Tujina

FOTO in VIDEO: Haider je vozil kar 142 kilometrov na uro

Ljubljana/Dunaj, 12. 10. 2008 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.H./D.Š./P.Š./STA
Komentarji
329

Jörg Haider je vozil dvakrat več od omejitev, ko se je usodno zaletel v betonski zid. Pred nesrečo je bil na zabavi, vendar naj ne bi pil alkohola. Žena o Haiderju: "Hvaležnost in upanje." Stranko BZÖ bo vodil 27-letni Stefan Petzner.

Avstrijski državni odvetnik Gottfried Kranz je poudaril, da je "Jörg Haider bil na mestu mrtev, poleg tega pa so vse hude telesne poškodbe vodile k smrti“, so zapisali v časopisu Bild. Ker so se v medijih pojavile špekulacije, ali je Haider doživel tudi srčni napad, je Kranz to možnost zavrnil.

Po poročanju omenjenega časopisa naj bi Haider na odseku, kjer je dovoljena hitrost 70 km/h, vozil kar 142 km/h. Z avtomobilom je podrl tudi več prometnih znakov, hidrant in priletel v betonski steber. To pomeni, da je Haider s svojim vozilom volkswagen phaeton več kot dvakrat prekoračil dovoljeno hitrost.

Korošci se tudi v nedeljo množično zbirajo pred deželno vlado v Celovcu.
Korošci se tudi v nedeljo množično zbirajo pred deželno vlado v Celovcu. FOTO: Reuters

Na kraju, kjer je Haiderjevo vozilo začelo zanašati s ceste, je najvišja dovoljena hitrost 70 kilometrov na uro. Le sto metrov naprej pa je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro, na kar nakazuje prometni znak, ki ga je vozilo zbilo.

Iz zabave v smrt

Haider je imel v petek številne obveznosti, zvečer pa se je v Vrbi udeležil še promocije novega tabloida. V lokal "Le Cabaret" je prispel približno ob 21. uri. Fotografiral se je z nekaj dekleti in se pogovarjal s številnimi gosti. Alkohola naj ne bi pil. Predstavnik organizatorja dogodka Hansjörg Berger je za nemški Bild povedal, da je Haider pil izključno mineralno vodo.

Posledice tragične nesreče.
Posledice tragične nesreče. FOTO: Reuters

Koroški deželni glavar je prizorišče zapustil okrog pol enih zjutraj. Ob 00.45 uri je Haider v mestu odložil šoferja in se sam odpeljal naprej proti svojemu posestvu v mestu Bärental. Ob usodnem prehitevanju je bila ura 1.18, reševalci so na prizorišče prihiteli že sedem minut kasneje. Haider je bil tedaj še živ, vendar je zaradi hudih poškodb med prevozom v celovško bolnišnico umrl.

Preiskava razbitin vozila, ki je bilo staro komaj tri mesece in opremljeno s številnimi varnostnimi blazinami, je pokazala, da je bilo z njim v tehničnem smislu vse v redu. "Vsakršne špekulacije o drugačnih vzrokih nesreče so s tem nične," je poudaril Kranz.

S tem je očitno zavrnil namige, da je bila za nesrečo kriva tehnična napaka, ni pa povedal, ali je bil politik v času nesreče vinjen. Predhodna obdukcija je po besedah Kranza pokazala, da je Haider utrpel hude poškodbe in je umrl na kraju nezgode. "Ni imel nobene možnosti za preživetje," je zatrdil.

Sožalje Janše Haiderjevi družini

Predsednik vlade Janez Janša je poslal sožalno pismo družini pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, v katerem je izrazil iskreno sožalje in globoko sočutje, so sporočili iz urada predsednika vlade.

Haiderju v spomin
Haiderju v spomin FOTO: Reuters

Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je družini preminulega avstrijskega politika poslal sožalno brzojavko. Predstavnik Socialnih demokratov Miran Potrč je v soboto za 24ur.com dejal, da s Haiderjem sicer ni sodeloval, je pa po njegovem mnenju vsaka nesreča ali smrt tragična. Je pa res, da smrt politika vpliva na stanje in na vso politiko v določeni državi. 

