Slovenija

Manjkajoči kvadrati: Vežnaver bi zemljišče podaril, če se mu Golob opraviči

Ljubljana , 12. 07. 2024 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
138

Nakup nesojene sodne stavbe na Litijski v Ljubljani še naprej buri duhove. Ministrstvo za finance s pojasnili ni uspelo prepričati revizorjev računskega sodišča, ki ugotavljajo, da je vlada s prerazporeditvijo proračunskih sredstev kršila zakon o javnih financah. Pred objavo končnega poročila bo sicer ministrstvo vložilo nov ugovor. Še vedno tudi ni jasno, kaj bo s samim poslopjem. Ministrstvo namreč brez parkirišč in manjkajočega 35 kvadratov velikega zemljišča, ki je še vedno v lasti prodajalca Sebastjana Vežnaverja, ne more dobiti gradbenega dovoljenja za obnovo.

Primorski podjetnik bi sicer zemljišče državi podaril, a le pod pogojem, da se mu predsednik vlade Robert Golob sredi parlamenta opraviči. Tudi po sestankih s predstavniki ministrstva revizorji računskega sodišča vztrajajo pri svojem. Ministrstvo za finance je kršilo zakon o javnih financah. Nakup Litijske bi morali predvideti vnaprej, trdijo revizorji, zato je bila prerazporeditev šestih milijonov in pol tik pred zdajci, čez noč, nezakonita.  

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

A tudi v sklepni fazi, torej tik pred objavo končnega poročila, očitno pojasnila ministra Boštjančiča niso prepričala revizorjev. Zato je, neuradno, finančno ministrstvo na računsko sodišče zdaj poslalo še en ugovor. Kot naj bi po naših informacijah pojasnjevali revizorjem, je sodna stavba resda leta trajajoč projekt, a da tega projekta ne gre enačiti z nakupom stavbe na Litijski 51. Ker ne gre za osrednjo sodno palačo, pač pa zgolj nepremičnino, ki naj bi reševala prostorsko stisko zgolj vsega treh sodišč. Ali bo računsko sodišče prisluhnilo tem argumentom, bo znano predvidoma do konca poletja. 

Kaj bo s propadajočim poslopjem? 

Medtem še vedno ni jasno, kaj bo ministrstvo storilo s propadajočim poslopjem. Po naših informacijah v proračunu za prihodnje leto vlada vsaj za zdaj denarja za obnovo ni našla. Pa tudi če bi ga, bi lahko obnova stekla le pod dvema pogojema. Prvič – ministrstvo bi moralo z bližnjim trgovcem najti skupen jezik glede parkirišč, ki jih stavba na Litijski ta hip nima. Iz Lidla odgovarjajo, da se z ministrstvom še niso sestali, je pa termin predviden naslednji teden. Da so se glede srečanja s predstavniki trgovca že uskladili, je danes potrdila tudi ministrica. 

Prodajalec zadržal 35 kvadratnih metrov 

Precej bolj neugoden pa je drugi pogoj. Ministrstvo mora, če želi dobiti gradbeno dovoljenje za obnovo, pridobiti še manjkajoče, komaj 35 kvadratnih metrov veliko zemljišče tik ob stavbi. Lastnik te parcele ostaja prodajalec, koprski poslovnež Sebastjan Vežnaver. Ta pravi, da ga v vsem tem času ni nihče klical in nič vprašal. Vse postopke v zvezi z manjkajočim zemljiščem, pravi ministrica, že ureja državno odvetništvo. Ministrica Andreja Katič: "Najprej bomo poskušali rešiti preko zakonsko razpoložljivih opcij. V kolikor to ne bo šlo, pa zagotovo je ena izmed poti tudi to, da se z lastnikom dogovorimo, kako naprej."

Pot naprej, pravi Vežnaver, pa je pravzaprav zelo enostavna. 35 kvadratnih metrov je, dodaja, pripravljen podariti, a pod enim – točno določenim – pogojem: "V kolikor se mi bo premier opravičil na istem mestu, kjer je izrekel besede, grde besede o meni ... Sem pripravljen to podariti. Seveda pa se mi mora v parlamentu opravičiti."

