Gospodarstvo

Sodišče revizijo zavrnilo

Ljubljana, 02. 07. 2009 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče je odpravilo odločbo ATVP o ugotovitvi usklajenega delovanja in prepovedi uresničevanja glasovalnih pravic v družbi Istrabenz.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je sporočila, da je prejela sklep Vrhovnega sodišča RS, s katerim je to zavrglo njeno revizijo, vloženo zaradi ugotovitve usklajenega delovanja in prepovedi uresničevanja glasovalnih pravic družbam Maksima Holding, d.d., Finetol, d.d., Maksima Invest, d.d., Daimond, d.d., Fidina, d.d., NFD Holding, d.d., v družbi Istrabenz, d.d. in ji zadevo vrnilo v ponovni postopek. Sodišče je v obrazložitvi kot razlog navedlo, da ATVP za revizijo nima pravnega interesa, ker ji je bila zadeva vrnjena v ponovni postopek.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

ATVP razočarana

ATVP je ob tem sporočila, da "obžaluje, da se je Vrhovno sodišče RS tako odločilo, predvsem pa, da se tekom celotnega postopka sploh ni opredeljevalo do vsebinskih navedb ATVP. Vsakršna vsebinska opredelitev bi bila dobrodošla dopolnitev obstoječe, sicer skromne, sodne prakse na področju usklajenega delovanja po Zakonu o prevzemih".

'Prikrajšan tako trg kot država'

ATVP je sodbo sicer prejela le nekaj dni pred iztekom sporazuma o sodelovanju med prevzemniki. Kljub takojšnjemu ukrepanju je bila prisiljena novi postopek ugotavljanja usklajenega delovanja v ciljni družbi Istrabenz ustaviti, saj po prenehanju omenjenega sporazuma ni imela več podlage za ukrepanje. Hkrati je zaradi prepričanja, da je sodišče v sodbi zmotno uporabilo materialne določbe Zakona o trgu finančnih instrumentov, vložila revizijo. To je vrhovno sodišče s sklepom zavrglo, so še zapisali v izjavi za javnost.

Večina predlogov ATVP za prekrške, ki jih je podala sodnikom za prekrške, preden je pridobila pravice vodenja prekrškovnih postopkov, je zastaralo, ugotavlja agencija. "S tem je nastala škoda tako trgu, ki je bil priča nesankcioniranim kršitvam, kot tudi državi, ki je bila tako prikrajšana za dodatna neposredna proračunska sredstva iz naslova zagroženih glob." Zaradi vsega navedenega agencijo skrbi, da bo lahko počasna obravnava odločb ATVP na sodišču ogrozila tudi druge pomembne postopke agencije.

Nenazadnje je ravno te odločbe zaradi njihove specifične narave v postopku sodnega varstva potrebno obravnavati prednostno, k čemur so sodišča izrecno zavezana po Zakonu o trgu finančnih instrumentov. Ugotavljanje usklajenega delovanja je pravno zahtevno in pogosto vezano na pogodbe, ki so časovno omejene. Nujnost takojšnjega in hitrega ukrepanja se je izkazala ravno v primeru Istrabenz, so prepričani v ATVP.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 07. 2009 14.19
SODIŠČE JE RDEČE