Slovenija

Loči jih 45 mio evrov

Ljubljana, 09. 04. 2008 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če dogovora do 1. septembra z vlado ne bo, potem se pouk v naši državi s 1. septembrom ne bo začel," so sporočili šolniki.

Sekretar v najvišjem napredovalnem razredu bo imel s plačno reformo plačo zamrznjeno, podsekretar v najvišjem plačnem razredu bo s plačno reformno pridobil 20 evrov, učitelj svetnik v najvišjem plačnem razredu pa bi po vladnem predlogu pridobil 283 evrov mesečno. Minister za javno upravo Gregor Virant

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) odklanjajo vladni predlog o novem sistemu plač za učitelje. Izvršilni odbor Sviza se je v torek zaradi popolne blokade na pogajanjih odločil, da bo prihodnji torek opravil še en krog pogovorov. V kolikor do kompromisa tudi tedaj ne bo prišlo, bo potekala izredna seja glavnega odbora sindikata, na kateri bodo odločali o pozivu za splošno enodnevno opozorilno stavko v šolstvu od vrtcev do univerz. "Zelo verjetno se bodo temu pridružili tudi raziskovalci v raziskovalnih inštitutih," je povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Kljub temu, da bo to oslabilo njihova pogajalska izhodišča, "ne bomo vzeli za talce otrok, staršev in učencev," zato pred koncem tekočega šolskega leta ne bodo zaostrovali odnosov, je pojasnil Štrukelj. "Če pa dogovora do 1. septembra z vlado ne bo, potem se pouk v naši državi s 1. septembrom ne bo začel," je dodal.

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Gregor Virant poudarja, da o krivdi za zastoj pri pogajanjih ni mogoče govoriti, saj gre po njegovem za interesno nasprotje. Kot pravi, sta si Sviz in vlada pri svojih predlogih za 45 milijonov evrov narazen. Virant ob tem spominja, "da so se plače v vzgoji in izobraževanju bistveno dvigovale v letih 2002-2006, v obdobju, ko so bile plače vseh drugih zaposlenih v javnem sektorju zamrznjene".

Štrukelj je zavrnil Virantove trditve, ki so po njegovo zavajajoče oz. za učitelje žaljive. Zavrnil je tudi trditev, da so se plače znotraj javnega sektorja v zadnjih letih zvišale le za šolnike. Najbolj so po njegovem namreč pridobili v državni upravi.

Štrukelj je ob tem spomnil, da predlagani model plačnih razredov, ki se uveljavlja za celoten javni sektor, temelji na sistemu, ki ga pozna državna uprava, in zato pomeni neke vrste posilstvo. Predlog namreč po Štrukljevo "povalja specifičnosti, ki jih ni mogoče preprosto prezreti v šolstvu, v zdravstvu, da ne govorimo o specializiranih dejavnostih, kot je raziskovalna".

Za Viranta pa je očitek o "povaljanju specifičnosti" nesmiseln. Po njegovo "je potreben enoten plačni sistem za vse, ki so financirani z javnega denarja". Prav tako je minister prepričan, da so bila z julija lani s strani večine sindikatov parafirano kolektivno pogodbo za javni sektor vzpostavljena "primerna razmerja".

Zahteve

"Ne bomo vzeli za talce otrok, staršev in učencev," zato pred koncem tekočega šolskega leta ne bodo zaostrovali odnosov, je pojasnil Štrukelj.
"Ne bomo vzeli za talce otrok, staršev in učencev," zato pred koncem tekočega šolskega leta ne bodo zaostrovali odnosov, je pojasnil Štrukelj. FOTO: Kanal A

V Svizu zahtevajo ohranitev razmerja učiteljev in raziskovalcev do primerljivih delovnih mest v javni upravi in v zdravstvu, ki se po njihovo z novim sistemom plač rušijo. S tem naj bi preprečili tudi "padanje ugleda in družbenega pomena poklicev in delovnih mest v izobraževanju in raziskovalni dejavnosti, za katere vsi kot mantro ponavljajo, da so nosilec razvoja v naši državi".

V sindikatu bi bili pripravljeni tudi na pogovor o odložitvi usklajevanja plač, "ne bomo pa pristali na to, da se nas ponovno potisne navzdol". Predlogi Sviza bi ob uskladitvi plač v ostalih poklicih še zmeraj pomenili realni padec plač za učitelje začetnike, za mentorje in učiteljske svetnike pa kvečjemu petodstotno realno povišanje. Kot je dodal Štrukelj, se zavedajo, da bodo z novim sistemom plač vsekakor na slabšem, ne morejo pa pristati na to, da se razlike "drastično poglobijo".