Premier Golob se je v zadnjih tednih od domnevno spornega posla vselej distanciral, je bil pa oster in kritičen do za vlado obremenilnih ugotovitev notranje revizorke na pravosodnem ministrstvu. Po besedah Katičeve odredbe za revizijo na ministrstvu niso našli, ministrica pa naj bi se z revizorko – tudi v zvezi z očitki, da je ravnala na lastno pest – sestala in pogovorila prihodnji teden. 

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudolf Maister
13. 07. 2024 20.37
+1
Hahahahahaahaha lovijo SDS , pa se po nekaj mesecih bluzenja ,vedno ujamejo v svojo zanko. Hahahahahaah Ja nič pozabi tisto golob " ne grem na kolena" , bo treba kar na kolena in lepo prosit.Ja stari ljudje so znali reči ; z k....... kurvinsko
peresni
13. 07. 2024 18.36
SD in SDS se res lahko smeji ..zopet so se izvlekli - kot iz vsake lopovščine do zdaj.
mackon08
13. 07. 2024 15.07
+1
Lopovu naj bi se opravičil? Ma zarubit mu teh 35 kvadratov izplačat kot javno dobro pa je. Tiste, ki so sodelovali pri tej lopovščini pa na Dob.
Darko32
13. 07. 2024 14.18
+4
Pa kaj se gremo. Povejmo na glas, da je to lep šolski primer delovanja sistemske korupcije v sodstvu in javni upravi. Namreč poglejmo lepo kdo so podpisniki in sodelujeoči. Niso klošarji iz Ljubljane ( so poštenjaki). Podpisniki so ljudje z pravosodnim izpitom in dovoljenjem za delo v sodnem sisitemu. Posledično so samo delali tako, kot so delali do sedaj. Goljufali prirejali in manipulirali. Potem pa sedaj se čudimo temu sisitemu in rezultatom. Jaz se ne čudim, saj je to ustaljen način dela v javni upravi, kjer se na veliko prireja in ponareja. Prav tako na sodiščih, saj so ljudje z popolnoma isto stopnjo izobrazbe. Tukaj gre za kriminal neslutenih razsežnosti in posledic. Enemu revežu bi pljunili nepremičnino in ga poslali v jamo. Tukaj pa vidim, da se norčujejo iz naroda in njihovih prispevkov v proračun. Zato če bi jaz bil na GOLOBOVEM mestu s enebi opravičil ampak bi odredil Specialce z šmajserji v rokah in poslal na teren vse, ki kontrolirajo zakonitosti delovanja državnih inštitucij in odelek specialnega tožilstva, ter rezerviral prostore z rešetkami z veliko mrežo okrog na vrhu pa električno napetost 10000 voltov, da nebi slučajno pobegnili. Pa to je noro, da se sedaj še izsiljuje GOLOBA. Če slučajno stoji kakšna politična stranka v ozadju pa takoj izbrisati iz registra to politično stranko
Smuuki
13. 07. 2024 13.20
+2
S to šibko vlado se lahko že vsak poigrava. Frenk v nezavidljivem položaju si ko moraš to hvalit in branit. Občudujem tvojo vstrajnost. Že dve leti stojiš na ulici s stojnico s katere nihče nič ne kupi ti pa vstrajaš in upaš. Kapo dol ko zmoreš preko sebe in hvalit nekaj česar ni.
Smuuki
13. 07. 2024 13.13
+1
Kdo ima koga v šahu? Boljši bolj šibkega pa obračajmo kolikor hočemo. Eno samo izbiro imamo. Vežnaver je boljši ali vlada slabša.
frenk707
13. 07. 2024 13.03
-1
janšistična svojat si domišlja, da lahko počne kar se jim zazdi. Na žalost so bili tako navajeni trideset let, sedaj, ko jim je Golob stopil na prste je pa hudo..... in se poslužujejo vseh možnih načinov, da očrnijo vladajoče. Aprila 2026 jim bomo dali naslednji mandat, da nadaljujejo s čiščenjem janšizma.
frenk707
13. 07. 2024 13.00
+0
Takim, ki jim danes pravijo podjetniki, managerji in ne vem še kaj, so v bivši državi rekli preprosto barabe, lopovi in kriminalci in so bi tam, kamor spadajo,... v zaporu. Namesto, da bi bilo s tem pokvarjencem enako, si domišlja, da se mu bo predsednik vlade opravičil,.... zakaj le????
