Slovenija

Razkrivamo: računsko sodišče glede nakupa stavbe na Litijski prikimava revizorki

Ljubljana, 01. 07. 2024 19.30 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadej Grešovnik, U.Z.
Komentarji
99

Potem ko so v vladi nedavno revizijo pravosodnega ministrstva označili kot pristransko, v osnutku revizijskega poročila, ki smo ga pridobili, vsaj nekaterim ugotovitvam notranje revizorke prikimava tudi računsko sodišče. Ministrstvo za pravosodje ni ravnalo v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, ugotavljajo revizorji, prav tako ministrstvo za finance ni imelo podlage za prerazporeditev denarja za nakup nepremičnine. Kako odgovarjajo v vladi, kjer so napovedovali, da bodo ključne prav ugotovitve računskega sodišča? Kdo se je okoristil, če se je, bodo ugotavljali kriminalisti.

Skoraj 150 strani dolg dokument – osnutek zbranih ugotovitev, kako skrbno in zakonito oz. nezakonito je vlada ravnala z našim denarjem. Le nekaj strani je sicer namenjenih aferi Litijska, a so stališča revizorjev, zdi se, dovolj zgovorna. 

"Ministrstvo za pravosodje je k navedenemu projektu pristopilo brez zagotovljenih finančnih sredstev, brez celovitega ogleda prostorov iz ponudb, brez upoštevanja nujno potrebne prenove in brez mnenja predvidenih uporabnikov prostorov," pišejo.

Pravosodno ministrstvo je tako, ugotavljajo revizorji, kršilo zakon o javnih financah. Prav tako finančno ministrstvo, ki je prižgalo zeleno luč za prerazporeditev denarja. 

"6.500.000 evrov od skupaj 7.690.350 evrov je bilo zagotovljenih s prerazporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije, čeprav za takšno prerazporeditev ni bilo podlage."

Ker da gre za projekt, ki sega več kot desetletje v preteklost, bi ga morala, ugotavlja računsko sodišče, vlada pravočasno vključiti v proračun. Praskanje po proračunski rezervi je bilo, lahko razberemo iz poročila, zato nezakonito.

Kako na očitke odgovarja minister Klemen Boštjančič? "Po besedah mojih kolegov iz proračuna ne gre za nobene posebne navedbe, ki se ne bi v prejšnjih letih že pojavljale v poročilu računskega sodišča. /.../ To je v resnici mehka materija, ker v resnici, kaj je predvideno in nepredvideno ... Lahko seveda jaz in vi nimava popolnoma enakega mnenja. Mi seveda smo prepričani, da vse transakcije, ki smo jih naredili, je šlo za nepredviden namen."

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

In kaj na izsledke porečejo Socialni demokrati? Afera, ki je ob notranjih bojih in koalicijskih trenjih tedne teptala predvsem stranko SD, zdaj z domnevno nezakonitim prerazporejanjem denarja bremeni celotno vlado. 

"Ne bom političen arbiter pri tej zadevi. Gre za resno zadevo in je prav, da pridejo vse nejasnosti in vsi ven, ki so bili krivi za ta slab nakup," pravi Matjaž Han, minister za gospodarstvo in predsednik SD. Počakajmo, da svoje povedo še kriminalisti, poziva.

Manj kavalirsko pri iskanju krivca za nastalo politično-nepremičninsko afero na drugi strani odgovarja podpredsednik Gibanja Svoboda.  "Vsebinsko se ne vlada ne predsednik vlade ne finančni minister niso ukvarjali s tem, ali je ta nakup racionalen ali ne. Pristojnost, absolutno ena in edina, je bila od ministrstva za pravosodje," je jasen Matej Arčon, ki pa ne verjame, da je bil ta postopek izpeljan nezakonito. 

Ob tem opozorimo, da računsko sodišče v poročilu sicer ne išče krivcev, torej posameznikov, ki so na takšne ali drugačne načine pomagali izpeljati posel. Presoja pa zakonitost upravljanja z javnim denarjem – tako posameznih ministrstev kot tudi celotne vlade, ki se je s sklepom soglasno odločila za sporno prerazporeditev sredstev. 

