Slovenija

Kdo v resnici ustvarja nestabilnost na Zahodnem Balkanu?

Ljubljana , 29. 06. 2024 17.32 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Igor Zidarič
Komentarji
100

Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja sprejela resolucijo, s katero je 11. julij razglasila za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici ter obsodila njegovo zanikanje in poveličevanje vojnih zločincev. Podprlo jo je 84 držav, 19 pa jih je bilo proti. Vodstvo BiH entitete Republike Srbske meni, da je skupno življenje v državi po njenem sprejetju nemogoče, zato bodo sprejeli korake, ki vodijo v mirno razdružitev. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pravi, da skuša Zahod z njo Srbom nalepiti etiketo genocidnega naroda, kar bo ustvarilo nestabilnost v regiji. Toda kaj v resnici njeno sprejetje pomeni zanjo?

Preden se lotimo implikacij, ki jih bo sprejetje resolucije o genocidu v Srebrenici povzročil na Zahodnem Balkanu, se vrnimo v leto 1993 v Srebrenico oziroma srebreniško enklavo v vzhodni Bosni. Ta je bila po vrsti napadov vojske Republike Srbske – vključno z obstreljevanjem šolskega igrišča, v katerem je bilo ubitih 74 otrok in več kot 100 ranjenih – z resolucijo št. 819 Varnostnega sveta ZN razglašena za zaščiteno cono. 

Ta status je ohranila do pomladi 1995, ko je tedanji predsednik Republike Srbske Radovan Karadžić izdal "Direktivo 7", ki je srbskim enotam ukazala, "naj ustvarijo nevzdržno situacijo popolne negotovosti, brez upanja na nadaljnje preživetje ali življenje za prebivalce Srebrenice". Po padcu mesta so sile bosanskih Srbov v enem tednu deportirale več kot 25.000 žensk in otrok ter sistematično pobile več kot 8327 bošnjaških moških in dečkov. O tamkajšnjih zločinih so razsodili na dveh mednarodnih sodiščih za genocid.

Spomin na bele zastave

Genocid v Srebrenici je zaradi svoje brutalnosti in številčnosti žrtev pogosto izvzet iz dogodkov, ki so se dogajali pred tem, a to nikakor ne pomeni, da je šlo za izoliran primer. V obdobju sprejemanja resolucije o njem so v BiH organizirali številne komemoracije. Te potrjujejo, kako obsežno, brutalno in sistematično je bilo etnično čiščenje nesrbskega prebivalstva med vojnami ob razpadu nekdanje skupne države, in si prav tako zaslužijo pozornost. 

Izpostavimo lahko Dan belih trakov, v sklopu katerega so slovesnosti potekale le nekaj dni po njenem sprejetju. Potekale so v spomin na 3176 pomorjenim prebivalcem Prijedora in okolice, od tega 102 otrokoma. Tistega 31. maja 1992 je krizni štab te občine pod vodstvom Srbske demokratske stranke ukazal, naj nesrbsko prebivalstvo označi svoja bivališča z belimi zastavami. Tisti, ki so se gibali po mestu, so morali nositi bel trak. 

Zgolj dan kasneje je v Zvorniku – mestecu v vzhodni Bosni, kjer je pred vojno živelo 60 odstotkov Bošnjakov, danes pa zgolj šest odstotkov – potekala slovesnost ob 32. obletnici poboja skoraj 700 moških in dečkov. 

In nenazadnje, v Mostarju so 13. junija obeležili 32. obletnico poboja 114 civilistov nesrbske narodnosti, ki so ga izvedli pripadniki takratne vojske Republike Srbske, srbskih paravojaških formacij in ostankov JLA. Tega zločina nikoli niso preiskali.

Na "protizahodni" turneji

V obdobju pred sprejetjem resolucije je srbski predsednik Aleksandar Vučić aktiviral vsa možna diplomatska sredstva, potoval v New York in lobiral proti. Njegovo delovanje so promovirali provladni tabloidi s senzacionalističnimi naslovi kot: "Vučić sam proti vsem" ali "Vučić se v New Yorku bori kot David proti Goljatu". Seveda je dogajanje obrnil v svojo korist, za osebno promocijo, širjenje protizahodnih dezinformacij in narativov. 

