Tujina

Šestkratnega morilca iz Daruvarja vklenjenega privedli na zaslišanje

Daruvar, 23. 07. 2024 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šestkratnega morilca iz Daruvarja, ki mu očitajo 11 kaznivih dejanj, so premestili v pripor, popoldne pa so ga vklenjenega privedli na okrajno državno tožilstvo v Bjelovarju, kjer so ga zvečer zaslišali, a malo slavonsko mestece ostaja v popolnem šoku. Svojci pospravljajo stvari ubitih oskrbovank in negovalca Damirja. Ta bi moral biti v ponedeljek sicer prost, vendar je zamenjal sodelavko, ki je odšla na morje. Domačini pa medtem razglabljajo o motivu, ki bi lahko pripeljal do okrutnega dejanja. Za zdaj je videti, da so bili sprožilec visoki stroški oskrbe v domu upokojencev, kjer je bila storilčeva mati, ki je prav tako na seznamu žrtev. Sreda je razglašena za dan žalovanja v celotni bjelovarsko-bilogorski županiji.

Krvavi strelski pohod, na katerega se je včeraj dopoldne odpravil 51-letni Daruvarčan, je vzel šest življenj. Upokojeni vojaški policist in odlikovani veteran domovinske vojne, je vzel pištolo in odštel v dom upokojencev, kjer je zadnjih deset let živela njegova mati. Začel je streljati vse povprek in za seboj pustil dolg črn seznam.

"Odpravil se je naravnost po hodniku in streljal iz colta. Imel je osem metkov, vse jih je izstrelil v tiste, ki so se znašli pred njim. Tri oskrbovanke je ubil na licu mesta, ena je pozneje umrla v bolnišnici v Virovitci. Zet direktorice doma in medicinska sestra sta se najprej skrila pod posteljo, ko sta začela bežati skozi okno, pa je zadel še njega. Kri je bila na stropu, stenah, pravi pokol, strašno," je eden izmed šokiranih meščanov opisal za lokalni mojportal.hr.  

Krut zločin je pretresel majhno skupnost.
Krut zločin je pretresel majhno skupnost. FOTO: Bobo Pixell

Zamenjal sodelavko, ki je odšla na morje

Sedem ranjenih so prepeljali v bližnje bolnišnice, kjer je ena torej umrla, ostalih šest pa je zunaj življenjske nevarnosti. Preostalih 13 oskrbovank manjšega zasebnega doma so prepeljali v mestni veteranski center, so nepoškodovane, vendar v stanju popolnega šoka.

Preiskovalci na terenu.
Preiskovalci na terenu. FOTO: Bobo Pixell

Zaradi šoka ne govori niti direktorica doma, ki jo je metek oplazil, njen zet je v stabilnem stanju, enako kuharica, ki je bila prav tako ustreljena. Umrl pa je negovalec Damir, ki bi moral biti na dan streljanja sicer prost, vendar je zamenjal sodelavko, ki je odšla na morje.

Očitajo mu 11 kaznivih dejanj

51-letnega storilca, ki je bil leta 2016 na lastno željo častno odpuščen z dolžnosti in upokojen, so danes premestili v pripor v Bjelovaru. Medtem se je zaključila kriminalistična preiskava, osumljencu očitajo 11 kaznivih dejanj - od femicida do umorov in poskusov umora.

Zvečer so ga vklenjenega pripeljali na zaslišanje na okrožno državno tožilstvo v Bjelovarju. Iz kombija je ob spremstvu dveh policistov izstopil s pomočjo bergle. 

Policija glede motiva za kruto dejanje sicer še vedno molči, so pa zato bolj zgovorni domačini.

Mamina pokojnina ni zadostovala za stroške oskrbe v domu

Omenjeni medij piše, da je bil sprožilec najverjetneje denar. Kot so uspeli izvedeti, naj bi ga direktorica doma te dni poklicala, da bi ga spomnila, da še vedno ni poravnan račun za materino oskrbo, ki bi ga moral plačati že na začetku meseca. Njegova mama je morala v dom pred desetimi leti, ko je utrpela težko možgansko kap.

