Slovenija

Fides o vladnem predlogu sprememb zdravstvenega zakona: 'To je strel v prazno'

Ljubljana, 12. 09. 2024 15.34 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.K., Barbara Bašič
Komentarji
109

Potem ko je vlada predstavila novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi zdravnikom onemogočila delo hkrati v javnem sektorju in pri zasebnikih, pa so na noge skočili v sindikatu Fides in Mladi zdravniki. Nad vladnim predlogom zgroženi, saj pravijo, da se bodo s tem čakalne dobe še podaljšale. "Vladni predlog je strel v prazno," pravijo, razkorak med zasebnim in javni zdravstvom se bo samo še poglobil, spremembe zakonodaje pa so po njihovem mnenju v več delih tudi ustavno sporne. Bolnišnice o predlogu še niso podale svojega mnenja, saj kot pravijo morajo direktorji predlog konkretno preučiti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pri Mladih zdravnikih in v Fidesu kritični
    03:03
    Iz 24UR: Pri Mladih zdravnikih in v Fidesu kritični
  • Iz SVETA: Zdravniki ostro o noveli zakona
    03:16
    Iz SVETA: Zdravniki ostro o noveli zakona

 

Osnutek vladne novele zakona o zdravstveni dejavnosti predvideva, da zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema ne bi več mogli delati za zasebnika na samoplačniškem trgu. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je povedala, da skušajo zaposlene z novelo motivirati, da bi čim več dela opravili v matičnem javnem zavodu. 

"Novela zakona o zdravstveni dejavnosti prinaša škodljive spremembe za naš zdravstveni sistem," so prepričani Mladi zdravniki, saj bi po njihovo z novelo poglobili razkorak med javnim in zasebnim zdravstvom. "Ker bodo do vrhunskega zdravstva in nekaterih storitev prišli samo privilegirani ali bogati, ne pa vsi ki že sedaj plačujemo denar za javno, državno zdravstvo," pravi Polona Gams

Fides je danes objavil tudi izjavo za javnost, v kateri so poudarili, da so zakonske rešitve, ki se pripravljajo na vladnih uradih, daleč od realnosti slovenskega zdravstva. "Še enkrat se dokazuje, da papir lahko prenese vse, realnost žal ne. Predlog je strel v prazno in vsem državljankam in državljanom, ki vse težje pridejo do zdravstvene oskrbe, meče pesek v oči," so kritični. 

Spremembe, ki jih prinaša novela se bodo poznale tudi na kakovosti zdravstvenih storitev, je prepričana Gamsova. "Nekdo, ki je na vrhunci svoje kariere med 40 in 60 letom, ima ogromno znanja, ki je nenadomestljivo in mi, ki smo mlajši, na začetku svoje kariere znanje lahko dobimo s tem, da se učimo od njih, z njimi ob boku. Če na oddelku nimaš takega mentorja, si potem prepuščen učenju samemu od sebe, kar pa vemo, da ni enako. Vedno se neke informacije izgubijo in se bojimo, da bo to mentorstvo še večji problem," pravi. 

V Fidesu so prepričani, da vlada s prisilo in kaznimi za zdravnike, ki jih uvaja nova zakonodaja, zdravstva ne bo rešila. "Znanje slovenskih zdravnikov je iskano po vsej Evropi. Ali si lahko res privoščimo, da izgubimo najboljše strokovnjake, ki izvajajo najzahtevnejše medicinske posege? Ali je res rešitev za slovenske paciente, da bodo morali za nujne storitve v tujino, kjer bodo cene bistveno višje kot doma? Slovensko zobozdravstvo je 'odličen' pokazatelj tega, kar nas čaka," pravijo. Po njihovi oceni bodo storitve tako postale še bolj nedostopne in dražje za paciente, saj bo kader odšel tja, kjer ne bo omejen, pacienti pa mu bodo morali slediti, saj, kot pravijo, pri nas ne bodo dobili več primerne obravnave.  

Fides je nad vladnim predlogom zakona zgrožen.
Fides je nad vladnim predlogom zakona zgrožen. FOTO: Shutterstock

"Zakon so pripravljali ljudje, ki z realnostjo v javnem zdravstvu nimajo nobene veze. Zakonske podlage so neizdelane in če povem zelo preprosto, bodo še poslabšale dostop do javnega zdravstva," je prepričan predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh.

Ministrica Prevolnik Rupel pa pri tem dodaja, da koncesionarji po sedanji ureditvi presegajo programe, ki jih imajo dodeljene in, da je to nedopustno. "Zdi se nam prav, da imajo koncesionarji redno zaposlene, ki pri njih opravljajo program, s tem tudi izenačujemo pogoje med javnimi zdravstvenimi zavodi in koncesionarji," je povedala. 

