Tujina

Iran ogroža Evropo

Bruselj, 19. 04. 2007 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Članice zveze NATO menijo, da Evropi grozi nevarnost iz Irana, ki bi jo lahko preprečili z protiraketnim ščitom.

26 članic si je med sabo enotnih, da je zveza NATO pravi prostor za razpravo o ščitu ter da bi morali biti ameriški načrti usklajeni z načrti zavezništva o ščitu. O teh sicer ameriški in evropski veleposlaniki in strokovnjaki danes razpravljajo z ruskimi kolegi, pri čemer želijo Moskvo prepričati, da ščit ni grožnja Rusiji ali Kitajski.

Rusi svarijo pred novo hladno vojno
Rusi svarijo pred novo hladno vojno FOTO: Reuters
Članice zavezništva "se strinjajo, da je Evropa ogrožena" zaradi morebitnih izstrelkov iz nekaterih držav, med katerimi je bil omenjen Iran, je po razpravi o protiraketni obrambi med visokimi predstavniki članic zavezništva povedal tiskovni predstavnik zveze NATO James Appathurai. Razprava se sedaj nadaljuje z ruskimi predstavniki.

ZDA so sicer danes v Bruslju podrobno predstavile načrt za namestitev protiraketnega ščita v Evropi, ki so ga naznanile januarja. Do leta 2012 želijo na Poljskem namestiti deset prestreznih baz, na čeških tleh pa radar, vse skupaj pa naj bi bilo povezano z opozorilnim sistemom nekje na Kavkazu.

V Washingtonu poudarjajo, da naj bi ščit branil pred napadi iz Irana ali Severne Koreje, pri čemer so v začetku tedna pripravili ponudbo v štirih točkah, s katero želijo Rusijo prepričati, da ni razlogov za občutek ogroženosti. ZDA ponujajo, da bi z Rusijo delili podatke o raketnih grožnjah ter predlagajo uskladitev ameriških in ruskih raketnih sistemov, skupne vaje in nove oblike partnerstva.

