Gospodarstvo

Nas čaka prehranska draginja?

Ljubljana, 10. 03. 2022 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER, Karmelina Husejnović
Komentarji
304

Napadi na ukrajinska mesta ob črnomorski obali, kjer ležijo pomembna pristanišča, bi lahko popolnoma prerezali tokove pšenice, sončničnega olja, pa tudi gnojil, od katerih je vsa Evropa močno odvisna. To pa je lahko neposreden udarec vsej prehranski verigi, od kmeta do kupca, tudi v Sloveniji. Trenutno je kmete najbolj prizadela rast cen gnojil: z lanskih 200 evrov so letos poskočila že na okoli 800 evrov. Podražitve repromaterialov in težave v dobavnih verigah pa se bodo prelile tudi v končne cene. Košarica 14 osnovnih živil je že zdaj za skoraj 5,5 odstotka dražja, kot je bila poleti. Nekateri proizvajalci pa že napovedujejo rekordne cene svinjine in govedine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Romanom Žvegličem, Jožetom Podgorškom in Vladimirjem Prebiličem, 2. del
    06:36
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Romanom Žvegličem, Jožetom Podgorškom in Vladimirjem Prebiličem, 2. del
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Romanom Žvegličem, Jožetom Podgorškom in Vladimirjem Prebiličem
    07:10
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Romanom Žvegličem, Jožetom Podgorškom in Vladimirjem Prebiličem
  • Iz 24UR ZVEČER: Hrana vse dražja
    02:18
    Iz 24UR ZVEČER: Hrana vse dražja
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja na trgu s hrano?
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja na trgu s hrano?

Ukrajina, sinonim za žitnico Evrope in pomembna globalna igralka pri proizvodnji hrane, se duši v pepelu. Do konca leta je tamkajšnja vlada prepovedala izvoz nekaterih žit, sladkorja, soli in mesa. 

"Zavedati se moramo, da je kar 50 odstotkov tako imenovane črne prsti ali černozjoma ravno na tleh Ukrajine in da Ukrajina predstavlja približno 30 milijonov hektarjev obdelovalnih površin. Če to postavimo v evropski kontekst, je to skoraj 30 odstotkov vseh obdelovalnih površin v EU. Ko pride do takšnih motenj na trgu oziroma v proizvodnji hrane, so ti učinki mnogoteri. Tukaj imamo še en velik problem, gre namreč za povezavo prehranske varnosti z energetsko, ki se medsebojno dopolnjujeta," pravi Vladimir Prebilič, strokovnjak za varnostno in obrambno politiko. Učinek te krize je torej toliko večji. 

Države po vsem svetu ustavljajo izvoz kmetijskih pridelkov, da bi zagotovile dovolj hrane za svoje prebivalce. Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek pravi, da vlada iz ure v uro spremlja dogajanje na trgih. "Slovenija ni neposredno odvisna od uvoza hrane iz Rusije in Ukrajine oziroma je ta odvisnost izjemno majhna. Bolj so zaskrbljujoča ostala ravnanja – da se v evropskem in tudi svetovnem trgu prekinjajo neke klasične dobavne verige pri preskrbi posameznih držav. In kupci iz teh prekinjenih verig sedaj iščejo to isto blago na drugem delu sveta," je pojasnil v oddaji 24UR ZVEČER

Izvoz pšenice je že pred dnevi omejila tudi Madžarska, ki prispeva polovico vseh žit, ki jih dobimo v Slovenijo. "Govoril sem z madžarskim kolegom in mi je v tem delu obljubil neko bistveno hitrejšo obravnavo izvoznih dovoljenj z Madžarske proti Sloveniji. Da bomo zagotavljali običajne tokove, ki so bili tudi v preteklosti in so povezani s pogodbami," je dejal minister. 

Po pogovorih s ključnimi deležniki v prehranski verigi vlada ocenjuje, da smo v Sloveniji za zdaj na prehranskem področju stabilni in varni. "Krušnih žit imamo dovolj praktično do žetve, tako v zalogah pri nosilcih dejavnostih kot tudi v blagovnih rezervah," je zagotovil Podgoršek. Tudi krmila dobavitelji za zdaj nemoteno dobavljajo v običajnih količinah. "Seveda se zavedamo nekaterih izzivov, zlasti kar se tiče nekaterih oljnic, olja v krmi. V tem segmentu nas verjetno čakajo nekateri izzivi in spremenjeni tržni tokovi," je še dodal kmetijski minister. 

