Slovenija

Pahor miri strasti: Fidesu nismo ugodili v nobenih posebnih zahtevah

Ljubljana, 09. 09. 2010 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./STA/N.S.
Komentarji
67

Štrukelj poudarja, da če bo vlada našla rešitev za zdravnike, potem njihov dogovor ne velja več. A Pahor je zagotovil, da Fidesu niso ugodili v nobenih posebnih zahtevah.

V pogajalski skupini, ki jo vodi Janez Posedi, naj bi začeli z zbiranjem podpisov za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Kot napoveduje Posedi, morajo za zbiranje podpisov najprej pripraviti obrazec in tega naj bi nato predvidoma danes razposlali po sindikatih.

Dolg države do javnih uslužbencev je okoli 200 milijonov evrov letno. Ker tega denarja preprosto ni, pa so se leta 2008 dogovorili, da bi država poplačala dolg v četrtinah.
Dolg države do javnih uslužbencev je okoli 200 milijonov evrov letno. Ker tega denarja preprosto ni, pa so se leta 2008 dogovorili, da bi država poplačala dolg v četrtinah. FOTO: POP TV

Posedi je danes za 24ur.com komentiral zbiranje podpisov: "Upamo, da bomo danes uspeli pripraviti obrazce in jih poslati. Sami podpisi ne bi smeli biti problem, saj imamo veliko članstvo. Zaenkrat ni napovedanih nobenih sestankov s predstavniki vlade". Poudarja, da je predstavnika sindikata SVIZ Branimirja Štruklja, ki nasprotuje stavki, razumel v smislu, da vsakdo, ki ima pet minut časa, napoveduje stavko, njihove stavke pa ne jemlje resno. Pri pogajanjih z vlado po njegovem mnenju ne gre za vzpostavitev socialnega dialoga, so zgolj le klasična pogajanja, saj vlade nikoli niso zanimala njihova stališča, zanima jih zgolj uskladitev pogajanj in besedilo zakona. "Za mene to ni socialni dialog, so le klasična pogajanja“.

Poudarja, da novi aneks ne ureja poplačila za nazaj, potrebujemo pa kar 12 let, da bi ljudje dobili to, kar jim pripada, tisto plačo, ki je bila dogovorjena, še meni. Dolg države do javnih uslužbencev je približno 200 milijonov evrov letno. Ker tega denarja preprosto ni, pa so se leta 2008 dogovorili, da bi država poplačala dolg v četrtinah. Po njegovem mnenju pa tudi to ni sprejemljivo za državo. Interventni zakon, ki ga predlaga ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je potreben, saj bi bilo treba že zdavnaj urediti regres, plače in dodatke. Ta zakon je že spisan, vendar ga do sedaj še niso videli, še zaključi Posedi.

Najprej morajo zbrati 2500 podpisov

V skladu z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi morajo za začetek postopka zbrati 2500 podpisov, nato pa za razpis referenduma še 40.000. Čeprav bi po Posedijevih besedah potrebnih 2500 podpisov lahko v nekaj urah zbrali na enem mestu, kjer imajo veliko zaposlenih, so se odločili, da jih bodo zbirali vsi sindikati. Kot je pojasnil, pa ni pričakovati, da bi pobudo v DZ vložili že danes.

Irma Pavlinič Krebs
Irma Pavlinič Krebs FOTO: 24ur.com

Začetek zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum bi zavrl uveljavitev sprememb zakona. Če se bo to zgodilo, je ministrica za javno upravo že napovedala interventni zakon.

S spremembo plačnega zakona naj bi sicer omogočili, da bi za veljavnost aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor zadostovali podpisi tistih sindikatov, ki so te enkrat že prispevali. Med šestimi podpisniki je bilo pet sindikatov iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Skupaj z dogovorom aneks predvideva zamrznitev plač javnih uslužbencev, med drugim tudi zamik odprave plačnih nesorazmerij v čas, ko bo v Sloveniji vsaj 3-odstotna gospodarska rast. Sicer bi morala vlada izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij z oktobrom letos.

Po besedah vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića sodeluje 21 sindikatov javnega sektorja, po pričakovanjih pa bi v stavki sodelovalo okoli 80.000 zaposlenih v javnem sektorju. Poudaril je, da bo stavka potekala na delovnih mestih in ne bo nikakršnih demonstracij po mestu.

Vlada odprla novo fronto

Premier Pahor je zagotovil, da Fidesu niso ugodili v nobenih posebnih zahtevah, ki bi razburjale sindikate v javnem sektorju, zlasti tiste, ki so bili pripravljeni na začasno zamrznitev plač. Tudi Pavlinič Krebsova je potrdila, da so strahovi teh sindikatov odveč.

