Tujina

Kosovski Srbi napadli vozila Kforja in Unmika

Bruselj/Priština/Beograd, 07. 12. 2007 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
137

Srbski državljan je za 24ur.com dejal, da je prejel poziv k vojaški razporeditvi. Na vojaškem odseku se mora zglasiti takoj po novem letu.

Srbski državljan, ki je želel ostati neimenovan, je za 24ur.com potrdil, da je prejel poziv k vojaški razporeditvi. V vojaškem odseku se mora zglasiti takoj po novem letu.

Na srbskih forumih pa državljani opozarjajo, da vojake, ki so uveljavili pravico do civilnega služenja vojaškega roka, premeščajo v vojašnice, poroča hrvaška spletna stran Index.

Skupina jeznih kosovskih Srbov je danes popoldne v srbski enklavi Goraždevac na jugozahodu Kosova napadla vozila poveljnika Natovih sil na Kosovu (Kfor) Xavier Bout de Marnhaca in vodje misije ZN na Kosovu (Unmik) Joachima Rückerja. V incidentu je bilo poškodovanih več Srbov, de Marnhac in Rücker pa sta ostala nepoškodovana.

Napadalci naj bi v vozila metali kamenje in pri tem vpili "Tu je Srbija". Osebje Združenih narodov je v incidentu posredovalo, vendar pri tem niso uporabili orožja. Rückerja in de Marhnaca so skupaj z novinarji, ki so ju spremljali v Goraždevac, evakuirali s helikopterjem.

Rücker je za RTV Kosovo dejal, da bo obvestil Varnostni svet ZN o današnjem incidentu. Povedal je, da je dobil informacije, da je "Beograd sprožil in podpiral incident v Goraždevcu". Meni, da je to nesprejemljivo, poroča srbski spletni časopis Blic.

Predstavniki Srbskega nacionalnega sveta severnega Kosova in Metohije so po incidentu pozvali najvišje srbske državne organe in obrambnega ministra Dragana Šutanovca, da sprejmejo "konkretne mere zaščite srbskega prebivalstva na ozemlju Srbije“. Zahtevajo tudi Rückerjevo razrešitev s funkcije vodje misije ZN na Kosovu, saj je "srbofob“, poroča spletna stran B92.

Predstavnik regionalne Kosovske policije Avni Đevukaj je dejal, da je policija prijela več oseb in da jih zaslišujejo.

Ban Ki Mun prejel poročilo trojke

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je prejel poročilo pogajalske trojke EU, ZDA in Rusije o pogajanjih med Beogradom in Prištino, v katerem ugotavlja, da strani nista uspeli premostiti razlik glede prihodnjega statusa Kosova in da nobena ni pripravljena odstopiti od svojih stališč. Tiskovna predstavnica ZN Michele Montas je dejala, da bo poročilo članicam VS ZN posredovano v nedeljo zvečer, dan pred iztekom roka za končanje pogajanj.

"To je vredno obžalovanja, ker bi bila rešitev, do katere bi prišli na pogajanjih, v interesu obeh strani," piše v poročilu, ki ga je trojka pripravila po novem večmesečnem krogu pogajanj med Beogradom in Prištino.

Kot so zapisali v poročilu, so na pogajanjih obravnavali širši spekter možnosti, kot so polna neodvisnost Kosova, nadzorovana neodvisnost, razdelitev, pomembna avtonomija, konferederalna ureditev, kot tudi status "tihega dogovora, da se ne strinjajo".

VS ZN bo poročilo obravnaval 19. decembra.

'Srbija se ne bo odrekla Kosovu'

Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić je EU pozval, naj omogoči podaljšanje pogovorov o prihodnjem statusu Kosova. Ponovil je, da se Srbija ne bo nikoli odrekla Kosovu.

