Tujina

'ZDA grožnja Rusiji'

Moskva, 23. 03. 2007 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je poudaril, da ameriški protiraketni ščit predstavlja grožnjo Rusiji.

Ameriški načrti za namestitev delov protiraketnega ščita v vzhodni Evropi ogrožajo Rusijo ter spodkopavajo sodelovanje v Združenih narodih, je danes opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Obenem je "ameriške partnerje" pozval, naj premislijo o tem, da pozivajo k boju proti hipotetični iranski grožnji, medtem ko sami ustvarjajo resnično grožnjo ruski varnosti.

V čem je pomen Varnostnega sveta ZN, če ZDA postavljajo protiraketni sistem zaradi obrambe pred potencialno grožnjo Irana, je še vprašal Lavrov.
V čem je pomen Varnostnega sveta ZN, če ZDA postavljajo protiraketni sistem zaradi obrambe pred potencialno grožnjo Irana, je še vprašal Lavrov. FOTO: Reuters

Washington sicer zatrjuje, da je protiraketni ščit, katerega dele želijo namestiti na Poljskem in Češkem, namenjen obrambi pred morebitnim iranskim napadom in da nikakor ne ogroža Rusije, saj je ta sposobna s svojim arzenalom hitro uničiti radar in deset prestreznih raket, ki naj bi jih namestili v vzhodni Evropi.

ZDA: Rusija nima veta na postavitev ščita v Evropi

Protiraketni ščit, ki ga nameravajo ZDA postaviti v Evropi, je izključno obrambne narave in bo uporabljen le v primeru napada. ZDA se zavedajo pomislekov, posebej v Rusiji, in si jih prizadevajo odpraviti, toda ščit je namenjen zaščiti ZDA in njenih evropskih zaveznic, zato Rusija veta na njegovo postavitev nima, je na današnji videokonferenci s slovenskimi novinarji dejala visoka predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Anita Friedt.

ZDA se trenutno pogajajo s poljsko in češko vlado glede postavitve delov ščita.
ZDA se trenutno pogajajo s poljsko in češko vlado glede postavitve delov ščita. FOTO: Reuters

Kot je zagotovila Friedtova, ki je direktorica urada za politiko in regionalne zadeve na oddelku State Departmenta za Evropo in Evrazijo, je pri postavljanju delov protiraketnega ščita v Evropi vse popolnoma transparentno.

Potekajo številni sestanki s predstavniki različnih držav, članic zveze NATO in Rusije, prizadevamo pa si tudi izobraziti javnost in ljudi prepričati, da gre za izključno obrambni sistem, je zatrdila. Kot je dodala, se z Rusi o tem pogovarjajo že več let in v Moskvi vedo, da je ta sistem nemogoče uporabiti proti njim, veta na postavitev delov ščita v Evropi pa nimajo. Protiraketni sistem v Evropi naj bi sicer začel delovati leta 2011 ali 2012.

Tudi na Poljskem in Češkem - v državah, kjer nameravajo ZDA postaviti 10 prestreznih raket in radarski sistem - je nasprotovanje javnosti, pa tudi nekaterih politikov očitno. ZDA se trenutno pogajajo s poljsko in češko vlado glede postavitve delov ščita. Kaj pa, če v Varšavi oz. v Pragi na koncu rečejo ne? Kot je na vprašanje novinarjev iz Ljubljane odgovorila sogovornica iz Washingtona, je to njihova suverena pravica, načrtov o postavitvi ščita v neki tretji evropski državi pa ZDA zaenkrat nimajo. Vendar pa Washington razmišlja o namestitvi dodatnega radarja nekje "bližje grožnji", je na vprašanje o morebitni postavitvi ščita na Kavkazu odgovorila Friedtova.


KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

budda
25. 03. 2007 23.40
100 se strinjam z vegosom...ni vse kar je na zahodu zlato. očitno...sam sj vete raje ameriki v guzo lezt kokr "mislt s svojo glavo". nimaš kej...
Vegos
25. 03. 2007 14.26
Dolejo, še en primer človeka, ki je na juh in vzhod nacionalist, na sever in zahod pa hlapec... Ajajajajaj....
dolejo
24. 03. 2007 22.59
Jaz pa si bom postavil ščit pred rusofili in jugonostalgiki. Robec na nos, da ne bodo tako nagravžno smrdeli...
goso
24. 03. 2007 14.49
seveda mešajo. rusija bi morala postaviti kontra ščit proti ogrožanju s strani evrope in zda.
Rijad Proši?
23. 03. 2007 20.16
EU si ne bi smela dovoliti, da Američani drek mešajo po Evropi
Vegos
23. 03. 2007 19.25
Avava, tistih 15 ni bilo ameriških marincev, ampak so bili angleški vojaki, ki so jih zajeli iranski marinci...
avava
23. 03. 2007 19.23
KAR JE AMERIKA NAPISALA DA BI RUSIJA ZBILA DOL DESET REKET... JE TO VSE SKUPAJ SAMO NAPIHOVANJE ZAKAJ POTLEJ POSTAVITI ŠČIT NA ČEŠKEM ALI POLJSKI SAJ LAHKO IMAJO GA V ZDA TAKO KOT RECIMO RUSIJA SAJ ONA NIMA NIKJER TKO DA JE VSE NEKO OZADJE TAKO KOT JE SEDAJ 15 MARINCOV PLULO PO IRANSKEM MORJU DA SO JIH ZAJELI SEDAJ PA GREMO NAPAD TAKO KOT SO ŽIDJE ZA 2 VOJAKA NAPOVEDALI VOJNO KAR JE BILO SAMO KOST VRŽEŠ IN NAPAD!!!
amel505@msn.com
23. 03. 2007 18.57
Amerika ne more se Iraka zdelat,kaj sele Rusijo pa Iran...
neti
23. 03. 2007 18.10
neti
23. 03. 2007 18.08
pa ima bfrutek prav, pa če se sliši agresivno ali ne. živela in šolala sem se v ZDA, pa dobro vem, da svojo notranjo politiko rešujejo z zunjo, tudi če so mirovne misije v stilu agresije. tako zaposlijo možgane svojega naroda, da jim ne dela pi****.
tomazbodner
23. 03. 2007 18.02
Rusi lahko takoj onemogocijo radar in tistih deset prestreznih raket.... Seveda tega Iran nikakor ni sposoben....?
civitasstain@gmail.com
23. 03. 2007 17.50
biofrutek Tvoj komentar je tudi agresiven. Dobro, da nisi politik.
Biofrutekk
23. 03. 2007 17.00
Amerigoti skoz bli izzivajo se mi zdi... Je že cajt da jih ornk po pi*** dobijo=)
Vegos
23. 03. 2007 16.44
'Mother Russia' se prebuja. Nekdo jo je močno podcenil. Hladna vojna se enostavno ne sme ponoviti, a če Ameri ne odstopijo od tegale ščita, se to lahko zgodi - Rusi NE BOJO popustili.
Biofrutekk
23. 03. 2007 16.40
Tole bo pa še zanimivo...