Slovenija

Bručan: Intepelacija polna demagogije

Ljubljana, 11. 10. 2006 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za zdravje zavrača očitke LDS. Bručan meni, da LDS skuša pridobiti glasove na lokalnih volitvah.

Bručan je prepričan, da bo lahko vse očitke iz interpelacije zavrnil
Bručan je prepričan, da bo lahko vse očitke iz interpelacije zavrnil FOTO: POP TV

LDS je v parlamentarno proceduro vložila več kot 40 strani dolgo interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za zdravje Andreja Bručana. Divja in nenačrtna privatizacija, nepriprava več zakonov, manipuliranje s podatki o čakalnih dobah ter milijardna škoda zaradi previsokih cen zdravil so le nekateri izmed očitkov, ki so navedli v LDS.

Poslanka Cveta Zalokar Oražem je na novinarski konferenci po vložitvi interpelacije poudarila, da je interpelacija popolnoma korektna.

Minister očitke največje opozicijske stranke zanika. "Interpelacija je polna demagogije, predvsem pa je izrazito politično obarvana. Z njo želijo v LDS očitno dobiti še kakšen volilni glas na lokalnih volitvah, ki ga sicer ne bi dobili," je očitke komentiral minister Bručan.

Spisek očitkov je dolg

Bručan sicer interpelacije še ni prejel, tako da se je odzval predvsem na očitke, izrečene na današnji novinarski konferenci LDS, ki so jih povzeli mediji. Bručan bo imel sedaj na voljo najmanj 15 dni za uradni odgovor, interpelacija pa bo v državnem zboru zagotovo obravnavana šele po lokalnih volitvah.

Ob prvi vloženi interpelaciji - zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija - so bili deležni številnih kritik SDS in tudi predsednika vlade ter novih razlag pojma interpelacija, je dejala Zalokar Oražmova. V tokratni interpelaciji so navedli zadostno število dokazov o kršitvah zakona in oškodovanju državnega premoženja, predvsem pa o divji privatizaciji in klientelizmu, je ocenila. Interpelacijo so podpisali vsi poslanci LDS.

V LDS menijo, da je Bručan odgovoren za razgradnjo zdravstvenih domov, saj dopušča nenadzorovano in nezakonito podeljevanje koncesij na področju primarnega varstva in lekarniške dejavnosti, brez prave strategije, analize ali nadzora. Vse koncesije, izdane od vstopa Slovenije v EU, so nezakonite, je opozorila Zalokar Oražmova. Podeljevanje koncesij namreč poteka brez javnih razpisov, v nekaterih primerih pa gre po prepričanju LDS tudi za klientelizem.

Ob tem je poslanec LDS in predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Ljubo Germič izpostavil podelitev koncesije zdravniku Marku Bitencu, s katero je bil Kliničnemu centru Ljubljana odvzet program. Spomnil je, da je Bitenc istočasno tudi svetovalec ministra in član strokovnega sveta SDS za zdravstvo.

Gre za drugo interpelacijo zoper ministra iz vlade Janeza Janše. Prvo je LDS vložila 25. septembra, na obletnico referenduma zakona o RTV Slovenija, in sicer zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija. Kot ključni razlog za to potezo so navedli prav sprejem omenjenega zakona, politiko do Kobilarne Lipica in upravljanja blejskega gradu ter "škodljivega političnega kadrovanja" v javnih zavodih. Simoniti ima še do 26. oktobra čas, da odgovori na očitke iz interpelacije.

Očitajo mu tudi neukrepanje v primeru Vzajemne, ko ta kljub preteku zakonskega roka ni preoblikovala svojih organov skladno z novelo zakona o zdravstvenem varstvu. Bručan po njihovem mnenju Vzajemno prepušča divji privatizaciji zaradi "neznanja, dvoličnosti in pasivnosti". S tem pa bo dovolil, da bo privatizacija Vzajemne "oropala milijon državljanov".

Po prepričanju LDS je minister odgovoren tudi za manipuliranje s podatki o čakalnih dobah. Pri tem so v interpelaciji izpostavili primer operacij na odprtem srcu. Teh je bilo po navedbah LDS v letu 2005 celo manj kot leto poprej, čakalna doba pa se je po navedbah ministra kljub temu skrajšala s šest mesecev na mesec in pol. Podobno naj bi se dogajalo tudi pri pregledih z magnetno resonanco, navajajo v LDS.

