Slovenija

Golob: 'Sprememba volilnega sistema je uresničljiva.' Jeziček na tehtnici bo NSi

Ljubljana, 03. 07. 2024 06.23 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po posvetu vodij parlamentarnih strank o spremembi volilnega sistema z uveljavitvijo preferenčnega glasu na volitvah v DZ je premier Robert Golob ocenil, da je ta uresničljiva. Ker je zanjo potrebna dvotretjinska večina v DZ, je jeziček na tehtnici NSi, ki predlaga povečanje števila volilnih enot in izvoljenih poslancev. SDS predlogom nasprotuje.

Nova izhodišča za spremembe zakonodaje temeljijo na predlogu, pripravljenem v prejšnjem sklicu DZ, ki je med drugim predvideval ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega preferenčnega glasu.

Golob je uvodoma dejal, da gre za pobudo, ki je na referendumu o uvedbi preferenčnega glasu dobila največjo podporo volivk in volivcev, zato so z njo tudi začeli, "ne glede na to, da je na videz najbolj kompleksna za izvedbo". Spomnil je tudi, da so se k temu zavezali v koalicijski pogodbi. Apeliral pa je tudi na vse politične stranke, da voljo ljudi, izraženo na referendumu, tudi spoštujejo.

Premier je ocenil, da je sprememba uresničljiva. Zanjo je potrebna dvotretjinska večina v DZ oz. 60 poslanskih glasov, zato bodo ob nasprotovanju SDS podporo iskali pri NSi.

"NSi predloga, ki je bil priložen k vabilu na ta sestanek, ne podpira," je dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Samo ukinitev volilnih okrajev na obstoječe število volilnih enot bi po njihovem mnenju prinesla centralizacijo in ne bi omogočila odločilnega vpliva volivca na sestavo parlamenta. Ta dva pogoja uveljavlja njihov predlog, pravi, in sicer da bi volilne enote iz sedanjih osem povečali na 18, iz vsake pa bi se v DZ volilo pet poslank oz. poslancev. Ta sprememba bi zahtevala tudi spremembo ustave in povečanje števila poslank in poslancev za dva, na 92, je predstavil. Odločilni vpliv volivcev pa bi zagotovili z absolutnim prednostnim glasom. O predlogu se je po njegovem mnenju večina političnih strank pripravljena pogovarjati.

Robert Golob in Maša Kociper na posvetu strank o spremembi volilnega sistema
Robert Golob in Maša Kociper na posvetu strank o spremembi volilnega sistema FOTO: Bobo

Golob: Najprej pa bodo iskali politični konsenz in dovolj veliko število glasov za spremembo

NSi je v preteklosti načeloma podpirala uvedbo preferenčnega glasu, je izpostavil Golob, a so se v koaliciji zavezali, da bodo pri presoji predlogov NSi "zelo konstruktivni". "V kolikor bodo v NSi šli po poti tega predloga, je sprememba uresničljiva", je dejal. Če bi predloge začeli spreminjati, bo po njegovem mnenju to nemogoče. Do 10. septembra bodo tako počakali na pisni predlog NSi, v katerem bodo odgovorili na nekatere dileme, nato bodo stekli nadaljnji pogovori.

"Ko bomo ta predlog dobili, bomo lahko z vso gotovostjo trdili, ali so nameni za spremembo s strani vseh omenjenih strank iskreni in tudi ali je izvedba dejansko možna še v tem mandatu," je dejal. Najprej pa bodo iskali politični konsenz in dovolj veliko število glasov za spremembo, nato bodo v proces vključili tudi stroko, je napovedal. Tedaj bodo poskušali uskladiti tudi poglede glede tega, ali naj bo preferenčni glas absoluten ali relativen, zagotovo pa to ne bo točka, na kateri bi poskus spreminjanja volilne zakonodaje padel, je še dejal.

