Slovenija

Golob: Prioritete do konca mandata so zdravstvo, stanovanja in podnebna politika

Brdo pri Kranju, 12. 09. 2024 07.34 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci in ministri strank koalicije so se sestali na Brdu pri Kranju, kjer so pregledali uresničevanje koalicijske pogodbe ter začrtali delo za naprej. Premier Robert Golob je uvodoma pohvalil dosedanje delo vlade, nato pa napovedal, da bodo med drugim glavne prioritete do konca mandata zdravstvo, stanovanja, podnebna politika, znanje, javne finance in pravna država.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Davek na premoženje in nepremičnine
    03:59
    Iz 24UR: Davek na premoženje in nepremičnine
  • Iz SVETA: Vrh koalicije na Brdu pri Kranju
    03:33
    Iz SVETA: Vrh koalicije na Brdu pri Kranju

 

"Danes smo ponovno potrdili skupno povezovanje z istimi in enakimi cilji," je uvodoma povedal premier in predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Pojasnil je, da so na sredini mandata in da na današnjem vrhu niso pregledali le do sedaj opravljenega dela, ampak tudi prioritete in cilje, ki jih bodo izpolnili do konca mandata.

"Ko smo začeli s koalicijo, smo si zastavili zelo ambiciozne cilje za dva mandata, prejšnje vlade so se večine težkih izzivov izogibale. Zadovoljni smo z opravljenim delom ter podatki in številkami. Inflacija je pod evropskim povprečjem, Slovenija pa je med tremi najboljšimi državami z najvišjo stopnjo zaposlenosti in najnižjo brezposelnostjo. Plače vseh zaposlenih tako v javnem kot zasebnem sektorju so rasle hitreje od inflacije, kar pomeni realno rast prihodkov ne samo minimalnih plač, ampak vseh, kar nas uvršča nad evropsko povprečje," je povedal Golob. 

Po tem, ko je naštel dosedanje dosežke vlade, je povedal, da imajo na drugi strani tudi željo in potrebo po spremembah in da so danes tudi opredelili področja, kjer bodo te spremembe uresničevali. 

"Področja so raznolika, na prvem mestu je zdravstvo. Spremembe v zdravstvu se izvajajo kontinuirano. Včeraj je bil predstavljen ključni korak, ki bo ločil zasebne iniciative od javne mreže, s čimer bomo izboljšali dostopnost in kakovost zdravstva. Rezultati teh sprememb bodo vidni že v prihodnjih letih," je napovedal. 

Kot drugo prioriteto je Golob izpostavil stanovanja. "Poskrbeli bomo, da si bodo mladi lahko čim prej ustvarili dom. Na ta način bomo uspešno zadržali tudi tiste, ki morda razmišljajo o odhodu v tujino. Tudi demografske podatke, kjer trenutno zaostajamo, bomo izboljšali," je povedal, saj si bodo mladi, ko bo urejena stanovanjska problematika, lažje ustvarili družino. 

"Ne bomo zanemarjali podnebnih politik, prehoda v brezogljično dobo ter povečanja odpornosti naše države na požare in poplave," je povedal. Kot pomembno področje je označil tudi področje izobraževanja, ki je po njegovem mnenju ključno za ustvarjanje višje zaposlenosti in dodane vrednosti. "Področju izobraževanja od vrtcev pa do podjetij bomo namenili dodatno podporo, finančno in zakonsko," je zagotovil. 

Med cilji, ki so si jih danes zastavili, je Golob kot ključno področje sicer navedel tudi borbo za demokracijo in pravno državo. Ob tem je izpostavil dogajanje v državnem zboru, kjer po njegovih besedah opozicija poskuša z demontažo pravne države in krnitvijo demokracije. "V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili," je poudaril Golob.

Prioritete, ki jih je določila koalicija, bo po Golobovih napovedih vseboval tudi proračun, ki ga bodo pripravili v prihodnjih tednih. "To je bil namen današnjega koalicijskega vrha, da se poenotimo, da jasno vemo, kaj so prioritete, da potem tudi vsi ostali ukrepi, vključno s proračunom, temu sledijo," je poudaril premier, ki je prepričan, da se v koaliciji znajo poenotiti okoli skupnih ciljev ter da je zaupanje med koalicijskimi partnerji bistveno trdnejše, kot se zdi.

