Slovenija

Nakup stavbe na Litijski: Golob bo poročila komentiral, ko bodo zaključena

Ljubljana, 02. 07. 2024 12.56 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pravosodno ministrstvo je k osnutku revizijskega poročila računskega sodišča, ki se nanaša tudi na nakup stavbe na Litijski, podalo pisno pojasnilo. Revizijskim razkritjem ni nasprotovalo, saj je trenutno vodstvo s potekom posla seznanjeno le na podlagi razpoložljive dokumentacije in razlogov za izpodbijanje niti ne more podati, pojasnjujejo. Predlog revizijskega poročila računskega sodišča, ki se nanaša tudi na nakup stavbe, pa sicer še ni dokončen in se lahko še spremeni, so se odzvali tudi na ministrstvu za finance. Revidiranci se namreč še niso odzvali na ugotovitve iz poročila in pojasnili morebitnih očitkov, dokument pa je v tej fazi označen s stopnjo zaupno. Premier Robert Golob je tako povedal, da bo poročila komentiral, ko bodo zaključena.

Računsko sodišče namreč v osnutku revizijskega poročila realizacije lanskega proračuna, v okviru katere je preverjalo tudi pravilnost izvedbe nakupa stavbe na Litijski, med drugim ugotavlja, da ministrstvo za pravosodje pri pripravi proračuna za leto 2023 nakupa stavbe ni načrtovalo, zanj ni imelo zagotovljenih sredstev in investicijske dokumentacije, a je kljub temu začelo izvajati aktivnosti, povezane z nakupom. Pravosodno ministrstvo je tako kršilo zakon o javnih financah, ugotavljajo. Prav tako, da za prerazporeditev 6,5 milijona evrov iz proračunske rezerve ni bilo podlage, saj v navedenem primeru ni šlo za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati.

Stavba na Litijski
Stavba na Litijski FOTO: POP TV

Na ministrstvu za pravosodje so danes pojasnili, da so na osnutek podali pisno pojasnilo, pri čemer da niso nasprotovali revizijskim razkritjem glede postopkov, ki jih je glede nakupa stavbe na Litijski v Ljubljani vodilo ministrstvo. Morebitnih razlogov za nasprotovanje aktualno vodstvo niti ne more podati, saj je s potekom izvedbe pravnega posla, od načrta do realizacije, seznanjeno le na podlagi razpoložljive dokumentacije. "Glede postopkov zagotovitve finančnih sredstev pa smo računsko sodišče pozvali, da k razčiščevalnemu sestanku pritegne predstavnike ministrstva za finance," so navedli na pravosodnem ministrstvu.

'Odziv posameznikov in ne pravosodnega ministrstva'

Obenem so poudarili, da odziv, o katerem je v ponedeljek poročala Televizija Slovenija, in v katerem so zavrnili vse očitke ter navedli, da ni prišlo do kršitve zakona o javnih financah, ker nakupa v proračunske dokumente ni moglo vključiti, aktivnosti za nakup pa da so stekle šele po odločitvi za prerazporeditev sredstev iz proračunske rezerve, ni odziv ministrstva za pravosodje. "Pač pa gre za odziv oseb, ki so sodelovale pri projektu nakupa stavbe na Litijski cesti 51," so zapisali.

V pojasnilu, ki ga je na osnutek revizijskega poročila podalo ministrstvo, pa je slednje dalo možnost za odziv tudi omenjenim osebam, ki so nato podale svoje razloge za izpodbijanje revizijskih razkritij. "Še enkrat pa poudarjamo, da ti razlogi računskemu sodišču niso bili poslani kot stališče ministrstva za pravosodje," so ob tem danes še zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Vlada je za nakup pravosodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani decembra lani zagotovila 7,7 milijona, od tega iz splošne proračunske rezerve 6,5 milijona evrov. Ministrstvo za pravosodje pred nakupom ni naročilo preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil prodajalec Sebastjan Vežnaver. Slednji je za stavbo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Cenitev stavbe, ki jo je naročilo državno odvetništvo, je aprila sicer pokazala, da je tržna ocenjena vrednost stavbe na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe znašala šest milijonov evrov.

