Slovenija

Golob po kazenski ovadbi: To je politični boj užaljene političarke

Ljubljana, 16. 10. 2024 07.15 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik vlade Robert Golob se je odzval na kazensko ovadbo Policije, ki so jo v torek vložili na podlagi obtožb nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar. "Ne gre za nobeno vmešavanje v delo Policije, temveč za politični boj, ki se ga gre Tatjana Bobnar vse od njenega odstopa," je dejal v družbi svojih strankarskih kolegov. Dodal pa je tudi, da bo na vse očitke odgovoril in jih po pravni poti tudi zavrgel.

V torek je odjeknila novica, da je Policija zoper predsednika vlade Roberta Goloba zaradi obtožb nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar vložila kazensko ovadbo. Dan pozneje se je na ovadbo odzval Golob, ki očitke seveda zavrača, prepričan pa je tudi, da jih bo po pravni poti uspešno zavrgel.

Predsednik vlade Robert Golob
Predsednik vlade Robert Golob FOTO: Bobo

"Tako kot v primeru obtožb o vmešavanju v aretacijo ruskih vohunov, ko so se obtožbe izkazale za izmišljotine in laž. Verjamem, da bom lahko zavrgel tudi očitke v vseh ostalih primerih," je v družbi svojih strankarskih kolegov v državnem zboru dejal premier. Ker da verjame v pravno državo, pa bo to storil po pravni poti.

'Ona je iskala kontakt z mano in uporabila besedo 'janšist' in z moje strani je dobila mandat'

Puščico je medtem usmeril v svojo nekdanjo ministrico, ki ga je obtožila vmešavanja v delo Policije, na podlagi česar je bila vložena tudi kazenska ovadba. "V resnici ne gre za nobeno vmešavanje v delo Policije, temveč za politični boj, ki se ga gre Tatjana Bobnar vse od njenega odstopa pred dvema letoma. To je torej politični boj užaljene političarke," je dejal.

Bizarno se mu sicer zdi, da se na podlagi pogovora med dvema politikoma, ko gre za besedo proti besedi, danes pogovarjamo o vloženi kazenski ovadbi s strani Policije.

Ob tem je Golob dejal, da je bila prav nekdanja notranja ministrica tista, ki je še v času pred volitvami, ko je bila zaposlena na Policiji, iskala kontakt z njim: "Dvakrat je bila pri meni na svojo lastno pobudo in ona je tista, ki mi je govorila o seznamu janšistov, katerih bo očistila Policijo, če bo le dobila priložnost, da postane ministrica. Ona je torej tista, ki je iskala kontakt, ona je tista, ki je uporabila besedo janšist in ona je dobila ta mandat z moje strani."

Spomnil pa je tudi na primer ruskih vohunov in obtožb, da je zaradi referendumov prestavil datum njune aretacije. "V tem primeru, ko zaradi interesa postopkov nisem smel odgovarjati neposredno, se je že kasneje pokazalo, da so bile obtožbe Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava v celoti lažne." Slednje pa da potrjuje več dokazov, tudi pričanja slovenskih obveščevalcev in tudi vseh tujih obveščevalnih služb, ki so sodelovale pri tej izmenjavi.

V trenutni fazi Golob nima možnosti kakorkoli ugovarjati na vloženo ovadbo

Specializirano državno tožilstvo je za Televizijo Slovenija potrdilo prejem ovadbe, ni pa povsem jasno, katero kaznivo dejanje mu očitajo. Golobov odvetnik Stojan Zdolšek je za STA danes dejal, da tudi sam uradno s tem ni seznanjen, saj je ovadba vložena na tožilstvo in ovadene osebe s tem ne seznanijo.  Da je Golob kazensko ovaden, pa je sicer za našo spletno stran potrdil že včeraj.

Predkazenski postopek, ki je tekel zaradi očitkov Bobnarjeve, da naj bi Golob zahteval, da se posameznike v Policiji zamenja ali odpusti v zameno, da si bo povrnila njegovo zaupanje, je sicer šel v smeri preverjanja suma kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje po 2. odstavku 264. člena kazenskega zakonika.

Ta govori o tem, da "kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti, se kaznuje z zaporom od enega do šestih let in denarno kaznijo".

Bobnarjeva je po odstopu s funkcije konec leta 2022 Komisiji za preprečevanje korupcije in tožilstvu naznanila očitke o političnih pritiskih na Policijo. "Da bi jaz ostala ministrica, bi moral nekdo izgubiti službo," je pozneje povedala pred preiskovalno komisijo DZ. Ob tem tudi Zdolšek izpostavlja, da gre za posamezne izjave, na eni strani Bobnarjeve, na drugi pa predsednika vlade, ki očitke zanika.