Govorimo seveda o istem "pokvarjenem" Zahodu, ki je največji investitor v Srbiji, a je, sodeč po meritvah javnega mnenja, tudi najbolj osovražen. To vsekakor ni naključje, temveč plod organiziranih medijsko-informacijskih kampanj, podprtih s protievropskim političnim komuniciranjem voditeljev. Njihovo kampanjo lobiranja proti resoluciji so zaznamovale številne grožnje. V primeru njenega sprejetja je Milorad Dodik grozil z odcepitvijo Republike Srbske, Vučić pa, da bo to prineslo nestabilnost v balkanski sod smodnika. 

Plasirali so še dezinformacije in resolucijo označili kot poskus Zahoda, da bi Srbom nalepil etiketo genocidnega naroda, čeprav ta eksplicitno navaja, da je krivda za omenjeni genocid individualna.

Kreativno štetje do zmage

Resolucijo je na koncu podprlo 84 držav, vzdržanih je bilo 68 držav, 19 jih je bilo proti. Vučić je v svojem stilu tudi ta poraz razglasil za zmago, ki naj bi bila dosežena s 109 glasovi proti, čeprav je proti njej glasovalo zgolj 19 od 193 držav v OZN. Seštel je namreč glasove proti, vzdržane ter odsotne in izjavil, da so bile te države na srbski strani. Podprli sta jo Rusija in Kitajska ter še države, kot so Severna Koreja, Belorusija, Kuba in Mali.

Predsedujoči predsedstvu BiH Denis Bećirović je po njenem sprejetju Vučića pozval, naj se sooči z resnico, in dodal: "Nikomur nismo plačali 500.000 dolarjev, da bi se vzdržal." S tem se je navezal na špekulacije v medijih, da je Srbija Hondurasu plačala pol milijona za obnovo bolnišnice v zameno za njeno "ugodno" glasovanje. S tem denarjem bi lahko obnovili marsikatero bolnišnico v Srbiji ali ustvarili delovna mesta, da bi si mladi namesto na "pokvarjenem" Zahodu lahko gradili prihodnost doma. 

Zanikanje, spreminjanje, uboj 

Po sprejetju resolucije je bilo nekaj dogodkov, ki so bili manj na očeh javnosti. Predsednik Republike Srbske Dodik je le nekaj dni zatem za beograjsko TV Happy izjavil, da v Srebrenici 11. julija 1995 "nihče ni umrl, nihče ni bil ubit in ni bilo nobenih operacij". To je najbolj nazoren in hkrati najbolj grotesken primer, ki odraža njegov pogled na najhujše zločine, ki so se zgodili v Evropi po koncu druge svetovne vojne. 

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus političnega think tanka Inštitut za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Še več, voditelji Republike Srbske so napovedali spremembo imena Srebrenica, skupščina istoimenske občine pa je sprejela odločitev o spremembi imena ulic v vasi Skelani, pri čemer so bošnjaški svetniki sejo zapustili še pred glasovanjem. Po novem predlogu se bo del Ulice maršala Tita imenoval Ulica Republike Srpske; Trg Mihajla Bjelakovića naj bi preimenovali v Trg Republike Srpske. Prav tako so pod preprogo pometli incident v Beogradu, kjer so huligani do smrti pretepli Đorđa Mijatovića, brata podpredsednika vlade Federacije BiH. 

Dodik je sprva napovedal odcepitev srbske entitete, a je to kasneje preimenoval v "predlog o mirnem razdruževanju dveh bosanskih entitet". Prav tako gre izpostaviti t. i. Vsesrbski zbor v Vučićevi in Dodikovi organizaciji. Po sprejetju resolucije so z njega poslali sporočila, da je treba "ohraniti mir in svobodo" ter "vitalne nacionalne cilje in interese srbskega naroda". A že naslednje jutro je na provladni televiziji TV Pink zaokrožil videospot z bojnimi pozivi, ki se zaključi z verzom "Vsi kot eden, brat ob bratu, z Aleksandrom komandantom". Skratka: Vučić je imel prav, da bo po njenem sprejetju prišlo do nestabilnosti, le da k tej v največji meri prispeva sam.

Piroman, gasilec ali rešitelj?