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 04. 2008 13.49
Vlada lahko zakone le predlaga, ne pa sprejema, to lajhko počne le na nivoju uredb!! Gre za normalen postopek, ne hitrega in do sprejetja zakona je dolga procedura. Seveda da je opozicija proti, saj vlada ni predočila nobenih izračunov, niti tega, komu bo denar vzela za to plačevanje, najhuje in najbolj krivično pa je to, da morata biti dva otroka v vrtcu hkrati, takih družin pa je pri nas manj kot 10 odstotkov in bi bili na boljšem pred ostalimi. Ne vem zakaj bi morali tisti, ki imajo pri otrocih z večjo starostno razliko, za drugega plačevati? Zaka je to pomembno, da sta samo leto do štiri razlike, a mogoče zato, da bo ženska, ki se na delo vrne s porodniške, čimprej spet zanosila in šla na porodniško, ker bo vrtec za drugegsa le tako zastonj? Seveda hočejo ta zakon sprejeti po hitrem postopku, pred volilno kampanjo, kar je več kot smešno, po načelu: Če nam uspe, bomo dobili še en mandat in se že nekako znašli zaradi denarja, če nam pa ne, bodo denar iskali novi oblastniki!
pahor?ek
10. 04. 2008 08.40
jezna.mama...sem se že podpisal. To je Zokijeva navadna šlamparija. Samo, če primerjamo delovanje vlade JJ in opozicije (Zoki spada v opozicijo, saj je član Kučanovega Foruma 21!), ugotovimo, kdo resnično dela za dobrobit državljank in državljanov RS. Vlada je sprejela zakon o vrtcih, ki poleg drugih dobrih novosti, uvaja brezplačen vrtec za drugega otroka, Jankovič pa je dvignil ceno za 25%. Opoziicja svojo dvoličnost (da jim gre samo za oblast!) razkriva, kar sama od sebe.
Tonček Balonček
09. 04. 2008 19.21
A kakšnim lastnim kapitalom tvega. ali je podjetje od KAD-a/SOD-a ali pa pod hipoteko, dediči so pa sinovi, hčerke in žene lastnikov. Če mislite svoje telo predati v roke človeku, ki se bo izobraževal in končal študij po bolonjskem procesu in bo med študijem namesto da bi se učil in hodna na vaje, pisal za računalnikom seminarske naloge, izvolite. Spet prihaja do izraza tista lumpenproletarska miselnost izpred desetletij! Zakaj se ljudem zdi ćisto normalno na elto odšteti 1000 EUR za obvezno in kasko zavarovanje in mehaniku plačuje po 35 EUR režijske ure, pri zdravnikih s ejim zdi pa tako čudno, da nočejo delati za 1300 EUR na mesec! Pa v kakšne državen službe naj gredo zdravniki? Tam so teologi, komunikologi in cel kup drugih družboslovcev, še ministrica za zdravstvo ni zdravnica! Bolno! Slovenski lastniki, ki so to postali od leta 90 dalje, so za gospodarstvo samo strošek, ki bi ga lahko plasirali kam drugam kot na KAjamne ali v nakup nadaljne lastnine. Ja kam so se pa dobički in stroški za nadzorne svete in nagrade menedžerjem usmerjale v svinčenih časih? V palače in reprodukcijo seveda!
l007
09. 04. 2008 19.12
naša vlada je zakon, ne dvignte jim niti centa, bandi ušivi neproduktivni !!! Tak lahek šiht, pa še nas zajebavajo, pa še bi hotl več dnarja! Bravo JJ!
b77
09. 04. 2008 18.42
Seveda; vsem "produktivnim" državljanom je nujno potrebno dvigniti plače: in sicer zradavnikom , učiteljem , uradnikom, sodnikom... Kaj če bi enkrat štrajkalo gospodarstvo, ki tvega z lastnim kapitalom, ne uči pravljic, ki so zdavnaj pase, ne študira na račun države do 30 leta in ne pozna prijateljev, da ga spravijo med državne uradnike. BANDA BIROKRATSKA Ne vem kdo Vam bo polomil prste če ne ta vlada!
vedronebo
09. 04. 2008 16.31
Ne dvigujte plač pred volitvami! Jih vam bo Pahor dvignil pa še počitnice bodo dolgo trajale.
cakalnica3
09. 04. 2008 16.18
Eh, predvolilno natezanje mišic. Mramor je recimo na levi strani političnega prostora, pa je svaril pred dvigi plač. Torej bi lahko rekli, da so zahteve za dvigovanje neupravičene in da naši desni oblstniki ravnajo prav, ko se z dvigi plač ne strinjajo. Zakaj bi pa ravno sedaj se kar nekaj stavkalo za višje plače, pa je mogoče razložiti s predsedovanjem Slovenije, ko še učinkoviteje lahko blatiš svojo domovino (glej novinarje in sodnike) ali pa politično (jeseni so pač volitve). In zanimivo je še to, da stavkajo ravno tisti, ki se težje sklicujejo na povečanje cen živil ... saj so jih podražitve mnogo manj prizadele, kot pa tiste z dna plačne lestvice ...