Predolgo zadrževal pet milijard sredstev?

V interpelaciji LDS Bručanu očita manipuliranje s podatki o čakalnih dobah
V interpelaciji LDS Bručanu očita manipuliranje s podatki o čakalnih dobah FOTO: POP TV

Ministru očitajo tudi, da je povzročil neocenljivo škodo državljanom, ker je nerazumno dolgo zadrževal dobrih pet milijard tolarjev dodatnih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, pridobljenih še v prejšnjem mandatu s spremembo zakona o davčnem postopku. Še julija letos 17 odstotkov teh sredstev ni bilo porabljenih, opozarjajo v LDS.

Predraga zdravila

Med očitki LDS v interpelaciji so še milijardna škoda zaradi previsokih cen zdravil, ker da ne poskrbi za izvajanje pravilnika o merilih za oblikovanje cen zdravil na debelo. Izpostavili so cene treh statinov, ki močno presegajo cene, kakršne bi morale veljati po pravilniku. Cene so višje tudi za več kot 200 odstotkov, tako da so po ugotovitvah LDS samo statine slovenski zavarovanci letos preplačali za dobro milijardo tolarjev, ob upoštevanju cen še ostalih zdravil pa je preveč plačanih že za 2,5 milijarde tolarjev zdravil, v interpelaciji še navaja LDS.

V poglavju o zdravilih LDS Bručanu očita tudi neukrepanje in dopuščanje okoriščanja na področju preskušanja zdravil na račun javnih zavodov in opustitev nadzora. Pri tem so ponovno izpostavili primer kliničnih preskušanj v Kliničnem centru Ljubljana.

Očitajo mu klienteleizem in negospodarsko ravnanje

Interpelacija vsebuje še očitke ministru o klientelizmu in negospodarnosti pri nabavah in privatizaciji zdravstvenega varstva, kjer med drugim navajajo nabavo nekaterih kosov opreme za zdravstvene zavode po cenah, višjih kot v tujini, in zaplete pri nakupu operacijskih miz.

