Dejstva

Poslovna stavba Darsa: Ribič izločen zaradi bratske naveze

Ljubljana, 21. 10. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
51

Konec letošnjega leta se bodo zaposleni in uprava Darsa začeli seliti v novo poslovno stavbo na Griču, tik ob ljubljanski obvoznici. Sprva načrtovana skoraj 20-milijonska investicija največje državne družbe se je krepko zavlekla, za dobri dve leti, in močno podražila, za skoraj tretjino, na slabih 25 milijonov evrov. Ta cena sicer še ni dokončna, saj je po prvem v pripravi že drugi aneks. Zaradi bratske naveze – vodja gradnje je namreč Brane Ribič, brat člana uprave Andreja Ribiča – je prišlo do napetosti med nadzornim svetom in upravo. Nadzorniki so zahtevali, da se mora Ribič iz vseh postopkov izločiti.

A pred zahtevo nadzornikov za izločitev iz vseh postopkov, ki so povezani z novo poslovno stavbo Darsa, je prav Andrej Ribič pred nekaj meseci, skupaj s predsednikom uprave Davidom Skornškom, sopodpisal petmilijonski aneks novomeškemu gradbincu CGP, ki ga obvladujeta zakonca Vesna in Dari Južna. Aneks brez Ribčevega podpisa pri nadzornikih ne bi dobil zelene luči.

Najprej podpisal pogodbo, nato pa pri gradbincu našel novo službo

Pri gradnji nove poslovne stavbe, ki se prav te dni zaključuje na Griču v Ljubljani, najdemo še eno povezavo. Skoraj 20-milijonsko pogodbo z izbranim gradbincem, novomeškim CGP, sta leta 2021 podpisala takratni predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in član uprave Boštjan Rigler. Rigler se je leto dni po podpisu te pogodbe zaposlil v Hidrotehniku, podjetju v mreži CGP.

Ponudba CGP za gradnjo nove poslovne stavbe, ki ga preko podjetij Vizija holding, Vizija holding 1 in Perspektiva FT obvladujeta zakonca Južna, je bila sicer najnižja med prispelimi. Giv Gradnje, ki je oddal drugo najcenejšo ponudbo, bi bil stavbo pripravljen zgraditi za dobrega pol milijona evrov več. Najdražja pa je bila ponudba konzorcija Pomgrad in SGP Graditelj, dobrih 22 milijonov evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V času svoje zaposlitve v Dars sem podpisal številne pogodbe z različnimi gradbenimi podjetji. Pri konkretni javni objavi, ki jo omenjate, je sodelovalo več ponudnikov, kar je običajna praksa pri tovrstnih postopkih. Strokovna komisija je pregledala prispele ponudbe in na podlagi jasnih kriterijev izbrala najugodnejšega ponudnika, to je bilo podjetje CGP." Tako na naša vprašanja danes odgovarja Rigler, ki pravi, da njegov odhod z Darsa takrat ni bil načrtovan, vendar se je v luči širših dogajanj odločil za sporazumni odhod. V Hidrotehnik je odšel kot gradbeni inženir. "Podpis pogodbe s podjetjem CGP in moja kasnejša zaposlitev v družbi Hidrotehnik nista medsebojno povezana," odgovarja in dodaja, da o aneksih nima nobenih informacij.

Dars je za najeto poslovno stavbo IMP na Dunajski cesti in prostore v Ljubljani zadnja leta plačeval nekaj več kot 600 tisoč evrov letne najemnine.

Bratska naveza?

Druga povezava pa sega v letošnje leto. Marca je bil namreč podpisan aneks, ki je CGP omogočil visoki, skoraj 30-odstotni dvig cene osnovne pogodbe, s prvotnih 19,5 milijona evrov na 24,7 milijona evrov.

"Aneks je bil podpisan, ker smo ugotovili, da je bila zemljina zelo kontaminirana. Voziti smo jo morali v Avstrijo. Potem pa so ugotovili še, da so se zmotili pri geoloških raziskavah in je bilo potrebno pilotiranje dodatnih stebrov, kar je celotno gradnjo podražilo in tudi časovno se je zavlekla za približno dve leti," nam razlaga sopodpisnik nekaj milijonov evrov vrednega aneksa. S tem aneksom je sicer ponudba CGP postala najvišja med vsemi prispelimi ponudbami.