Fash
09. 04. 2008 16.01
Ta vlada bo cist unicila Slovenijo. V dobro Slo upam in vrjamem, da je s to vlado jeseni konec. Prevec si zmisljujejo ti i.....dioti z JJ in Bajukom na celu!!!!
xanjax1
09. 04. 2008 15.40
vlada,vi si kr uzemte čas za premislek, važn da mi učenci nimamo pouka !!! ;-)
jezna.mama
09. 04. 2008 15.03
Problemi v šoli, problemi v vrtcu.. Glede slednjega: Ljubljanski zupan je nerazumno povišal cene vrtcev, zato bodo starši otrok v ljubljanskih vrtcih v aprilu prejeli tudi do 25% višje položnice. Prizadeti starši smo se odločili temu upreti in izraziti svoj protest. Pozivamo vse, ki nas podpirajo, da oddajo svoj glas v akciji Solzica podpore staršem. To lahko storite na naslednje načine: 1. obiščete spletno stran www.solza.info in tam oddate svoj glas, 2. SMS s ključno besedo SOLZA pošljete na 3080, 3. Peticijo podpišete na stojnici na Prešernovem trgu. Najlepša hvala za vso podporo! Solzice bomo zbirali do 15. aprila, ko bomo peticijo predali županu.
svoboda-govora
09. 04. 2008 14.57
En predlog: si želite podaljšane počitnice? Demonstrirajte proti dvigu plač! Glede na to da imajo vsi pravico do demonstracij, je še samo vprašanje časa, kdaj bodo na ulicah dijaki in učenci, ki bodo zahtevali podaljšane počitnice.
markbohorc
09. 04. 2008 14.44
oki če se puk nav začev 1. sebtembra kdaj pa pol?????sej nj dajo mal več počitnc je čist cool
wejca@yahoo.com
09. 04. 2008 14.27
kwa pa če ti modeli že par let štrajkajo... pa de ni nuben upazu.. gdo pa we če pulcay štraika. alpa tršica.. alpa sudniq. gdo pa yih sploh kontrolera?
svoboda-govora
09. 04. 2008 14.15
albertinum In na katerem protestu oziroma demnonstaricjah si ti bil leta 2004?
bonsai9@email.si
09. 04. 2008 14.11
A tale naša vlada sploh kaj dela al nč? Naj si malo zaslužijo majmunske plače. Otroci zahtevajte volilno pravico. Pa vam ne bo treba hodit v šolo. Se boste izenačili z našim političnim vrhom.
Tonček Balonček
09. 04. 2008 14.00
Pol države hoče stavkati in se pridušajo nad davki, zdravstvom, sodstvom, cenami in drugimi rečmi, vladajoči pa se kopljejo v soncu predsedovanja evropskemu svetu in gospodarski rasti ter državljane pozivajo k sproščenosti. To me spominja na neke pretekle čase, ko je naša bivša širša domovina predsedovala neuvrščenim, mi smo hodili pa v Trst in pokali vice na račun Špiljaka in Milke Planinc! Najslabši znak za slabo zdravstveno stanje družbe in države je takrat, ko ni več vicev na račun oblastnikov in se začne pretirano omenjati in kriviti sovražnike ljudstva (anarhisti, levičarji, protidržavni elementi, rušitelji varnosti, izdajalci ipd.), voditelji pa skoraj vsak dan v medijih trobijo o teh sovražnikih in kako anm je v bistvu lepo in dobro in bo še bolje ko bomo te sovražnike in kontralrevolucionarje onemogočili! Nekam sumljivo se tudi povečuje število obeltnic, proslav in jubilejev s famoznimi govori, ob vsakem javno izrečenem stavku bivšega predsednika pa nastane med vladajočimi panika in zaničevanje tega tipa. Kako znano in prozorno!
albertinum@excite.com
09. 04. 2008 13.58
Svoboda-govora: si morda mislil svoboda neumnosti? Prvič v zgodovini Slovenije se dogaja, da so vsi začeli z zahtevami po višjih plačah? Si ti doslej živel v Uzbekistanu? Množične zahteve po višjih plačah so se pojavile prav pred vsakimi volitvami. Janša je v opoziciji to s pridom izkoriščal. Zdaj seje, kar je žel.
Uporabnik310764
09. 04. 2008 13.51
NEEEE PLAČ GOR !!!!!!!!!!!!!!! Mi hočemo bit sai 3 mesca doma 1 mesc še zavlačujte ;)
trout80
09. 04. 2008 13.51
-ja sam ne nek na pol štrajk tko ka se gremo mi. Tob mogl ene 3-4 dni stavkat pa res nč naredit oz. tok dolgo bi mogl stavkat dokler neb blo ugodeno zahtevam. Ne pa da se gremo nek štrajk brez pomena. Stavkat je treba z jajcam in glavo :P hehe je*a je ja ko ni denarja - pol pa gledaš kok se eni širjo - to ti je legalna mafija. Dol z vlado!!!!!!!!!!!!!!!
rebe
09. 04. 2008 13.48
Prav je tako vsi bi morali stavkati pa bi mogo;e nasi drzavniki kaj razmislili .SAj oni imajo dovolj velike dohodke saj zivijo na nas racun