Kot kaže, je vlada zaprla fronto z zdravniki, saj so dosegli dogovor, a je na drugi strani odprla novo fronto. Sindikati predstavnika SVIZ Branimirja Štruklja, ki so podpirali vlado in zamrznitev plač, so jasni: če bo vlada našla rešitev za zdravnike, potem naš dogovor ne velja več.

Pahor poziva k razmisleku

"Če se ne bo spremenilo nič, razen znanih pričakovanj sindikatov, ki niso zadovoljni z odločitvijo vlade, potem vlada od svojih odločitev ne bo odstopila, tvegajoč stavko," na stavkovno napoved dela sindikatov javnega sektorja odgovarja predsednik vlade Borut Pahor.

Kot je poudaril, sindikati zahtevajo povišanje plač. Po njegovem "ni pravično, da bi se uslužbencem v javnem sektorju še naprej dvigovale plače, čeprav to določa kolektivna pogodba, medtem ko bi bile plače v realnem sektorju odstopajoče nižje in bi bili tam še naprej priča odpuščanju ljudi".

Uslužbenci v javnem sektorju so po njegovem večinoma že dobili nazaj to, "kar so dali na oltar države za vstop v evropsko monetarno unijo", večina plačnih nesorazmerij je že bila odpravljena. Večina plačne reforme je tako pod streho, njeno nadaljevanje pa vlada napoveduje takoj, ko bodo to omogočale gospodarske razmere, opozarja premier. Poleg tega, dodaja, v javnem sektorju ni bil odpuščen skoraj nihče in tudi nadalje ne bo, po drugi strani pa so plače v realnem sektorju padle za deset odstotkov.

KSJS
KSJS FOTO: Blaž Garbajs

"Delavci v javnem sektorju, ki so vsi ostali v službah in večinoma dobili v dveh kvartalih povišane plače in odpravo nesorazmerij, bodo zdaj oklicali stavko zato, ker zahtevajo višje plače. Mi pa se borimo za povečanje konkurenčnosti in moramo paziti, da pomagamo delavcem v realnem sektorju, ki izgubljajo službo, jih prezaposlujemo in da pomagamo podjetjem, da v realnem sektorju odpirajo nova delovna mesta,'' pravi Pahor.

Štrukelj: Še enkrat bomo premislili

Po besedah Branimirja Štruklja bo pri sindikatih, ki so vključeni v konfederacijo, zagotovo prišlo do ponovnega razmisleka o sprejemljivosti tega, kar so podpisali kot nek razumen kompromis. Še posebej, ker se zdi, da se njihova ključna predpostavka, da v tem trenutku ni mogoče realizirati tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ker je država v zahtevni ekonomski situaciji, ne potrjuje.

"Če drži, da se bodo našla sredstva za plačevanje zdravniškega dela v višini, kot je bila pred novelo zakona, ki je znižal plačilo dežurstev, potem seveda ne drži, da vlada nima denarja. In mora hkrati to pomeniti, da če ima denar, da ga ima za vse," pravi predsednik konfederacije, v katero je vključenih pet od šestih sindikatov, ki so pristali na zamrznitev plač v javnem sektorju.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Ob tem Štrukelj poudarja, da bi bilo "skrajno neznosno, če bo potem, ko je vlada družbeno najbolj vplivni skupini v javnem sektorju popustila in bo popustila recimo tudi sodnikom, svojo odločnost popravljala na plačah tistih, ki komaj živijo ali živijo slabše od tistih, pri katerih je popustila," poudarja Štrukelj.

Dodal je, da pa ima vzorec, ki ga je pokazal sicer legitimen boj zdravnikov za utrditev njihovega materialnega položaja, "neko dramatično sporočilo, da je potrebno iti zelo daleč v uveljavljanju svojih zahtev, tudi do točke, ki lahko ogroža druge, če hočeš biti uspešen. In to je na nek način vzorec za vse druge skupine, ki čakajo v vrsti," pravi.