Žena o Haiderju: Hvaležnost in upanje

Avstrijski mediji navajajo besede žene Jörga Haiderja Claudie, ki jih je ta o svojem soprogu zapisala ob zadnjih avstrijskih parlamentarnih volitvah. "Za Jörgov opis želim uporabiti besede hvaležnost in upanje. Hvaležna sem za Jörgov doseženi uspeh. Hvaležna in ponosna sem bila ob Jörgovem prvem govoru, ko je prvič zaprisegel kot deželni glavar. Besed se ne spominjam najbolje, bolj mi je v spominu ostal način, kako je govoril, le-ta je v meni prebudil občutek hvaležnosti. Hvaležnosti do usode. Do usode, ki ga je tu in tam preizkušala in kalila."

Jörg in Claudia Haider.
Jörg in Claudia Haider. FOTO: Reuters

Claudia Haider je konec septembra zapisala, da jo mnogi sprašujejo, kaj žene Jörga, da se vedno znova vzdigne. “Mislim, da gre za upanje. Ta človek, ki je pogosto začenjal iz ničle, da bi se lahko potem prebil na sam vrh, je stal tam. Kljub temu, da je doživel marsikateri poraz, ni bil zagrenjen, vsi smo videli zrelega, nežnega, prekaljenega moža. Za to sem hvaležna. V porazu vidi možnost zmage. V tem smislu je mojster upanja. V njem živi ta pogumni, vitalni, neustrašni, drzni otrok, ki ne neguje nekakšnega muzeja slabih spominov in to mu daje možnost, da vedno znova vstane, poskuša in najde srečo.

Stranko prevzel Petzner

Vodstvo avstrijske stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je za novega predsednika stranke soglasno imenovalo dosedanjega generalnega sekretarja stranke Stefana Petznerja.

Komaj 27-letni Petzner velja za Haiderjevega tesnega sodelavca. Od leta 2004 je delal kot Haiderjev tiskovni predstavnik, leta 2006 pa je prevzel tudi položaj enega od dveh generalnih sekretarjev in dveh namestnikov predsednika BZÖ.

Gerhard Dörfler in Stefan Petzner, Haiderjeva naslednika.
Gerhard Dörfler in Stefan Petzner, Haiderjeva naslednika. FOTO: Reuters
Posle koroškega deželnega glavarja je po smrti Haiderja začasno prevzel njegov namestnik Gerhard Dörfler.

Kot je dejal na novinarski konferenci po imenovanju, bo nadaljeval politiko svojega predhodnika. "To so zelo veliki čevlji, a hodil bom in ne padel," je zatrdil.

Kot glavni cilj svojega delovanja je izpostavil nadaljevanje prizadevanj Haiderja za preprečitev velike koalicije v Avstriji. Hkrati je zavrnil možnost ponovne združitve s svobodnjaško stranko (FPÖ), iz katere je Haider leta 2005 izstopil in ustanovil BZÖ.

Haider pustil pečat

Avstrijski politiki so ob smrti Haiderja izrazili pretresenost in poudarili, da je pustil pečat na političnem življenju v Avstriji. Avstrijski predsednik Heinz Fischer je smrt koroškega deželnega glavarja označil za tragedijo. Kot je dodal, je bil Haider zelo nadarjen in sposoben politik, ki je s svojim delovanjem na eni strani sprožil navdušenje, na drugi pa ostre kritike.

Po navedbah kanclerja Alfreda Gusenbauerja je Haider močno vplival na politično življenje v Avstriji in bil velik politik. Dejal je še, da je bil Haider zelo nadarjen politik, čeprav, kot je omenil, "ni bil nesporen". Tudi predsednica avstrijskega parlamenta Barbara Prammer je priznala, da je Haider v zadnjih desetletjih močno zaznamoval avstrijsko politiko. "Haiderjeva smrt bi morala spomniti vse politike, da bi morali ob ostrih političnih nesoglasjih vedno ohraniti spoštovanje do soljudi," je Prammerjeva zapisala v poročilu za javnost.

