Slovenija

LDS je stranka prihodnosti?

Ptuj/Ljubljana, 05. 01. 2007 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znotraj LDS je veliko več racionalizma, strasti so se utišale. Vse to vodi k povečevanju verodostojnosti LDS, je prepričan Kacin.

Glede govoric o morebitni nezaupnici vodstvu na kongresu, ki bo 27. januarja v Ljubljani, ter ustanovitvi nove stranke pa je predsednik LDS Jelko Kacin dejal le, da stranko sicer lahko ustanovi vsak, vprašanje pa je, koliko se takšna stranka sploh lahko uveljavi do volitev.

Kacin je prepričan, da je stranka še vedno dovolj močna
Kacin je prepričan, da je stranka še vedno dovolj močna FOTO: POP TV


Kacin prepričan o moči stranke

Kacin je na tiskovni konferenci stranke dejal, da LDS ne glede na vsa dogajanja, ki jo pretresajo v zadnjem obdobju, velja za najmočnejšo opozicijsko stranko, ki je vladi nujno potrebna in ki ima tudi prihodnost. "Če LDS ne bi bila stranka prihodnosti, se z njo ne bi nihče ukvarjal," je dejal. Različne kritike stranke pa označil kot špekulacije, ki jih ne želi komentirati.

Dotaknil se je tudi vprašanja predsedovanja Slovenije EU, ki ga je označil kot zgodovinsko poslanstvo države, za katerega pa vlada ni dovolj dobro pripravljena. "Če hoče naša država dobro izkoristiti to priložnost, se mora veliko bolje organizirati in prevetriti ter osvežiti svojo vodstveno strukturo."

Temeljne programske usmeritev bližajočega se kongresa LDS je predstavil član delovne ekipe in ptujski župan Štefan Čelan. Izpostavil je nujnost razvoja socialne kohezije in socialno blaginjo državljanov kot prvo kvaliteto, ki jo je treba začeti udejanjati ob hkratnem kontinuiranem ekonomskem razvoju. Po Čelanovih besedah je nujno prenesti odgovornost za razvoj na nižje nivoje, opozoriti na sedanje slabosti nacionalne politike, ki sledi motivom globalnega kapitalizma brez socialne note, ter se zavzeti za čimprejšnjo uvedbo drugostopenjske lokalne samouprave ob hkratnem revidiranju prvostopenjske.

Gaber zahteva spremembe vodstvu stranke
Gaber zahteva spremembe vodstvu stranke FOTO: POP TV

13. januarja o iskanju izhoda iz krize

Predsednik Liberalne akademije (LA) Darko Štrajn je kot pobudnik sestanka, na katerem naj bi 13. januarja razpravljali o iskanju rešitev za izhod iz krize LDS, dobil potrditve udeležbe velike večine povabljenih. Poslanec LDS Slavko Gaber, ki je Kacina pozval k odstopu pred bližnjim kongresom, pa je dejal, da se bo sestanka udeležil le v primeru, če bo tema srečanja oblikovanje nove vodstvene ekipe.

Predstavniki LA bodo po napovedi Štrajna predlagali nekatere možne rešitve za izhod iz krize, o katerih pa v javnosti ne želi govoriti. Štrajn pa je poudaril, da LA nastopa "kot naklonjena kritična javnost" in da kadrovskih rešitev ne bodo predlagali. "Ne zanima nas kdo, ampak kaj," je še pojasnil.


Gaber se tako še ni odločil, ali se bo sestanka udeležil. Osnovni namen srečanja bi moral biti, "kako iti skupaj naprej z nekom, ki bi imel zaupanje", in oblikovanje ekipe, v kateri bi določeno področje pokrivala tako Kacin kot njegov predhodnik na čelu liberalne demokracije in sedanji vodja poslancev Anton Rop, meni Gaber.

Po njegovem prepričanju bi bilo treba tako že pred kongresom, na katerem je Kacin napovedal glasovanje o zaupnici, na dnevni red postaviti vprašanje vodenja stranke, saj se bodo sicer spori v stranki nadaljevali.