Nakup stavbe na Litijski preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je marca opravil več hišnih preiskav, zlorabe položaja pri poslu je bilo tedaj osumljenih 13 ljudi. Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, po takratnih navedbah NPU znaša najmanj 3,4 milijona evrov. Maja so preiskovalci izvedli dodatne štiri hišne preiskave, s čimer se je število osumljenih v preiskavi povečalo.

Finančno ministrstvo: Revizijsko poročilo glede nakupa stavbe na Litijski se lahko še spremeni

Računsko sodišče je v ponedeljek izdalo predlog poročila revizije zaključnega računa proračuna za leto 2023, v okviru katere je preverjalo tudi pravilnost izvedbe nakupa stavbe na Litijski. Pri tem naj bi med drugim ugotovilo, da za prerazporeditev 6,5 milijona evrov iz proračunske rezerve za namene nakupa stavbe ni bilo podlage, saj v navedenem primeru ni šlo za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati.

Ugotovitve računskega sodišča pri tem letijo tudi na ministrstvo za finance, ki je k prošnji za odobritev izjeme pri uvrstitvi novega projekta v proračun podalo pozitivno mnenje, čeprav pogoji za to niso bili izpolnjeni, saj so večje spremembe načrta razvojnih programov dovoljene le do 17. oktobra v tekočem letu. Finančno ministrstvo je tako kršilo več členov pravilnika o izvrševanju proračuna, izhaja iz osnutka revizijskega poročila, ki ga je STA pridobila neuradno.

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

"Splošna proračunska rezervacija služi ravno situacijam nepredvidenega namena, saj ministrstva v svojih proračunih pogosto oziroma v večini primerov nimajo dovolj sredstev za vse nepredvidene namene," so pojasnili na finančnem ministrstvu. Dodajajo, da projekti brez zaprte finančne konstrukcije ne morejo biti uvrščeni v proračun, "zato morajo biti najprej razporejene pravice porabe na ustrezno postavko, preden je projekt lahko uvrščen v načrt razvojih programov".

Izpostavljajo tudi, da se predlog revizijskega poročila zaključnega računa proračuna za leto 2023 lahko še spremeni glede na podana pojasnila revidirancev. Šele potem bo to poročilo tudi javno in dokončno, so izpostavili.

"Pri tovrstnih poročilih je komunikacija z računskim sodiščem glede posameznih odločitev, v tem primeru odločitev, povezanih z razporejanjem proračunskih sredstev, povsem običajna. Gre za ustaljen postopek, ki teče na strokovni ravni in je namenjen razjasnjevanju posameznih okoliščin, kar lahko vpliva na končno poročilo," še poudarjajo na ministrstvu.