Največ težav trenutno z dobavo mineralnih gnojil

Slovenski kmetje veliko hrane in krme pridelajo sami, a kljub temu so močno odvisni tudi od uvoženih sestavin. Vse se draži, ugotavlja kmet iz Medvod Damjan Zore. Vse bolj ga skrbi tudi zapiranje uvoznih tokov. "Slovenija je uvoznica hrane. Smo zelo slabo samooskrbni. Čeprav v zadnjem času veliko poslušamo o samooskrbi. Če nam zaprejo meje, bo v enem tednu vse prazno," je opozoril.

Kriza se trenutno najbolj občuti pri dobavi mineralnih gnojil, pravi Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. "Ta so se izredno podražila, recimo dušična gnojila iz 200 evrov lani na slabih 800 evrov zdaj. Ostala gnojila so se podražila malenkostno manj," pravi. Dražijo se tudi energenti (nafta, plin). "Če ne bomo imeli dovolj dušičnih gnojil, če ne bomo teh njiv, ki smo jih zasejali, pognojili, potem bo seveda tudi žetev slabša."

Dostopnost in rast cen ruskih in ukrajinskih gnojil se neposredno preslikava na osnovne izdelke. "Zavedamo se, da so ravno dušična gnojila tista, ki so ključna za izdelavo krmne in krušne pšenice. Kajti dušik je tisti, ki vpliva na višino in na kvaliteto pridelka. Tega se zavedamo in zato bomo tudi v nekaj dneh sklicali zelo širok sestanek z vsemi deležniki in pogledali izzive in kje lahko najdemo rešitve za nastalo situacijo, kajti pred nami je nekaj sila nepredvidljivih tednov. Zato je prav, da v tej komunikaciji vendarle iščemo rešitve za različne situacije, ki se nam bodo v prihodnjih tednih zgodili," je dejal minister Podgoršek. 

Mesnica
Mesnica FOTO: Shutterstock

Hrana bi se lahko podražila do 20 odstotkov

V tem tisočletju se je hrana kar 13 od skupaj 22 let dražila bolj kot vse preostalo. In tudi v prihodnje se podražitvam hrane ne bomo mogli izogniti. Košarica 14 osnovnih živil je za skoraj 5,5 odstotka dražja, kot je bila poleti. 

"Doživeli bomo enega cenovnih šokov, kot je bil zadnji tako velik leta 2008, ta zna nekoliko dlje trajati," pravi agrarni ekonomist Emil Erjavec

Iz Španije že prihajajo posnetki trgovskih polic, ki so izropane denimo sončničnega olja. Čeprav se je cena skoraj podvojila: pred podražitvami je bilo malo več kot evro, zdaj je cena poskočila na več kot dva evra. Plakati kupce opozarjajo, da je nakup olja omejen na pet litrov.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Dreamstime

Analitiki ocenjujejo, da se bi hrana v Evropi lahko podražila za okoli 20 odstotkov. In podražitve bodo trajnejše. "Najbolj zanimivo je, da se hrana nikoli ne poceni, tudi po tem, ko je kriza mimo," pravi Prebilič. Še slabše se bo ta kriza odrazila na določenih območjih sveta, kjer so še bolj odvisni od uvoza hrane. "Bistveno slabše se to kaže v severni Afriki in deželah Bližnjega vzhoda, kjer ta trenutek na možnost migriranja v Evropo čaka nekje 3–4 milijone beguncev. In samo zamislimo si lahko, kakšne bodo posledice, če hrane na tem območju ne bo dovolj. Verjetno bo to še večji migracijski pritisk prav na Evropsko unijo," ocenjuje Prebilič. 

Dražja goriva in omejitve izvoza se odražajo tudi v cenah mesnin. V Celjskih mesninah že napovedujejo rekordne cene svinjine in govedine. "Svinjsko meso je že začelo močno rasti in se bo še nadaljevalo. Predvidevam, da bo prišlo na zgodovinsko visoko ceno, enako se dogaja tudi z govedino," je dejal Izidor Krivec iz Celjskih mesnin.

"Najbolj pa je na udaru perutnina, ki je popolnoma odvisna od močne krme – se pravi od žit in tudi od ogrevanja. Potem pa prašičereja, govedoreja … Vprašanje pa je, kako bo s pridelavo žit, če ne bomo dobili mineralnih gnojil. V Sloveniji tri četrtine gnojila, ki ga proizvedejo piščančje farme, uvozimo v bioplinarne, namesto da bi ga predelali in ga razvozili na slovenske njive. Ravno tako imamo bioplinarne, ki seveda uporabljajo žita, ki zrastejo na njivah," je opozoril Žveglič. Kot pravi, je nujen premislek na evropski ravni, kam bomo vlagali denar in kje bodo postavljene prioritete.

Bi vlada lahko omilila rast cen hrane? 

