Slovenija

Evropa opomnila Slovenijo

Bruselj, 07. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je Slovenijo uradno opomnila, da v celoti ne izvaja telekomunikacijskih pravil Evropske unije.

Mobilni telefon
Mobilni telefon FOTO: POP TV

Evropska komisija je Slovenijo formalno opozorila, da je dolžna zagotoviti prenosljivost telefonskih številk med operaterji za fiksne in mobilne telefone, česar doslej ni storila, poleg tega pa bi morala podaljšati določene obveze za spodbujanje konkurenčnosti iz starih pravil, dokler analize ne bi pokazale, če so potrebne tudi nove, kar se prav tako ni zgodilo.

Ljubljana ima na voljo približno dva meseca, da pojasni stanje na obeh področjih oziroma ustrezno ukrepa, so povedali na komisiji. Formalni opomin je sicer prva stopnja v postopku, ki se v primeru vztrajnega nespoštovanja pravnega reda EU lahko konča na Sodišču evropskih skupnosti v Luksemburgu. Evropska komisija bo stanje znova preučila jeseni in če še vedno ne bo zadovoljna, državi poslala utemeljeno mnenje, medtem ko je tretja faza prijava sodišču.

Opozorilo slovenskih oblasti ni vznemirilo

Opomina slovenskih oblasti sicer nista posebej vznemirila. Ugotovitve Evropske komisije niso bistvenega pomena za zagotavljanje in spodbujanje konkurenčnosti na trgu elektronskih komunikacij, je v odzivu na opozorila danes dejal v. d. generalnega direktorja direktorata za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu Matjaž Janša, ki je tudi napovedal, da bo vlada komisiji v roku odgovorila.

Na ministrstvu so k temu dodali še, da je razlog, zakaj Slovenija še ni uvedla prenosljivosti številk, predvsem velik strošek, ki ga ta novost predstavlja za operaterje.

Na Agenciji za elektronske komunikacije in pošto (APEK) so v odzivu na opomin komisije napovedali, da bo prenosljivost telefonskih številk zagotovljena v prvi polovici leta 2006, pravne podlage za tak korak pa bodo pripravljene že do konca tega meseca.

"Vsi operaterji na trgu mobilne telefonije podpirajo in se strinjajo z našimi prizadevanji za učinkovito in natančno uvedbo prenosljivosti številk, ki bo temeljila na upravljanju centralne baze podatkov. Ker je postopek zelo zahteven in je bilo potrebno veliko usklajevanja med operaterji, agencija ocenjuje, da bo končna uvedba prenosljivosti številk v skladu z novimi opredelitvami zaključena v prvem polletju 2006," je dejal v. d. direktorja Tomaž Simonič.