Gospodarstvo

Opomin za Slovenijo

Bruselj/Ljubljana, 21. 03. 2007 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik ECB Trichet je poudaril, da pričakuje, da mu bo Banka Slovenije sporočila, kdo jo bo zastopal.

Pričakujem, da mi bo Banka Slovenije (BS) sama sporočila, kdo jo bo zastopal na zasedanjih Sveta Evropske centralne banke (ECB), je v Bruslju poudaril predsednik ECB Jean-Claude Trichet. Vse institucije morajo delovati v vseh okoliščinah, je dodal v luči dejstva, da Slovenija še nima novega guvernerja BS, sedanjemu guvernerju Mitji Gaspariju pa se mandat izteče prihodnji teden.

Trichet izbire guvernerja v Sloveniji ni želel podrobneje komentirati.
Trichet izbire guvernerja v Sloveniji ni želel podrobneje komentirati. FOTO: Reuters

Svet ECB, ki oblikuje denarno politiko območja evra, sestavljajo guvernerji držav z evrom, torej tudi guverner Banke Slovenije. Državni zbor še ni izvolil guvernerja, ki bo BS vodil po izteku mandata Gasparija. Trichet zato pričakuje, da ga bo BS sama obvestila, kdo jo bo zastopal, če Slovenija guvernerja v določenem času ne bo imela. Trichet, ki je danes nastopil v odboru Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve, izbire guvernerja v Sloveniji sicer ni želel podrobneje komentirati. Dejal je še, da je treba demokratični postopek izbire guvernerja pač spoštovati.

Predsednik republike Janez Drnovšek je predsedniku DZ Francetu Cukjatiju že prejšnji teden sporočil, da bo predlog za guvernerja Banke Slovenije predvidoma posredoval v roku, ki naj bi omogočal obravnavo predloga na redni aprilski seji. V uradu predsednika so še sporočili, da glede predloga kandidata za guvernerja BS preverjajo različne možnosti.

DZ je v začetku marca zavrnil že drugega kandidata za guvernerja BS, ki ga je predlagal predsednik republike Janez Drnovšek. Najprej je DZ februarja zavrnil vnovično kandidaturo Mitjo Gasparija, nato pa marca še predlog, da guverner postane trenutni viceguverner BS Andrej Rant.

Gaspari pisal Drnovšku in Cukjatiju


"Obveščam Vas, da se mi 31. marca izteče mandat na mestu guvernerja Banke Slovenije. Zakon o Banki Slovenije v 28. in 29. členu določa organe Banke Slovenije ter opredeljuje pristojnosti guvernerja, v 66. členu pa članstvo v Svetu ECB, ne ureja pa, kdo te naloge opravlja, če Banka Slovenije nima guvernerja", je zapisal Gaspari v pismu, ki ge je poslal predsedniku države Janezu Drnovšku in predsedniku DZ Francetu Cukjatiju.

Zgoraj navedeno po mnenju Sveta Banke Slovenije zagotavlja kontinuiteto vodenja, poslovanja in organiziranja v smislu zakona o Banki Slovenije in pravili dobrega gospodarjenja. Presojanje, ali so pooblastila guvernerja pravno veljavna tudi po prenehanju njegovega mandata ni in ne more biti v pristojnosti Banke Slovenije.

Guverner Mitja Gaspari je poudaril, da je v skladu s 3. odstavkom 30. člena zakona s polnimi pooblastili, ki jih ima do konca mandata, imenoval za svojega namestnika viceguvernerja Andreja Ranta.

"Viceguverner Andrej Rant me je po vstopu Slovenije v evroobmočje v skladu z 2. odstavkom 3. člena Poslovnika ECB spremljal na sejah Sveta ECB. V skladu s 3. odstavkom istega člena tega poslovnika je z moje strani tudi pisno pooblaščen za namestnika. Ali bo to v skladu z notranjimi predpisi Evropske centralne banke dovolj tudi za izvrševanje 66. člena zakona o Banki Slovenije in izvrševanje glasovalnih pravic iz 4. člena Poslovnika ECB, ni v pristojnosti Banke Slovenije. ECB pa pričakuje, da ji Banka Slovenije sporoči, kdo se bo z njene strani udeleževal sej Sveta ECB po prvem aprilu".


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
23. 03. 2007 10.00
JJ in tebi podobni, ali res mislite, da bo vse po vasem? No ce boste sedaj uspeli, vas bomo povozili na volitvah, pa bo treba pozreti se vec stvari. Kar kuhate, bo treba pojesti. Dajte no razumeti, da je denar resna stvar in je izbira guvernerja zelo pomembna. Kaj pa, ce nimate strokovnjaka za ta vprasanja v vasi stranki?......vremena Kranjcem bodo se zjasnila.......
Jožajoža
21. 03. 2007 15.31
POŠLjIMO NAJPAMETNEJŠEGA iz parlamenta-jerovška,kovinostrugarja iz bistrice