Ministru očitajo tudi neurejanje področja citopatologije; ker na področju citopatologije ni ukrepal in uredil stanja, ker ni zagotovil učinkovite kontrole in ker ni pripravil nove ali ustrezno spremenil obstoječe zakonodaje s tega področja. Očitajo pa mu še zamude pri pripravi nacionalnega programa in strategije zdravstvenega varstva ter nujnih zakonskih predpisov, med drugim zakona o pravicah pacientov, zakona o zdravilstvu ter zakona o duševnem zdravju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svobodnjak@email.si
20. 10. 2006 13.42
Se strinjam. Dušan Keber je bil res car. Bručan je pa navaden bumbar, ki nima pojma o svojem delu. Treba ga je dat na čevelj.
kataster
12. 10. 2006 14.11
kar se tiče LDS si je potrebno naliti čistega vina. LDS je v svoji 12 letni vladavini veliko zajebala ampak to kar je v dveh letih uspelo zajebati ESDEES in Janši ni uspelo niti LDS-u v 12-ih. Mislim, da so ti ESDEESOVCI fouš ker je bil Keber velik boljši minister kot Bručan. Saj veste kaj pravi Janez D: tudi muca za cvili ko ji stopiš na.....
Uporabnik113189
12. 10. 2006 13.52
Mogoče za zavarovalnice in zdravnike. Pacienti pa naj gredo na zdravljenje v koprive. UPS, to je pa že zdravilstvo, moraš pa najprej vprašat zdravnika če smeš. Njega pa trenutno ni, ima dva tedna dopusta..Zamenjava pa nič ne ve. Če prej ne umreš, se vse dobro izteče..
pomi@auspuh.com
12. 10. 2006 13.36
Na bolje že gredo. Ampak vprašanje za koga. Za vse že ne.
Uporabnik113189
12. 10. 2006 13.08
@tiger, stvari gredo na bolje??? Buhhaaahhaahaaa.
tiger@hitri.com
12. 10. 2006 12.04
Ma dejte no,kakšna interpelacija zoper ministra Bručana.To je čista fovšija,ker je ta minister že nekaj nardil za zdravstvo v primerjavi s prejšnjim ministrom Kebrom.Je saj kupil operacijske mize,ker jih prejišnji minister očitno ni bil sposoben kupit.Raje naj se LDS-ovci postavijo z boljšim program in pa predvsem delom,kot pa da zdaj zlivajo gnojnico po tej vladi.Naj se mal zamislijo in spomnijo kaj so počel sami 12 let nazaj.Je pa res da tud sam nisem zadovoljen z zdravstvom takšnim kot je.Ampak stvari počasi gredo na bolje.Mislim da ministra Bručana čaka še veliko dela in mu želim vso srečo in uspeh pri nadaljnem delu.
janez105@gmail.com
11. 10. 2006 21.52
Mislim, kako si sploh upajo vložiti interpelacijo zoper Bručana, ko pa je bil njihov Keber totaln polom??? No, govoriti je že znal, ampak naredil je pa _N_I_Č_. 40 strani blesarije.
albertinum@excite.com
11. 10. 2006 21.25
Jaka37 iz centrale SDS zopet piše propagando. Praktično vsa medicinska stroka podpira ministra? Hahahahahaha! Jaka37, program LDS-a, ki bi ga tako rad videl, je na voljo na njihovi spletni strani. Preverjeno in zanesljivo. Poglej pa si raje program SDS-a in razliko med programom in dejansko polomijo, ki jo izvajajo. Samo primer: Janša je enotno davčno stopnjo omenjal kot ključni element reform. Zdaj, ko je EDS, padla, nam torej Janša pravi, da so padle tudi reforme, ki nikoli niso bile kaj drugega kot pravljice za rajo. (medtem pa SDS neovirano krade press)
jaka37
11. 10. 2006 21.15
ja2rise. Če želiš konkretne primere ti svetujem, da spremljaš odziv ministra, ko bo predstavil dosežke. Sicer pa poleg miz lahko izpostavim mnogo krajšo čakalno dobo pri nekaterih posegih kot je operacija na odprtem srcu, skoraj odpravljena čakalna doba za operacijo golše in še in še. Pomembno pa je predvsem to, da praktično vsa medicinska stroka podpira ministra, to pa Kebra zelo boli, saj sam ne uživa te podpore. Preverjeno in zanesljivo.
Gruub73
11. 10. 2006 15.40
Ups..opozicija sem hotu rečt...očitno dovolj dela za danes :P
Gruub73
11. 10. 2006 15.39
@jaka37: temu se reče koalicija (ne trdim da popolna). Očitno vaš spomin traja zgolj 2 leti, medtem ko so prejšnja vsakodnevna Janševa jamranja, Bajukovo in Grimsovo arogantno pametovanje in pljuvanje čez vse kar naenkrat pozabljena, kajne?
ja2rise@email.si
11. 10. 2006 15.25
Saj zato, pa smo šli na volitve in izvolili drugo vlado - zaradi sprememb na bolje. Pa mi prosim povejte eno dobro stvar (razen miz), za katero lahko rečete, da jo je izpeljal ta minister. Pa prosim konkreten primer...
marlljivko
11. 10. 2006 15.07
čudno...če je bil Keber tako dober minister, kako to, da je za njim ostalo toliko stvari za počistit'?! Grem staviti, da se Bručan ven ne vidi iz dela, čeprav ga tudi včasih kar mal težko gledam...je pa interpelacija najbrž posledica Kebrovega "sovraštva" (v Dnevniku piše kolumne samo v tej smeri, prej ni nič komentiral, zdaj ima pa že kar abonma na to temo.).
bbcaf
11. 10. 2006 14.49
Najpomembnejši (a nenapisani) očitek pa je slekoprej ta, da je pri nabavi miz izločil vmesnike, ki so blizu LDS.
jaka37
11. 10. 2006 13.49
Ah ja. Kaj ko bi dame in gospodje iz LDS, kolikor jih je še ostalo, raje ponudili kaj konkretnega za volilke in volilce in ne nevmesne in poceni populistične metode. Kaj naj rečem. Še dobro, da je bil Keber tako čudovit minister za zdravje, ki je uredil operacijske mize, popolnoma mu je uspelo odpraviti čakalne dobe, zdravila so bila praktično zastonj in še in še. Jah LDS je bila čudovita do ljudi, vsi smo živeli kot v sedmih nebesih. Lepo vas prosim. LDS PROGRAM BI RADI VIDELI IN NE JOKANJA IN STOKANJA, najprej počistite pred svojim pragom, da vam ne bodo ušli še tisti redki, ki so ostali pri vas.