A Polh odgovarja, da jih omejujejo z delom pri drugih delodajalcih v prostem času. "Silijo nas v dodatno delo v zavodih, kar ne bo prineslo nekega zadovoljstva med zdravniki, še huje pa je, da vse to spremljajo še kazni," pravi. 

"Nek koncesionar, ki je prej dobival nadomestilo pri bolniški in pri dopustih, je dobil preko s.p.-ja nadomestilo. Kaj bo zdaj zaprl ambulanto med tem, ko bo odsoten? In takih primerov je še veliko," je dodala Gamsova. 

Prvi mož Fidesa je dodal še, da so pogoji dela v javnem zdravstvu izredno slabi, na kar to vlado ves čas opozarjajo, in da bodo z novelo dosegli ravno obratno. "Pri zasebnikih so delovni pogoji boljši in če so delovni pogoji boljši, potem se bodo zdravniki najverjetneje odločili za delo tam, kjer je bolje plačano, kjer so delovni pogoji umirjeni, kjer je več časa za pacienta," je povedal.   

V Fidesu dodajajo še, da so standardi in pogoji dela v javnih zdravstvenih zavodih preslabi, da bi lahko obdržali obstoječe kadre. "To pomeni, da bodo trpeli predvsem pacienti, saj se bodo čakalne vrste le še podaljševale. Pacienti, ki že zdaj težko dostopajo do pravočasne zdravstvene oskrbe, bodo prisiljeni čakati še dlje, kar bo za mnoge pomenilo poslabšanje njihovega zdravstvenega stanja," so zapisali v sporočilu za javnost. 

"Zato pozivamo vlado, naj ponovno preuči predlog, saj zapisano niso rešitve, ampak predstavljajo nepovratno poslabšanje zdravstvenega sistema. Ta žal ni več v kondiciji, da bi se z njim igrali igre ideologije. Če bo takšen zakon sprejet, bo onemogočena ustrezna oskrba pacientov, kar bo imelo posledice za celotno državo," so še pozvali v Fidesu.

