Tujina

Odzivi na srbske predsedniške volitve

Beograd/Priština, 30. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vsi beograjski časniki so izpostavili, da sta se v drugi krog predsedniških volitev v Srbiji uvrstila jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica in podpredsednik jugoslovanske vlade Miroljub Labus. Vodilna podgoriška dnevnika, Pobjeda in Vijesti, sta precej zadržana, prištinski Koha ditore, Zeri in Kosova Sot pa so objavili različne komentarje predsedniških volitev.

Beograjski časniki so danes objavili neuradne podatke o volilnih izidih, ki so jih sporočili nevladna organizacija Center za svobodne volitve in demokracijo in volilni štabi predsedniških kandidatov, kot tudi izjave vidnih srbskih politikov, vključno s samimi kandidati. Novosadski sodelavec beograjskega tednika Vreme Dimitrije Boarov je povedal, da ni nobeno presenečenje uspeh Miroljuba Labusa in Vojislava Šešlja v Vojvodini. Pokrajina je po njegovi oceni "od nekdaj razdeljena na večinski volilni del, ki je opredeljen za gospodarski razvoj in povezave z Evropo, in na del, ki je radikalno nacionalističen in centralističen". Boraov meni, da bi bil "neuspeh drugega kroga predsedniških volitev za srbskega premiera Zorana Đinđića trenutno slabša opcija kot pa Koštuničeva zmaga".

Podgoriška Pobjeda je v skopi vesti iz Beograda izpostavila, da je "največje presenečenje nedeljskih volitev Vojislav Šešelj", drugi najvplivnejši črnogorski časnik Vijesti pa je v naslovu poudaril, da Prebivalcem Srbije včeraj ni uspelo izvoliti šefa države. Visoki funkcionar vladajoče Demokratične stranke socialistov Mila Đukanovića, Igor Lukšić, je ocenil, da bo drugi krog predsedniških volitev v Srbiji zanimiv in da je izid prvega kroga napeljuje na sklep o "še vedno znatni nacionalistični naravnanosti srbskega volilnega telesa". Najmočnejša črnogorska opozicijska Socialistična ljudska stranka Predraga Bulatovića pa je ocenila, da je volilni izid v Srbiji v skladu s pričakovanji ter da so glasovalci "upoštevali Miroljuba Labusa, še bolj pa Vojislava Koštunico".

Prištinski dnevniki v albanščini so se različno odzvali na srbske predsedniške volitve. Koha ditore trdi, da so volitve minile brez večjega odziva na Kosovu, Zeri ugotavlja, da je bilo "manj glasov kosovskih Srbov za srbskega predsednika", Kosova Sot pa, da se "kosovski Srbi ponovno spogledujejo z Beogradom" ter da so s svojo udeležbo na volitvah "spet dali vedeti, da se ne želijo vključiti v družbeno in politično življenje Kosova".

Črnogorski predsednik Milo Đukanović ni želel komentirati uvrstitve Koštunice in Labusa v drugi krog volitev, poudaril pa je, da bo novi predsednik Srbije imel v njem iskrenega sodelavca. "Kdo bo predsednik Srbije, bodo odločili njeni državljani, tisti kandidat, ki bo dobil največ glasov, pa bo imel polno spoštovanje politične javnosti Črne gore, v meni kot črnogorskem predsedniku pa iskrenega sodelavca v tistih nalogah, s katerimi se Srbija in Črna gora soočata v prihodnjem obdobju," je še povedal Đukanović.

Predstavniki Srbov v kosovskem parlamentu različno tolmačijo podatek, da je dobil vodja radikalcev Vojislav Šešelj na Kosovu daleč največ glasov. Voditeljica srbske poslanske skupine v skupščini Kosova Rada Trajković obžaluje, ker kosovski Srbi še niso dojeli, da je za vse tisto, kar se jim je zgodilo v pokrajini, odgovoren Slobodan Milošević ob vsestranski pomoči Šešlja. Menila je še, da bi morala o nedeljskem volilnem izidu oziroma o opredelitvi Srbov za najskrajnejšo opcijo razmišljati mednarodna skupnost. Za člana predsedstva kosovske skupščine Oliverja Ivanovića nedeljski izid volitev ni preveliko presenečenje, "kajti volilno telo Srbov na Kosovu se je vedno opredeljevalo za radikalno opcijo, ker ni bilo pravega kandidata Miloševićeve SPS, pa je bil Šešelj edini predstavnik takšne usmeritve".

Vodja Zveze vojvodinskih Madžarov in podpredsednik srbske vlade Jožev Kasa je povedal, da so nacionalne manjšine v Srbiji v nedeljo glasovale za Miroljuba Labusa. "Če bi bil izid volitev odvisen od nacionalnih manjšin, bi že danes imeli evropsko usmerjenega predsednika," je poudaril. Kasa trdi, da je Vojvodina popeljala Labusa v drugi volilni krog ter da je "problem v Beogradu in južno od Beograda, kjer ljudje še vedno nimajo pravih informacij, na podlagi katerih bi se lahko pravilno opredeljevali na volitvah".

Vodja Reformistov Vojvodine in prav tako podpredsednik srbske vlade Miodrag Isakov trdi, da glasovi, ki sta jih dobila Koštunica in Labus, potrjujejo politične spremembe iz oktobra 2000 in željo za njihovo nadaljevanje. "Toda volitve so pokazale, da pretežni del volilcev ni zadovoljen z metodami in sredstvi reform, kot tudi ne z ljudmi, ki jih uresničujejo," je dodal. Isakov še meni, da je treba najprej uresničiti politične spremembe, vključno s sprejetjem nove srbske ustave, in se šele zatem lotiti gospodarskih reform. Isakov, ki je s svojo stranko v predvolilni kampanji podprl kandidata DSS, je izrazil pričakovanje, da bo v drugem krogu zmagal Koštunica, "kar bo odprlo vrata za spremembo srbske ustave in pridobitev popolne avtonomije Vojvodine".

Nevladna organizacija Odpor, ki je imela oktobra 2000 pomembno vlogo pri rušenju režima Slobodana Miloševića, se tokrat ni želela vključiti v predvolilno kampanjo, danes pa je sporočila, da bi bil morebitni neuspeh drugega kroga predsedniških volitev "žalosten in sramoten za državo in oba kandidata". Dejstvo, da se je disciplinirano volilno telo nazadnjaških sil v Srbiji, ki jih pooseblja kandidat radikalcev Vojislav Šešelj, množično udeležilo volitev, pa po mnenju Odpora opozarja, da je demokracija v državi še vedno na trhlih nogah.