Gospodarstvo

Stavkovne aktivnosti v Muri ustavljene

Murska Sobota, 25. 02. 2009 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava in predstavniki sindikatov Mure so dosegli kompromis. Plače zaposlenih se ne bodo zmanjšale, zato je sinsikat ustavil napovedane stavkovne aktivnosti.

Kot sta povedala predsednik uprave Mure Franc Huber ter predsednik izvršnega odbora sindikata in stavkovnega odbora Drago Forjan, se bodo o podrobnostih dogovorili v najkrajšem možnem času. Poglavitni razlog za zaplet je bila ugotovitev sindikata, da bi bilo zaradi aneksov k pogodbam o zaposlitvi možno znižanje osnovnih plač od enega do petih odstotkov, za kar je sindikat na podlagi strokovnih razprav ocenil, da za Muro to ni potrebno. .

Po Hubrovih besedah sta z dogovorom zadovoljni obe strani, glede glavne stavkovne zahteve, umiku aneksa k pogodbi o zaposlitvi, pa so se dogovorili, da bodo aneks zamenjali s pogodbami. Podrobnosti bodo tehnično obdelali do četrtka in dogovor podpisali do petka.

Na vprašanje, zakaj zaplet, ko pa so to vprašanje brez težav rešili v številnih podjetjih, je Forjan dejal, da je prvi vzrok pomanjkanje prave komunikacije. Čeprav je možno, da sindikat kompromisni dogovor zavrne, Forjan kot predsednik sindikata misli, da so prišli tako daleč, da lahko na zelo realnih osnovah govorijo o doseženem dogovoru. Razjezilo pa jih je to, da aneks govori o posegu v osnovno plačo.
Huber je ob tem še pojasnil, da obstajajo različna pravna mnenja in da jih je uprava dobila na združenju delodajalcev, vsa pa jasno kažejo, da aneks mora biti, medtem ko je sindikat dobil pravne razlage, po katerih aneks ni potreben. Tu je po Hubru osnovni razlog za zaplet.

Franc Huber pravi, da dogovor ustreza obema stranema.
Franc Huber pravi, da dogovor ustreza obema stranema. FOTO: POP TV

Po navedbah Hubra je povprečna plača v Muri nekaj manj kot 700 evrov bruto. Podjetje je v postopek za skrajšanje delovnega časa od 3450 zaposlenih prijavilo 3115 delavcev. Od teh jih je po oceni na minimalni plači od 400 do 1500, ker je to vsak mesec drugače. Na januarski osnovi so izračunali, da jih je 1500 in za te se ne bi spremenilo nič, za preostalih 1615 pa so predvideli spremembe, ki izhajajo iz tolmačenja, ali gre za 174 ur ali pa za 156 ur. In tu so po Hubrovih besedah našli kompromis. Za 3115 delavcev bi Mura dobila po 60 evrov, kar znese nekaj več kot 180.000 evrov likvidnostnega denarja mesečno.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jozsef
26. 02. 2009 05.27
180.000 EURov/mesec. Mater smo Slovenci bogati. Na leto je to ??? Nedavno so dobili 'javno priznano' 10 mio eur, koliko ga je slo mimo javnosti. Kaj sploh delajo ti 'menedzerj'? Samo zicajo denar od drzave, ali tudi kaj prodajo? uf uf...
Jozsef
26. 02. 2009 05.24
Vsaj oblekli bi Huberja malo blje...