Uvedba preferenčnega glasu je na referendumih 9. junija prejela najvišjo podporo.
Uvedba preferenčnega glasu je na referendumih 9. junija prejela najvišjo podporo. FOTO: Bobo

SD: NSi bo odločilni faktor

SD bo sledila volji ljudstva in podprla neobvezni relativni preferenčni glas, je po posvetu napovedal poslanec SD Damijan Zrim. "Koalicija pa ima omejeno število glasov in še vedno so mogoče nekateri poslanci, ki ne bodo upoštevali volje. Vse je torej na NSi, ki bo tukaj odločilni faktor," je dejal Zrim. Če pa do jeseni ne bo jasno, ali imajo 60 poslanskih glasov, potrebnih za spremembo zakonodaje, pa po njegovi oceni ni smiselno nadaljevati s procesom.

V Levici ocenjujejo, da je bil današnji posvet izhodiščna točka za nadaljnje pogovore. "Tisto, kar je ključno je, da so volivke in volivci na posvetovalnem referendumu, ki je imel relativno visoko udeležbo, s prepričljivo večino pritrdili temu, da si želijo takšen volilni sistem. Predlog, ki smo ga v DZ že obravnavali v preteklih letih je tako dobra osnova, dober začetek. Torej ukinitev krajev in uvedba relativnega preferenčnega glasu, podobno kot na evropskih volitvah," je navedel vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Po njegovih besedah je Levica tudi odprta za pogovore glede števila volilnih enot, če bi to pripomoglo k temu, da dosežejo potrebno dvotretjinsko večino. Prav tako pa bi slednje lahko pripomoglo tudi k večji raznolikosti kandidatov v luči geografske razdeljenosti, je ocenil.

Janša: Razvojne razlike v Sloveniji bi se samo še povečevale

"Po današnjem sestanku lahko rečemo, da skoraj zagotovo iz tega ne bo nič," pa je ocenil predsednik SDS Janez Janša. Meni, da bi glede na predloge volilni sistem spremenili na slabše, ukinitev volilnih okrajev v državi, katere eden od glavnih problemov je pretirana centralizacija, je močan korak v napačno smer. Razvojne razlike v Sloveniji bi se tako še povečevale, hkrati pa bi se še naprej povečevala razlika med vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, meni. "Jaz mislim, da v slovenski javnosti ni nobene podpore za to, da se poveča število poslancev, hkrati pa tudi takšno povečanje volilnih enot pač ne predstavlja rešitve," je zavrnil tudi predlog NSi. SDS se namreč zavzema za dvokrožni večinski volilni sistem, ki je bil leta 1996 potrjen na zakonodajnem referendumu, "vendar ga je ravno strankokracija zaobšla s spremembo ustave in ta volja še vedno ni uveljavljena".

Janez Janša in Jelka Godec na posvetu strank o spremembi volilnega sistema
Janez Janša in Jelka Godec na posvetu strank o spremembi volilnega sistema FOTO: Bobo

Pobuda za posvet po navedbah premierjevega kabineta prihaja po "vzpodbudnem rezultatu posvetovalnega referenduma". Izmed vseh referendumskih vprašanj, o katerih so se volivci izrekali 9. junija, je namreč prav uvedba preferenčnega glasu prejela najvišjo podporo. Za je glasovalo 70,89 odstotka volivcev. Tudi nekaj več kot 41-odstotna volilna udeležba jasno izraža voljo volivcev, ob tem poudarjajo v Golobovem kabinetu. "Velika moralna obveznost politike je, da voljo državljank in državljanov tudi uveljavi," so ob tem zapisali v napovedi parlamentarnega vrha.

Nova izhodišča za spremembe zakonodaje bodo po njihovih navedbah temeljila na predlogu, pripravljenem v prejšnjem sklicu DZ. Slednji je med drugim predvideval ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega preferenčnega glasu. A predlog v parlamentu tedaj ni dobil zadostne podpore.

Za spremembo volilne zakonodaje je sicer potrebna dvotretjinska večina v DZ oz. 60 glasov poslancev.