Vlada pravi, da je del rešitev pripravila v zadnjem interventnem zakonu za pomoč kmetijstvu in gospodarstvu, ki so ga sicer pripravili še pred izbruhom krize v Ukrajini. "Tudi na današnji seji vlade smo se dogovorili, da nemudoma naredimo vse postopke, da bodo ta sredstva, okoli 32 milijonov evrov, prišle čim prej do kmetijskih gospodarstev, zagotovo v nekaj tednih. In tudi s tem želimo ublažiti ta cenovna gibanja, ki so sila nepredvidljiva," pravi Podgoršek. 

Kaj pa blagovne rezerve, bi lahko z njimi regulirali cene? Minister poudarja, da slovenske blagovne rezerve lahko zagotavljajo varno preskrbo s hrano za neko časovno obdobje pri žitih (skupaj z zalogami pri nosilcih) vsaj do žetve. Sprostili bi jih lahko, če bodo motene dobave.

"Skratka, z blagovnimi rezervami lahko ublažimo ta morebitna pomanjkanja. Vendarle pa moramo na drugi strani vedeti, da blagovne rezerve niso namenjene za reguliranje cen nikjer v Evropi. Ta mehanizem je zaenkrat še mehanizem, ki nam ni dovoljen. In tukaj tudi računamo na morebitne ukrepe. Spremembe s strani Evropske komisije se že intenzivno pripravljajo. Imamo že nekatere predloge na mizi in v naslednjih dneh bomo tudi z Evropsko komisijo zelo jasno iskali tudi rešitve za nastale izzive, ki so bili omenjeni," je poudaril. 

Zadnja dogajanja so le še poudarila, kako ključna za celotno družbo je samooskrba in prehranska varnost. "Prehranska varnost stopa vse bolj v ospredje. Tisti, ki bodo obvladovali izzive na tem področju, bodo zagotavljali večjo stopnjo varnosti in žal Evropa v tem segmentu ni povsem pripravljena na izzive, s katerimi smo se srečali. Hkrati se dogaja še energetska draginja, ki potem stimulira tudi to prehransko nevarnost. Upajmo, da se bomo iz vsega skupaj nekaj naučili," je zaključil obramboslovec Prebilič. 