Spomnil pa je, da ima zgodba podlago v spornem kadrovanju in domnevnem političnem vmešavanju v Policijo v času epidemije covida-19, zaradi česar je stranka Gibanje Svoboda v volilni program zapisala, da bo to uredila. A je šlo za načelno stališče do tega vprašanja, premier pa zanika, da bi kadarkoli zahteval, da se konkretno osebo v Policiji zamenja ali odpusti, je izpostavil. Zato meni, da pogovor dveh politikov ne more imeti znakov kaznivega dejanja. "Gre za konstrukt, ki je spretno nastavljen s strani ljudi, ki obvladajo tovrstne posle," je za STA ocenil Golobov odvetnik.

V trenutni fazi sicer Golob nima možnosti kakorkoli ugovarjati na vloženo ovadbo, ta sama po sebi tudi nima pravnih posledic, je pojasnil Zdolšek. Tožilstvo lahko ovadbo zavrže, lahko jo da v dopolnitev Policiji, lahko vloži zahtevo za sodno preiskavo, lahko pa vloži neposredno obtožbo.

Na dejstvih utemeljena ovadba?

Zdolšek je sicer že včeraj dejal, da bi moralo biti tožilstvo v primeru, kot je ta, "ko gre za očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve, zelo previdno pri obravnavi ovadbe". Dejal je namreč, da bi se lahko hitro izkazalo, da posamezne trditve, ki so podlaga kazenske ovadbe, niso resnične. "Tako kot na primer tista o vmešavanju predsednika vlade v aretacijo vohunov. Prepričan sem, da v izjavah premierja ni mogoče zaslediti elementov kaznivega dejanja," je komentiral.

Ustavni pravnik Rajko Pirnat je za našo oddajo 24UR ZVEČER je dejal, da sam ne verjame, da gre za takšno zaroto, saj da bi se v takšnem primeru vsi vpleteni izpostavili temu, da bi storili kaznivo dejanje. Meni, da se slednjega dobro zaveda in ter da je Zdolšek besede izrekel kot odvetnik predsednika vlade. "Menim pa, da na tem ni mogoče utemeljevati obrambe premierja."

Poudaril je tudi, da gre za ovadbo, ki jo je Policija na podlagi preiskovalnih dejanj vložila po uradni dolžnosti. "Takšna ovadba je resno dejanje, utemeljeno na ugotovljenih dejstvih. To ni ovadba, ki bi jo kdo vložil brez utemeljenih razlogov," je prepričan. Meni pa tudi, da bi moral premier v primeru, da tožilstvo na podlagi podane ovadbe vloži tudi obtožni predlog ali obtožnico, razmisliti o tem, ali bi odložil svojo funkcijo. Ni pa, kot je poudaril, tega dolžan narediti.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je decembra 2022, ko je tudi odstopila s funkcije, Komisiji za preprečevanje korupcije in tožilstvu naznanila očitke o političnih pritiskih na Policijo. Kot je pozneje izpostavila na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, je bila deležna pritiskov s strani predsednika vlade.

Kot je takrat dejala Bobnarjeva, je Golob od nje zahteval "ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v Policiji". "Da bi jaz ostala ministrica, bi moral nekdo izgubiti službo. Izhajal je iz stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati," je povedala na zaslišanju.