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klime
10. 09. 2010 17.10
Pa še nekaj o zdravnikih. Večina, ki jih poznam je poštenih in srčnih ljudi, ki jim Hipokratova zaprisega res ni tuja, na drugi strani pa je nekaj povzpetniško usmerjenih posameznikov, ki pa jim je interes le kopičenje lastnega kapitala, lep primer so odnosi med določenimi zdravniki , politigi, gospodarstveniki, ki prijateljujejo za denar... Na drugi strani pa še bonitete, ki so si jih znali izboriti, osnovna sredstva so jim bila priskrbljena na osnovnih sredstvih, ki so bili last javnih zavodov je razla osnova njihovega bogatenja, nič niso vrnili za amortizacijo teh aparatov, sedaj gradijo svoje. Dežurstva: Med dežurstvi v eni bolnici opravljajo delo še v drugi npr, kirurg v Celju, dažuren do 20.00 ure v matični bolnici, opravlja operativni poseg že ob 19.00 uri v SLG. Dež. zdravnih, zaključi delo ob 20.00 uri, ups, kaj pa priprave na snemanje oddaje, joj kaj bo že konec s to čakalno vrsto na urgenci, nekaj pacientov je potrebno pregledati še na zavarovalnici.. Policisti, kako bi bilo enostavno z vašimi OD, imeli bi križišče, radarski merilec, pa za svoj žep, tudi učitelji, v razredu pač ne morete storiti po programu boste pa malo kasneje, ampak za svoj žep, toliko o primerjavah... Vsak poklic je UNICUM ne da se ga primerjati z drugim, pa naj še ničkolikokrat razlagamo kdo je bolj, kdo manj, kdo...
klime
10. 09. 2010 16.58
Štrukelj ali kako že, problem med javnimi učitelji ni samo plača, je tudi možnost koriščenja dodeljenega dopusta, zaradi načina in možnosti koriščenja letnega dopusta so javni učitelji ali profesorji ali... prikrajšani še za del njihovega dohodka, med letom ali kadarkoli že med počitnicami imajo možnost koristiti dopust le v vrhuncu sezone, ta pa je ponekod dražja tudi za 50% in več. Tudi tu je del njihove plače.
klime
10. 09. 2010 16.54
Dragi moji. Zopet smo odleteli daleč stran od bistva, krivi za nastalo situacijo niso niti javni uslužbenci, niti usložbenci v t.i. javnem sektorju. Zgodba se začenja razvijati iz ogromne količine nakopičenega (morebiti tudi nerealno) kapitala na enem mestu. To mesto ima preveč kapitala in ga ne more potrošiti na željene načine, na drugi strani torej nekdo tudi ne more iskoriščati ta kapital. Še naprej podpiramo kapitalistično idejo gnilega kapitalizma, dragi moji. Še vedno je veliko kapitala, krivci za to se še vedno skrivajo za poštnimi predali, registracijo tujih držav ipd. Kapital, ki je bil nekoč last posameznika, last vseh, tudi od marsikoga, ki tole prebira, je na čisto lahek način prišel v roke tvojega soseda, ki pa ga s tabo ne bo delil. V razmislek. Ne pustite se zmanipulirati!!!!!!!!!!!!!!!!
resslovenka
10. 09. 2010 08.50
Dokler bom živa, mi bo žal, da sem iz javne uprave odšla delat v gospodarstvo. V gospodarstvu ni takše zaščite delavcev, oz. je skoraj ni. Le boj z mlini na veter, teptanje pravic, šikane , odpusti. Pa naj rečejo pristojni sindikalisti kar hočejo.
dule100
10. 09. 2010 07.44
Že v začetku mi je bilo jasno, da bodo zamrznili oziroma znižali plače samo delavcem in upokojencem !
Bogdan Binter
10. 09. 2010 06.55
Zdravniki nimajo prevelikih plač, le redki posamezniki nekoliko izstopajo iz povprečja. Bolj zanimivo bi bilo primerjati plače zdravnikov in plače preplačanih Štrukljevim učiteljev, pa bi nekoga res lahko zabolela glava. O tem pa raje vsi molčijo....Štrukelj pa ponovno grozi...
rok77
10. 09. 2010 03.45
Pahor ...nic nisi pokazal oziroma si samovsecnost in napihnjenost...niti ene dobre zadeve niti ene...letu bos s eprej ,ko si mislis in u zgodovino bos tud prsu kot premier ,ki je v vsej zgodovini Slovenije le to zafuru do amena.Upam ,da si ponosn.