"Kaj naj naredim? Moj brat je na Darsu zaposlen že osem let, jaz sem prišel pred kratkim. Že ves čas vodi ta projekt in v tem času ni niti napredoval, niti mu niso povišali plače. In on ima nad sabo še svojega direktorja, nisem mu jaz nadrejen. Pri takšnem aneksu sodeluje šest ali sedem služb – pravna služba, služba za finance, kontroling, inženirji. Skratka, vsi so zraven in sem prepričan, da tukaj ne more priti do zlorabe," je pred kamero za našo rubriko 24UR Fokus pojasnjeval Ribič.

Na konkretno vprašanje: "Zakaj se ni izločil zaradi videza transparentnosti?" pa odgovarja: "Nisem videl razloga, da bi se izločil, ker tukaj ni bilo nič spornega. Če bi imel moj brat kakšno vlogo, bi se."

 Zahteva za izločitev Ribiča

Ker gre za posel, ki je višji od milijona evrov, so aneksu morali prižgati zeleno luč nadzorniki Darsa, ki jih vodi Andrej Šušteršič. Prav ti nadzorniki pa so se – šele po našem poizvedovanju – odločili, da se mora Ribič zaradi vloge brata pri projektu izločiti iz vseh postopkov, povezanih s poslovno stavbo. "Ko je ta aneks bil podpisan, smo naročili, da se gospod Ribič iz poslov izloči. Tako da dejansko v tem delu ne sme sodelovati," zahtevo pojasnjuje Šušteršič, ki je prepričan, da gre takšen aneks preko toliko različnih služb, da "ne more en član uprave zaobiti teh postopkov."

Vodstva Darsa in zaposleni bodo lastno poslovno stavbo dobili po skoraj tridesetih letih. Iz najetih prostorov na Dunajski cesti se bodo na Griče selili konec letošnjega in v začetku prihodnjega leta. Novogradnja, katere fasada je v celoti iz stekla, kar pomeni, da bo iz vseh pisarn v petih etažah zagotovljen pogled na okolico – degradirano območje in zelenje v ozadju – je sicer zgrajena poleg Darsove ljubljanske avtocestne vzdrževalne baze in poleg ljubljanske postaje prometne policije.

Za aneks pa po naših informacijah niso glasovali vsi člani uprave. Proti je bila Alenka Muhič, članica uprave, ki je na Darsu pristojna za gradnje in investicije. Če bi bil Ribič iz postopka izločen, aneks na nadzornem svetu ne bi dobil zelene luči za podpis, saj v upravi ne bi dobil zadostne večine. Šušteršiča namreč vprašamo, kakšna so pravila? Če je ena članica proti, če bi bil Ribič izločen že prej, bi bila za aneks samo še dva člana uprave – poleg Skornška še Rožle Podboršek. "Bi potem ta aneks dobil zeleno luč na nadzornem svetu?". Šušteršič kratko: "Ne!"

V pripravi je že drugi aneks, ki bo ceno dvignil za dodatne milijone

A na mizi uprave Darsa so že novi zahtevki CGP-ja za nov aneks, ki bo končno ceno dvignil med 2,5 milijona in 3 milijoni evrov. "Zaradi indeksacije, tu praktično nimamo nobene možnosti, pa še dodatna dela smo ugotovili. Ena izmed dražjih postavk bo izgradnja optičnega jaška in optika," razlaga Ribič, ki torej novega aneksa ne bo smel podpisati.