Danas.hr  ob tem piše, da naj bi se govorilo, da je svoje imetje prepisala lastnikom doma, saj ni imela dovolj denarja za oskrbo. Sicer je dobivala pokojnino, vendar ta ni zadostovala za stroške v domu, zato je moral del svoje 780-evrske pokojnine v ta namen prispevati še njen sin.

Težave z alkoholom

"To mu nikakor ni bilo pogodu, saj je verjetno že vse zapravil za pijačo. Vsak dan je sedel pred to trgovino v Donjem Daruvarju in pil," so bili v pogovoru z lokalnimi novinarji ogorčeni domačini, ki pravijo, da so vsi vedeli, da ima doma pištolo, vendar nihče ni ukrepal. Spomnili so tudi na pretep pred mesecem dni, ko je storilec svojega znanca udarjal s steklenico po glavi in ga spravil v bolnišnico s težjimi poškodbami.

Domačini še vedno ne morejo doumeti razsežnosti tragedije.
Domačini še vedno ne morejo doumeti razsežnosti tragedije. FOTO: Bobo Pixell

"Prej ali slej se je moralo to zgoditi, saj je alkohol zlo. Sploh za tistega, ki hkrati jemlje še tablete za živce. Poglejte, kaj je ta kombinacija povzročila njegovemu umu. Nastradali so nedolžni. Ljudje, on je ubijal babice, stare 80, 90 let, ki so nemočne ležale v postelji. Res si niso zaslužile takega konca," zmajujejo z glavami.  

