Drugi športi

Od ideje za etapo, ki je nastala v garaži, do evropskega prvenstva?

Nova Gorica, 21. 09. 2024 15.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Bo največja dirkaška prireditev na Goriškem kmalu postala del evropskega prvenstva v reliju? "Potrditve še nimamo. Morda bo kaj več znanega že kmalu po novem letu," je pred prihajajočim 12. novogoriškim relijem povedal predsednik organizacijskega odbora dogodka Renato Hvala. Tečejo namreč intenzivni pogovori, že lani pa je podpredsednik zveze FIA Robert Reid namignil, da bi si želel na koledarju evropskega prvenstva videti tudi Novo Gorico.

Dirka, ki septembra že tradicionalno polni novogoriške ceste, se je pred 12 leti začela v garaži predsednika organizacijskega odbora novogoriškega relija Renata Hvale. "Prijateljem, s katerimi smo nekoč sodelovali pri reliju, sem predlagal idejo o izvedbi našega lastnega dogodka. In ni jih bilo težko prepričati," se je na četrtkovi novinarski konferenci spominjal Hvala. Cilj pa – na Goriško vrniti avtomobilizem. Takrat se je Rally Nova Gorica "rodil", a ideja je nastala že veliko prej.

Zamisel za dirko je nastala že davnega leta 1998, ko je bil organiziran motošov v Meblu: "Ideja je bila, da bi organizirali reli, ki bi štel tudi za državno prvenstvo. A zaradi različnih okoliščin je načrt žal splaval po vodi." Nato pa je prišlo leto 2012, ko so na Banjški planoti organizirali prvo dirko. "Prvi Rally Nova Gorica je bil bolj tipanje terena, ugotavljanje, kakšen je odziv med dirkači in ljudmi," je povedal predsednik organizacijskega odbora.

Takrat je imela dirka le eno etapo, dolgo zgolj 10 kilometrov. A dirka se je prijela in že v svojem prvem letu žela izjemen uspeh – tako po številu prijavljenih dirkačev kot po odzivu številnih obiskovalcev. In ko je bil novogoriški reli še vedno v povojih, so si organizatorji zadali cilj, da bodo prireditev na vsake dve leti nadgradili, česar so se nato tudi držali. Dirka je rasla, tako po številu hitrostnih preizkušenj in številu dni kot tudi po obiskanosti in številu dirkačev. Leta 2017 se je osnovnemu dogodku pridružil prvi MAHLE Eco Rally.

Se bo lahko Nova Gorica kmalu pohvalila z evropskih prvenstvom v reliju?

"Naposled nam je uspelo dobiti tudi FIA evropski pokal, leta 2019 pa smo imeli že konkretne dogovore za vstop v evropsko prvenstvo v reliju," je razkril Hvala. Načrte jim je takrat prekrižala epidemija covida-19, spremenil pa se je tudi promotor, ki odloča, kje bo potekalo evropsko prvenstvo v reliju.

Tiskovna konferenca pred MAHLE 12. Rally Nova Gorica
Tiskovna konferenca pred MAHLE 12. Rally Nova Gorica FOTO: Ervin Kordič Rojc

Vendar pa ideja o tako velikem dirkaškem spektaklu na Goriškem še zdaleč ni zamrla. Lani je 11. edicijo relija v Novi Gorici obiskal podpredsednik zveze FIA Robert Reid, ki je dejal, da bi si sam zares želel, da bi na koledarju predlaganih prireditev za evropsko prvenstvo zagledal tudi Rally Nova Gorica. Zagotovil je, da bi v takšnem primeru dogodek pri nas vsekakor podprl, a to, ali se bo na seznamu znašla tudi novogoriška prireditev ali ne, je odvisno od promotorja, ki predlaga dogodke. "Vem pa, da pogovori o tem že potekajo," nam je podpredsednik zveze FIA povedal lani.

Lani si je novogoriški reli ogledal podpredsednik zveze FIA Robert Reid
Lani si je novogoriški reli ogledal podpredsednik zveze FIA Robert Reid FOTO: MONG

In namigi se kar vrstijo in vrstijo. Na morebitno veliko spremembo na Goriškem je na četrtkovi tiskovni konferenci nakazal tudi novogoriški župan Samo Turel, prav tako je intenzivne pogovore potrdil tudi Renato Hvala.

Bo torej Nova Gorica – in z njo tudi Slovenija – naposled le dočakala dolgopričakovano evropsko prvenstvo v reliju? "Upanje, da bo novogoriški reli kmalu vpisan na koledar evropskega prvenstva, ostaja. Potrditve sicer še nimamo, a upamo, da bomo kaj več vedeli že kmalu po novem letu," je dejal. Bi morda lahko to sovpadlo z evropsko prestolnico kulture, ki Novo Gorico in sosednjo Gorico čaka v letu 2025?

97 posadk, 12 različnih držav

MAHLE 12. Rally Nova Gorica se medtem v Novo Gorico in okoliške kraje vrača v četrtek in tudi tokrat so organizatorji poskrbeli za nekaj novosti. Hvala je razkril: "Celoten dogodek traja dan dlje. V četrtek bodo tako potekali verifikacije, tehnični pregledi in popisi za tekmovalce. Zvečer pa bo sledil ceremonialni start."

Priljubljena hitrostna preizkušnja superspecial bo potekala v petek zvečer. Nekoliko so organizatorji sprostili tudi soboto, ko bo v primerjavi z lanskim letom ena hitrostna preizkušnja manj. Podobno bo tudi v nedeljo, ko bodo potekale tri hitrostne preizkušnje, nato pa bo zvečer še podelitev nagrad.

Da so zadovoljni nad številom prijavljenih posadk, je na novinarski konferenci povedal direktor dirke Miha Levec. Prijavljenih je 97 ekip, tekmovalci prihajajo iz 12 različnih držav, po cestah pa bo hrumelo kar 56 dirkalnikov slovenskih posadk.

Tekmovanje bo štelo za FIA ERT Evropski pokal v reliju, Mitropa rally pokal, državno prvenstvo Republike Slovenije, ter pokalna prvenstva AŠ SLO, vključno s starodobniki.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.