Slovenija

Svoboda trdno za Golobom: To je napad na premierja in rušitev te vlade

Ljubljana, 16. 10. 2024 14.14 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
326

Zoper predsednika vlade je vložena kazenska ovadba, Robert Golob je prepričan, da bo vse očitke ovrgel, prav tako meni, da gre v resnici le za "politični boj užaljene političarke". Medtem ko so mu v domači poslanski skupini Gibanje Svoboda izrazili neomajno podporo, pa dve koalicijski partnerici zadevo spremljata z vso resnostjo in pozornostjo. Pričakujeta tudi dodatna pojasnila. Opozicijska SDS se na kazensko ovadbo še ni odzvala, v NSi pa ocenjujejo, da se premier zapleta vsakič, ko stopi pred kamere, pozivajo ga, naj priča pred preiskovalno komisijo DZ.

Po kazenski ovadbi se podpora predsedniku vlade Robertu Golobu v njegovi domači poslanski skupini ni omajala, so sporočili v Gibanju Svoboda. "Poslanska skupina je in ostaja enotna v podpori predsedniku vlade in predsedniku naše stranke."

Vodja poslanske skupine Svoboda Nataša Avšič Bogovič sicer ocenjuje, da gre pri kazenski ovadbi, ki jo je zoper premierja vložila Policija, le za onemogočanje dela koalicije pri izvajanju aktivnosti, programa in dela za ljudi. "Posledično je to napad na predsednika vlade in rušitev te vlade," je prepričana. 

Vodja poslanske skupine Svoboda Nataša Avšič Bogovič
Vodja poslanske skupine Svoboda Nataša Avšič Bogovič FOTO: Bobo

Dodala pa je tudi, da je očitek glede vmešavanja v delo Policije že dobro znana politična igra znanih in tudi novih akterjev na političnem parketu v Sloveniji. Prepričani so tudi, da bo Golob vse očitke ovrgel. Podobno menita tudi oba poslanca poslanske skupine Lenart Žavbi in Tereza Novak. Slednja je povedala, da poslanska skupina zelo trdno stoji za predsednikom stranke.

"Koalicija ostaja enotna, krepi nas delo, ki ga izvajamo, krepijo nas reforme, ki se izvajajo, pred nami je sprejem reforme na področju javnega plačnega sistema, ki se je zadnjih 15 let ni dotaknil nihče, izvajamo korake na področju krepitve javnega zdravstva, imamo eno najnižjih inflacij v EU ter tudi eno najvišjih gospodarskih rasti. Kazalniki so dobri," je poudarila.

Žavbi meni, da je dogajanje zadnjih dni posledica tega, da vlada dela dobro. "Odprli smo ogromno število tem, česar v zadnjih 30 letih ni bilo. Drezamo na primer v zdravstvo, kjer je center moči," je poudaril.

In medtem ko je Avšič Bogovičeva spomnila, da je bila Ljubljana pred tremi leti zaplinjena, kar je označila za eno največjih degradacij demokracije pravne države, za kar da znotraj pravosodnega sistema ni odgovarjal nihče (podobno je pred tem v svoji izjavi dejal tudi predsednik vlade), pa je Novakova spomnila na rezultat stranke Gibanje Svoboda na parlamentarnih volitvah. "Želeli smo, da se vrnemo v demokracijo in da ne teptamo več človekovih pravic, kot se je to dogajalo v pretekli vladi. In to smo naredili, v Slovenijo smo vrnili demokracijo," je dejala. 

Vodja poslanske skupine pa je dejala tudi, da razumejo koalicijske partnerje, ki si želijo dodatnih pojasnil. "Da pa bi se v poslanski skupini na zalogo pogovarjali, kaj bi bila tista točka, ko predsedniku vlade ne bi več zaupali; tega pogovora nismo imeli."

 Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v odzivu na kazensko ovadbo zoper premierja Roberta Goloba dejala, da ovadbe v predkazenskih postopkih niso nič neobičajnega. Edini, ki je pristojen za odločanje o pregonu, je državni tožilec, do pravnomočne odločitve sodišča pa velja ustavno načelo domneve nedolžnosti, je dodala.