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana desetnica
13. 09. 2024 09.59
+5
Torej, uvedite že ta zakon, da bodo končno šli naši sposobni zdravniki delat v tujino. Čez že privat, zakaj ne še korak naprej, do res dobre plače in dobrih pogojev za delo? Začnite iskat po Albaniji, Romuniji, Pakistanu in Bangladešu, ker zdravniki ne bodo prišli ilegalno čez mejo - jih bo treba iskat. Ostali bodo samo tisti pred upokojitvijo in manj sposobni. Se bom pač vpisala na fitnes, shujšala in si začela meriti krvni pritisk. Ja, pa začela bom šparati, ker bo treba na zahtevnejše operacije hoditi v tujino - kot. npr. pri otroški srčni kirurgiji. Prosim, pokončajte že naše zdravstvo in zaključite s to agonijo. Hvala!
KVAJSTABO
13. 09. 2024 09.37
+3
Dajmo si naliti čistega vina in reči bobu, Bob. Ane, Sajovic? Pa dajmo vlada, bujrum.
borjac
13. 09. 2024 09.27
-1
Za Fides bi bil strel v polno samo takrat ko bi dobila zdravniška mafija , to so 70 letni zdravniški mandarini, 15.000 evrov plače , za katero bi delali po 4 urce na dan , seveda z 2 urnim odmorom za kosili , seveda se o 3 mesečnem dopustu na leto niso pripravljeni pogajati , to da delajo že sedaj samo 9 mesecev na leto je normalno , tako da Fidesove besede ne pomenijo popolnoma nič , ne morejo lenuhi modrovati o delu.
kr--en
13. 09. 2024 11.16
kr--en
13. 09. 2024 09.22
-2
Glede na veliko večino spodnjih komentarjev, je sistem dober in ne rabi sprememb.
UsliŠana
12. 09. 2024 21.48
+4
Kako močno se besedno norčujete...'To je strel v prazno'...
kr--en
13. 09. 2024 09.28
+5
To zanesljivo ni strel v prazno. Je rafal v lastno koleno.
MESE?AR
12. 09. 2024 21.35
+4
Vlada brca in stopica na mestu kot otrok, ki ga tišči, ker ne ve kaj si naj še izmisli za poslabšanje razmer !
odpisani zasedli vlado
12. 09. 2024 21.30
+6
Obožujem vlado perjastega golobića samo zaradi nesposobnosti,skorumpiranosti,zavajanju,krajah,laži in še nešteto podobnih zadev.Vse to ni uspelo narediti nobeni vladi v zgodovini slovenije dosedaj,ker nekaj takega ni enostavno na očeh državljanov celotne države kateri gledajo kaj se dogaja in še to podpirajo naprej. Naj bo še drugi mandat obstoja golobove sekte,ker se še mora pokrasti kar bo prispevala EU in,da podporniki ovčji pajaci padejo na beraške palice,da jih izuči koga in kaj volijo hhihihihi.
Holy50
12. 09. 2024 20.56
+4
Sami izgovori in kako se neda ni mogoče. Ali se vam sploh, da delat? Predlog je super. Navijajo samo vrste
zrela hruška
12. 09. 2024 20.48
+1
nikomur ni dovoljeno, da v prostem času dela pri konkurenci. prosim polh bodi tiho in ne zavajaj...
Bozjidar
12. 09. 2024 20.46
+3
Fides ni del resitve v zdravstvu temvec del velikega problema,se tam kjer ni problemov jih naredijo😎
Uporabnik1816146
12. 09. 2024 20.42
-1
Ta fides je poln denarja njim sistem dvozivk pase. Kr sprejet kdor dela v javni ustanovi naj dela samo tam. Tist ko pa zeli privat pa naj privat v javnem nim kaj iskat
komarec
12. 09. 2024 20.16
+5
Naj kar grejo privat, naj si opremijo ambulante, pa da vidimo koliko dela bojo imeli.
OrodniK
13. 09. 2024 10.31
+2
Nč bat, dela bo ogromno. Vsak ki bo imel dena in si ne bo želel k mesarjem v bolnico franjo bo dal gate z riti, da bo lahko šel k zdravniku...
komarec
12. 09. 2024 20.14
+4
Ne ne to je strel v desetko, samo vam ni to všeč.
zrela hruška
12. 09. 2024 20.09
+3
ne razumem kak polhu ni nerodno na tv, ko klati neumnosti...
SlobodaNE
12. 09. 2024 20.06
-3
Cukjati je tudi Fidezs 😂😂😅😅
SlobodaNE
12. 09. 2024 20.05
+3
Fidezs ne si delat sramote
zrela hruška
12. 09. 2024 20.05
+0
poslušam mlado gams in starega polha in ne morem verjet, da človeka nimata pojma kaj govorita. ne vem ali naj se smejim ali jočem in ti nas zdravijo. njuna retorika spada na nivo osnovne šole.
roten
12. 09. 2024 19.49
+3
Povh je v original ne Polh in da pojdi že v privat sektor ali ven aja moraš biti delaven ti nisi
SlobodaNE
12. 09. 2024 20.06
-1
Ana desetnica
13. 09. 2024 09.47
+4
In kje boš dobil nadomestilo za tiste, ki jih pošiljaš v privat sektor? Še za tiste, ki se bodo upokojili v naslednjih desetih letih nimamo zamenjave in je na ta način tudi ne bo. Švica neprestano pobira naše najboljše zdravnike - pa ne samo Švica. Pojma nimate kakšno je stanje v zdravstvu - vlada pa tudi ne. Če slepi slepega vodi, oba v jamo padeta. Pa lepo se imejte!
bob0802
12. 09. 2024 19.49
+8
Kot je bilo že kar nekajkrat povedano, čakalne vrste so pogoj za zaslužke v privatnem zdravstvu in glede tega me ne bo nihče prepričal v nasprotno, kar pomeni, da so čakalne vrste umetno ustvarjene in resnično upam da se bo na tem področju nekaj naredilo... Begović ka je bila nagrajena v času korone tako da je postala predsednica Fidesa, kateri se zavzema za privat zdravstvo in se ne bori za javno zdravstvo in paciente Fidesu je mar za nas paciente, ampak Fidesu se gre samo za denar V času korone so si polnili žepe, kupovali nepremičnine in draga luksuzna vozila itd... Žal
Ana desetnica
13. 09. 2024 09.51
+3
Čakalne vrste niso umetno ustvarjene. ZZZS pač ne plača toliko storitev, da ne bi bilo čakalnih vrst. V tem je v resnici problem čakalnih vrst, ampak politiki ti tega ne bodo povedali. Če bi dali denar za več operacij, pregledov, kadra, prostorov, tudi čakalnih vrst ne bi bilo. Če ZZZS plača 1000 operacij sive mrene na leto, jih pač ne bodo naredili 2000 v svojo škodo, čeprav bi jih lahko, če bi jim jih plačali. Nekateri zdravniki so večkrat imeli pogovor z direktorjem bolnice, ker so preveč operirali in delali škodo zavodu. Nobena tovarna ne bo obstala, če bo naredila tisoč strojev za plačilo in jih tisoč podarila. Tudi v zdravstvu so materialni stroški, pa amortizacija, pa ........ Glej tako je. Ti pa še naprej verjemi kar hočeš.
Misika1967
12. 09. 2024 19.48
+6
Spregledane pijavke se vun vlecejo z skrbjo za bolnike?????? Ce nebi bilo zalostno je taka izjava noro smesna. V tako situacijo ste nas vi Fides potisnili,za sramoto in sovrazno vedenje ter izgubo spostovanja do zdravnikov sti krivi vi Fides. Nenasitnezi eni. Vaso stavko placujemo mi kako vas ni sram sprejet place za nedelo in hujskastvo.