Tujina

Vse po poti diplomacije

Teheran, 17. 10. 2007 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednika Rusije in Irana sta izpostavila nujnost čimprejšnje rešitve iranskega jedrskega vprašanja po diplomatski poti.

Vladimir Putin in Mahmud Ahmadinedžad
Vladimir Putin in Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters

Vladimir Putin in Mahmud Ahmadinedžad sta poudarila, da je nujo nujno čim prej najti rešitev iranskega jedrskega vprašanja po diplomatski poti in s pogajanji. V skupni izjavi, ki so jo objavili danes, potem ko je Putin v torek zvečer končal svoj prvi obisk v Iranu, sta tudi zapisala, da bosta državi nadaljevali sodelovanje na področju jedrske civilne energije.

Predsednika sta v izjavi izrazila tudi odločenost, da bo iranska jedrska elektrarna v Bušerju končana in začela z delovanjem v skladu z načrti. Putin je že v torek dejal, da zamude pri končanju elektrarne, ki jo Rusi gradijo od leta 1995, nimajo političnih razlogov in da si Rusija resno prizadeva za njeno čimprejšnje končanje, da pa je treba najprej rešiti manjša vprašanja tehnične in pravne narave.

Jedrska elektrarna v Isfahanu
Jedrska elektrarna v Isfahanu FOTO: Reuters

Putin je tudi Ahmadinedžada povabil na obisk v Rusijo, v skupni izjavi v 23 točkah pa sta izrazila tudi "bližino ruskih in iranskih stališč glede ključnih svetovnih vprašanj in o razvoju sodelovanja za vzpostavitev bolj pravične in demokratične svetovne ureditve". V izjavi sta tudi potrdila zavezanost držav za razvoj odnosov na področju nafte, zemeljskega plina in vesoljskih programov. Državi bosta tudi pospešili pogovore za prodajo in izgradnjo letal tupoljev 214 in 334 ter civilnih helikopterjev.

Putin, ki se je v torek v Teheranu udeležil tudi vrha držav ob Kaspijskem morju, se je vrnil v Rusijo v torek zvečer po večerji. Pred tem se je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass sestal tudi z iranskim vrhovnim verskim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem, ki je zagotovil, da bo Iran še naprej sodeloval z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) in ponovil, da bogatenja urana ne bo ustavil.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Celzij
17. 10. 2007 15.11
Hmm..Putin ma slušalke narobe obrnjene, hehe.