Tujina

Kdaj napad na Irak?

, 08. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški časnik New York Times piše, da naj bi ZDA v začetku prihodnjega leta pripravile napad na Irak, s katerim bodo poskusile zrušiti Huseinov režim. V napadu naj bi sodelovalo 250 tisoč vojakov.

Govorice o napadu na Irak je sicer slišati že dalj časa, vendar predsednik Bush vztraja, da nima na mizi nobenega podobnega načrta. To je sicer res, saj morajo vojaški strokovnjaki tudi omenjeni načrt za napad še obdelati, predsednik Bush pa bo potrdil samo končno različico. Zaenkrat so vojaški strokovnjaki enotni, da bo v napadu sodelovalo do 250 tisoč vojakov, ki bodo napadli letališča, prometne povezave in komunikacije s kopnega, morja in iz zraka.

Posebni agenti CIA pa bodo napadli laboratorije, tovarne in domnevna skladišča orožja za množično uničenje. Konkretnih dogovorov z morebitnimi zaveznicami sicer še ni, najbrž pa bodo ZDA uporabile vojaška oporišča v Kuvajtu, Turčiji, Katarju, Združenih arabskih emiratih in Bahrainu. Zaenkrat še ni določena vloga Savdske Arabije, ki je Američanom med afganistansko vojno dovolila uporabljati zgolj logistiko.

Ameriški načrt pa še zdaleč ni popoln, saj manjka ocena števila žrtev, prav tako pa še ni znano, ali bo tarča tudi Sadam Husein in kdo bo vodil državo po morebitnem zlomu njegovega režima. Vojna se zdi Američanom edina možnost, saj strokovnjaki menijo, da vojaški udar ne bi uspel, prav tako pa zavračajo možnost vojaškega sponzoriranja iraške opozicije.