KOMENTARJI (820)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bagzii
16. 10. 2024 12.26
Dodal pa je tudi, da bo na vse očitke odgovoril. Očitke ?? Resno? Kot da odgovarja na očitke poslanca SDS. Policija je zaznala sume storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti (torej po naravi težje kaznivo dejanje). In ne, ne gre več za Holob vs. Bobnar ampak Golob vs. Kriminalisti in preiskovalni sodnik. Kasneje pa Golob vs tožilstvo.. Sicer dvomim, da bo šlo dlje (veste da trobim eno leto, da si je golob KUPIL sodnike in tožilce). Verjetno pa smo edina država na svetu kjer so protestirali zdravniki, sodniki in tožilci. Poleg tega pa smo videli Ustavno sodišče je višje plače razsodilo na podlagi Golobove izjave za medije-Ustavno sodišče je oz.bi moralo biti POVSEM LOČENO od sodne veje oblasti in države (v trenutni zasedbi pa je zmazek obojega) o identičnih stvareh razsojajo glede na vlagatelja ne na vsebino. Golob je varen pred pravnomočno obsodbo, bi pa bilo zajikivo videti obtožnico in kasneje sodno preiskavo. Ampak ni pa bojazni za obsodbo
Slovenecsem
16. 10. 2024 12.25
+1
To je najbolj skorumpirana vlada v zgodovini Slovenije, Meščevi z Asto Vrečko so si izplačevali dodatke za povečan obseg dela kar med dopustom. Pa kaj tako norega pa še ne!!!!
Glotar
16. 10. 2024 12.25
+2
holobar spet laže ko hurrba...
Jernej Sekirnik
16. 10. 2024 12.24
+1
Plesni čevlji so se že skoraj znucal pri tej plešajoči vladi
piu
16. 10. 2024 12.23
+5
Lewaci so bili dobri samo za protestirati proti Janezu, ko je bilo treba delat pa čista nula.....
Blue Thunderstorm
16. 10. 2024 12.21
+1
Da nekaj razčistimo takoj! Bobnarjeva čeprav ne mara janšistov svoje delo v policiji opravlja strokovno in tega ji nihče ne oporeka! Golob kadruje po tovariško to pa v policiji NE GRE!
Arzen
16. 10. 2024 12.21
-1
golobova piramide se je začela rušiti!!! free GOLOB !!! KMALU BODO NA DAN PRIŠLI UMAZANI POSLI NJEGOVEGA PODJETJA STAR SOLAR KI IMA 2MIL POSLA OD DRŽAVE V LETIH OD KAR JE NA OBLASTI :)
Arzen
16. 10. 2024 12.21
+0
AJA AMPAK ON NI LASTNIK AMPAK NJEGOVA HČERKA :)
707frenk
16. 10. 2024 12.21
-5
V Polju klinika verjamemo Robiju in ne gospe Bobnar.
16. 10. 2024 12.20
+4
Nonenega se niso vrgli na cesto a vse nastavljene od hojsa in mahnica bi bilo zamenjat in ovadbo zaradi zlorabe
Slovenecsem
16. 10. 2024 12.19
+3
Golob spet laže, takrat je govoril, da Bobnarjeve in Lindava pred volitvami sploh ni poznal. Zdej govori, da se je pred volitvami dvakrat srečal z Bobnarjevo. Laže ko pes 🐕
patogen
16. 10. 2024 12.21
+2
Mislim, da se tip zaleti. Hitri jezik, so temu rekli nekoč. Ne pozna tiste stare, da se človek uči govoriti dve leti, molčati pa vse življenje...
razumi če lahko
16. 10. 2024 12.18
+1
Kam smo prišli še Lukovega odklopa ne moreš komentirat čista demokracija po Golobovem in Lukovem ! Kaj se pa tiče ovadbe smo pa v pravni državi in Golob spoštuje vladavino prava tako ,da naj ne bo užaljen na koncu pa itak ne bo nič vemo kako to v Sloveniji deluje !!
Miran Petek
16. 10. 2024 12.19
+2
Verus
16. 10. 2024 12.24
+0
Trident Poraza
16. 10. 2024 12.18
+7
Kdo že ne dviguje pošte? No jaz tudi nebi, če bi bil golob. Pa bo zastaralo.
Verus
16. 10. 2024 12.24
-1
Da, maš prav, Golob že eno leto ni prišel na zaslišanje. Saj so to hotu povedat, a ne?
lepdanvsakdan
16. 10. 2024 12.18
-2
pravno pot si tudi podkupil....upam da še obstaja vsaj delček poštenih ljudi, ki verjamejo v pošten zakon in niso pohlepni ne denarce
Razumnež
16. 10. 2024 12.18
+1
Skratka nič novega.... Lažnjivi zopet laže.
707frenk
16. 10. 2024 12.17
+2
Slovenija ima prva odklop. Luka Mesec in Robi pa tudi Tina so navdušili Slovenijo.
patogen
16. 10. 2024 12.18
-3
Mesečev ideološki prednik Edi kardelj, tudi sam družbeni eksperimentator, bi bil ponosen na Lukca...
MladInPerspektiven
16. 10. 2024 12.25
Nekar to je JJ prijatel IDOL ... biksaš ga patgana ZDRAVILA je potrebno 3 x na dan jemati in malo več moraš spati ker se ti že cufa
patogen
16. 10. 2024 12.16
-1
Pa kdo je dal temule Mesecu 0,4% preveč? Zanimivo je, da se je manjkajočih 0,4% pojavilo zadnje pol ure volitev 2022. Skupaj 4,4%, to je do desetinke točno toliko, kot so napovedali pred začetkom štetja na Očiščeni...
El pi5tolero
16. 10. 2024 12.12
-4
Bluzator sam da zine ze laže ejga! Pa ne da se vec prestet kokrat se je zlagal! Lol
Tomy1
16. 10. 2024 12.12
-2
Pravica do ODKLOPA - Luka Mesec !!! Kot bi brav novice iz VENEZUELE !!! Banda nesposobna !
patogen
16. 10. 2024 12.10
+6
Mesec bo 600 odpuščenim iz Mahleja omogočil na Zavodu pravico do odklopa...
Ivan Kostanjšek
16. 10. 2024 12.16
+1
Hahaha...popolni odklop za nedoločen čas.