Koalicija želi dodatna pojasnila

Na tiskovni konferenci o pravici do odklopa je minister za delo Luka Mesec komentiral tudi ovadbo premierja. Kot je poudaril, situacijo spremlja, a trenutno nima dovolj informacij, da bi se lahko o zadevi opredelil. Dodal je še, da je Golob prva pojasnila koordinatorki stranke Asti Vrečko že podal. Od premierja sicer pričakuje, da bo stopil tudi pred širšo koalicijo in podal razlago, pojasnila pa pričakuje tudi od pristojnih organov.

"Vsak politik je odvisen za lastno kredibilnost in lastno verodostojnost. Sam mora presoditi, kdaj ima preveč bremen, da bi lahko še naprej verodostojno opravljal svojo funkcijo," pa je odgovoril na vprašanje o morebitnem odstopu premierja.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Damjan Žibert

Socialni demokrati so sporočili, da zadevo glede vložitve kazenske ovadbe zoper predsednika vlade spremljajo z vso resnostjo in pozornostjo. "Vedno zagovarjamo načela pravne države, vladavine prava in transparentnosti, zato je v tem okvirju ključno, da neodvisni preiskovalni organi opravijo svoje delo strokovno in avtonomno. Ovadba zoper predsednika vlade odpira pomembna vprašanja, zato se bomo o zadevi pogovorili v stranki," so dodali.

NSi: Golob naj priča pred preiskovalno komisijo DZ

Medtem pa v opozicijski NSi, da je bil že skrajni čas. "Mineva leto dni od pričanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, da se je Robert Golob nedopustno vpletal v delo Policije. Da je treba zadevi priti do dna, smo v NSi vztrajali ves ta čas. Očitno je Policija v pričanju Bobnarjeve in Lindava našla dovolj dokazov za ovadbo," so že v torek zapisali na spletu. 

Dan kasneje pa ocenjujejo, da se premier zapleta vsakič, ko stopi pred kamere. "Obtožbe so bile pred letom dni zelo konkretne in zelo jasne, pa tudi dovolj močne, da bi pričakovali, da bo predsednik vlade takoj po tem pričanju, kot je obljubil, tudi stopil pred kamere in povedal svojo resnico. Zaradi ljudi, ne zaradi poslancev, kajti funkcijo, ki jo opravlja, opravlja za ljudi in ljudje mu morajo zaupati," je dejala podpredsednica in poslanka NSi Vida Čadonič Špelič.

V NSi ocenjujejo, da si tega zaupanja premier doslej ni zaslužil. Po njihovi oceni pa je ob kazenski ovadbi povedal nekaj stvari, ki ponovno mečejo slabo luč na njega oziroma na njegov spomin. "Vprašanje je, katerim njegovim besedam sploh še verjeti," je dejala Čadonič Špeličeva, ki je izpostavila, da je premier Golob v svojih dosedanjih izjavah navajal, da sta se z Bobnarjevo srečala dan pred imenovanjem vlade, danes pa je dejal, da je Bobnarjeva še pred volitvami, v času, ko je bila zaposlena na Policiji, iskala kontakt z njim in bila dvakrat pri njem na lastno pobudo.

Meni, da si država zasluži predsednika vlade, ki bo verodostojen. Tako pričakujejo, da se bo predsednik vlade zdaj vendarle odločil pričati pred omenjeno parlamentarno komisijo, predsednika slednje pa pozivajo, da premierja tudi povabi na zaslišanje. Poslanka Čadonič Špeličeva, sicer tudi članica komisije, bo predsednika komisije danes k temu pozvala tudi pisno, je napovedala. 

V največji opozicijski stranki SDS se medtem na kazensko ovadbo predsednika vlade danes še niso odzvali.