Srbija v zadnjih desetletjih vse bolj tone v avtoritarnost, nacionalizem in zgodovinski revizionizem, kjer ni prostora za tiste, ki mislijo drugače. Čeprav je Vučić prišel na oblast s proevropsko retoriko in si je s tem pridobil zaupanje Zahoda, danes tega zlorablja z nenehnim ustvarjanjem incidentov in izrednega stanja. Deluje kot piroman in gasilec hkrati in se zato profilira kot edini rešitelj, brez katerega ni stabilnosti ne v Srbiji ne v regiji. Zaradi tega mu Zahod naivno popušča in s tem soustvarja krizo v regiji. 

V tabloidnem in senzacionalističnem medijskem okolju, ki ga zaznamujejo sovražni govor, dezinformacije in propaganda, tamkajšnja demokratična opozicija preprosto nima možnosti. V zadnjem času je zaskrbljujoča tudi retorika Beograda, ki se zaostruje. Tako je Vučić nedavno izjavil, da je predsedujoči predsedstvu BiH Bečirović lažnivec in ponarejevalec ter nihče in nič, kosovskega premiera Albina Kurtija je imenoval teroristični izmeček, Slovence pa je ob nedavnem diplomatskem sporu označil za ogabne.

Poznavalci razmer so – bolj kot politiki – zaskrbljeni nad očitnim uresničevanjem t. i. projekta Srbski svet, ki deluje kot nadomestek ideje o veliki Srbiji. Dokler ta ostaja le v fantazijskem svetu, bo Srbski svet ohranjal nacionalno enotnost ter regionalno dominacijo Srbije. Ta bo medtem čakala na velike globalne spremembe – desetletje, dve oziroma kolikor je treba – ki bodo ustvarile zanjo ustrezne pogoje, da bodo Srbi lahko živeli skupaj v eni državi.

