Črna kronika

MZZ še čaka na poročilo

Ljubljana/Sarajevo, 28. 10. 2008 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z zunanjega ministrstva BiH so potrdili, da so odgovor, v katerem je vključen policijski zapisnik o nesreči Voduškove, že poslali po pošti. Po pričakovanjih bi moral na naše ministrstvo prispeti danes.

Voduškova naj bi imela v času nesreče v krvi 1,8 promila. Nesreča pa naj bi se zgodila, ker je prevozila rdečo luč.
Voduškova naj bi imela v času nesreče v krvi 1,8 promila. Nesreča pa naj bi se zgodila, ker je prevozila rdečo luč. FOTO: Kanal A

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da poročila o nesreči, v kateri je bila v Sarajevu 13. oktobra udeležena slovenska veleposlanica v BiH Nataša Vodušek, niti na ministrstvu niti na slovenskem veleposlaništvu še niso prejeli. Informacije, ki so jih objavili mediji v BiH, torej niso točne, so zatrdili na MZZ.

Kot so še pojasnili na MZZ, so po rednih diplomatskih kanalih zaprosili za informacije o omenjeni prometni nesreči (pri tem ne gre nujno za policijski zapisnik, saj slovenska stran ne more odločati o tem, v kakšni pravni obliki naj ji bodo informacije posredovane) in nato še enkrat urgirali, a zaenkrat niso prejeli ničesar.

Mediji v BiH so že v ponedeljek poročali, da naj bi zunanje ministrstvo BiH policijski zapisnik o nesreči preko slovenskega veleposlaništva v Sarajevu posredovalo slovenskemu zunanjemu ministrstvu.

"Zunanje ministrstvo BiH je takoj po prejemu note slovenskega veleposlaništva v Sarajevu od pristojnih institucij zahtevalo policijski zapisnik o tej prometni nesreči, ki je bil posredovan zunanjemu ministrstvu Slovenije preko slovenskega veleposlaništva v Sarajevu," naj bi zapisalo ministrstvo BiH. Pri tem naj bi ravnali v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih.

'Zapisnik smo že poslali'

Avto, v katerega je trčila Voduškova. Navedbe, da naj bi vozila vinjena in da je prevozila rdečo luč, zanika. Pravi, da naj bi rdečo luč prevozil voznik, v katerega se je zaletela.
Avto, v katerega je trčila Voduškova. Navedbe, da naj bi vozila vinjena in da je prevozila rdečo luč, zanika. Pravi, da naj bi rdečo luč prevozil voznik, v katerega se je zaletela. FOTO: Kanal A

Tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve BiH Jelena Arifikeketović je potrdila, da so odgovor slovenskemu zunanjemu ministrstvu že poslali in bi ga naše ministrstvo moralo dobiti najpozneje danes. Pojasnila je, da tovrstna korespondenca poteka po pošti, zato lahko nekaj časa traja, preden prispe. Arifikeketovićeva je še povedala, da so na ministrstvu že 23. oktobra prejeli policijski zapisnik o nesreči, ki so ga v odgovoru posredovali tudi slovenskemu ministrstvu. O vsebini zapisnika pa ni želela govoriti, saj je to zadeva zunanjih odnosov med BiH in Slovenijo. "To lahko komentira vaše zunanje ministrstvo,“ je še dejala.

Spomnimo

13. oktobra je Voduškova s službenim vozilom trčila v avto, ki ga je vozil 45-letni domačin Nijaz Zorlak. Ta je hudo poškodovan še vedno v bolnišnici. Kaj točno se je dogajalo, ni znano. Bosansko tožilstvo trdi, da je bila voznica močno vinjena – v krvi naj bi ji namerili kar 1,84 promila alkohola, Voduškova pa se brani, da je bila trezna. V intervjuju za eno od slovenskih televizij je dejala, da preizkus alkoholiziranosti z njo sploh ni bil opravljen, prav tako ne noben uradni postopek pred policijo in tožilstvom, saj glede na diplomatsko imuniteto, ki jo uživa v BiH, ti postopki proti njej "sploh niso mogli biti opravljeni niti niso dopustni". Še vedno ni odgovora na vprašanja, ali je prevozila rdečo luč in zakaj je sedela za volanom, če ima svojega voznika.