Štrajn je pojasnil, da se bodo sestanka udeležili vodilni ljudje iz strankine centrale, poslanske skupine in LA. Preveriti želijo, kakšne so možnosti, da bi se LDS "resno konsolidirala". "Če se to ne posreči, bo treba izumiti nekaj novega," meni Štrajn in poudarja, da je LDS stranka z "dobrim političnim kapitalom", ki pa ga ne zna dobro izkoristiti.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darcs
08. 01. 2007 17.26
jaja, zgodba o uspehu, hahaha, pa 100000 novih del mest pred prihodom na oblast pa še pa še...
tris_lon@yahoo.com
08. 01. 2007 16.43
Koliko članov mora že imeti stranka, da je ne izbrišejo?
ernest83
08. 01. 2007 12.48
Niso ble niti prejšne vlada tako slabe, ampak ko so šli predaleč, so pa propadli. Morda bo tudi Janša kdaj tako. Da prej s cigani ni bilo problemov je pa laž. Glih zato ker so jih zmeraj ujčkali so si vse več dovolili, dokler ni nastal Ambrus. Za to je krivih prejšnih 10 vlad, ne samo slovenskih. Če je Slovenija v Jugoslaviji podpirala Kosovce, je morala biti tudi tu s cigani prijazna, potem se je to nadaljevalo, zdaj pa imamo...
balon200
08. 01. 2007 12.30
Kacin je dober le kot aktivni član stranke, za predsednika enostavno ni. Je dokaj dober kritik, tudi retorik se mi ne zdi slab, je tudi dosti pameten, vendar vodja pa ni. Pa še preveč masten je okrog ust :). Kacin bi moral odstopiti, tako bi liberalci prihranil veliko energije, ker jim ne bi bilo potrebno ustanavljati nove stranke. Kacin zelo verjetno kot vodja in stranka katero vodi, ne more uspeti, ker enostavno ni leader. Mogoče je pa navidezno vztrajanje Kacina na čelu le manever, s katerim bodo LDSeovski ljudje imeli razlog za kreiranje nove stranke. Kreiranje nove stranke na ta način, se pravi z nekim uporniškim nabojem, izstopom iz LDSa in na nek način iz protesta, zna v Sloveniji generirati veliko začetne pozitivne energije novo nastajajoči stranki. To bi lahko pomenilo preboj na naslednjih volitvah. Torej spekuliram, da se Kacin žrtvuje in po dogovoru uničuje LDS in na ta način ustvarja motiv, prostor in pospešek za novo, energijsko zopet polno in katarzično liberalno stranko, ki bo navalila nad Janšo. No ja, vse kar sem povedal v zadnjem stavku je bolj plod moje trenutne domišljije :), hehe,....mogoče pa kdo bi vedel, je pa v tem kaj resničke. Politik vse kar dela je manipulacija in spletke, če si dober politik moraš bit zelo dober v tem, zato se ne bi čudil, da bi jim tudi kaj takega na zelniku zrastlo, saj je to vse kar delajo. :)
ivo55
07. 01. 2007 17.50
Po moje si bo naziv stranke prihodnosti zaslužilo gibanje , ki bo izločila iz svojih vrst "plenilce" skupnega premoženja, bolane elitiste ter egoiste in bo imelo zrelo vizijo sobivanja neenako mislečih v prihodnosti ter nepristranski pristop do preteklosti. Zaenkrat bolj slabo kaže.
Buucka
07. 01. 2007 10.06
glej xuxu če bi bila vlada bol zajebana jih bi samo spodili iz njihovega zemljišča in to bi bilo to, sej itak nimajo pravice tam tut šotora postavt kaj šele živet tm! glede pa evrope briga jih za naše rome in si nismo naredili nobene sramote s tem! poglej kaj so naredili v milanu z cigani? a se je evropa kej ubadala s tem? tko da to da smo si sramoto naredili v evropi mislite samo vi kateri podperate rome!
doki007@email.si
07. 01. 2007 09.45
vladavina SDS - a in kompanije nas bo pahnila še v večjo revščino za nekatere , za druge pa v velko bogatijo,...na tem delajo"!!!!!!
malasutra@gmail.com
07. 01. 2007 01.04
hhelena.si, se popolnoma strinjam s tabo. tudi sam upam na novo stranko, ki bo združila sposobne ljudi. pa, kaj, če bodo med njimi nekateri bivši ldsjevci? v demokraciji je najbolj običajna stvar, da si lahko tudi premisliš. lahko ti kaj v tvoji stranki ni všeč in izstopiš, ustanoviš novo... so what? sicer pa, tomi.passion aka jaka37, in ostali: pa kaj ni rupel zamenjal že tri stranke??? iz lds v sds?!? naš zunanji minister, tomi. pa je bil nekoč (nedavno) med partijci. rdeč. no, kaj boš pa o tem rekel?
hhelena.si@gmail.com
06. 01. 2007 22.19
