Slovenija

Golob o zaupanju v Boštjančiča, koalicijski pogodbi in razbremenitvi plač

Ljubljana, 13. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Bonča, K.K., M.P.
Komentarji
133

Sporočilo četrtkovega vrha koalicije je bilo, da je vlada doslej uresničila 25 odstotkov sprejete koalicijske pogodbe. Premier Robert Golob je sicer za oddajo 24UR ZVEČER odgovoril še na številna vprašanja glede dela vlade. Med drugim tudi o tem, kako trdni so odnosi med koalicijskimi partnerji, ali minister Klemen Boštjančič in ministrica Emilija Stojmenova Duh še uživata podporo premierja in o tem, kdaj lahko v gospodarstvu pričakujejo razbremenitev plač.

Predsednik vlade Robert Golob je v oddaji 24UR ZVEČER med drugim odgovarjal na aktualna vprašanja. Med njimi je seveda tudi vprašanje slovenskega komisarja v Evropski komisiji. "Kar se koalicije in vlade tiče je tema o Tomažu Veselu zaključena. Žal nam je, da je Vesel odstopil, se pa istočasno veselimo nove kandidatke za katero verjamemo, da bo prav tako uspešno zastopala Slovenijo in delovala v korist Evrope v celoti," je dejal Golob.

Po njegovih informacijah ugled Slovenije zaradi zapleta z imenovanjem komisarja ni načet, prav tako pa je dodal, da naj bi do podobnih rošad prišlo tudi v nekaterih drugih evropskih državah. Ponovil je tudi, da je Vesel pojasnil razloge, zakaj je umaknil kandidaturo ter dodal, da je slovenski kandidat tudi njemu pojasnil, da se je njegov pogled na vodenje Evropske komisije razlikoval od predsednice te institucije ter da bi zaradi tega verjetno težje sodeloval v takšni Komisiji, Ursula von der Leyen pa je iskala tudi drugačen profil ljudi.

'Noben finančni minister v zadnjih 15 letih ni odstopil zaradi takšnih ugotovitev'

Še vedno je pod težo kritik ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, po revizijskem poročilu Računskega sodišča pa se z očitki sooča tudi finančni minister Klemen Boštjančič. Ali ministra še vedno uživata podporo premierja? "Ne vidim nobenega resničnega razloga, zakaj bi svoje mnenje o njima spremenil," je odgovoril Golob.

Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič FOTO: Aljoša Kravanja

Je pa dodal, da se bodo s koalicijskimi partnerji prihodnji teden pogovorili o vseh kadrovskih vprašanjih. Verjame, da se bodo glede slednjih poenotili na enak način, kot so se v četrtek glede vsebinskih prioritet in glede tega, kaj bodo do zaključka mandata uresničili.

"Po podatkih, ki jih je Boštjančič predstavil v parlamentu, je jasno, da se je proračunska rezervacija v preteklih letih vedno uporabljala za različne namene. Tudi ostali finančni ministri so v preteklosti proračunsko rezervacijo uporabljali za podobne namene. Morda so zaključki prehitri. Res je, računsko sodišče ima takšno ugotovitev, res pa je tudi,da ima takšne ugotovitve vsako leto," je poudaril premier, ki je ob tem dodal, da kljub temu noben finančni minister v zadnjih 15 letih zaradi takšnih ugotovitev ni odstopil. "Ne razumem, zakaj bi tokrat delali izjemo, ne bomo je," je dodal.
Kako pa je z novim obrambnim ministrom? Tudi o tem bodo razpravljali prihodnji teden v torek.

'Koalicijska pogodba je spisana za dva mandata'

Vlada doslej uresničila 25 odstotkov sprejete koalicijske pogodbe, je danes povedal vodja poslanske skupine Gibanja Svobode Borut Sajovic. Golob je ob tem poudaril, da je koalicijska pogodba spisana za dva mandata. "Mi tega nismo nikoli skrivali. Sprememb ne moreš izpeljati v enem mandatu," je dejal in pojasnil, da je po dveh letih, po četrtini dveh mandatov, izpolnjena več kot četrtina ciljev. Golob je s tem zadovoljen. Po njegovem mnenju doslej nihče ni bil dovolj pogumen, da bi si zastavil cilje za dva mandata. 

Prvak opozicije Janez Janša že kar nekaj časa omenja predčasne volitve. "Jaz to poslušam od treh mesecev po volitvah. Nihče od nas ne razmišlja o predčasnih volitvah in nihče ne razmišlja, da bo odstopil od zavez v koalicijski pogodbi," je zagotovil premier. 

