Slovenija

Pri Lenartu peta Don Pierinova komuna

Lenart, 26. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes odpirajo prvo Don Pierinovo komuno za rehabilitacijo odvisnikov od drog na Štajerskem in peto v Sloveniji.

V cerkvi Sv. Trojice v Lenartu bodo danes popoldne odprli vrata fantovske komune, pete po vrsti v Sloveniji, ki spada v svetovno verigo Don Pierinovih skupnosti Srečanje. Kot je povedal župnik Lovrenc, bo trojiška komuna za začetek sprejela pet fantov, sicer pa so obnovljeni prostori dalj časa zapuščenega samostanskega trakta v cerkvenem kompleksu primerni za bivanje največ desetih članov komune. Na odprtju pričakujejo tudi ustanovitelja skupnosti Srečanje, italijanskega duhovnika Don Pierina.

Komuna v osrčju Slovenskih goric bo prva na območju Štajerske. Lokacijo je mariborska škofija Don Pierinu ponudila že ob lanskem jesenskem obisku. Z obnovo približno 250 kvadratnih metrov velikega samostanskega trakta, ki je v upravljanju frančiškanskega reda, pa so začeli v začetku letošnjega leta, po pridobitvi soglasja krajanov in lenarškega župana Ivana Vogrina.

Komuna je umeščena v središču kraja

Posebnost komune v Sv. Trojici je njena umeščenost v center krajevne skupnosti, tik ob zgradbi osnovne šole in ostalih krajevnih uradov oziroma institucij. "Prepričan sem, da komuna ne bo moteča za okolico, saj v njej velja strog red in varovanci ne morejo oziroma ne smejo zapuščati dodeljenega prostora ali se prosto gibati po okolici. Menim, da bo tovrstna ustanova prinesla v kraj veliko več pozitivnega, predvsem v smislu spoznavanja nevarnosti, ki jih danes predstavlja svet droge in odvisništva," je še poudaril župnik. Trojiška komuna zaenkrat ne bo namenjena začetni fazi rehabilitacije, ampak se bodo vanjo vključili fantje, ki že imajo za seboj določeno dobo bivanja v teh skupnostih.

Pomoč odvisnikom: Večino sredstev za adaptacijo prostorov je prispevala slovenska Karitas, precej pa se je nabralo tudi z dobrodelnimi prispevki in prostovoljnim delom posameznikov.
Pomoč odvisnikom: Večino sredstev za adaptacijo prostorov je prispevala slovenska Karitas, precej pa se je nabralo tudi z dobrodelnimi prispevki in prostovoljnim delom posameznikov. FOTO: Reuters

Prva Don Pierinova skupnost, namenjena odvajanju mladostnikov od mamil, je bila ustanovljena leta 1963 v kraju Mulina Silli v Italiji. Lani je praznovala 40-letnico svojega obstoja. Pod skupnim imenom Srečanje danes v svetu obstaja preko 230 komun, v katere je vključenih veliko Slovencev. V Sloveniji so pred odprtjem komune v Sv. Trojici obstajale štiri komune,med njimi le ena dekliška, v Razborju nad Sevnico. V komuno se lahko vključi vsak, ne glede na svojo veroizpoved. Prva Don Pierinova komuna v Sloveniji je bila ustanovljena leta 1995 v Kostanjevici pri Novi gorici.