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
04. 07. 2024 12.14
+0
S spremembo volilnega zakona bo potrebno počakati, da fant od Tine zatre in pokonča vse, ki niso v Svobodi. Ko bodo končno vsi mediji enoglasno uglašeni z vladno piarovsko službo bo tako lepo kot nekoč, ko je partija določila vse kandidate iz svojih vrst in narod je lahko na svobodnih, demokratičnih volitvah, prosto izbral nekoga iz partijskih vrst, ker ostali so pa veselo tolkli kamne na Golem otoku. Bila pa je svoboda.
Smuuki
04. 07. 2024 10.59
+1
Prvo moramo ustanoviti pokrajine. Zdaj o vsem odloča ljubljana kar je smrt za podeželje. Zdaj bi pa še s preferenčnimi glasovi ljubljančaninprevzeli parlament. Odločen ne
zoran pušenjak
04. 07. 2024 08.59
+2
Golob sploh ne dela za Slovenijo, za njen narod ampak samo za sebe in svoje lopove
simc167
03. 07. 2024 21.56
-2
Vse bi se dalo normalno dogovoriti, če spet nebi bilo sekte, ki spet meša drek. Ogabni ste sektaši
IvanJaJo
03. 07. 2024 21.59
+2
In nesposobni, kot svobodnjaki s to razliko da so še bolj mafijski in mislijo, da jim je vse odpuščeno, ko gredo kolena gult v prvo vrsto ob nedeljah 👏🤲🙏🤤🤣🤣🤣
proofreader
03. 07. 2024 21.56
+5
Spet se sami s sabo ukvarjajo.
proofreader
03. 07. 2024 21.56
+4
Za koliko bo to skrajšalo vrste v zdravstvu?
proofreader
03. 07. 2024 21.55
+4
Svoboda na EU volitvah ni dobila niti enega svojega poslanca. Samo ex LMŠ.
IvanJaJo
03. 07. 2024 21.45
-4
Preferenčni glas za permanentno ukinitev kletnih SDS trolov in fanaticnih NSi Cerkvenjakov 🙏🤲👏👏🤣
Stane Adami?
03. 07. 2024 21.43
+2
Preferenčni glas je katastrofa za podeželje. Torej se bo vse odločalo v mestih.
simc167
03. 07. 2024 21.57
-2
Tomvojo
03. 07. 2024 21.41
+3
Tonin se bo spet prodal za male pare.
manga
03. 07. 2024 21.41
+4
Najbolj da date migrantom in tujcem volilno pravico.
Cupko
03. 07. 2024 21.35
+2
Ti zblojenci iz NSI ja ne bodo nič podprli, ker jim je Golob ukinil blagajno na DARS u
assassin911
03. 07. 2024 21.30
+4
Dajmo najprej sprejeti večinski volilni sistem, bomo vsaj vedeli kdo laže in kdo krade.
Dr. Janez
03. 07. 2024 21.27
+8
Perjad se ukvarja samo s stvarmi, ki so pomembne za njihove riti. Za državo in narod jim je popolmoma vseeno.
fenekfox
03. 07. 2024 21.19
+0
skoda casa za volitve se kdaj..folk nima nicesar od njih..samo svoje stolckajo in plenijo..
St. Gallen
03. 07. 2024 20.44
+6
NSI je novi Desus
Butalivud
03. 07. 2024 20.33
-3
Revolucionarni preferenčni glas bo prinesel spremembe svetovnih razsežnosti! A smo ali nismo? Smo. Butale naturale!
poper00
03. 07. 2024 20.39
-1
2mt8
03. 07. 2024 20.16
+10
Janković bo izvoljen na Jesenicah 🤣🤣🤣
borjac
03. 07. 2024 20.15
+2
NSi je hinavska , lažniva stranka, oprta na RKC, ki pa v Sloveniji daje prednost SDS-u, oziroma Janši, to da bodo naredili to kar so propagirali, in sicer glasovali v Parlamentu za preferenčni glas, bom verjel šele takrat, ko bom videl da bo v Parlamentu pisalo 61 glasov za, vendar se bo to težko zgodilo, ker Janša obvladuje del poslancev NSi-ja, in SDS bo proti.
Jožajoža
03. 07. 2024 20.11
-8
smešno. joža godec si je oblekel krilo.kaj se dogaja z njim.
Groucho Marx
03. 07. 2024 20.36
+9
Tablete so ti popustile, kvadratni joža, to se ti dogaja. Pokliči sestro, da ti sleče krilo in ugasne jožajožaTV.