Golob o zdravstvu: Kdor ima poslanstvo v javnem sektorju, ga bo moral tam uresničevati

Komentiral je tudi zdravstveno reformo in številne očitke, ki so naslovljeni na osnutek zakona o zdravstveni dejavnosti. "Vse povratne informacije, ki jih imam o zakonu, ki razmejuje javno zdravstvo od zasebnega, predvsem pa javno zdravstvo od razširjenih sivih praks, so pozitivne," je zagotovil premier in naštel javne zavode in bolnišnice ter koncesionarje.  

Prepričan je, da je ta zakon nujen, da preprečijo razkroj zdravstva, ki je bil v zadnjih letih še pospešen. "Ministrica ima mojo popolno podporo in prav ta zakon bo podporo tudi upravičil," je povedal Golob. 

"Zakon bo prekinil prakso, da lahko nekdo, ki je zaposlen v javni bolnišnici tam dela malo, lahko celo nič, si iz javne bolnice vozi paciente v svoje zasebno podjetje in imamo zato tudi čakalne vrste toliko večje. Ker jih nekdo, žal, tudi umetno ustvari, s tem, ko v svoji službi v javni bolnici ne opravlja svojega poslanstva. Po novem takih kombinacij ne bo več. Kdor ima poslanstvo v javnem sektorju, ga bo moral tam uresničevati. Jaz mislim, da je to tisto glavno, kar tudi pacienti pričakujejo in kar bo pomembno vplivalo tudi na čakalne vrste," je še zatrdil.

Zdravniška zbornica ostro zavrača 'nedopustno' izjavo predsednika vlade

Na Golobove besede so se odzvali v Zdravniški zbornici Slovenije in ostro zavrnili, kot pravijo, nedopustno izjavo premierja. "Gre za obtožbe, ki ne temeljijo na preverjenih podatkih in ki ustvarjajo nevarno in lažno sliko o zdravstvenem sistemu ter zdravnikih," pravijo in pojasnjujejo, da so zdravniki že predolgo tarča neutemeljenih napadov in da prav takšne izjave najvišjih predstavnikov oblasti prispevajo k naraščanju sovražnega govora, nestrpnosti ter celo fizičnega nasilja nad tistimi, ki "v teh neznosnih razmerah še vedno vztrajajo v javnem zdravstvu".

"Če vlada ni sposobna urediti razmer v zdravstvenem sistemu, naj se vsaj vzdrži škodljivih izjav, ki spodbujajo mestoma prav javni linč nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci, ki vsakodnevno, pogosto preko svojih zmožnosti, skrbijo za paciente. Zdravniki že vrsto let opozarjamo na neustrezne razmere in delovne pogoje, a namesto da bi se te težave reševale, se odgovornost zanje vztrajno prenaša na najbolj obremenjene delavce, ki te težave izpostavljajo," sporočajo. 

"V kolikor predsednik vlade pozna konkreten primer zlorabe, naj ukrepa po ustaljenih poteh, saj vodstva bolnišnic postavljajo od vlade imenovani sveti zavoda. Vodstvo pa je tisto, ki mora ukrepati in sankcionirati kršitelje. Če vlada meni, da od države postavljena vodstva javnih zavodov ne znajo ustrezno organizirati dela in delovnih procesov v državnih ustanovah, naj jih, skladno s svojimi pristojnostmi in odgovornostjo, zamenja. Toda napadati celoten kader zdravnikov z generaliziranimi in nepreverjenimi trditvami je nedopustno in tudi nevarno," so še zapisali v odzivu in predsednika vlade pozvali, naj prekliče svoje izjave ali pa javno dokaže resničnost teh trditev.

Kdaj lahko pričakujemo razbremenitev plač?

"Razbremenitev plač je povezana z uvedbo premoženjskega davka. To sta dve popolnoma neločljivi zgodbi, ker ne moremo nekaj razbremeniti, potem pa se samo zadolžiti. Take zgodbe ni. Denar je treba ustvariti in edini način, da zmanjšamo davke na plače, ki so res med višjimi, je, da povišamo davek na premoženje, ki pa je med najnižjimi v Evropi," je pojasnil premier. 

"Izhodišča za spremembe na obeh področjih je finančno ministrstvo že začelo pripravljati," je še povedal in dodal, da bodo javnosti verjetno dostopna do konca tega leta. Nato se bo sprožila javna razprava o predlaganih spremembah, tudi o socialni pravičnosti, če bodo pri tem uspešni, bi lahko nove zakonodajne spremembe dobili v prvi polovici prihodnjega leta.