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mclaren
24. 07. 2024 09.20
Ta je za smrtno kazen in pika.
Lolita
24. 07. 2024 08.52
+4
vojne in vse kar pride zraven pusti posledice na moških (več jih gre v vojsko kot ženske) v bistvu na vsakogar. Moške onesposobi za normalno življenje vsaj čustveno. Razčloveči jih. Sej ni normalno kar vse vidijo na teh bojiščih. In se še kar naprej potencira vojska, vojna in vse. Kdaj bo narod razumel..?
brusilec
24. 07. 2024 08.59
+1
pozabljaš pa na vse ženske ki so tudi žrtve vojne.. na treningu smo imeli eno bosanko.. ona bila posiljena kot komaj najstnica, njena prijateljica pa še na koncu ubita, pred njo.. vojna ni lepa za vse,.. ne samo za moške.. pusti posledice na vsem. in vse žrtve rabijo terapije, pomoč.
daiči
24. 07. 2024 09.04
-1
hrvatarji so se sam branil pred srbijo agresorjem, niso mel izbire
Sunflower0
24. 07. 2024 08.42
+7
torej so mami vzeli celotno prigarano pokojnino,hišo in še jim ni bilo dovolj in so želeli še vsak mesec denar od sina,ki se je boril za njihovo državo?In se še čudijo in sprenevedajo kadar nekomu preklopi v glavi?Čudno!
Darko32
24. 07. 2024 08.51
+2
Prijatu, če je to res, kar beremo je vojno stanje na RVAŠKEM in še kje zagotovljeno, saj bo narod znorel in bo delati začel čistke. To početje se dogaja tudi v Slvoeniji samo POLICAJI, sodnije in javna uprava to prikriva. Poglejmo samo tiste primere z založenimi oporokami. Niso zastonj skrivali oporok ljudi. Jaz se več ne čudim ničemur, kar se dogaja. To je hujše kot kupleraj.
Glavni_Baja
24. 07. 2024 08.57
u Sloveniji, buahahahaha, kdaj ste vi dvignl buahahaha, ovčica. beee
stumfeta
24. 07. 2024 08.36
-1
Dejmo nehat holivudske izgovore iskat za take ljudi. ZDA so polne veteranov s PTSDjem, pa redki od njih obrnejo orožje proti drugim.
brusilec
24. 07. 2024 08.40
+4
ne govori oslarij.. tudi tam ti zapadejo v droge, alkohol, nasilje... in vse ker se špara tudi tam.. terapije brez opiatov obstajajo, samo stanejo..
stumfeta
24. 07. 2024 08.44
+0
brusilec, kaj pa če ti ne bi govoril oslarij? Nikjer nisem napisala, da ne zapadejo v droge in alkohol, napisala sem, da redki obrnejo orožje proti drugim in to je dejstvo.
stumfeta
24. 07. 2024 08.48
+0
Aja, pa če rabiš dodatno razlago zakaj- večina veteranov s PTSD se spopada tudi z drugimi duševnimi težavami, ena najpogostejših je shizofrenija. In večina takih veteranov se ne samo samoizolira od ljudi, ker vedo, da so nevarni, ampak jih tudi družba sama zavrže in predstavljajo velik del brezdomcev v ZDA.
brusilec
24. 07. 2024 08.50
+0
stumfeta.. dej mal poglej koliko streljanja je v zda.. veliko od tega je povezano z ptsd.. malce pobrskaj po netu, vprasaj AI pa boš dobila odgovore
stumfeta
24. 07. 2024 09.02
brusilec, veš kako, mal je blo dovolj tega, da se ljudi pošilja naj si pogledajo. Jaz sem si pogledala. Ne danes, ampak že precej prej. In od vseh masovnih streljanj v ZDA je v 7 od 10 primerov takih, ki nimajo niti malce povezave z vojsko. Drugače si pa lahko kar se tiče duševnih težav veteranov pprebereš pa pogledaš kaj, priporočam predavanje profesorja na fakulteti Stanford, v dveh delih in sicer o shizoifreniji, ki je daleč najpogostejša duševna težava vojnih veteranov, pa si lahko potem pogledaš povezavo med njo in PTSDjem, pa kako stvari dejansko stojijo. Pa potem si lahko pogledaš tudi koliko vojnih veteranov dejansko dobi psihološko pomoč pri PTSD, pa kašni so uspehi, itd., itd., pa nehaj mene pošiljat, da si kaj pogledam, ker sem si več kot očitno že, dolgo pred tabo.
stumfeta
24. 07. 2024 09.03
Aja, profesor se imenuje dr. Robert Sapolsky. Zelo zanimivo predavanje.
brusilec
24. 07. 2024 09.07
+0
velikp teh z ptsd zapade v nasilje.. ampak to nasilje ne pride v statistike, samo mrtvi brezdomci.. ne vem kaj je tvoja poanta, ja imajo tudi shizofrenijo, ker so mozgani pač poškodovani in kombinacija zdravil, drog in alkohola, depresije, izolacije je pač nevarna.. da se samoizolirajo.. seveda se, ko ostanejo brez strehe nad glavo, brez zdravljenja.. in ti potem so nasilni, ne delajo nekih masovnih streljanj, so pa nasilni med sabo.