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 08. 2010 10.48
Jah ne vem zakaj se tako fejst počutim!?
Frane Šajn
01. 08. 2010 10.44
ESPRIT pusmo matematiko važen je pozitiven rezultat.:)
SLO_the_BEST
11. 10. 2009 12.44
@esprit431 ti matematični genij a ne vidš da na cesti leži povožena tabla na kateri je narisana številka 50?????????
esprit413
15. 10. 2008 19.19
Mislim bravo, odlično matematiko imate na pop tv, dvakrat več od dovoljene je 210km//h in 142, namreč če je dovoljena 70, je enkrat prekoračena 140, dvakrat pa 210 km/h. torej se lahko malo izobrazite in ne nakladate bedarije. sicer pa včasih ne škodi če kak smrad gre iz sveta. hitlerja je bilo dovolj, nacisti so zgodovina
bkaval
15. 10. 2008 08.12
Ko ti gas zašteka je po tebi.
persing
13. 10. 2008 20.57
Lahko govoriti,dejstva govorijo drugače.V Evropi je potrebno napraviti red in disciplini drugače bo Evropa izgubila svojo identiteto.Z močno notranjo politiko mora vsaka država uspostaviti določena pravila ki so temelj vsake suverane države-enotni jezik,kultura.Osnovna politika nacizma je prava podlaga za to
o-o
13. 10. 2008 19.51
Ko berem nekatere komentarje v stilu izrekanja raznih sožalj ter \"politično korektnih\" analiz njegovega delovanja, se mi vse skupaj dozdeva kar malo bedasto, vsekakor pa neprimerno, tudi z ozirom na dejstvo, da tole ni ravno forum Kronen Zeitung-a. Točno se ve, oziroma ves svet točno ve, kdo in kaj je bil Jörg Haider ter kaj je bilo vodilo in cilj njegove politike oziroma javnega delovanja, kar eksemplarično demonstrira njegova izjava o Arielu Muzicantu, predsedniku avstrijske judovske skupnosti, da \"nikakor ne razume, kako lahko nekdo s takim imenom (Ariel kot aluzija na pralni prašek) zbere na kup toliko svinjarije\". Zato so razni izrazi sočutja s strani oseb, ki ne delijo njegovega političnega prepričanja (in seveda niso čistokrvni avstrijski državljani), bodisi svetohlinska sprenevedanja, ali svetinčenja če hočete, v slogu mirovniške \"šole\" FDV ali Mirovnega Inštituta, ki z dogajanjem v realnem svetu nimajo absolutno nobene povezave, bodisi navadno klečeplazenje, ki je za Slovence že kar pregovorna značilnost. Predstavniki zamejskih Slovencev so tukaj ohranili pokončno držo, tako da niso izrazili nikakršnega lažnega sožalja temveč le zadržano upanje, da se bo poslej situacija za njih končno začela spreminjati na boljše, kar pa je ob tem dogodku tudi edino vredno omembe. Haider je sodil v kategorijo politikov, kot so Jean-Marie Le Pen, Silvio Berlusconi ali Janez Janša (seveda ne bom izpustil te enkratne priložnosti za trganje mask z obraza našega \"Jean-Silvia Haiderja\"), ki so zavoljo svojega načina doumevanja sveta, kognicije ter političnih metod, popolnoma neprimerni za kakršnokoli resno politično udejstvovanje. Prav tako pa dvomim, da bi si sam Haider želel sočutja kateregakoli tujca ali celo Slovenca v tej situaciji, zato z moje strani le izjava v njegovem značilnem slogu: \"Rest in pieces!\"
kapitalist
13. 10. 2008 15.07
Škoda da nimamo slovenci - kar nekaj Haiderjev mogoče bi pa naredili malo redu Tudi ja-nkovi-ć in taki ne bi bili na takih položajih in prav tako ne bi imeli pod seboj toliko privržencev - tlačanov. Ljubljančani ga pa še na grad preselite- pa bo dosegel svoj namen
vetlan
13. 10. 2008 13.44
In ja, hakihak, Hitler je bil znan lih po genocidu nad vsemi narodi.
vetlan
13. 10. 2008 13.41
