Gospodarstvo

Nov udarec za Wall Street

New York, 02. 12. 2008 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po objavi podatkov o manjši potrošniški porabi v ZDA se je na Wall Streetu zgodil nov delniški pogrom. Vlagatelje je strah pred slabim prazničnim izkupičkom trgovcev.

Ameriške kupce v času finančne krize pretirano ne ganejo niti razprodaje.
Ameriške kupce v času finančne krize pretirano ne ganejo niti razprodaje. FOTO: Reuters
Delniški indeks Dow Jones je ponedeljkovo trgovanje sklenil pri 8149,09 točke, kar je za 7,70 odstotka manj kot konec preteklega tedna. Tehnološki indeks Nasdaq je izgubil 8,95 odstotka in se ustavil pri 1398,07 točke. Indeks S & P je “potonil“ za 8,9 odstotka, njegov finančni del je izgubil vrednost rekordnih 17 odstotkov.

Gibanje tečajev delnic je sledilo ponedeljkovi razprodaji delnic na Wall Streetu, ki ji je botroval nov val neugodnih podatkov o stanju v ameriškem gospodarstvu. Delnice so začele drseti takoj po objavi prvih podatkov o potrošniški porabi v ZDA med prazniki, ki so mešani.

Vlagatelje so dodatno šokirali podatki raziskovalne hiše ShopperTrak RCT, ki spremlja poslovne rezultate več kot 50.000 trgovskih hiš. Ob prvem prazničnem vrhuncu v ZDA (dan zahvalnosti) so zaznali zgolj umirjeno rast prodaje, čeprav nekateri prodajalci poročajo o boljši prodaji od pričakovane.

Zaskrbljeni vlagatelj na Wall Streetu
Zaskrbljeni vlagatelj na Wall Streetu FOTO: Reuters

Novice so pri vlagateljih vzbudile skrbi, da nadaljevanje upadanja potrošniške porabe še dodatno obremenilo že tako ogroženo ameriško gospodarstvo. V času praznikov se v ZDA ustvari kar 40 odstotkov vsega prometa v maloprodaji. Potrošniška poraba je okostje gospodarstva ZDA in predstavlja do 70 odstotkov ameriškega BDP.

Končni udarec vlagateljem pa je zadalo uradno potrdilo, da je ameriško gospodarstvo že od decembra lani v recesiji. Poleg vsega so v javnost prišli tudi podatki o padcu industrijske proizvodnje in velikemu zmanjšanju poslov v gradbeništvu.

Zaskrbljenosti nista umirila niti govora guvernerja ameriške centralne banke Bena Bernanka in finančnega ministra Henryja Paulsona, ki sta najavila nove ukrepe za blaženje finančne krize.

Obžalovanje zaradi finančne krize je v ponedeljkovem pogovoru za televizijo ABC izrazil tudi ameriški predsednik George Bush. Izrazil je pripravljenost podpreti dodatne ukrepe v boju proti krizi in recesiji. Zanimiva je njegova izjava, da so bili temelji krize postavljeni že več let, preden je sam postal predsednik ...

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepar
02. 12. 2008 18.11
Ne vem kateri pametnjakovič kar naprej piše in poroča o zaskrbljenih in prestrašenih vlagateljih na borzah po svetu in pri nas. T,i ki so najbolj zaskrbljeni in živčni so dnevni zaslužkarji,špekulanti in tisti ,ki so jemali kredite za posle na borzah.Ustvarjali so megleni denar zdaj ko jim ga je odpihalo pa trzajo kot ribe ki jih vržeš na suho. Pravi vlagatelji so tisti,če jih je sploh še kaj,ki svoje prihranke dajo na voljo podjetju,od njega pa pričakujejo da bo z dorim poslovanjem ta denar oplemenitilo, pri tem pa pazijo,da s svojo požrešnostjo ne bodo zapravili ves dobiček, da bo ostalo tudi za razvoj in primerno plačilo zaposlenih.Zato ne se obremenjevat z borzami obrmenjujte se s tem, ali se bo proizvajalo,se pravi delalo,prodajalo,se pravi zapravljalo.Če tega kroga ne bo adijo vse skupaj,motke na ramo pa na njivo okopavat,da bo kaj za pod zob.
Flamer
02. 12. 2008 11.35
ma daj paranoja....ena raziskava pa vsi prodajajo....BS Isto je blo z nafto, v iraku sta se dva soseda sprla pa je cena poskočla za 20 dolarjev al pa okol meh. zaliva je mal zapihal pa spet ajmo cene nabit. To je samo medijska propaganda da bodo spet nekateri obogateli. Zdej je pa vse vredi ko je nafta padla z 160 USD na sod na borih 40 , pa še vedn je precenjena za kakih 15 do 20 dolarjev.
Chigumy
02. 12. 2008 11.33
hansola ... pa saj američani ne znajo računat. tko da je za njih to kar 50% off..
hansola
02. 12. 2008 11.07
Po sliki sodeč ni neka velika razprodaja, če kupiš 2 izdelka imaš v najboljšem primeru na skupno ceno 25% popusta.
k8rc
02. 12. 2008 11.07
koliko let lažejo desetletja če je kriza bila že 8 let nazaj