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suleol
21. 10. 2024 09.41
+1
eno stvar nemorte narest da se zraven ne okoriscate za bruhat res
SAME KLOBASE
21. 10. 2024 09.38
+2
Za vse je denar za novo zgradbo nova nadzorna vozila za nove nadzorne sisteme...... Toda ceste zanič čez pet let bodo lahko nadziral makadam
viking76
21. 10. 2024 09.34
+3
Lopovi in prevaranti, to je odvratni javni sektor.
Finfer
21. 10. 2024 09.32
+3
Potem bodo res hodili na seje nadzornikov oboroženi s pištolami kakor so to že delali na sejah nadzornikov v zdravstveni zavarovalnici mi pa bomo te cirkusante mastno plačevali!!
janez Kovač 1
21. 10. 2024 09.27
+3
ANEXE je treba prepovedat,to je samo kraja denarja.za kakršen denar si zlicitiral posel,za tak denar ga uresniči!!!
Delavec_Slo
21. 10. 2024 09.25
+3
Poslovna stavba vau, avtoceste zanič-aja v stavbo je šel denar od vinjet!
audirs
21. 10. 2024 09.25
+4
Tako je lahko poslovati če so konstantno aneksi... Žal odgovorni projektan oz. naročnik potem ne izbere najcenejšega ampak to je samo metanje peska v oči za davkoplačevalce... No Južna in priskledniki pa širi svoje bogastvo na naš račun! Vse v zapor ki ga CGP gradi je pa rešitev!
FERDO9
21. 10. 2024 09.24
+5
Optiko so pozabili! Naj mi nekdo pove - KDO JO JE POZABIL? S prvim avtobusom od ARRIVE na DOB z njim! Brez sodišča - saj je popolnoma jasno s kakšnim namenom je bilo to narejeno! BRAT BRATU PODPISUJE ANEKSE! Hvala bogu, da vsaj na delovnem mestu - da ne kje na vikendu na Hvaru! Kdo bo tem lumparijam neredil enkrat konec - ta ima moj glas na volitvah!
DJ-Pero
21. 10. 2024 09.26
+3
Teh lumparij ne bo konec nikoli... vse je ista banda tam pri koritu! Resetirat vse skupaj...
DJ-Pero
21. 10. 2024 09.15
+5
Mater... pa a bi bilo možno v tejle naši obljubljeni "drugi Švici" vsaj eno stvar narediti, brez da se zadeva vedno podraži za tretjino in brez da nekdo lonček pristavi??? Bolano!!!
Jožajoža
21. 10. 2024 09.14
-5
Golob.očisti Dars janšustov in naredi Dars spet slovenski
Mi Slovenci 111
21. 10. 2024 09.06
+10
No, tako se pa denar krade! Bruh!
Slabnick
21. 10. 2024 09.06
+12
Če bi samo 50% bilo manj korupcije v Sloveniji ne, da bi bili "švica" ampak bi bili pred "švico".
JOSEPH HAYDN
21. 10. 2024 09.04
+9
Ni to ministrstvo za kulturo, kjer lahko v 'firmo 'nabutaš 20 svojih privržencev in deluješ normalno naprej
slovenka62
21. 10. 2024 09.00
+18
Nikoli nikoli več ne bomo prišli iz brezna korupcije.Država je zavožena na vseh področjih.Samo koliko bodo še pokradli.Res beda!!!!
Primula1
21. 10. 2024 08.58
+14
Zidajo hišo za naslednjih 40 let, pa niso projektirali optičnega omrežja?! Koga imate vi za norca?! Upam, da ste streho vključili v projekt, ali boste ugotovili, da manjka in bo treba aneks še za kakšnih 5 milijončkov, da se jo gor postavi?
Bratje Slovani
21. 10. 2024 08.55
+6
Grozno....,še malo pa bodo brata Rajka izločili iz dobave kulijev državi.
Julijann
21. 10. 2024 08.51
+8
Kolikor neupravičeno več je požrla nova stavba, bi lahko na ta račun bila bližje AC s Koroške.
Mister iks
21. 10. 2024 08.50
+12
Kaj nam delajo! Samo trpajo v žepe. Potem se pa čudimo od kot ti novi BMWji na cestah. Pa hiše na Hrvaškem, ni da ni.
DuhSaSjekirom
21. 10. 2024 08.49
+10
Definicija korupcije. Zanimivo da se ti ficfirici niti vec ne skrivajo. Politika se pa pretvarja kot da nic ne ve. Brat clana uprave mu gradi zgradbo in aneks na aneks. A se vi hecate da se niti ena Nika se ni oglasla.
periot22
21. 10. 2024 08.46
+10
Največji Lopovi na Darsu z našim denarjem razmetavate državne ceste pa kolovoz mr. banda!!!!!!!!!