Gre torej zgolj za osnutek poročila, revidiranci bodo še lahko podali pripombe in odgovorili na očitke, računsko sodišče pa naj bi končno različico dokumenta nato objavilo najkasneje do konca poletja. 

Pravosodno ministrstvo vse očitke zavrača

Ministrstvo za pravosodje nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani v proračunske dokumente ni moglo vključiti, saj sta z vsakoletnim razrezom proračunskih sredstev strateško in gospodarno vodenje prostorske problematike pravosodnih organov onemogočeni, je po poročanju Televizije Slovenija (TVS) v odzivu na osnutek revizijskega poročila računskega sodišča navedlo pravosodno ministrstvo.

Obenem je zapisalo, da so vse njihove aktivnosti za nakup temeljile na sestanku vodstev pravosodnega in finančnega ministrstva, ki je bil sicer sklican na drugo temo, a je finančno ministrstvo ponudilo, da je edina možnost ta, da sredstva za nakup zagotovijo v iztekajočem se letu. Aktivnosti za nakup so tako začeli šele po 22. decembru lani, ko je vlada sprejela sklep o prenosu sredstev iz splošne proračunske rezerve v proračun ministrstva za pravosodje. Prav tako so strokovne službe na ministrstvu opozarjale, da so predpisani roki za odprtje projekta, sprejetje in posredovanje računov že potekli in da so neizvedljivi, a je finančno ministrstvo pojasnilo, da bodo dokumente obravnavali kot izjeme in jih kljub drugačnim določilom potrdili, je o odzivu ministrstva poročala TVS.