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medŠihtom
30. 06. 2024 15.35
-1
v očeh prvega sveta, so slovenija bosna in srbija tam tam, praktično eno in isto. vsi imajo skupni imenovalec da je večina volilnega telesa trop zabitih zafrustrirančkov, beri dolgoročno načrtno poneumljen kulturno družbeno zaostal, informacijsko in ekonomsko izoliran narod. kaj narod, zgolj nekaj, od tisočerih, slovanskih plemen ki pač niso imeli sreče da so bili izrinjeni v balkanske jame in grape, na prepih, odročna stičišča, kjer so vedno potekali tisočletni boji za prevlado velikih močnih civilzacij. kaj pa češ pričakvat od takih, pleme brez identitete, samo sebi v napoto, lol. sam stran.
Protoc
29. 06. 2024 21.54
+1
Amerika in nobeden drugi, saj so za vse krivi..od toliko velike Amerike, oni rinejo oz vodijo evropo
Mekenzi
29. 06. 2024 21.49
+1
Vucic in Dodik sta, edina ki bi imela, nazaj, jugo Isto kot Miloševič. 😭😭😭
300 let do specialista
29. 06. 2024 21.44
-1
Kako spretno odvračanje pozornosti in oživljanje konflikta, dejstvo je, da so '90 leta ZDA še uživala moč in omeli glavno besedo, Srbe so etiketirali kot največje zločince, ker so se upirali njihovi hegemoniji kot se danes Rusi in so slednji prav tako "najgrši".
300 let do specialista
29. 06. 2024 21.41
+1
ZDA so krive za vse povsod!
Jure Logarjev
29. 06. 2024 21.48
-1
Uporabnik1888402
29. 06. 2024 21.28
+6
Srbija ni kaznovana dovolj. Zato so spet pogumni. Le da ni vec JLA.
2mt8
29. 06. 2024 21.28
+11
Nesrečen balkan je fasal 80 let komunizma na 500 let turške podlage. Nikoli se ne bo izvlekel iz te mentalne in gospodarske zaostalosti, da o korupciji ne govorimo.
ZIPPO
29. 06. 2024 21.26
+2
puspan
29. 06. 2024 21.25
+4
Po fotki sodeč, prav ta dva.
a res je
29. 06. 2024 21.19
+5
Vucic = Milosevicev mini jaz
ecoliqua
29. 06. 2024 21.14
+5
Genocid je bil… storili so ga Srbi!
Jure Logarjev
29. 06. 2024 21.29
+0
Tuji plačanci v srbskih uniformah z namenom uničenja in sovraštva do Srbov ter razpadom Yugoslavije. Podobno kot v Sovjetski zvezi z Čečenijo ter Ukrajina z Rusijo, podoben scenarij, gledalcev pa preveč... Iger in kruha...
Ri_ss
29. 06. 2024 21.34
+2
Samo oni so. Oni so najhujsi ane? Kakšne trosite, me je kar sram. Bošnjaki pa niso nič hoteli v vojni hahaha.
Kollerik
29. 06. 2024 21.12
+1
Dva psihota in velika prijatelja SDSa na sliki...
bohinj je zakon
29. 06. 2024 21.01
+0
Slovenija naj gleda svoja posla. Je zadosti sranja povzročila. Balkan naj rešujejo balkanci.
Uporabnik1932330
29. 06. 2024 21.06
+6
Holy50
29. 06. 2024 20.52
+7
Žalostno je da se nabirajo politične točke na žrtvah in da se nekatere žrtve sploh ne omenja, očitno so nekateri drugorazredni. Tudi Slovenija v VS bi lahko na to opozorila pa ni.
Verus Clavis
29. 06. 2024 20.49
-1
Odgovor na naslov: ZDA
tech
29. 06. 2024 20.46
+10
"Kdo v resnici ustvarja nestabilnost na Zahodnem Balkanu?" orožarska industrija s svojimi lutkami.
2mt8
29. 06. 2024 20.45
+1
Vse zdrahe naredijo najprej Srbi. Kdo je leta 90 hotel Veliko Srbijo? Bosanci? Makedonci? Tudi 1. svetovno vojno in propad Avstro-Ogrske so zakuhali kdo drug kot Srbi. Gavrilo Princip. Zmeri same štale.
kateječuj
29. 06. 2024 21.22
-4
Štale so bolj naša in Hrvaška fora, če veš kaj o zgodovini, ampak itak ne veš, ker zate je Gavrilo sprožil 1. svetovno vojno, kako romantično :D
ZIPPO
29. 06. 2024 21.28
-3
2mt8,vse kar si napisal ne bo držalo. Poišči RESNICO o zgodovini.
Verus Clavis
30. 06. 2024 09.48
-1
Ma glavno, da je Srb kriv. Ko ni kam kazati s prstom, Srbi so dežurni krivci. ;)
steki007
29. 06. 2024 20.45
+1
Srbi zmeraj delajo sranje
300 let do specialista
29. 06. 2024 20.32
+2
Klasičen podaljšek antisrbske gonje iz '90ih let in oni naj bi po vsem tem ljubili Zahod?? Kje so srbske žrtve??? Kje je 250 000 hrvaških arbov končalo danes?
Jure Logarjev
29. 06. 2024 20.44
+5
Racional-ec
29. 06. 2024 21.26
+1
#Jure Log…ti Baja pa se par srboljubov pametujete na oh in sploh, spotnate se na vse…skoda k nimate nicka Vegeta. Model cele dneve tu komentiras, dj babo si najd 😂😂😂
kateječuj
29. 06. 2024 21.35
+4
Če si na "pravi" strani potem lahko delaš zločine po mili volji, daleč največje pošasti in genocidaši na naših prostorih so seveda Hrvati, oziroma NDH Ustaše, da ne mečem normalne ljudi zraven..zelena luč in zaščita od ostalih genocidašev (Amerika, Nemčija)..narobe svet, vse pa zraven kuha Vatikan, ki prezira pravoslavlje, satanisti v ovčji obleki, ki želijo izkoreniniti prave vernike iz Evrope, na koncu bodo ostali samo ateisti in muslimani, vsem pa je jasno kako se bo to končalo za teritorialno majhno Evropo, postali bomo muslimani ali satanisti, izberite sami, vmes ne bo čez 10 let ostalo nič!
Kollerik
29. 06. 2024 20.18
+4
Približno 8 milijonov ton ogljika je ušlo v ozračje samo med junijskimi požari širom Polarnega kroga. To ni dovolj zanimiva novica?
Jure Logarjev
29. 06. 2024 20.50
+2
Kollerik
29. 06. 2024 21.12
+3