hakihak, nič konkretnega nisi povedal. Ja, bila je na strani zmagovalcev in marsikaj je priborila po vojni. Zdaj pa je vse to zapravila. Kdo pa leze nekam tem nezmagovalcem in istočasno jih kritizira ? Malo poglej na Kras, kaj se dogaja. S Hrvati nič ni razčiščeno (še vprašanje, če je ta zemlja ob meji še slovenska, ker malo čudno kako se obnašajo naši poltiki, mogoče so še to naskrivaj \"prodali\"). In še enkrat...Koroški Slovenci so odločili za Avstrijo, tako rekoč za njihove plače, torej tudi njihova pravila igre naj spejmejo. Delate s svojo državo in zemljo kot svinja z mehom, jezo pa stresate na druge, ker se nič ne upate, da \"ne bi kdo kaj rekel..\". Čisto po hlapčevsko.
hakihak
13. 10. 2008 12.54
vetlan13.10.2008, 09:14Žal, našim medijem ne verjamem preveč, ker sem že naletel na laži (tipično propagando), o katerih se upam trditi, da je laž. Kar se tiče dvojezičnih tabel, izgradnji đamij ipd. mu dam čisto prav. Zanimivo, da bi se radi Slovenci skregali z vsemi sosedi, želijo delati red v drugih državah, na svojem ozemlju pa nič ne vidijo, kako se država rasprodaja po tekočem traku. tebi se zdi zanimivo, da se hočejo slovenci skregati z vsemi sosedi, to sploh ni zanimivo pač pa zgodovinsko dejstvo. edino slovenija je bila od teh držav na tem območju na strani zmagovalcev 2. svetovne vojne!!!! ti to nič ne pove???
hakihak
13. 10. 2008 12.50
vetlan a je bil hitler poznan samo po genocidu????
persing
13. 10. 2008 11.53
RED IN DISCIPLINA v državi
persing
13. 10. 2008 11.44
Red in disciplina v svoji državi.To je najvišja oblika demokracije.Resnično žal mi je za njega.
nedasemi
13. 10. 2008 10.51
kiwii: on ni bil proti sloveniji, s slovenijo ni mel nic... \"v nos so mu sli\" koroski slovenci v avstriji... pač je bolj skrbel za svoj narod in zatiral manjsino, seveda ne odobravam tega, sam ne pa bluzit in posploševat, ko so slovenci bli na obisku na avstrijskem koroskem jih je vse lepo sprejel in nobenega ni zaniceval... mal se izobrazi glede njegove politike... ceprav so bili njegovi ukrepi mal ekstremni, ga se vedno spustujem da je najprej poskrbel za svoj narod in mu \"tujci\" niso bili prioriteta, ne pa pri nas ko se za vse druge bols poskrbi ko pa za slovence same...
vetlan
13. 10. 2008 10.37
Ni bil proti Slovenije, ampak bil je za Avstrijo, ker je domoljub, česar ne morem reči o naših politikih. Koroški Slovenci pa so sami odločili za Avstrijo (sigurno zaradi koristoljubja). Heh Ne moreš imeti avstrijskih plač in pokojnine pa obenem slovenske table, ter ustvarjati lastno državo v tujini.
Et54678
13. 10. 2008 10.28
samo res kako ironično,podrl je več tabel,enojezičnih seveda
Et54678
13. 10. 2008 10.26
ON JE BIL PROTI SLOVENIJI,TIPIČEN NEMEC,MAH...
robert2
13. 10. 2008 10.06
Prav v soboto sem družino prvič popeljal na ogled knežjega kamna. Tam je bilo nekaj slovenskih kombijev in ni bilo videti, da bi sploh bila kakšna tragedija. Vsi smo se smejali, še dobro, da nismo imeli šampanjca zraven. Kakorkoli, bil je proti nam, to je dejstvo, vendar je na tak način zbiral glasove in očitno uspeval. To so pokazale volitve. Pred leti smo živeli in \"Kearnten\" - na Koroškem in sem bil začuden, da nas prav priimki kot so \"Medved\", \"Bogatetz\", Dobrunscheg\", ipd niso sprejeli medse. Sedaj živimo km od meje na naši strani, pa \"KOROŠKI SLOVENCI\" še zmeraj pravijo, da gredo v Yugo tanken und Zigaretten kaufen. Žal ne verjamem nobeni strani preveč. Moje mnenje je tako, da vsakdo, ki je krvav pod kožo, gleda najprej za svojo korist in zato je takrat plebiscit uspel. Iz koristoljubja in zaradi \"boljšega nekomunističnega življenja\". To pa je vedel tudi Haider in verjamem, da se najde tudi Koroški Slovenec, kateri ga je volil... - ker se smatra za boljše od Slovenca. Vsekakor pa je tu še vedno neprimerno bolje, kot pa problemi s hinavskimi Hrvati!!!
jurjur
13. 10. 2008 09.53
\"lucky13: zmago tut pije sam mineralno vodo...\" Ne bo držalo. Zmagota so dobili na cesti z precejšnjo mero alkohola. Toliko, da je bele miši... pardon bele golfe videl.