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Lon?ar3
13. 09. 2024 15.18
+3
Vrhuuunski manager zaupa stecajnemu upravitelju...
periot22
13. 09. 2024 14.28
+5
Isti lopovi skup letijo!
neodvisen
13. 09. 2024 14.07
+8
Notoričen lažnivec
Majzelj
13. 09. 2024 14.05
+6
Sporočilo z Brda pri Kranju. Vse smo vam obljubil in nič vam ne bomo dal, ker mormo vam še mal vzet. Guru Golob....
nebel
13. 09. 2024 14.03
+8
Zakaj nam je podražil elektriko, energijo nasploh. Pa ne floskul s svetom. Pri nas imamo pretirano predrage energije, to je njegova osebna zasluga.
brabusednet
13. 09. 2024 13.42
+8
V dveh mandatih bodo državo 3 krat uničili.
mijavci
13. 09. 2024 13.32
+8
Še malo pa boste letel vsi po vrsti samo da se folku odpelje, kar poglejte si posnetke iz Šrilanke ko folk udre v parlament.
Teofil
13. 09. 2024 13.20
+7
Golob neizmerno zaupa tudi mačku Muriju
Minovak
13. 09. 2024 13.05
+5
Dati glas za levičarje, je enako, kot bi doma zalotili vlomilca in ga za nagrado, ker vas je oropal, peljali še na kavo.
neodvisen
13. 09. 2024 12.55
+9
Boštjančiča že lahko skrbi, če mu golob zaupa. Ve se kaj se je zgodilo s tistimi, ki jim je zaupal. :))))))))))))))
Brusnjak Franc
13. 09. 2024 12.55
-7
Domoljubi kmalu bo tu ura resnice,leto 26 je blizu in glasovalna škatla ne laže,spet boste dobili po prstih
HeavyDxxx
13. 09. 2024 12.41
+5
Poročanje, ko bo Golob o odstopu. Prej ni nobene potrebe, ker se dejansko nič ne dela oz. naredi.
neodvisen
13. 09. 2024 12.40
+7
Ti trije levičarji tu gor nabijajo, da glava peče. Še dobro za njih, da norost ne boli.
Brusnjak Franc
13. 09. 2024 12.50
-6
kolk je desnih norih so ti trije majhen problem
peresni
13. 09. 2024 12.23
-10
Cvetober desnih strankarskih socialkarjev s po petimi profili skupinsko onani.a na komando. Neprecenljivo
medekmali medekmali
13. 09. 2024 12.14
+14
najbolj koruptiven vegan v sloveniji je ta golobnjak 🤣🤣🤣🤣. VOLITVE TAKOJ!
peresni
13. 09. 2024 12.46
-6
Haha..naredite končno svobodne volitve v SDS ..če upaš predlagati.
zoran pušenjak
13. 09. 2024 12.06
+13
Golob je že dve leti in pol samo na dopustu, ker tajo je on vajen delati. Nič od nič
peresni
13. 09. 2024 12.48
-6
Tvoji so bili ves čas na dopustu v Yu, zdaj 30 let na nas račun. Brezdelneži, zdraharji, uničevalvci mirne prijetne Slovenije
zdravnik007
13. 09. 2024 12.02
+11
ogabna ptičurina
Takle nimamo
13. 09. 2024 12.00
+8
Proti njegovemu hinavskemu in vzvišenemu nasmešku bi pomagala prst dreka in kako jajce, če že ne kaj več.
El pi5tolero
13. 09. 2024 11.30
+14
Luzer! Najvecji luzer na dopustu ze dve leti! In 400 tisoc bedakov ki nam je to nagonil na glavo upam da životarite! Nimas kej! Janez je vesoljska ladja za te norce v vsem, sploh pa kako se vodi drazavo! Lol
Mateja88
13. 09. 2024 11.51
+8
400k štango držalcev. Kot v Venezueli, ti ljudje ne bi bili sposobni odpret kokosa na osamljenem otoku pa če bi sestradali.
peresni
13. 09. 2024 12.48
-2
Tvoja glava je vesoljska glava...vodena iz CK stranke .Luzer
junij66
13. 09. 2024 11.27
+16
Reforme Goloba: 1.Obisk frizerja 2.Zamenjava belih superg 3.Zamenjava plašča s kameljo dlako