stumfeta
24. 07. 2024 09.14
Ddobro, pa kaj zdej trajbaš neki? Napisala sem, da se redko obrnejo proti drugim. PROTI DRUGIM! A bo šlo to razumet? Stopnja samomorilnosti je med veterani najvišja od vseh skupin. Proti SEBI! In ne, nasilni so med seboj v precej enakem odstotku, kot so brezdomci vseh viž nasilni med sabo. Obstaja statistika, pa si jo izvoli pogledat. Moja poanta je popolnoma enaka kot v prvem postu, tako nasilje ni posledica samega PTSD-ja. Ja, droge, alkohol povečajo možnost nasilnosti, ampak sam PTSD ni povezan z nasiljem. In to sem napisala že v štartu. Kaj je torej tvoja poanta?
brusilec
24. 07. 2024 09.15
+0
dej strumfeta.. če pišeš oslarije na forumih pričakuj da te bo ker kam poslal.. dobrodošla na netu.
stumfeta
24. 07. 2024 09.17
-1
brusilec, če pišeš enako po forumih, potem si vsaj dejstva poglej.
brusilec
24. 07. 2024 09.22
-1
ptsd je povezan z nasiljem.. z nasiljem so ga dobili in kasneje ga tudi kažejo ven. mogoče ne v 100%, ampak tufi če je 2% je to še vedno lepa številka. trditi za tale. primer da ptsd ni kriv za rezultat, je totalno ignoratsko.. ptsd je imel, država je to ignorirala, ceneje je človeka podpisati da je zdrav in ga poslati na ulico alkoholu.
stumfeta
24. 07. 2024 09.32
PTSD ni povezan za nasiljem. Dejstvo. Amriški nacionali center za PTSD piše, da čeprav se ga povezuje z nasiljem, da večina ljudi, ki ga ima, nikoli ne povzroči nasilja. Izvoli si prebrat, če meni ne verjameš. In ne, 2 % ni lepa številka, 1 % prebivalstva je pač nasilen, ne glede na vzroke. In ne, tale primer ni imel povezave s PTSD. Preberi si.
stumfeta
24. 07. 2024 09.36
Oz., da se popravim, PTSD je povezan z nasiljem v toliko, kolikor nastane zaradi tega. To ne pomeni, da so ljudje, ki imajo PTSD avtomatsko nasilni do drugih. Enako kot ljudje, ki so doživeli spolno zlorabo v otroštvu, ne postanejo avtomatično zlorabljalci.
Julijann
24. 07. 2024 08.18
+2
Ni imel take borčevske kot eni od II.svetovne vojne, katero še kar vlečejo pri nas, čeprav so veliko mlajši od časa ko se je vojna končala. Nisem vedel, da se borčevske penzije dedujejo.
Darko32
24. 07. 2024 08.54
Saj je tudi na RVAŠKEM mnogo borcev, k iso se rodili po letu 1945. Ti so pa so postali klošarji, ki so se borili za lipo našo.
PegySue
24. 07. 2024 08.16
+1
Kaj so to za ene prpe,da se zaradi svojih težav na tak način spravijo na druge...!? Nikoli ne bom razumela,zakaj tisto orožje ne obrnejo proti svoji glavi in zaključijo s svojimi težavami? Zakaj je potrebno opraviti strelski pohod in narediti na desetine ali stotine žrtev? Dobiš občutek,da storilci prav želijo,da drugi trpijo. Upam,da nobeden od njih,nikoli več ne pogleda na svobodo. Se pa ravno sprašujem,kakšna je najvišja kazen na Hrvaškem...?
Pure
24. 07. 2024 08.19
+3
tip je veteran vojne.... ni ves stres na svetu k ne najdeš svojega okusa jogurta v mercatorju.... pač tip je verjetno doživel stvari zarad katerih ga je odpeljalo..ni izgovor ampak teh primerov je veliko..ptsd sindrom...ženske tega seveda ne poznajo....le zakaj ane...
stumfeta
24. 07. 2024 08.35
Ni edini, ki je doživel grozote, pa jst ne vidim kterga drugega, da je šel pobit starčke v DSO.
brusilec
24. 07. 2024 08.55
+0
dej stumfeta... malce vec bodi tam dol naprej po balkanu, vsedi se na prav plac, pa boš naletela na kakšnega ki trpi za temi posledicami.. moja družina enkrat je in takrat smo imeli dosti hrvaškenza nekaj let. ko se nate spravi osebek ki je bil poškodovan v vojni, kateri je bil pokrit s truplom prijatelja.. pol je scenarij večera podoben kakšnemu filmu
Spectator936
24. 07. 2024 08.10
+1
Hrvaška je žal polna takšnih tempiranih bomb. Ptsm v kombinaciji z alkoholom je strašna stvar. Problem je pa tudi to, da se takšnim posameznikom vse tolerira, ker so pač vojni veterani
