Tujina

Madžarski par svojih šest otrok silil v spolne odnose in beračenje na ulicah

Budimpešta/Ljubljana, 24. 06. 2024 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Teden dni, 39 držav, 219 aretiranih storilcev kaznivih dejanj in več kot 1370 identificiranih žrtev trgovine z ljudmi, med katerimi je tudi 153 otrok. Obsežna operacija pod imenom 'Global Chain' se je osredotočila na primere spolnega izkoriščanja, prisilnega kriminala in prisilnega beračenja. V posebej grozljivem primeru so madžarski policisti aretirali madžarski par, ki je svojih šest otrok silil v spolne odnose in beračenje na ulicah. Operacija je potekala tudi v Sloveniji.

Med 3. in 9. junijem je v 39 državah potekala obsežna operacija 'Global Chain', ki jo je v sodelovanju z Romunijo, Europolom, Frontexom in Interpolom vodila Avstrija. Znotraj 276 preiskav so identificirali 362 osumljencev, aretirali 219 storilcev ter identificirali 1374 žrtev kaznivih dejanj, so sporočili z Europola. Med žrtvami je bilo tudi 153 otrok.

Prav tako so pristojni v različnih državah zasegli 2074 predmetov, ki so jih storilci pridobili z izvajanjem kaznivih dejanj. Med zaseženimi sredstvi so tudi gotovina in razne naprave. Europol še navaja, da so uspeli odkriti 363 lažnih dokumentov.

Europol
Europol FOTO: Shutterstock

"Letos je bil eden od ciljev odkriti in razbiti najbolj nevarne kriminalne mreže, dejavne v EU, kot so mafijske, etnične in družinske organizacije ter druga strukturirana omrežja, ki se ukvarjajo s trgovino z ljudmi," so sporočili. Osredotočili so se na primere spolnega izkoriščanja, prisilnega kriminala in prisilnega beračenja, s poudarkom na odkrivanju otroških žrtev.

Dodali so, da je bil tudi tokrat tako kot v preteklih letih cilj te obsežne in skupno izvedene akcije spodbuditi organe, da v tem tednu v posameznih državah izvajajo ciljno usmerjene aktivnosti ter ob tem opozarjajo na tovrstna kriminalna dejanja. V Europolu ocenjujejo, da so s svojim delovanjem poleg oblasti dosegli tudi druge skupine, ki bi lahko imele vlogo pri zmanjševanju števila žrtev trgovine z ljudmi.

Grozljiv primer z Madžarske

V posebej grozljivem primeru so madžarski policisti aretirali madžarski par, ki je svojih šest otrok silil v spolne odnose in beračenje na ulicah mesta. Mladoletne otroke sta fizično, psihično in spolno zlorabljala lastna starša, njihov oče pa je nad njimi izvajal tudi fizično nasilje: tepel jih je s palicami, pasovi in golimi rokami.

Starša sta otroke privezala v hiši ter jih za plačilo ponujala drugim osebam.

Spolna zloraba
Spolna zloraba FOTO: Shutterstock

Policisti so ugotovili, da so otroci zanemarjeni, podhranjeni in na splošno v slabem zdravstvenem stanju. Spolno zlorabo otrok so potrdili sodni, medicinski in psihološki izvedenci, ki so od travmatiziranih otrok pridobili tudi pričevanja. Vse od njihovega odkritja so otroci zaščiteni in v rejništvu.

Madžarske oblasti so sodelovale tudi v preiskavah v Avstriji, kjer so skupaj z avstrijskimi kolegi izvajali ciljno usmerjene preglede, pri čemer so se osredotočale na madžarske spolne delavke. Europol je omogočil in finančno podprl to izmenjavo osebja.

Žrtve nadziral s fizičnim nasiljem, spletne prevare in poroka z invalidno osebo, ki je odložila mobilizacijo

Romunski policisti so medtem aretirali osumljenca novačenja mladoletnih žrtev, ki jih je silil v beračenje in spolno izkoriščanje. Zaslužek oseb je zadržal storilec, ki je svoje žrtve nadziral s fizičnim nasiljem. Na eni od preiskanih lokacij so policisti našli in zasegli tudi različne droge.

Ukrajinska nacionalna policija pa je razbila organizirano kriminalno združbo, ki je za svoje tarče izbirala ranljive osebe. Identificirali so tri osumljence, ki so 12 oškodovancev obvladovali in silili k beračenju. V drugem primeru so policisti aretirali osebo, ki je invalidno osebo prisilila v zakon z moškim, da bi ta prejel odlog mobilizacije. Žrtev so zavarovale ukrajinske oblasti.

Operacije so potekale tudi v Vietnamu, kjer so oblasti odkrile mrežo trgovine z ljudmi, v katero je bil vpleten kitajski tolmač, ki je delal za podjetje v Laosu. Osumljenec je 14 vietnamskih državljanov zvabil z obljubami o zaposlitvah v tujini z visokim dohodkom, nato pa jih prisilil v ustvarjanje lažnih spletnih računov za finančne prevare. Žrtve so delale po 12 ur na dan, ki pa se jim je podaljšal še za dodatni dve uri, če v tem času niso uspele pridobiti novih ljudi, ter jim zapleniti dokumente.

Frontex
Frontex FOTO: Shutterstock

"Trgovina z ljudmi je gnusen zločin, ki preži nad ranljivimi in spodkopava naše skupne vrednote človeškega dostojanstva in svobode. Odkrivanje teh kaznivih dejanj je izjemen izziv zaradi pogoste odsotnosti pričevanj žrtev, kar vodi do velikega števila neprijavljenih primerov," je dejal namestnik izvršnega direktorja za operacije pri Frontexu Lars Gerdes.

Poleg boja proti trgovini z otroki in najbolj nevarnim kriminalnim mrežam pa so organi kazenskega pregona izvedli tudi več ciljno usmerjenih dejanj proti trgovini z ljudmi po vsem svetu. Ukrepe so izvedli v Latinski Ameriki, Aziji, Afriki ter državah vzhodnega partnerstva in Ukrajini. Rezultat inšpekcijskega nadzora je tudi v uvedbi več novih preiskav.

V skupni operaciji so poleg Slovenije sodelovale še Albanija, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Bolgarija, Kolumbija, Hrvaška, Ciper, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Kosovo, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Črna gora, Nizozemska , Nigerija, Severna Makedonija, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovaška, Španija, Švedska, Švica, Tajska, Ukrajina, Združeno kraljestvo in Vietnam.