Tujina

Zelenski trdi, da ima 'načrt za zmago', predstavil ga bo v Ramsteinu

Kijev, 05. 10. 2024 16.01 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal, da se bo naslednji teden udeležil zasedanja kontaktne skupine za Ukrajino v Ramsteinu v Nemčiji, ter sporočil, da bo predstavil "načrt za zmago" oziroma jasne in konkretne korake za pravičen konec vojne.

"Pripravljamo se na 25. srečanje v Ramsteinu 12. oktobra, ki bo prvič potekalo na ravni voditeljev. Predstavili bomo načrt za zmago jasne in konkretne ukrepe za pravičen konec vojne," je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapisal na družbenem omrežju X in dodal, da rusko agresijo lahko ustavita "odločnost partnerjev in krepitev Ukrajine".

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Do srečanja, ki se ga bo med drugim udeležil predsednik ZDA Joe Biden, prihaja v ključnem času za Ukrajino pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. V primeru zmage Donalda Trumpa bi bila lahko pod vprašajem nadaljnja ameriška podpora, ki je za Kijev ključnega pomena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potekalo bo tudi v času, ko se krepijo pozivi, naj Kijev pristane na pogajanja z Rusijo, kar Zelenski zavrača.

Zelenski že več mesecev poskuša prepričati zahodne zaveznice, naj Kijevu odobrijo uporabo orožja dolgega dosega tudi za napade na cilje v Rusiji. Več držav, vključno z ZDA, to zavrača, ker se bojijo zaostrovanja odnosov z Rusijo.

Zelenski ni razkril podrobnosti načrta, ki ga je septembra med obiskom v Washingtonu predstavil Bidnu. Tiskovni predstavnik State Departmenta pa je dejal, da načrt vsebuje "številne produktivne korake" za sodelovanje ZDA z Ukrajino, poroča AFP.