Han: Zavedamo se pasti, ki prihajajo

Tudi Matjaž Han je povedal, da je zadovoljen z dosedanjim delom vlade, in ob tem dodal, da se zavedajo tudi pasti, ki prihajajo. S tem je mislil nepričakovane izzive, s katerimi bi se lahko soočili. Na področju gospodarstva denimo glede avtomobilske krize, ki se odvija v Nemčiji. "Vsak minister mora spremljati situacijo, ki se dogaja na njegovem področju," je poudaril. 

Glede prioritet je povedal podobno kot Golob. "Proračun je eden najbolj pomembnih aktov, vsak proračun, ki ga damo v javnost, odraža politike, ki smo si jih zadali," je dodal. "Jaz sem glede tega optimističen. Če pa pride do drugačnega pogleda, pa je to dobronamerno," je še dejal. 

Vlada po oceni Sajovica uresničila več kot četrtino koalicijske pogodbe

Vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic je pred začetkom današnjega koalicijskega vrha v izjavi za medije ocenil, da so uresničili več kot četrtino koalicijske pogodbe. S tem sta se strinjala vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Med prednostnimi nalogami so vsi izpostavili zdravstvo.

Socialni demokrati so po besedah vodje poslancev Janija Prednika zadovoljni z delom na svojih štirih resorjih, saj so uresničili več kot četrtino koalicijske pogodbe. V celoti pa je uresničena četrtina pogodbe "precej nizek odstotek, tako da bo morala koalicija narediti bolj pospešene korake k večji realizaciji".

Jani Prednik
Jani Prednik FOTO: Aljoša Kravanja

V SD bistvene korake in spremembe pričakujejo na področju zdravstva, ki je prednostna naloga celotne vlade. Prednik sicer ocenjuje, da je leto in pol mandata dovolj časa, da izpolnijo vse obljube in tudi kakšno reformo.

Na današnjem koalicijskem vrhu pa bodo po njegovih napovedih pregledali, kaj je bilo narejeno doslej, in izluščili najbolj pomembne teme ter začrtali pot do konca mandata.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je v izjavi pred koalicijskim vrhom dejal, da je eden glavnih fokusov Levice stanovanjska politika, predvsem financiranje stabilne gradnje javnih najemnih stanovanj.

Matej Tašner Vatovec
Matej Tašner Vatovec FOTO: Aljoša Kravanja

Omenil je tudi pokojninsko reformo, s katero želijo izboljšati položaj upokojencev, in številne projekte na področju resorja za kulturo, predvsem medijski zakon.

Med projekti celotne koalicije in vlade pa je po njegovih besedah ključno zaključiti reformo plačnega sistema. "Če bo speljana, kot je bila začrtana, bo uresničen dolgoletni programski cilj Levice, to je minimalna plača kot prvi izhodiščni plačni razred," je dodal Tašner Vatovec.

Na prave tire je treba po njegovih besedah speljati tudi zdravstvo in zagristi v obdavčitev premoženja. "Mislim, da je to dovolj velik zalogaj za čas, ki je preostal," je povedal.

Koalicijska pogodba je bila zapisana zelo širokopotezno, meni Tašner Vatovec. Ponovil je besede predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je označil kot koalicijsko pogodbo za dva mandata, in dejal, da so temeljni kamni postavljeni, postavljajo pa se še na področju zdravstva in javnega sektorja.

