Slovenija

Ruski hekerji napovedali nove napade, 'dokler se slovenska oblast ne spametuje'

Ljubljana, 04. 10. 2024 17.53 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska hekerska skupina, ki je marca letos že izvedla več kibernetskih napadov na slovenske vladne strani, je na Telegramu naznanila, da bo napade ponovno izvedla in z njimi nadaljevala, dokler se "slovenska oblast ne bo spametovala in končno nehala podpirati kijevski režim".

Ruska hekerska skupina Ljudska kibernetska vojska (People's Cyber Army) je prek Telegrama napovedala, da bo s podporo prijateljev hekerske skupine Cyber Drakon ponovno izvedla niz napadov na slovenske vladne spletne strani. "Dajmo gospe Pirc Musar poslati pozdrave, kot smo jih konec marca letos," so ob tem pripomnili.  

Heker
Heker FOTO: Shutterstock

Naj spomnimo, da so spomladi letos hekerji med drugim napadli spletno stran Policije, Telekoma, Krke in Fraporta. Po naših informacijah so bili tarča napada tudi časnik Delo, državni center za storitve zaupanja SI-TRUST na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, spletno mesto državne uprave gov.si in Holding Slovenskih elektrarn. Za krajši čas je bila nedostopna tudi spletna stran RTV Slovenija. 

Poudarili so, da je Slovenija oziroma njeno vodstvo že od prvih dni zavzelo proukrajinsko stališče in sicer glede na zmožnosti naše države z materialno, humanitarno, v preteklosti pa tudi vojaško pomočjo. Ob tem so navedli, da je Slovenija Zelenskemu "predala vse tanke v službi Slovenske vojske in to zelo stare, še iz časov Sovjetske zveze in Jugoslavije".

"V škodo lastne obrambne sposobnosti je Kijev v zadnjih 2,5 letih vojaškega spopada med Rusijo in Ukrajino od Slovenije dobil tudi UAV tipa Belin in bojna vozila pehote M-80A. Poleg tega je Slovenija z Ukrajino podpisala varnostni sporazum, 'ukrajinsko formulo za mir' pa aktivno promovira tudi na diplomatski ravni, pri čemer so izkoristili tudi dejstvo, da je slovenski predstavnik zasedel mesto komisarja Evropske komisije za širitev EU," so zapisali hekerji in dodali, da je tako "majhna Slovenija izjemno pomagala Ukrajini". 

Ob koncu so zapisali še, da "smotrnost takšnega samožrtvovanja med državljani vzbuja dvome in sovražnost do lastne oblasti in celo občutek sramu" in da je slovenski oblasti bolj kot blaginja lastnih državljanov pomembna naklonjenost partnerjev iz EU in ZDA. "S hekerskimi napadi na Slovenijo bomo nadaljevali dokler se njena oblast ne bo spametovala in končno nehala podpirati kijevski režim," so sklenili.