letna Francozinja Gisele Pelicot, ki jo je mož desetletje domnevno omamljal ter v njun dom nato pripeljal moške, ki so jo posiljevali, je v sredo spregovorila na sodišču. "Skušam razumeti, kako mi je lahko moški, ki je bil zame popoln, storil kaj takega," se sprašuje skrušena Pelicotova, ki jo je nekdanji mož omamljal z velikimi količinami tablet, ki jih je najverjetneje podtaknil v hrano. Sama je zahtevala, da je sojenje javno, saj poudarja, da sramu ne sme občutiti žrtev, temveč posiljevalec.

Mož naj bi ji močna pomirjevala in uspavalne tablete podtikal med letoma 2010 in 2020.
Mož naj bi ji močna pomirjevala in uspavalne tablete podtikal med letoma 2010 in 2020. FOTO: AP

"Želim si, da bi vse ženske, ki so bile posiljene, dejale: Gospa Pelicot je to storila, zato lahko tudi jaz. Nočem, da bi jih bilo sram," je o razlogih, zakaj bo na sodišču spregovorila tudi sama, pojasnila 72-letna Francozinja in dodala, da sramota ni namenjena žrtvam, temveč njim, pri tem pa mislila na posiljevalce.

Že pred začetkom sojenja je sama zahtevala tudi, naj bo proces javen, prav tako je dovolila prikaz videoposnetkov domnevnih posilstev. Na sodišču je danes nastopila po zahtevi svoje odvetniške ekipe, da se bo na dokaze, ki so jih doslej obravnavali na sodišču, odzvala sama. 

Kot je danes po poročanju BBC razkrila na sodišču, so v zadnjih tednih pred sodnika stopile številne žene, mame in sestre obtoženih in jih branile, da gre za izjemne moške. "Tudi jaz sem takšnega imela doma, toda posiljevalci niso zgolj osebe, ki jih srečaš ponoči na temnem parkirišču. Lahko ga srečaš v družini, med prijatelji," je še dejala Pelicotova in priznala, da je popolnoma uničena in da bo morala svoje življenje postaviti na novo. "Ne vem, ali bo za to dovolj celotno moje življenje."

Skuhal večerjo, jo omamil in prek spleta novačil posiljevalce

Nekdanji mož Pelicotove je že priznal, da je prek spleta novačil moške, da bi posilili njegovo ženo, ko je bila pod vplivom močnih pomirjeval in uspavalnih tablet. Te ji je na skrivaj dajal on sam kar 10 let, med letoma 2010 in 2020. 

Mož ji je pogosto skuhal večerjo in ji nato ponudil še sladico, pogosto sladoled, kamor je najverjetneje skril tudi uspavala. Zjutraj se je zbudila utrujena, kar je pripisovala dolgim sprehodom, ki jih je opravila čez dan. Imela je tudi nekaj ginekoloških težav, a ni vedela, kaj bi bil lahko vzrok zanje. 

Gisele Pelicot in njen nekdanji mož Dominique med sojenjem septembra
Gisele Pelicot in njen nekdanji mož Dominique med sojenjem septembra FOTO: AP

Zaradi zaužitja velikih količin tablet je imela Pelicotova tudi druge negativne stranske učinke. Ker ni vedela, od kod izhajajo, je bila takrat še toliko bolj srečna, da je imela ob sebi moža. "Skušam razumeti, kako mi je lahko moški, ki je bil zame popoln, storil kaj takega. Kako je lahko spuščal toliko neznanih moških v najino spalnico," se o desetletju morij sprašuje Pelicotova. 

Kaj si danes misli o svojem nekdanjem možu? "Želim si, da bi ga lahko klicala Dominique. Skupaj sva živela 50 let, bila sem srečna in zadovoljna ženska." Ločitev je zahtevala leta 2021 in skrušeno priznala, da vanj nikoli ni dvomila. "Delila sva si smeh in solze."

Kot domneva Pelicotova, je imel Dominique najverjetneje kompleks manjvrednosti zaradi afere, ki jo je imela s sodelavcem, prav tako ni imel ljubečega otroštva. 

Pozivi k strožji zakonodaji

Sojenje je sprožilo številne odzive, med njimi tudi, da je 72-letnica izjemno pogumna. "To ni pogum, to sta volja in odločnost, da spremeniš družbo," odgovarja in hkrati poudarja, da danes vse, kar počne, dela z namenom, da se kaj takega ne bo ponovilo nikoli več. 

Da bo sojenje javno, je zahtevala sama in zahteve ne obžaluje. Večina domnevnih posilstev je bila posnetih, obtoženi pa obtožbe zanikajo. Kot razlog navajajo, da niso vedeli, da je bila Pelicotova nezavestna. 

72-letnica je v Franciji postala ikona feminizma, predvsem zato, ker se je odrekla anonimnosti in sama zahtevala javno sojenje. V soboto so po več francoskih mestih potekali shodi v podporo Pelicotovi, več organizacij pa je že pozvalo francoske zakonodajalce, naj razširijo zakon o posilstvu in vanj vključijo tudi pogoj privolitve. 

Sojenje se je začelo 2. septembra, zaradi obsežnosti primera in številčnosti obtožencev pa je šele na polovici. Sodbo naj bi izrekli do konca decembra. 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8