vednokontra
13. 07. 2024 11.40
+4
Prodajalec ni prisili kupca v nakup. Kupec je kupil, ker so si pod mizo razdelili denar vsi vpleteni, vključno z Ljubljanskim šerifom. Ko so jih razkrinkali, pa s prstom kažejo na prodajalca. Vspostavili ste si družbo, ko velike ribe kradejo na veliko, malim ribicam, ki so si jih nastavili pa puščajo drobtine. Te male ribice jih vstrajno volijo, da ne izgubijo drbtin, država razpada in tone v totalitarizem. Vse pa izpade takole, TAT VPIJE UJEMITE TATU.
AFŽ
13. 07. 2024 10.58
-2
Še en kalimero
borjac
13. 07. 2024 09.34
-2
Vežnaver, Snežič in podobni biznismeni se posmehujejo našim oblastem, nekateri se posmehujejo tudi v sodelovanju z političnimi strankami, to so omogočili tudi taki lopovi kot je Simić , ki je bil direktor Fursa, se spomnite njegove izjave ob nakupu te stavbe za 6,5 milijona "saj to ni nikakršen denar".
lokson
13. 07. 2024 10.19
+1
Borjac, verjamem, da v življenju nisi ničesar kupil, predno si stvar pogledal in dodobra preveril. Najbrž nisi kupil rabljenega avta, ali nepremičnine, samo na osnovi oglasa.
tron3
13. 07. 2024 10.38
+3
Sedaj so zgoraj navedeni odgovorni da je oblast polna nesposobnih in brez znanja osebkov al kaj??
športnik66
13. 07. 2024 09.30
+7
Koliko je ta Vlada sposobna, vidimo tudi v tem primeru, ko se človek prav igra s predsednikom vlade... Ljudje, slabo ste volili. Ne ponovite te napake čez 2-3 leta.
borjac
13. 07. 2024 09.36
-6
Vežnovar se posmehuje Golobu , isto počenja Snežič, obadva pa tesno sodelujeta v tej lopovščini z Janšo.
lokson
13. 07. 2024 10.09
+2
A si to na necenzurirano prebral, ali kako. Razmišljanje tebi podobnih osebkov, je razlog evidentnega nazadovanja SLO.
NoviceResnice
13. 07. 2024 09.30
+3
Opravič̣ujem se za vse Vas Lopove....res..... še naprej vam želim uspešno krajo zbuzeriranih na trenutke volitev maloumnih slovenskih davkoplačevalcev
Finfer
13. 07. 2024 09.29
+4
En lokalni prevarant ki ga je mati naučila krasti in poneverjati sedaj izsiljuje celotno nesposobno vlado ,res zalostno kako nizko je padla ta država na nivo latinsko ameriških diktatorskih držav!!
zoran pušenjak
13. 07. 2024 09.17
+9
Res celotna vlada je ena velika sramota
Defragment
13. 07. 2024 09.13
+6
En stari VOS-ovec pa Vežnaverju grozi, da če bi bil v Rusiju, bi ga on pahnil iz x nadstropja. Ja, takle imamo še vedno pri nas.
osservatore
13. 07. 2024 09.13
+10
Kar se tiče prodaje in nakupa: prodajalec prodaja in kupec se odloča za nakup ali pa ne. Na strani kupca je da preveri VSE detajle, ki se tičejo nepremičnine vključno z njenim propadajočim stanjem. Če je kupec fizična oseba in je malomarna, je to njen problem, če pa je kupec država in so sklenjeni dogovori škodljivi ali pa namerno škodljivi za državni proračun je to problem za sodišče in nekdo z imenom in priimkom MORA biti sankcioniran. Odstop dolgonoge ministrice ni dovolj.
Petur
13. 07. 2024 09.11
+3
po tolikem času bi moralo biti v javnost postavljeno dobesedno kdoje tu bil oziroma kateri so tu bili prevaranti države ,in bi se ne bilo treba nobenemu opravičevati ...mnogo jih je v vsaki taki packarije,ker...so politiki,prevaranti povezani brezpogojno s politiko...posel je državna prevara in se izniči......
Vselepo
13. 07. 2024 08.48
+11
Ja Golob je takoj na zacetku obtozil Veznevarja, da je kriv da je vlada kupila to podrtijo in da bodo tega goljufa kaznovali, vemo pa vsi stavba se je prodajala, vlada pa kot, da nima kompasa....
vvvilice
13. 07. 2024 08.48
+4
Osebna čustva in biznis ne gredo skupaj