V Moskvi naj bi kljub temu ostajali prepričani, da so načrti uperjeni proti njim in svarijo pred novo hladno vojno. Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je danes še pred koncem razprave zavezništva in Rusije po poročanju ruskih medijev zavrnil ameriško ponudbo za sodelovanje pri vzpostavljanju ščita v Evropi, češ da ne vidi razlogov za sodelovanje.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
27. 04. 2007 10.42
Robinud, ojej, a ne veš????!!!! Poglej na Googlu ..., tam vse lepo piše ... Pa še to, obstajajo tudi vetrne elektrarne. ;-)
robinud@volja.net
24. 04. 2007 10.10
limonca4 (sorry za zatipk prej), poznam jedrske elektrarne, termo (na premog) in hidro. Kje ti vidis elektrarne na nafto ?
lup1
20. 04. 2007 23.19
A to z tistim raketnim ščitom, ki _morda_ zadrži samo vsako 3 raketo? Sploh pa, zakaj naj bi verjel, da me ogrožajo 3 bombe iz Irana, nekaj 1000 od ZDA, Rusije in Kitajske pa ne? Potem bi raje videl, da ta raketni ščit dela EU sama, ne pa da ga dela eden od tistih, ki ima največ raket. Prosim, brez žaljivk, psovk in poniževanj.
limonca4
20. 04. 2007 22.52
No, še to: Da sem tudi glupa, po tvojem sem res, ker spoštujem svobodo in izpolnjujem pogoje za članstvo v Menso. Hm, pa ti veš, kaj je to, pametnjakovič?
limonca4
20. 04. 2007 22.47
Avava, ti muslimanski blaznež, tudi ti meni greš ful na kozlanje. Bljaaaaaaakl! Ogabnež!!! Vidim, da znaš samo žaliti in ne spoštuješ žensk, saj ti spoštuješ samo samomorilce in muslimanske fanatike, ki zatirajo ženske in vse, kar je zahodnjaškega. Pa zagovarjaš Iran, ki laže in se izgovarja sto na uro. Nisem nobena Srbkinja, hm, no, tam še nisem nikoli bila in tudi nimam nobene zveze s Srbijo ... S tabo se ne bom pogovarjala, ker jaz nisem na tvojem nivoju. Fuuuuuuj!
muvimen
20. 04. 2007 18.49
No, kje je zdej cenzura!!! Take žaljivke pač ne pašejo v te komentarje, a se ti ne zdi "avava"? Dejstvo pa je da zahod sigurno ne bo pustu, da Iran naredi atom. bombo in jim bodo počistl tiste centrifuge in še vse ostalo kar paše zraven.
avava
20. 04. 2007 17.31
limonca4 ti si sam neka nadrkana glupa pomojem še srbska pička ki pojma nima ti veš kako je če ti prleti atomska bomba pojma nimaš kajti sploh se nebi zavedal kdaj in kako in kaj je prletelo tko da si glupa kar se tiče irana in njegovega pridobivanja ........ je pač stvar vsake države saj imajo vse države atomska koliko jih ima izrael amerika .... kar se tiče ščita pa je sam potegavščina ameriška in seveda se rusi in azijci bojijo kako in kaj kar je razumljivo američanii imajo svoj otok in naj na njem delajo kar hočejo limonca zadrži se ker mi greš na kozlanje
janezgorenc@email.si
20. 04. 2007 11.10
Valjal sem se od smeha, ko sem slišal, da so prvi petek po enajstem septembru 2001 v iranskih mošejah preskočili sicer obvezno vzklikanje "smrt Ameriki". Pa Američanov ni tam že od 1979.
pkorosec
20. 04. 2007 10.54
Je iran slucajno v kameni dobi? Je sovrastvo do Zahoda zlocin in nerazumljivo čustvo? Zame se vsi odgovori na to glasijo "NE". Tudi jaz našega Zahoda ne maram. Ali ima zato Zahod pravico me zatirat in poniževat? Pomisli kaj si naj misli povprecen Iranec, ko pa celo jenki senatorji, ki kandidirajo za predsednika, pojejo "bomb, bomb, bomb Iran" ? Kolk vojn je do zdaj zacel ze Iran in koliko ZDA ? Kdo se vmesava komu v zadeve? Ali Iran nad ZDA broadcasta propagadni radio program, v katerem poziva drzavljane ZDA na izdajo lastne domovine?
limonca4
20. 04. 2007 10.00
Korošec, he he he he ... moje oči dobro prenašajo citronske kisline, ... >:-), tako da nič ne vidim popačeno. Se strinjam, ampak le za Korejo. Tu pa res ne vidim, da bi Koreja napadla Evropo, a Iran ... To je pa druga zgodba. Pojdi tja, če si upaš, pa boš videl, kakšni so nekateri. Jaz sem že bila v Iranu in zato predobro vem, da so nekateri polni sovraštva do Zahoda oziroma do tistega, kar ni islamskega. Če se pretvarjaš, da si na njihovi strani, marsikaj izveš. Ahmedinedžad, ki zna ljudi dobro manipulirati in prati možgane, je še hujši kot tudi fanatični Homeini, ki je prišel l. 1979 iz Pariza v Iran in peljal državo v kameno dobo.
pkorosec
20. 04. 2007 08.28
Ja limonca4, morda so ti 4 limone v oci stisnile in sedaj vidis vse popaceno. Povej mi, kdo je bil krivec za oktobersko krizo leta 1962? Takrat so Sovjeti na Kubi namestili svoje jedrske konice kot obrambo pred novo amerisko invazijo nad ta komaj osvobojeni otok. Od takrat velja splosna mednarodna javna ocena, da so Sovjeti bili krivi za to, da je bil svet na robu jedrskega unicenja. Kaj menis ti, glede na to, da še takrat ni bilo nobenga Busha, ampak Kennedy, ki je za amerikanofile itak svetnik. Kot drugo pa to .... Iran ogroza Evropo. Seveda menim da to ni res, vendar vseeno, pomislite tudi na njihovo stran. Oni so vedno pod udarom politikov iz ZDA, VB in posledicno tako tudi ameriskih lakajev evropolotikov, in ali je cudno da se oni hocejo zascititi pred nami? Men bi se vodstvo Irana zdelo skrajno neodgovorno, ce bi lastno varnost prepustilo bozji previdnosti. Sploh pa so izjave Ahmedinedžada 100krat bolj razsodne kot pa marsikateri komentarji tukaj.
jsmazarot@email.si
19. 04. 2007 22.07
Sam se pa Jedrska energija 10x bolj splača kot pa pridobivanje iz nafte; pa še bolj ekološka je; če bodo znal odpadke reciklirat, so pa tk na konju!
limonca4
19. 04. 2007 21.36
Robinud, upam, da si se kaj naučil o nafti, he he he he he ...
limonca4
19. 04. 2007 21.35
No, še to: Iz nafte pridobivajo goriva za avtomobile, tovornjake, lokomotive (diesel), ladje in letala (kerozin). Velik delež svetovne električne energije pridobivajo iz nafte in mnoge hiše z nafto tudi ogrevajo. Torej: nafta je eno veliko zelo koristno črno zlato.
limonca4
19. 04. 2007 21.03
Robinud, prvo: nisem liminca, ampak limonca, drugič: nisem moškega, temveč ženskega spola ... ;-) Nisem napisala, da se da iz nafte dobiti elektriko, ampak Iran se izgovarja na to, da bi imeli uran, polonij in te radioaktivne zadeve za miroljubne namene, to pa je jedrska elektrarna in podobno. To je to.
robinud@volja.net
19. 04. 2007 20.16
liminca4, kje si videl, da kdo iz nafte elektriko dobiva ?
amel505@msn.com
19. 04. 2007 18.52
Rusi svarijo pred novo hladno vojno (Foto: Reuters) -Sj ti menda to vse razlozi,Rusi ze vedo,kdo in kaj so americani,ae posebej Bush
robinud@volja.net
19. 04. 2007 18.51
Ja, s čim neki bo Koreja na evropo streljala ???
limonca4
19. 04. 2007 18.47
Jonson, zakaj pa je Ahmedinedžad tako zagnan, da bi razvili jedrsko tehnologijo (ali bolje rečeno atomsko bombo). A ni to malo čudno? Pa toliko nafte imajo, da jim ni treba imeti kakšne jedrske elektrarne in take zadeve. Ahmedinedžad je le en sam bolani ter pretkani verski fanatik, ki sovraži Zahod in vse, kar je zahodnjaškega. Hoče tudi, da bi bil svet le islamski. Izrael pa sovraži le zato, ker je edina država v arabskem svetu, ki ni islamska. Tudi jaz nisem noben pristaš Busha, toda v tem primeru pa ga podpiram. Jah, ni luštno, če ti prileti kakšna grozna bomba ...
jonson
19. 04. 2007 18.16
Neumnost! Samo izgovor, da bi ZDA nadzorovale cel svet. Meni se bolj zdi, da so ZDA grožnja celemu svetu.