Slovenija

Nove lekarniške smernice

Ljubljana, 03. 08. 2006 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Lekarniški zbornici so predstavili nove smernice lekarniške dejavnosti, ki naj bi bile bolj prijazne bolniku.

Slovenske lekarne bodo bolnikom bolj prijazne
Slovenske lekarne bodo bolnikom bolj prijazne FOTO: POP TV
Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna predloga Lekarniške zbornice Slovenije v zvezi s podatki, ki jih lekarne posredujejo Vzajemni, še ni prejela. Izražajo pa prepričanje, da bo šel v smeri podpisa z novo zakonodajo usklajenega predloga pogodbe, "ki so ga po usmeritvah ministrstva za zdravje pripravile zavarovalnice in ki ga je ne nazadnje že sprejelo 1500 izvajalcev v okviru Zdravniške zbornice Slovenije ter Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije".

Lekarniška zbornica Slovenije (LZS) je opozorila na izzive in možne poti razvoja, ki so pred lekarniško dejavnostjo v Sloveniji. Upravni odbor LZS pa je oblikoval tudi predlog glede nabora podatkov za zdravstveno zavarovalnico Vzajemna in s tem povezano provizijo oziroma nadomestilom za posredovanje podatkov. Lekarnam bodo priporočili, naj Vzajemni v elektronski obliki posredujejo dodaten, širši nabor podatkov.

Kot je znano, je Vzajemna vložila tožbi proti javnima zavodoma Lekarna Ljubljana in Pomurske lekarne. Kot so pojasnili, ji lekarni ob izdanih računih ne pošiljata ustreznih specifikacij, kot jih predvideva zakonodaja za izvajanje izravnalnih shem v dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih. Predsednica LZS Andreja Čufar pa pravi, da pri tem na Vzajemni "ne priznavajo, da je v njihovih zahtevah tudi dodatno delo in dodatni stroški, ki niso povezani z zakonom, ki opredeljuje delovanje izravnalnih shem, ampak gre za delo, ki je povezano z racionalizacijo njihovega poslovanja".

Na Lekarniški zbornici Slovenije so pripravili tudi predlog dodatnega nabora podatkov za Vzajemno
Na Lekarniški zbornici Slovenije so pripravili tudi predlog dodatnega nabora podatkov za Vzajemno FOTO: POP TV
Vzajemna je sporočila, da je Okrožno sodišče v Murski Soboti izdalo začasno odredbo, po kateri morajo Pomurske lekarne Vzajemni "posredovati vse podatke, kot jih potrebuje", saj bi v nasprotnem primeru lahko nastala nenadomestljiva škoda. Vzajemna je tožbi vložila, ker trdi, da ji lekarni ob izdanih računih ne pošiljata ustreznih specifikacij, kot jih predvideva zakonodaja za izvajanje izravnalnih shem v dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih.

Problematična je višina provizije oziroma nadomestilo za posredovanje podatkov. Na Vzajemni navajajo, da zakonodaja določa 0,75 odstotka bruto škod. Študija, ki jo je po naročilu LZS izdelal Ekonomski inštitut pri Ekonomski fakulteti v Ljubljani, je po navedbah Čufarjeve pokazala, da ti stroški za tipično lekarno znašajo 4,36 odstotka.

V LZS so spregovorili tudi o možnih poteh razvoja lekarniške dejavnosti. Zavzemajo se za primerno regulacijo dejavnosti, saj izkušnje nekaterih držav, ki so odpravile vsakršno regulacijo in prepustile lekarniško dejavnost trgu, kažejo, da želenih učinkov ni bilo; cene zdravil se niso znižale, cenovna politika je postala bolj nestabilna, pa tudi večje število lekarn ni nujno pomenilo večje dostopnosti, saj so bile te slabše založene.

Kot je pojasnila Čufarjeva, v Sloveniji določene elemente regulacije imamo. Omejene so statusno-pravne oblike za opravljanje lekarniške dejavnosti, s tem da lahko opravlja dejavnost javni zavod, od zasebnih subjektov pa le koncesionar, se pravi farmacevt s koncesijo. Tudi v prihodnje je po njenih besedah najbolj bistveno, da ostane ključni nosilec lekarniške dejavnosti farmacevt, ki je svobodni regulirani poklic, ima ustrezno znanje in je poleg tega tudi etično zavezan.

V Sloveniji je približno tretjina lekarn v lasti zasebnikov, dve tretjini pa sta v sestavu 24 javnih zavodov.

Velik pomeni vidijo v LZS tudi v lastniški omejitvi. Čufarjeva pravi, da je ta trenutek niti nimamo, bi jo pa kazalo uvesti, če želimo še naprej zagotavljati ustrezno raven kakovosti lekarniških storitev. Zlasti v primerih, ko so lastniki velike veletrgovske družbe namreč po njenih besedah ugotavljajo, da so storitve slabše kakovosti. Hitro se menja delovna sila, ker je slabše plačana, je manj motivirana, poleg tega je število farmacevtov manjše in se nadomeščajo s slabše izobraženim kadrom.

Velik problem pa v LZS vidijo tudi v sedanjem sistemu financiranja lekarniške dejavnosti, saj se iz sredstev, ki se oblikujejo na trgu, pokrivajo primanjkljaji za financiranje javne službe. To bo treba nujno spremeniti, saj lekarne drugače ne bodo mogle na trgu razvijati novih storitev, niti cenovno konkurirati drugim ponudnikom, je pojasnila Čufarjeva.

Izhodišča za oblikovanje spremenjenega sistema financiranja so na ministrstvo za zdravje posredovali že v začetku leta in dogovori potekajo. Na sestanku v začetku tega tedna pa je bilo tudi dogovorjeno, da bo minister imenoval posebno delovno skupino s predstavniki ministrstva, zavarovalnic in lekarn, ki bo delala na projektu spremembe sistema financiranja lekarniške dejavnosti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.