Burtonnn
24. 07. 2024 08.10
+1
Ja, nekaj časa ga bodo mrcvarili po sodišču, potem bodo ugotovili olajševalne okoliščine (branitelj, policist, bolnik) in na koncu bo končal zunaj, da zopet pobije nekaj nedolžnih revežev.Žal, to je moderna sosednja država.Če si sin nekega veljaka ali kaj podobnega ti se vživljenju nič slabega ne more zgoditi. Prednost imaš celo pri vpisu v visoke šole, pa čeprav imaš diplomo srednje šole iz bližnje države ki ji rečemo BiH.
beez
23. 07. 2024 21.59
+4
Vazno da je zdaj alkohol kriv.
Pure
24. 07. 2024 08.19
+2
MucaNeGrize
23. 07. 2024 21.56
+6
ta je svoje probleme doživljensko rešil...Sedaj se ukrepa na vse strani...nihče ga ni " slišal " ....sedaj so slišali vsi...Seveda ne zagovarjam ali opravičujem kar je storil ...razlogi pa so več ali manj znani in jasni...boril se je za hr. državo...in kot tolikokrat je država na vojne invalide ' pozabila...v usa jih je desetine tisočev...
summer90
23. 07. 2024 21.54
+4
Pomankljivi podatko o njenem premoženju. Pa še kap jo je, verjetno sploh ni vedela kaj podpišuje. Temu se je pa verjetno na vse okoliščine utrgalo do konca.
Delavec_Slo
23. 07. 2024 21.48
+0
Že privedla, pri nas to traja leta in leta!!!
murate
23. 07. 2024 18.03
+6
Da se kaj takega zgodi ni prav ,je pa dejstvo da na sodišču glede premoženja nebi naredil nič.Na sodišču za nekoga notar velja za nekoga ne ,za nekoga jezemljiška knjiga nedotakljiva ,za kakšno zadrogirano sodnico pač ne.Tudi pri nas se je sprejemal zakon o oskrbi starejših in kaj so ugotovili...To da so uzakonili da tisti ki je vse življenje delal in 50,60 70 let plačeval davke ni upravičen da crkne človeka dostojno.Tisti ki je bi pa vse življenje na zavodu jn ga veselo drinkau mu pa mi družba vse plačamo.No saj konc koncev zemljiška knjiga res ni pomembna ,srna se pase kjer se ji zdi
sinaya
23. 07. 2024 16.37
+5
Kam gre ta svet...
Kollerik
23. 07. 2024 16.01
-1
Hrvaška je en tak tipičen klerodesničarski ,,raj,,... vse razprodano, uničeno, razj.... še bomo pogrešali tovariše, še....
Pure
24. 07. 2024 08.20
hehe vpraš hrvate kok jih pogrešajo se ti bodo smejal v faco...dej ne prbijaj bedarij
Ri_ss
23. 07. 2024 15.58
+9
Stiska človeka. Kje so zdaj države? Se bo kaj spremenilo? Zakaj so ljudje v stiskah?
Kollerik
23. 07. 2024 16.00
+0
V današjih časih, če nimaš keša, nimaš nič. Dobro srce? HAHAHAHAH....
pushup
23. 07. 2024 15.57
+1
Če so žrtve mamce je to femicid , če bi bili dedki pa ....? Aja moški vsi prej pomrjejo ....
brusilec
24. 07. 2024 08.45
"mamce".. že tako uporabljaš neke izraze, nespoštljive.. izraz femicid ni prišel kr tako, iz lepšega.. skoraj 100 000 žensk vsako leto umre pod roko partnerja.. in ne, ne umre toliko moških pod žensko roko.. in veliko teh umorov je nekaznovanih.. in se upravičeno dela na tem, da bi bilo tega manj... upam da razumeš zapisano .. čeprav dvomim
Ramzess
23. 07. 2024 15.50
+1
Glede na razlog je čudno, da ni tega več, no nekdo mora biti prvi.
pushup
23. 07. 2024 15.46
+1
Grozi mu obtožba FEMICIDA ......?????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ramzess
23. 07. 2024 15.53
+3
Femicid - uboj ali umor žensk. Kašen je potem izraz za uboj ali umor moških?
jg57
23. 07. 2024 16.01
+4
olajševalne okoliščina bo, da je ubil tudi moškega. Sarlazem press
Wookie55
23. 07. 2024 21.20
+1
Femicid je vbistvu umor kjer je pol kriva zenska tecnoba.
brusilec
24. 07. 2024 08.47
wookie.. femicidov je veliko na bliznjem vzhodu, kjer so ženske potem lastnina in nimajo besede, ne svobode.. tako da ne verjamem da so tam tečne, so prej zveličani tisti dedi ki so potem nekaznovani.. če se z partnerjem ne razumeš, greš narazen... ne rabiš je ubiti
nemski_ovcar
23. 07. 2024 15.12
+8
Kar računajte dom v LJ pod okriljem države stane...enosobna namestitev s lastnim wcjem...in oskrbo III. je mesečno cca 1.300 eur. V privat domovih s koncesijo pa sigurno 30% dražje.