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelen
15. 03. 2022 10.03
korona after party
InaB
14. 03. 2022 17.03
+1
Hrana se je dražila že med korono in bencin tudi, pa mi bilo vojne v UKR.
LOVELIFE
13. 03. 2022 09.52
+2
Veliki načrt svetovne predatorske elite!
Blond James
11. 03. 2022 13.58
Slovenija pač mora izvažati koko v produktih
Entip?ek
11. 03. 2022 09.46
+1
v trgovinah imajo trgovke sedaj največ dela z menjavami etiket za cene.....podražitev pšenice, ki še ni zrasla, podražitev gnojila ki še ni prišel iz tovarne gnojil ven, podražitev nafte, kjer naj bi se sklepale pogodbe o dobavi za vnaprej........sam lupijo nas...
Dobrovoljac
11. 03. 2022 09.16
+6
Janša pa še kar trobi kako je treba še bolj močno uvesti sankcije Rusiji. Naj že kdo odstavi tega norca!!
krpati
11. 03. 2022 08.53
+3
Izjava leta....pač ne bo 10 vrst rogljičkov na mizi.....
Banion
11. 03. 2022 08.31
+1
Hrana bo draga in ne bo več toliko izbire na policah. Tisti ki smo iz onih časov se bomo že prilagodili ker smo živeli v času ko je bila na policag vrsta makaronov in si lahko izbiral med mlinotestom in še kakšnimi doli iz juga. Težava bo za mlade ki mislijo da se hrana pridela v trgovini. Plačali bomo tudi kak greh ki smo ga naredili pri ravnanju z orno zemljo in tu se še nič ne kaže streznitev, še kar bi delali avtocesto po najboljši zemlj čez savinsko dolino, kljub negativnemu mnenju računskega sodišča, ki je rabilo za to mnenje celih 10 let. V magni v hočah še zdaleč ni toliko zaposlenih kot je sanjal počivalšek, jedli bodo a tam se ne bo več nič pridelalo. Verjamem da mi ne bomo lačni, lačni bodo tisti revni ki so že sedaj ker enostavno ne bo hrane da bi jo delili pomoči potrebnim v nerazvitem svetu
MarkoE
10. 03. 2022 21.51
+2
Skratka, pet članska družina je do sedaj imela 5 rogljičkov, za vsakega člana po enega. Sedaj si bo ta družina 1 rigljiček razdelila na 5 delov.Super.
Dobrovoljac
11. 03. 2022 09.17
+0
Narobe, današnja družina je 1 brezjajčnik, 1 femenistka in pes
lojze3
10. 03. 2022 21.37
+4
Bo treba z matiko na njivo
pa saj bo vredu
10. 03. 2022 20.59
+7
Kmet še vedno dobi 32-35 centov za liter mleka. In kdo sedaj služi?
yoda99
11. 03. 2022 08.19
+5
Betuul
10. 03. 2022 20.51
+3
Saj je že draginja!
The John Doe
10. 03. 2022 19.54
+11
kdo je dal borelu pa leynovi tako moč v eu. neizvoljena birokrata zavozila eu
MihaGliha
10. 03. 2022 19.50
+2
Kje pa mi smo že natrenirani da je vse drago
razgledanec
10. 03. 2022 19.31
+8
Lepo vas prosim dame in gospodje kdaj bomo temu stopili na rep...se en izgovor za dvig cen in filanje bogatih a kdo se razmislja v tej drzavi pa par mesecev nazaj so dvignili vse cene zaradi korone ker kao ni bil mozen transport ko se je to umirilo ali so cene pale nazaj opa presenecenje niso ... hrane je dovolj vsaka drzava ima tudi rezerve in ni nobenega razloga za paniko kar hocejo je le ljudem prikazati krizo ki jo ni jaz res nerazumem koliko casa bomo se to trpeli da mora posten in priden delavec gledati kako bo prezivel mesec da o upokojencih ne govorim..volitve bodo in zopet boste volili 2 iste najvecje stranke ki nas imajo na drobtinicah ze 30 let ..odprite oci ludje
optimist11
10. 03. 2022 21.14
+2
razgledanec
10. 03. 2022 21.57
+3
@Optimist11 Nevem kdo si niti kako razmisljas upam pa da vidis da nas hocejo pripeljati zejne cez vodo in ce to vidis ter ce mislis da nemores nic storiti poskusaj malo razsvetlit starostnike oni itak vrjamejo use kar je po dnevniku so pa tudi vecinski volilci ki nazalost vejo samo za 2 stranki ...mi kod druzba se moramo nehat delit na leve in desne in ce hocemo da slovenija napreduje na celo postavit cloveka z vizijo in ne lop*ve in da me nebos narobe razumel jaz sem mnenja da niti levi niti desni nedelajo nic za ljudi samo zase
Marinanjo
10. 03. 2022 17.39
+4
bse samo "lakota" zaslužkarjev ki izkoriščlajo že to da nekdo "prdne" da spremeinjo ceno...in si delajo profit
Tajkun Pirc Musar
10. 03. 2022 17.35
+12
Ne strašite naroda brezveze. Že jutri bodo nekateri zaradi tega cele vozičke vlekli iz trgovine :D
Betuul
10. 03. 2022 20.52
+1
manga
10. 03. 2022 17.16
+13
Nemogoče da bomo čutili posledice dogajanja v Ukrajini saj smo mi vpeljali sankcije Rusiji da jo sesujemo in ne Rusija nam.Ali smo pa mogoče sami sebi vpeljali sankcije?
MarkoE
10. 03. 2022 21.41
+3
JP, EU je vpeljala sankcije proti EU, da bi vpili na Putina, da smo zaradi njega lačni in da nas zebe
KrTakoNeki
10. 03. 2022 17.07
+18
…TUKAJ SE VIDI NESPOSOBNOST POLITIKE ZADNJIH 20 LET, KO SE ZA NOBENGA MINISTRA NI NIČ SPLAČALO, ČEŠ DA SE DA VSE PO BOLŠIH CENAH KUPITI. Do danes. Danes pa razlagajo, da saj je surovin do žetve… Nihče od naših dobaviteljev danes ne proda soje, koruze, pšenice… Mi jo rabimo za prehrano kokoši in proizvodnjo jajc, ne vemo, kaj bo čez 1,5 meseca, ko poidejo zaloge… Enako so nam pred leti politiki likvidirali sladkor Ormož… Zaradi EU… Hrvati so v EU vstopili kasneje, pa so obdržali vsaj 3 fabrike cukra, ki ga mi veselo preplačujemo… do danes… jutri ga tdi kupiti ne bo dalo, neglede na ceno…
Gabiula
10. 03. 2022 16.59
+27
Dražijo vse po vrsti,pa če je upravičeno ali ne.Kaj ima kava z Ukrajino?
MUNGATUMBA
10. 03. 2022 20.22
-2
Gabiula
10. 03. 2022 20.54
+6
Kolikor se je podražila kava, zgleda da pripeljejo vsako vrečo posebej.