HAWX
09. 09. 2010 22.29
NE glede na vse izgovore zdravnikov kako so odgovorni za ljudi sami so sli v to in dali tisto ocitno vec nepomembno Hipokratovo prisego ne glede na to da res delajo ker so ogromno tudi placani. AMPAK BOLESTEN POHLEP ZDRAVNIKOV GRE ZE CEZ VSE MEJE DOBREGA OKUSA IN MORALNIH VREDNOST. PRAV ODVRATNI SO ZE Z SVOJIMI ZAHTEVKI PO VEDNO VECJIH IN VECJIH PLACAH!
IzyVeliki
09. 09. 2010 22.05
Mene pa zanima zakaj Pahorini ne pove, da so javnim uslužbencem ob sprejetju plačnega zakona takoj ukinili skoraj vse dodatke, ostale pa drastično znižali? Bistvo reforme je bil namreč bil ta, da javni uslužbenci ne bodo več živeli pretežno od dodatkov, ki ne štejejo za pokojninsko osnovo, temveč samo osnovna plača. Šele po četrti uskladitvi bi javni uslužbenci prišli na isto kot so bili, le da bi tokrat bila to osnovna plača. Glede izgovorov na solidarnost z gospodarstvom pa, vse tiste, ki so pokupoli državna podjetja in jih spravili na rob preživetja naj ne samo pozaprejo, ampak jim tudi zasežejo premoženje (vso) in če to ne bi bilo dovolj za poplačilo nakradenega, naj pa v arestu delajo tolk časa, da bodo odslužili dolgove. Zaradi mene lahk tudi do smrti delajo v zaporih. Dragi Pahorini, nehaj se sprenevedat! Mihec.pihec, tebi pa sam tolk: tud desni niso nič boljši. Slovenci smo očitno taki, da ko pridemo na oblast postanemo lakomni neglede na politično usmerjenost
guna
09. 09. 2010 21.56
Pahor : FIDESU NISMO UGODILI V NOBENIH POSEBNIH ZAHTEVAH odvisno kako definiraš "posebne zahteve", kaj so posebne zahteve ? Saj FIDES ni postavljal nikakršnih "posebnih zahtev" ugodili so jim le vse zahteve
nightangel
09. 09. 2010 21.26
Mislim,da je že čas Pahor,da spokaš kufre,pa se odpelješ!
Mihec.pihec
09. 09. 2010 21.05
Tron3: Ta vlada je res katastrofa za Slovenijo, ampak jaz ne bi rekel, da je to naravna katastrofa. Naravnih nesreč ne moremo preprečiti, ker smo nemočni proti naravi, zlahka pa bi preprečili, da bi na oblast prišli spet nesposobni levičarji. Škarje in platno imajo v rokah vendarle volilci, ki morajo trezno razmišljati in ne poceni nasedati novim in novim lažem in intrigam levičarjev......Priložnost pa pride običajno le vsake 4 leta......
grdovreme
09. 09. 2010 21.05
če je za grke, je za nas tudi dovolj
populus
09. 09. 2010 20.57
živel FIDEL PAHOR!!!!!!
noone00
09. 09. 2010 20.52
vsi štrajkat kej se bo sam gobcal pa stokal dokler ne bomo vsi imeli vsaj 1000eurov plače stavkamo pa če se podre ta sistem dnarja je za vse dost če ga pa ni ga pa ukinimo in se odcepimo od evrope in naredimo blagovno menjavo.
denden
09. 09. 2010 20.08
Super formula za neučinkovitost javnega sektorja - zamrznit plače in napredovanja ter ukinit uspešnost - zagotovit, da v javnem sektorju ni odpuščanj Torej delaš dobro ali pa spoloh ne delaš, plača bo ista, odpustiti pa te tako ali tako ne morejo.
prašek
09. 09. 2010 19.53
Pozdravljena moja najljubša kuharica njukov !! Si spet huda ???
Buena Vita
09. 09. 2010 19.47
EJ PAHOR PRED VOLITVAMI SI SE POTIL KOT LOKOMOTIVA KO SI POHAL LAŽI,SEDAJ POVEJ SLOVENCEM KOLIKO SI ZADOLŽILI TISTE DOJENČKE KI SE BODO RODILI ŠELE ČEZ 20 LET,ALI 50 LET
Buena Vita
09. 09. 2010 19.45
JASEN BO ŠE BOLJ VROČA
Buena Vita
09. 09. 2010 19.44
ČE PAHOR S SVOJO HUNTO RAZMETAVA DENAR IN ZADOLŽUJE V NESKONČNOST SLOVENIJO POTEM NAJ PLAČA ČE JE DENAR ZA TAJKUNE IN MAFIJO,POTEM JE ZA SLOVENSKE DRŽAVLJANE ,TAKE TA NAVADNE TUD,MAR NE PAHOR,,,Z VELIKO ŽLICO JE TA VLADA GRABIT ZAČELA,S KAKŠNO BO KONČALA