KOMENTARJI (740)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
13. 09. 2024 11.24
+2
Naj Golob pove kaj so dobrega naredili. Popolnoma nič. Edino vedno večjo revščino in največjo sramoto v svetu za državo. Res on živi povsem na drugem planetu, kjer ni sonca in kisika
Razmisljajoc
13. 09. 2024 08.24
+5
Psi lajajo , karavana gre naprej ................bla , bla , bla .......................
junij66
13. 09. 2024 08.23
+7
Vlak je odpeljal. Žal. Pijani od "zmag" in starih lovorik smo s to levo vlado totalno zabluzili. Zato si domišljamo, da smo na tem vlaku. Pa nismo. Dejansko stojimo na razsuti postaji; pijani, poscani, posrani in brez ficka - z blodnjo v glavi, da postajamo 2. Švica.
junij66
13. 09. 2024 08.20
+5
Država razpada in poka... Zapiramo TEŠ 6 in ga z "nategom" Evrope ohranjamo za cuzanje denarja lobijev. Zavožena država, brez kakršnih koli investicij, odvisna od "EU" avtomobilske industrije, ki močno zaostaja za Kitajsko in jo bo slednja "pojedla" v naslednjem desetletju. Medtem nismo dokončali osnovnih civilizacijskih nalog, kot je osnovna infrastruktura in povezanost države s svetom. Slovenija bo, ne glede na vlado, zaradi okoliščin nazadovala v naslednjem desetletju, ker smo ves ta čas delali dva koraka naprej in enega nazaj. Treba bo počistiti. Notranje in s prepričanji, če želimo biti uspešna država.
frenk707
12. 09. 2024 21.58
-6
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je koruptivno nabavljala zaščitno vso opremo.....
Smuuki
13. 09. 2024 09.02
+6
Frenki godba igra ladja pljuje v ledeno goro. Ti boš dojel ko boš v mrzli vodi. Zdaj pa blodi naprej
matt82
12. 09. 2024 21.50
+6
To so bile že predvolilne obljube.
avgust.
12. 09. 2024 21.47
+9
Sedaj, ko so nam uničili zdravstvo, šolstvo, pokradli denar zbran za poplavljene, nas zadolžili na japonskem in s čudovito plačno politiko oropali DSO-je osebja, si po tako uspešnih dveh letih res lahko privoščijo eno dobro konferenco z vso nobel postrežbo in izbranimi okusi, saj morajo narodu pokazati, kako nam gre dobro in kako so uspešni. Sramota.
avgust.
12. 09. 2024 21.45
+5
To danes je ta prioritetna podnebna politika po navodilih frau Ursule.
Infiltrator
12. 09. 2024 21.42
+9
😂🤣😂🤣😂kere nebluze...
txoxnxy
12. 09. 2024 21.41
+5
No podnebna politika ti je že danes izkazala svojo hvaležnost.
avgust.
12. 09. 2024 21.40
+9
Ampak da ima človek po vseh blamažah še vedno tak ego, potem nekaj ne more biti čisto v redu s takšno osebo.
Potouceni kramoh
12. 09. 2024 21.39
+5
Prosim dajte mi še tri mandate...na kolenih vas prosim vaš hospod Haber Holob.
NoviceResnice
12. 09. 2024 21.31
+6
To je najboljša vlada do zdej...verjetno v galaksiji....bravo...noro...
MESE?AR
12. 09. 2024 21.29
+9
Ne rečt, da ste naredili več kot četrtino ! Povejte točno, kaj ste naredili ! Bomo mi ocenili procente !
NoviceResnice
12. 09. 2024 21.40
+6
MESE?AR
12. 09. 2024 21.23
+6
Čakte malo Golob, a ne boste pred drugim mandatom malo narod povprašali po glasovih ? Mi temu pravimo račun brez krčmarja !
MESE?AR
12. 09. 2024 21.22
+5
Penzije zaostajajo za inflacijo ! Kaj se spet hvalite ?
odpisani zasedli vlado
12. 09. 2024 21.17
+5
Obožujem vlado perjastega golobića samo zaradi nesposobnosti,skorumpiranosti,zavajanju,krajah,laži in še nešteto podobnih zadev.Vse to ni uspelo narediti nobeni vladi v zgodovini slovenije dosedaj,ker nekaj takega ni enostavno na očeh državljanov celotne države kateri gledajo kaj se dogaja in še to podpirajo naprej. Naj bo še drugi mandat obstoja golobove sekte,ker se še mora pokrasti kar bo prispevala EU in,da podporniki ovčji pajaci padejo na beraške palice,da jih izuči koga in kaj volijo hihihihi.
Soti99
12. 09. 2024 21.14
+3
jst morm pa čestitat vsem volilcem.....bravo res vse so do sedaj naredil za rajo......vse so dali od sebe ampak škoda ko niso bol sposobni🤦😤
toncek baloncek
12. 09. 2024 20.54
+10
če je ministrstvo za kulturo dalo 6 miljonov za romski LGBTQ slovar vi pa še kar podpirate to vlado 🤣🤣🤣🤣
avgust.
12. 09. 2024 20.53
+10
Kakšne obljube so bile pred volitvami in kakšno razočaranje dve leti potem!