Čeprav preiskava o nesreči še ni končana, je javno mnenje v Bosni slovenski veleposlanici zelo nenaklonjeno. Tako naj bi že zbirali podpise, s katerimi od vlade zahtevajo, naj ji prepove vrnitev. Brat poškodovanega Amer Zorlak pa je v pogovoru z novinarko POP TV napovedal tožbo proti Voduškovi. Trdi namreč, da je s pomočjo odvetnika dobil posnetke nadzornih kamer in da je na njih jasno vidno, da je slovenska veleposlanica prevozila rdečo luč.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pijanec22
29. 10. 2008 22.50
Poglejte vsaj v časnik Večer. Tam je celo fotografija, kjer se vidi, da na tem križišču hkrati gori zelena luč na semaforjih za vse štiri smeri. Sicer pa takšnih nesreč je vsaki dan v Evropi na tisoče, pa nihče ne zganja takih, kot zganjate vi.
Nauders
29. 10. 2008 14.16
bod dej da bo letela in to takoj
BB70984
29. 10. 2008 08.01
ženska ga je tok mela,da se sploh ne spomne da je pihala.Ne skrbi,tale malenkost se bo pometla pod preprogo.Kaj pa je za žensko 1,8.!!!!!!!!
pop1237
28. 10. 2008 20.41
Vprašanje je kaj je za njo vinjen. Nad 2,0 da, pod 2,0 ne.
goga123
28. 10. 2008 20.13
Za pijance na novo odprt Goli otok in jih vse poslat tja in tam prestajat zaporno kazen ob kruhu in vodi, ne pa v zapore,kjer imajo tv in časopis, ter zahtevajo same pravice.Mislim, da bi se število pijancev kmalu zmanjšalo,ko bi ugotovili, kaj jih čaka.Ne pa, da se na naše stoške še zdravijo.
S...O.E
28. 10. 2008 15.18
kamenjat prasico prepito
bb38150
28. 10. 2008 13.59
Ja, ti pijanci nam delajo zelo veliko reklamo za Slovenijo.Škoda ,ker nimamo več Rugla ,ker bi jo sigurno pozdravil od odvisnosti alkohola.Sramota za njeno celo družino,ki ima takšno pijanko v svoji družini.Upam ,da bo pravici zadoščeno in bo gospa kaznovana.
Ro-Zy-YoZi
28. 10. 2008 13.08
Kaznovana bi morala biti tako kot mi vsi če bi v vinjenem stanju povzročili takšno nesrečo->BREZ IZJEME IN IMUNITETE, pri tako brutalnem prekršku menim, da imuniteta ne bi smela imeti nobene veljave in vpliva na potek dogodkov. Seveda ob predpostavki, da je preiskava fer in profesionalno opravljena.
saso999
28. 10. 2008 12.57
rakia do tokia
Niko_K
28. 10. 2008 12.42
Če vozim, ne pijem, če bi slučajno kdaj alkotest karkoli pokazal, grem takoj na odvzem krvi. Tale tukaj pa se je (po njenem) zgovorila na diplomatsko imuniteto. Da je ni SRAM!
m148
28. 10. 2008 12.25
NEslovenc vse kar si napisal podpišem Pozabil si da bo sigurno napredovala
NEneslovenc
28. 10. 2008 12.17
A ima še kdo tak feeling, da se tejle dami kljub vsem dokazom ne bo zgodilo prav nič, ne bo ostala brez vozniške, ne bo plačala nobene kazni, ne bo ostala brez službe....??Baje da živimo v državi, kjer veljajo isti zakoni za vse, ampak res samo BAJE, eno so pravljice, drugo pa je realnost
fuksel
28. 10. 2008 12.13