Golob bo poročila komentiral, ko bodo zaključena

Premier Robert Golob pa je poudaril, da nobeno izmed omenjenih poročil še ni v končni obliki. Tako pričakuje, da se bodo ta najprej zaključila skladno z zakoni in standardi, nato jih bo komentiral tudi sam. "Pred tem je kakršnokoli komentiranje nesmiselno. Predvsem pa pričakujem, da bodo vsi, ki so v teh poročilih omenjeni, poklicani na odziv," je še dejal.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
03. 07. 2024 19.30
-1
SDS lahko pride na oblast le še z volilno prevaro kot pri strahovladi. G. Golob je genij za vas...ne bo šlo.
peresni
03. 07. 2024 19.28
+1
Saj kužeki tu gor dovolj cvilijo :)
zoran pušenjak
03. 07. 2024 08.33
+2
Golob bo komentiral z Doba
mackon08
03. 07. 2024 08.27
+3
Ne rabimo njegovega komentarja, ne rabiš inet osnovne šole pa vidiš, da je to lopovščina. Prvi dan po objavi nakupa sem napisal, da stavba sploh ni primerna za sodnijo, ko vidiš ceno pa je vse jasno.
Jernej Sekirnik
03. 07. 2024 08.16
+6
denar je pa šel pa od kupa zbranega za poplave, a ne? Za razne luksuzne aparmaje od žiberta, pa za unega mafijca novo jahto...
Victoria13
03. 07. 2024 08.13
+3
Ja Golob bo komentiral...polno bo nekega sprenevedanja, ovinkarjenja, obtoževanja in všečnih besed! V normalni državi bi odstopila Golob in Boštjančič! En brez drugega tega ne bi mogla izpeljat še manj pa neki nepomembni uradniki na katere se sklicujejo Pipanova, Golob in Boštjančič!
300 let do specialista
02. 07. 2024 21.54
+8
Golob itak "zaupa ljudem z ministrsva in verjame, da gre za politični obračun", tolk on premore..."vrhunski, ponavljam vrhuuuunski menedžer"🤣🤣🤣🤣👏👏👏👏👏👏👏
Victoria13
03. 07. 2024 08.17
+4
Lahko je ,,vrhunski" v državni firmi, kjer mešetarijo z elektriko iz JE in njegova ,, vrhunskost" se vidi tudi pri ceni elektrike na položnicah!.Tega človeka ne bi smel nikoli več spustiti ne v politiko, ne v gospodarstvo!
Vseslovenski
02. 07. 2024 21.38
+5
PV bi moral odstopiti. V dveh letih ni naredil skoraj ničesar od obljubljenega. Tudi sprotnih zadev kot PV ne rešuje. Potuje, živi langsam und sicher. Slovenci in Slovenke ga ne zanimajo, kako živijo. On, energetski kralj, živi po svoje. Bog nam pomagaj. Ali kdorkoli pač. Ampak on ne bo odstopil, da ne bi prišel na oblast JJ. Imamo v Sloveniji veliko bolj sposobnih ljudi, ki bi zlahka prevzeli vajeti PV kot sta RG ali JJ !
Oknaj 4
02. 07. 2024 21.36
+8
Ljudje , po vseh obremenilnih indicih bi bilo potrebno vse vpletene strpat u zapor . Sedaj je črno na belem da niso igrali na poštene karte in se naj branijo iz za štirih sten brez dostopne komunikacije z zunanjim svetom . Če govorijo resnico bodo hitro zunaj , Golob bi pa tam lahko po mili volji izvajal svoje časovnice
lokson
02. 07. 2024 21.22
+10
Kako se iščejo izhodi. Na Preiskovalno.si, je vse črno na belo .
r h
02. 07. 2024 21.22
+10
Ko bo imel čas. Sedaj je čas za navijanje. Bravo taubi, kar dobro se delaš norca iz Slovencev oz. Slovenićev.
ZIPPO
02. 07. 2024 21.13
+9
Do zadnjega se bodo izgovarjali in lagali javnosti. Imajo 7,7 milijonov razlogov. VLADA RS.
Julijann
02. 07. 2024 21.06
+11
Uh, sedaj so pa že vladi ukradli identiteto. Hudo!
NoviceResnice
02. 07. 2024 21.03
+14
Hitr jih spremente... predlagam da je krivec za krajo kar JJ...
Morgoth
02. 07. 2024 20.53
+15
Normalni PV bi že zdavnaj odstopil, narcis bo pa vztrajal
peresni
03. 07. 2024 19.29
-2
Groucho Marx
02. 07. 2024 20.43
+15
Edini komentar je, da je akterjem (kuštrava troživka, fin. minister, pipan, žibert, mali kradelj, zidar, vežnaver...) stvar ušla iz rok in prišla v javnost. Sicer pa bi si v miru razdelili izkupiček in bi si nedotakljiva žibert in mali kradelj nalopovčila še kakšno luksuzno nepremičnino in vozilo več.
Rožle Patriot
02. 07. 2024 20.41
+13
Aha, se bo še malo potuhnil .. !
Vselepo
02. 07. 2024 20.40
+15
Drugo ni pomembno za Goloba, samo da se je slikal kot nek pajac med navijaci Slovenije, osnove navijaskega bontona ni.a ta Golob, zgleda kot da ni diht.....
boslo
02. 07. 2024 20.36
+17
Spet si kupuje čas
Rožle Patriot
02. 07. 2024 20.42
+13
Poraz boli
02. 07. 2024 20.36
+17
Vsak normalen PV bi odstopil pri takih aferah kot jih povzroča ta vlada..Ampak seveda..ni normalen in bi vstrajal..
Poraz boli
02. 07. 2024 20.36
+7
Rožle Patriot
02. 07. 2024 20.43
+7
Victoria13
03. 07. 2024 08.24
+2