Tujina

Skoraj gotovo ušel iz laboratorija

London, 07. 08. 2007 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Virus slinavke in parkljevke, ki so ga našli na že dveh kmetijah v Angliji, je skoraj gotovo ušel iz vladnega laboratorija.

Slinavka in parkljevka je akutna, vročinska in izredno kužna bolezen parkljarjev - predvsem goveda, ovac in koz, prašičev in tudi nekaterih vrst divjadi, predvsem jelenjadi in srnjadi.

V Veliki Britaniji so potrdili drugi primer slinavke in parkljevke. Kot je potrdil britanski minister za okolje Hilary Benn, so novo žarišče bolezni odkrili na farmi v južni Angliji, v neposredni bližini prvega, ki so ga odkrili v petek na farmi v bližini mesta Guildford. 100 sumljivih krav so preventivno zaklali, vzorce njihove krvi pa so poslali na testiranje.

Farma Woolford v bližini mesta Guildford, kjer so odkrili prvo žarišče slinavke in parkljevke
Farma Woolford v bližini mesta Guildford, kjer so odkrili prvo žarišče slinavke in parkljevke FOTO: Reuters

Potem ko so v petek odkrili prvi primer te bolezni na Otoku po letu 2001, so oblasti takoj sprejele stroge zaščitne ukrepe, da bi preprečile njeno širitev, saj se bojijo, da bi to lahko imelo hude posledice za turizem in kmetijstvo. Pred šestimi leti so izaradi izbrugha slinavke in parkljevke poklali in zažgali več kot sedem milijonov glav govedi, ovac in prašičev, škodo pa so ocenili na osem milijard funtov.

Pojavile so se že tudi ideje o cepljenju živali, vendar o tem Evropska komisija zaenkrat nima posebnega stališča. "To je za Veliko Britanijo zgolj možnost, ne pa obveza," je povedal tiskovni predstavnik komisije Philip Tod. Če se bo država za ta ukrep odločila, je ne omejuje nikakršen časovni okvir, so tudi pojasnili v Bruslju.

Živali napadel laboratorijski virus?

Prvo neuradno poročilo britanskih vladnih inšpektorjev o izbruhu bolezni slinavke in parkljevke ugotavlja, da obstaja zelo velika verjetnost, da se je virus razširil iz dveh laboratorijev v bližini okuženih kmetij.


Zaščitni ukrepi Bruslja

Evropska komisija je v ponedeljek celotno ozemlje Velike Britanije razglasila za visoko rizično ter prepovedala izvoz živali - goveda, ovac, koz in prašičev, ter mleka in mesnih izdelkov iz Velike Britanije. Ukrepe so že sprejele tudi številne neevropske države. Za Slovenijo sicer izbruh po navedbah Veterinarske uprave RS ne predstavlja neposrednega tveganja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.