Slovenija

'Naloga nadzornega sveta je raziskati nepravilnosti'

Ljubljana, 04. 11. 2010 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dogovori o znesku, s katerim bo država sodelovala pri dokapitalizaciji NLB, ves čas potekajo, je dejal Križanič in dodal, da dogajanje v banki spremlja prek nadzornega sveta.

Finančni minister France Križanič je sporočil, da ministrstvo za finance dogajanje v NLB in informacije o morebitnih nepravilnostih pri posli v BiH spremlja prek nadzornega sveta. Prav ta bi po njegovih besedah moral raziskati nepravilnosti in v primeru njihovih ugotovitev sprejeti potrebne poteze.

France Križanič
France Križanič FOTO: Denis Sarkić - SD komunikator

"To je naloga nadzornega sveta in pričakujemo, da bo ta odigral svojo vlogo. In da bo, če bo treba, sprejel odgovornost," je povedal Križanič in spomnil, da obstaja del poslov NLB v Srbiji v primeru podjetja Agroživ, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti. "Tu pričakujemo, da bo nadzorni svet speljal odgovornost," je dodal.

Glede dokapitalizacije NLB, o kateri bodo delničarji odločala na skupščini 25. novembra, je dejal, da dogovori o znesku, s katerim bo država sodelovala, "ves čas tečejo". "Ko bodo sklenjeni in verjetno na skupščini potrjeni, bo javnost o tem seznanjena," je zagotovil.

Pred časom je sicer napovedal, da bo država pri dokapitalizaciji NLB sodelovala s polovico od celotnega zneska 250 milijonov evrov, saj bi več predstavljalo državno pomoč. Sredstva za to bodo verjetno začasno plasirali iz depozitov države v kapital NLB. Nato jih bodo poplačali z dohodki, pridobljenimi iz upravljanja javnega premoženja, je dejal.

Minister je še povedal, da vlada še ni sprejela koncepta jamstva države za posle gradbenih podjetji v tujini, saj pogovori med ministrstvom in službo vlade za zakonodajo še tečejo. Vlada si je tako za to temo po njegovih besedah vzela še en teden za razmislek.

NLB
NLB FOTO: Dare Čekeliš

Glede ideje o oblikovanju nepremičninskega sklada, na katerega bi banke in gradbinci prenesli neprodana stanovanja, je povedal, da mu je znana, vendar bi morale biti pobudnice za to banke. "Država lahko sodeluje kot manjšinski lastnik, sicer bi to zapadlo pod režim državnih pomoči," je pojasnil in dodal, da idejo podpirajo in so pripravljeni z manjšim zneskom sodelovati.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prassek
04. 11. 2010 20.07
Zakaj nekdo ne predlaga zakona kot npr: Pri gospodarskem kriminalu se krajo do 100.000 € kazensko preganja. Za zneske nad 100.000 € pa je potrebno nagraditi vpletene z redom zaslug za narod. Bomo vsaj vedeli pri čem smo. Res moramo izvedeti kje je prag nedolžnosti.
WikiX
04. 11. 2010 19.57
Naloga nadzornega sveta je tudi, da odgovarja, če spregleda napake. V tem je ves čar poklicnega nadzora.
vsesmozagonili
04. 11. 2010 19.43
če bi bili normalna država, bi ti direktorji in nadzor iz Nlbja žće zdavnaj bil v kehi!
vsesmozagonili
04. 11. 2010 19.42
pri nas je naloga nadzornega sveta pobirati mastno sejnino, takšnih ministrov naloga pa kvasit neumnosti!
titovka
04. 11. 2010 18.16
'Naloga nadzornega sveta je raziskati nepravilnosti' do sedaj je bila naloga, čim več pobasati v žepe in spraviti na varno v tujino!!!
kawboy
04. 11. 2010 17.14
Kaj pa v tistih podjetjih, kjer ni nadzorstvenega sveta, se pa lahko dela karkoli si kdo zaželi od lastnikov in to mimo zakonov in še čez?
vetrolov
04. 11. 2010 14.23
ko bodo končno ugotovili koliko denarja so izgubili, bodo pa dokapitalizirali.
botjabotja
04. 11. 2010 14.11
G. Križanič: povejte mi v katerem primeru, vsaj enem, je nadzorni svet odgovarjal za svoja dejanja? Hvala.