preselitev ciganov iz njihove parcele je bila 1.velika napaka, najem helikopterja "na lepe oči", mimo ZJN, pa 2..
xuxu
06. 01. 2007 22.12
No preseliti jih ravno ni bilo potrebno pa narest sramote Sloveniji v Evropi (najmanj z obiskom komisarja za človekove pravice)...
Buucka
06. 01. 2007 20.18
ej sej evri so nam zaenkrat prinesli samo velike podrežitve, in nič drugega! plače so ostale enake cene si pa že sam vidu kakšne so! glede romske proglematike se sm se pa sam nasmeju! Romi že kršijo zakone vrsto let pa jih je LDS samo gledu in nič več!
xuxu
06. 01. 2007 20.09
Ce Lds res ni storila níc, potem so evri v vasih zepih plod 2 letne vladavine SDS? Glede romske problematike... V preteklih mandatih romske problematike ni bilo potrebno resevati, ker je bila vsaj do zadovoljive mere resena, saj ni bilo takih izgredov. Kar se tice zeleznic pa je potencialne resitve onemogocil referendum...
jsmazarot@email.si
06. 01. 2007 18.59
Kaj bodo kupili kanaderja ali ne? Poleti so obljubljali... Kar se pa LDS-a tiče: Šleka pac, šleka pac, kaj ste ga pa sral, hahaha, in gospodarstvo goljufal! Šleka pac, šleka pac! In Osli! hahaha
Buucka
06. 01. 2007 18.58
xuxu sam ne verjamem na v leve stranke ne v desne sam kar si ti napisal je tko smešno, slovenske železnice že toneju v minusu že par let ne samo te dva leta, to da se kupujejo zlati tanki smo krivi tko sami kaj smo pa šli v Nato, kaj bi pa naredili po tvoje takrat policisti? vse pretepli da bi biu že spet jokanje pa stokanje? tko so jim pa izdali kazni pa je mir! aja a je prejšna vlada sploh reševala proglematiko z Romi? če bi jo ne bi bilo takih proglemov kot so zdej! Tko da res vas ne razumem zakaj tok podperate LDS ker res niso naredili nič dobrga za slovenijo! res pa je da tut je SDS na podobni poti
xuxu
06. 01. 2007 18.35
V zadnjih dveh letih je bilo narejenih samo nekaj bolj ali manj kozmeticnih popravkov zakonov (tako da se ne more reči, da ni bilo narejeno nič), Jože P. Damjan ni zastonj odstopil (sam je rekel, da je pravočasno izstopil iz ladje norcev, ker se bo slej ko prej potopila), da ne govorim koliko sposobnih ljudi je bilo zamenjanih na vodilnih položajih... Slovenske železnice tonejo v minusu, drugi kupujejo 'zlate' tanke, Drobnič, Rupar, nenavadno stevilo protestov, vaščani pregledujejo policijske avtomobile, le kako je prejšna oblast reševala probleme z Romi?... Sicer bo pa že čas pokazal kam pelje taka politika...
doki007@email.si
06. 01. 2007 18.29
tomi.passion,....tu so prisotni očitno taki, katerim so komunisti povzročil ogromno gorja,.....laži ministra za finance, da je evro bodočnost Slovenije,prej al slej bo prišlo do socialne krize ,ker že sedaj upada kupna moč, gospodarska rast strašno dobra a plače ne morajo dvignit ker je slaba produktivnost---neki ne gre skupaj,....Bručan se hvali z nekimi tujimi helikopterskimi družbami brez razpisov,..to so neke falirane pogodbe,...pa še bi lahk našteval,...plače nimamo evropske zakaj ne? razloži janševec TOMI.PASSION.......
tomi.passion@gmail.com
06. 01. 2007 18.27
xuxu. Kot je rekel Golobič. Tvoj komentar bo primeren 1. aprila.
hhelena.si@gmail.com
06. 01. 2007 18.22
tomi.passion: osebno v tem trenutku ne vidim stranke, ki bi ji zaupala, jo volila, zato upam, pa če je to naivno, nas je zelo veliko, da se bo kdaj našlo nekaj sposobnih osebkov v katerih osebnost in sposobnost bomo imeli zaupanje.
victoriosus
06. 01. 2007 18.05
Ja, seveda. Bajuk je nesposobnež. Doktorat je zihr kupu. V Medameriški Razvojni Banki kot pomočnik direktorja je bil seveda nula. Pa kaj, če je bil predstavnik te banke v Parizu? Ah, dajmo no, če so sami nesposobneži v tej vladi! Že dve leti sedijo in gledajo Veličastne Uspehe LDS! Saj v Sloveniji nič novega ne rabimo, če je LDS tko dobr vse naredu, da zdle lahko sedimo in gledamo. Ej, xuxu, hvala za razsvetljenje!
xuxu
06. 01. 2007 17.57
LDS zavozili slovensko gospodarstvo, edini plus vstop v EU in nato... Take a rest... Slovensko gospodarstvo bodo sedaj zares zavozili nesposobnezi na oblasti. Zaenkrat samo zanjejo uspehe, ki so posledica dela prejsnje oblasti (tipicen primer - Bajuk)...