Na plakatu v Beogradu so zapisane besede Winstona Churchilla "Branili bomo kar je naše. Nikoli se ne bomo predali." Naročnik plakata, na katerem tudi piše "Kosovo je Srbija", je Ministrstvo za Kosovo in Metohijo, Vlada Republike Srbije
Na plakatu v Beogradu so zapisane besede Winstona Churchilla "Branili bomo kar je naše. Nikoli se ne bomo predali." Naročnik plakata, na katerem tudi piše "Kosovo je Srbija", je Ministrstvo za Kosovo in Metohijo, Vlada Republike Srbije FOTO: Reuters

Dejal je, da EU, ki je sicer pomemben igralec na svetovnem prizorišču, nima enotnega mnenja glede reševanja vprašanja Kosova. "Razdeljena je med interno politiko, ki sledi stališču ZDA, in svežimi idejami, ki upoštevajo mednarodno pravo."

Samardžić je zagrozil, da Srbija ne bo dopustila, da bi voditelji kosovskih Albancev enostransko razglasili neodvisnost Kosova. "Srbija ne bo sedela križem rok in to ne bo tako samo kak mesec ali dva. To bomo nadaljevali v nedogled, dokler se stvari ne bodo vrnile nazaj na tir mednarodnega prava," je poudaril in izrazil prepričanje, da bo Srbijo na dolgi rok podprlo veliko držav.

Britanski sekretar David Miliband je dejal, da so izjave Aleksandra Simića neodgovorne. Spomnil je, da sta se obe strani strinjali, da se bosta vzdržali ravnanj, ki bi lahko ogrozila varnost na Kosovu in v regiji ter da se bosta vzdržali nasilja in groženj, kot tudi to, da sta se k temu zavezali ne glede na svoja stališča o statusu. Trojka ju je ob tem opozorila, da bi imelo "odstopanje od teh obvez posledice na njihove evropske ambicije".
Svetovalec srbskega premierja Aleksandar Simić je za srbsko nacionalno televizijo RTS dejal, da je vojna legitimno pravno sredstvo v primeru, da ne obstaja alternativa.

"Srbija je že doživela negativno izkušnjo v času vojne na prostorih bivše Jugoslavije. To je tudi razlog za povečano previdnost , toda državni interesi se branijo tudi z vojno,“ je povedal Simić.

Predsednik Foruma za varnost in demokracijo general Ninoslav Krstić je prepričan, da akcijski načrt Ministrstva za zunanje zadeve, ki velja za državno tajnost, vključuje tudi vojno intervencijo.

Natove sile ostajajo na Kosovu

Ministri zveze Nato in Evropske unije na sestanku v Bruslju so se strinjali, da bodo poveljnikom sil na tem območju 'dali proste roke' pri reševanju morebitnih težav.
Ameriški vojaki na Kosovu
Ameriški vojaki na Kosovu FOTO: Reuters

"Vsi so poudarili, da znotraj EU potrebujemo konsenz, da ne bi izgubili nadzora nad položajem na Kosovu," je dejal belgijski zunanji minister Karel De Gucht.

Po pisanju časnika Financial Times bo zavezništvo prihodnji teden aktiviralo dva dodatna bataljona s skupno 1600 vojaki iz Italije in Velike Britanije, potem ko so na Kosovo že pred dnevi napotili 550 dodatnih vojakov za zaščito srbske manjšine v pokrajini. Skupaj z dodatnimi bataljoni naj bi imel Nato na Kosovu okoli 19.000 vojakov.

Lavrov: Rešitev za Kosovo mimo VS ZN - nestabilna Evropa


Rusija na eni strani ter ZDA in večina članic EU na drugi so danes potrdile neenotnost glede prihodnje usode Kosova tri dni pred koncem predvidoma neuspešnih pogajanj med Beogradom in Prištino. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je namreč po srečanju s kolegi iz Nata poudaril, da mora rešitev za Kosovo potrditi VS ZN, torej tudi Rusija. "Kdor bi šel proti temu, bi šel navzdol po zelo spolzkem klancu. To zagotovo ne bo pomagalo k stabilnosti Evrope," je ponazoril.

"Podpiramo samo rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani, Beograd in Prištino," je ponovil stališče Rusije, ki je v procesu pogajanj o prihodnjem statusu Kosova vseskozi podpirala srbsko zahtevo, da Kosovo ostane del njenega ozemlja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA