Tujina

V boj proti tuberkulozi

Davos, 27. 01. 2006 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu so predstavili načrt za boj proti tuberkulozi.

Od leve proti desni: prvi mož Microsofta Bill Gates, nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo in britanski minister za finance Gordon Brown
Od leve proti desni: prvi mož Microsofta Bill Gates, nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo in britanski minister za finance Gordon Brown FOTO: Reuters
Cilj tako imenovanega globalnega načrta za ustavitev tuberkuloze v obdobju 2006-2015 je okrepiti programe za nadzor bolezni oziroma povečati dostopnost zdravljenja in spodbuditi raziskave novih oblik boja proti tej bolezni.

Velika Britanija, Nigerija in ameriški računalniški mogotec Bill Gates so v okviru Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu predstavili ambiciozen, 56 milijard dolarjev vreden akcijski načrt za boj proti tuberkulozi. S tem načrtom naj bi v naslednjem desetletju preprečili 14 milijonov smrti zaradi tuberkuloze.

Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, britanski minister za finance Gordon Brown in Gates so pozvali podjetja in politične voditelje, ki so se zbrali v Davosu, da podprejo ta novi načrt. Gates se je zavezal, da bo v okviru svoje dobrodelne ustanove Gates Foundation do leta 2015 potrojil sredstva za boj proti tuberkulozi, in sicer s 300 na skupno 900 milijonov dolarjev.

Celovita izvedba desetletnega načrta naj bi stala 56 milijard dolarjev, pri čemer naj bi bilo za nadzor bolezni namenjenih 47 milijard dolarjev, za raziskave in razvoj pa devet milijard dolarjev.

Bill Gates
Bill Gates FOTO: Reuters

Brown je pozval skupino sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in Rusije (G-8), da bi tuberkulozo, zaradi katere dnevno po nekaterih ocenah umre 5000 ljudi, uradno označile za najvišjo prioriteto na svojem naslednjem srečanju v juliju. Po njegovih besedah svetovni voditelji že predolgo ignorirajo globalno epidemijo tuberkuloze.

Po pojasnilih nigerijskega predsednika je akcijski načrt zelo pomemben za Afriko, kjer tuberkuloza predstavlja resno grožnjo. Pri tem je pozval afriške države, naj prispevajo svoj delež sredstev, potrebnih za izvedbo načrta.

Gates tudi o internetu na Kitajskem

Gates je sicer v Davosu spregovoril tudi o razvoju interneta na Kitajskem. Ta je po njegovih besedah na poti, da postane največja svetovna uporabnica širokopasovnega interneta. Pojasnil je, da Kitajska kljub obstoječim razlikam med mesti in podeželjem gre v smeri zmanjševanja revščine, kar pomeni, da si bo vse več ljudi lahko privoščilo širokopasovni internet.

Število internetnih uporabnikov na Kitajskem je v letu 2005 naraslo na 111 milijonov, pri čemer se je število uporabnikov s širokopasovnim dostopom do interneta v primerjavi z letom 2004 povečalo za 50 odstotkov na 64 milijonov, kažejo podatki agencije China Internet Network Information Center.