Gospodarstvo

Trg dela premalo fleksibilen

Ljubljana, 09. 05. 2006 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Največja bonitetna hiša na svetu v svojem zadnjem poročilu ocenjuje položaj slovenskega gospodarstva v regiji.

Gorenje
Gorenje FOTO: POP TV

Največja bonitetna hiša na svetu Dun&Bradstreet v majskem poročilu ocenjuje, da bo slovensko gospodarstvo še naprej stabilno, dvig produktivnosti pa bi lahko vzpodbudilo nadaljevanje reform fleksibilnosti trga dela, izboljšanje upravnega okolja in zmanjšanje stroškov poslovanja. Slovenija je skupaj s Slovaško sicer še vedno na prvem mestu v regiji, rating pa ima še naprej oznako za rast.

Ocene agregatov so ostale tokrat enake, navaja Dun&Bradstreet in dodaja, da je Mednarodni denarni sklad (IMF) pohvalno ocenil slovensko ekonomsko stabilnost, ki je prenesla šoke v energetskem sektorju. Ugotavlja pa, da bi lahko po prevzemu evra gibanje plač ogrozilo slovensko konkurenčnost, ker uravnavanje tečaja za nevtralizacijo ne bo več mogoče.

Slovenija je bila v letu 2005 sicer neto prejemnica evropskih sredstev, vendar je od razpoložljivih sredstev izkoristila le 32 odstotkov strukturnih, 18 odstotkov kohezijskih in le osem odstotkov schengenskih razpoložljivih sredstev. Pričakovati je, tako Dun&Bradstreet, da se bo to z novimi ukrepi, sprejetimi v januarju, znatno popravilo.

V regiji, kjer je Slovenija po ugotovitvah bonitetne hiše Dun&Bradstreet skupaj s Slovaško še vedno na prvem mestu, ta mesec ni bilo sprememb na lestvici, vse države so glede na pretekli mesec ohranile enak rating, so sporočili iz Bonitetne hiše I.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.