Tujina

Ukrajinska vojska zadela naftni terminal na Krimu

Moskva, Kijev, 07. 10. 2024 11.40 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
0

Ruska vojska je po lastnih navedbah ponoči sestrelila 21 ukrajinskih brezpilotnikov, med njimi 12 nad priključenim polotokom Krim in šest nad regijo Kursk. Ukrajinska vojska poroča, da so na Krimu zadeli naftni terminal. Na drugi strani so ruske sile nad Kijev poslale okoli 15 brezpilotnikov, prevzele naj bi tudi nadzor nad še eno vasjo v bližini Pokrovska.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so nad Krimom in regijo Kursk sestrelili 18 letalnikov, ostale tri v regijah Belgorod, Brjansk in Voronež, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če navedbe, ki jih ukrajinska vojska še ni potrdila, držijo, so od logističnega središča Pokrovsk oddaljene manj kot 20 kilometrov.

Ukrajinska vojska je po lastnih navedbah izvedla povračilni napad na energetsko infrastrukturo na Krimu. "Ponoči je bil izveden uspešen napad na sovražnikov naftni terminal v začasno zasedenem mestu Feodozija na Krimu," je sporočila ukrajinska vojska.

Po spletu so zaokrožili domnevni posnetki posledic napada. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Terminal Feodozija je največji terminal na Krimu na področju pretovarjanja naftnih derivatov, ki jih uporablja tudi ruska okupacijska vojska," je navedla ukrajinska vojska, ki napoveduje, da bo nadaljevala tovrstne napade.

Ruske oblasti na priključenem polotoku so potrdile, da je izbruhnil požar v skladišču nafte v pristaniškem mestu ob Črnem morju s približno 70.000 prebivalci. O ranjenih in smrtnih žrtvah ne poročajo.

Napadi na Kijev

Zračni napadi so potekali tudi v nasprotni smeri. Ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform poroča o četrtem napadu ruskih dronov na prestolnico od začetka oktobra.

Ukrajinska zračna obramba je pozneje poročala o ločenem ruskem napadu s hiperzvočnima balističnima raketama kinžal v kijevski regiji. Raketi so sestrelili. Ob tem Ukrinform navaja, da je zračna obramba skupno sestrelila najmanj 32 dronov v regijah Mikolajiv, Kijev, Dnipropetrovsk, Sumi, Černigiv, Poltava in Harkov.

Razbitine enega od sestreljenih izstrelkov iz ruskega brezpilotnika so v Kijevu povzročile požar, ki so ga že pogasili. O ranjenih in smrtnih žrtvah ne poročajo.