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Sekirnik
16. 10. 2024 17.20
+1
To je podobno ko se je začelo govoriti kakšne provizije je golob vlekel od poslov pri HSE, koliko milijonov je šlo pod mizo, pa so spet rekli, da se ne sme o tem pisat, ker je to napad na premierja...
Trapon
16. 10. 2024 17.15
+3
Ovadbo je vložila policija,ampak kako če je policija od🐦....a si jo je sam spisal če je že sedaj prepričan da bo vse zavrgel.
Ejga-Tega
16. 10. 2024 17.14
+3
K bo Kučan reku da je konc z Golobom, takrat bo konc
frenk707
16. 10. 2024 17.12
-3
samo takrat, ko vlada Janez Janša, oblast pretepa in z vodnimi topovi šprica svoje državljane. To se je zgodilo v času druge Janševe vlade leta 2013, nato pa zopet v času tretje Janševe vlade 2020–2022.
Ejga-Tega
16. 10. 2024 17.14
+2
Teleport
16. 10. 2024 17.16
Saj jih je golobov gazda zoki tudi pred rogom💪
OrodniK
16. 10. 2024 17.21
Pretepal in škropil so navadne kriminalxe in huligane, draga mamica z vozičkom.....🤣
Roulette13
16. 10. 2024 17.09
+6
Dol s to nepošteno vlado! Stalne afere, obtožbe, kraje, nerazsodno zapravljanje državnih sredstev....
sakala1
16. 10. 2024 17.08
+1
zakaj ni jelinčiča
sakala1
16. 10. 2024 17.07
+2
lokson
16. 10. 2024 17.06
+2
Kolesariat, pa kolektivno v bran pernatemu. Nekateri zopet omenjajo Janšo, kateri z vsem tem nima nič. Se pa uresničujejo besede Janše, kateri je v DZ dejal Golobu, da se ne rabi bati njega, ampak tistih, kateri so ga nastavili. Banda. Isto kot pri Stojmenovi, kjer je šla " zaradi modrih luči", kar je bilo za Goloba zelo prikladno, saj bi v primeru globje preiskave spornih računalnikov, prišli še do Boštjančiča in goloba.
jank
16. 10. 2024 17.06
+4
Policija je podala kazensko ovadbo proti predsedniku vlade. To je izjemno pomemben dokaz, da je policija neodvisna in ni orodje v rokah oblasti.
Bratje Slovani
16. 10. 2024 17.05
+1
Za tem je SD.
frenk707
16. 10. 2024 17.05
-7
Ta država je že trideset let ujeta v blodnje enega človeka, v blodnje pacienta, ki želi vladati brez omejitev.
Teleport
16. 10. 2024 17.05
+5
Ta bi se to dogajalo pod prejšnjo vlado bi se kolesarcki pod okriljem Nike in Zlatkota vsak dan metali po ljubljani
frenk707
16. 10. 2024 17.05
+0
Ne more preboleti kolesarjev. Zdaj nagovarja ... vsakogar, ki pride mimo.
enapi
16. 10. 2024 17.03
-2
Sds hobotnica je ogromna.
Teleport
16. 10. 2024 17.10
+1
ThorStorm666
16. 10. 2024 17.01
+8
Svoboda se trese, sledi propad v brezno. Dol z to levo nesposobno vlado
Magnezij400
16. 10. 2024 16.59
+1
zulj001
16. 10. 2024 16.59
+6
Če je to napad na Goloba , kako bi se pa potem reklo temu kaj počnejo ,že trideset let, z Janšo.
ImamLastnoMnenje
16. 10. 2024 17.13
Dokazani kriminalec z bogatim premoženjem, brez enega dneva službe v realnem sektorju, brez enega evra pridelane dodane vrednosti, vse življenje na plečih državljanov, prejemnik velikih provizij in akter nedovoljenih poslov na vojno območje - vojni dobičkar - ima upravičeno polno obtožb in ovadb!
tbmb
16. 10. 2024 16.59
+0
Ko se nekaj hoče naredit v SLO vedno nekdo meče polena pod noge namesto da bi enkrat sodelovali med seboj, saj naj bi delali vsi za ljudstvo. Mi smo pomembni ker bomo nosili posledice.
Natorinkica
16. 10. 2024 16.57
+5
To so pristaši in vnuki tistih, ki so kure, pujse in krave kradli od leta 40. naprej, samo oklicani BORCI za trajno oblast, krvavo rdeče barve.
Natorinkica
16. 10. 2024 17.00
+1
Na pravosodju pa članica najbolj skorumpirane, kriminalne lopovske stranke ZKS pardon SD ja..udeleženi pri vsakem kriminalu in lopovščini od leta 40. naprej.
zulj001
16. 10. 2024 16.57
+9
Bog nam pomagaj ,te Avšičeve se niti v S. Koreji ne bi sramovali....