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nejamram
03. 07. 2024 08.50
+2
Kradejo in polnijo svoje žepe. Ljubi Slovenci spomnite se besed našega Iveka Krambergerja,uničili bodo našo ljubo Slovenijo in res je tako....
Jernej Sekirnik
02. 07. 2024 13.56
zdajle se svobodno krade....a ta frenk še kar podpira mafijska posla
Smuuki
03. 07. 2024 12.31
+1
Saj živi od tega. V nobeni drugi ureditvi mu ne bo več tako dobro. Tega se zaveda. Ko se pacienti iz leve preštejejo jih bo mnogo preveč kot razpoložljivih mest. Divji kakor so se bodo potolkli med seboj. Na koncu je še edina možna izbira. Začeti živeti od svojega dela sli biti kralj ulice. Komunisti so bili pred bojno berači in zaporniki. Čisto socialno dno. Še danes so socialno dno le da tudi vladajo. Tudi te zgodbe bo kmalu konec
frenk707
02. 07. 2024 13.33
+0
Janševci tudi iz opozicije dnevno izvajajo politično nasilje nad javnostjo z vsiljevanjem janšističnih manir, ki so najnižja intelektualna oblika.
frenk707
02. 07. 2024 13.32
+0
Očitno velika koalicija SD(S) obvladuje prirejanje dejstev v aferah,.... tudi pri TEŠ 6 se to nazorno kaže.....
frenk707
02. 07. 2024 13.30
+0
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo, je tudi zelo gospodarno, predvsem pa zelo prijetno.
peresni
02. 07. 2024 12.18
-1
So desni polomili roke že vsem, da tako prirejajo situacijo v prid glavnim udeležencem v tej aferi SD in SDS?
peresni
02. 07. 2024 12.16
+0
Bodo posledice iste kot pri teš6, Patriji, smrtonosnih ventilatorjih?
OrodniK
02. 07. 2024 11.35
+0
Ja in? POSLEDICE me zanimajo, POSLEDICE? ODSTOPI? Očotno imajo pod vladavino levičarjev ugotovitve državnih inštitucij enako težo kot članek v slovenskih novicah ali na Nova24...
zoran pušenjak
02. 07. 2024 10.35
+3
Čudno, da ni kolesarjev. So kot kaže zelo dobro finančno podkovani pod to neslovensko vlado
Amenhotep
02. 07. 2024 10.02
+4
Zdaj bi morali že kolesarit! Kje pa ste zdaj kolesarji?? Aja, to so "vaši", pa problema sploh ni.
zoran pušenjak
02. 07. 2024 09.39
+6
In krivi bodo čistilke, kurjači, vzdrževalci, šoferji, ker Golob ni nič kriv, ker on nič ne ve.
zmago56
02. 07. 2024 09.24
+9
Če se ne motim so vsi ministri te vlade pred imenovanjem prisegli, da bodo delali v korist državljanov in države Slovenije. Mar je delo samo za lastne koristi v prisegi zapisano v zelo drobnem državljanom nevidnem tisku, če tega v prisegi ni ministri kršijo prisego in bi morali za to tudi odgovarjati in v najboljšem primeru odstopiti.
zoran pušenjak
02. 07. 2024 09.06
+13
Ker pravna država pod levičarji ne deluje se ne bo zgodilo nič. Sramota
plejadanka
02. 07. 2024 10.09
+2
@Takoimenovana " pravna drzava" velja samo za izbrance globoke drzave.
plejadanka
02. 07. 2024 09.03
+5
Vse vlade do zdaj so bile extremno sposobne.Za "guljenje"drzavljanov,ki se po tridesetih letih delijo na kakor leve in kakor de
plejadanka
02. 07. 2024 09.04
+1
...desne...Samo vesolje in cloveska neumnost sta neskoncna
Julijann
02. 07. 2024 09.03
+12
Prenosniki, ki so bili po mnenju ministrice tako nujni za nakup, še po več kot pol leta niso razdeljeni. AVK sumi prodajalce kartelnega dogovora, Računsko sodišče pa je ugotovilo, da je bil nakup neučinkovit in negospodaren. Interpelacija ministrice ni uspela , očitno niti poročilo RS, ni dovolj, da Stojmenova ponudi odstop. Drži se pozicije kot klop. Zna pa edino zapravljati , učinka pa nobenega. Se čudim, da nekateri ljudje podpirajo tudi to.
Matjažka
02. 07. 2024 09.02
+10
Res je škoda, da ne obstaja opcija referenduma, da bi ljudje, ki so izvolili to vlado lahko izkazali nezaupnico in bi tale zares nesposobna Vlada lahko odletela skupaj z Golobom ven iz Slovenije ali pa vsaj do Povšetove (nekateri).
DuhSaSjekirom
02. 07. 2024 08.51
+13
Vidim da Niko tole nic ne moti. Bi pa ze ob 07.00 danes se pred prvo jutranjo kavo stala pred Vlado in dajala izjavo za medije ter pozivala Vlado k odstopu vkolikor bi to bila desno usmerjena Vlada. Samo zato povem ker se ta institut ki je na papirju ustanovljen za zascito enakopravnost zensk redno vmesava v politiko s ciljem destabilizacije desno usmerjenih strank pod pretvezo da scitiji oravno drzavo ampak vidimo da jim je pravna drzava in demokracija v interesu samo ko vladajo "naši".
iziizi
02. 07. 2024 08.49
+8
Ti ki so odkrili nepravilnosti jih bodo zaprli ,ker delujejo proti državno in komentarje bodo zbrisal kaj preiskovalni zapor je poln da še niso nikogar dal v njega ali celo več akterjov uničevalcev telefonov
ZLATKO JAKLIN
02. 07. 2024 08.45
+12
Slovenski politični vrh je : nerazsoden, zbegan, nezrel, nedorasel, pasiven, brezčuten, slaboumen, zaslepljen, nepremišljen, razpuščen, nespameten, zagrenjen, nedejaven, užaljen, obupan, neodločen, nemočen, brezbrižen.....pa še kaj bi lahko napisal, ampak zaradi tistega me boste spet zablokirali za cel teden. Problem je, da resnica boli. Totalno nesposobna in nespodobna vlada, ki se po vrhu vsega še norčuje iz lastnega naroda.
iziizi
02. 07. 2024 08.42
+12
Bravoooo kaj se że nai resnico ki jo vsi poznamo ,a je że kdo v preiskovalnem zaporu